Του Παναγιώτη Μήλα
«Το Σπίτι του Ηθοποιού», το «Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών» και το «Ταμείο Αλληλοβοηθείας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών» στο Ηρώδειο θα παρουσιάσουν το έργο «Ο Καραγκιόζης και ο Μεγάλος Ξεσηκωμός».
Ο Ζαχαρίας Ρόχας έγραψε το κείμενο και σκηνοθετεί την παράσταση.
Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της παράστασης δημιουργήθηκε θέμα με τους εμβολιασμούς των ηθοποιών.
Ο κ. Ρόχας δήλωσε πως «όλοι οι συντελεστές θα είναι εμβολιασμένοι στην παράσταση του Ηρωδείου».
Πρόσθεσε επίσης ότι: «Το ΣΕΗ είναι εναντίον της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αλλά προτρέπει τους ηθοποιούς να εμβολιάζονται για να είναι ασφαλείς και ασφαλής και η εργασία μας».
Συνεχίζοντας διευκρίνισε ότι: «Ο κανόνας των αρνητικών self tests θα ισχύσει και για όλους τους guests stars» διότι σε αντίθετη περίπτωση θα είναι «επικίνδυνο για την παράστασή μας, που φιλοδοξεί να χαρίσει μια βραδιά γιορτής, αγάπης και αλληλεγγύης στο κοινό και στους συναδέλφους μας που τόσο σκληρά δοκιμαζόμαστε όλοι».
***
-Πως «παντρέψατε» το Θέατρο – Ντοκουμέντο με το Θέατρο – Σκιών;
*Για να γίνει θέατρο το Ντοκουμέντο χρειάζεται ένας συνεκτικός ιστός. Ήταν εύκολο να πάει το μυαλό μου στον Καραγκιόζη, τον κατευθείαν απόγονο του Οδυσσέα, πάντα σε εγρήγορση, πάντα καταφερτζής, πάντα επιβιώσας.
-Είχατε δυσκολίες στη δημιουργία του «Ξεσηκωμού»;
*Είναι τόσες πολλές οι πληροφορίες για το ’21 που χρειάστηκε εγρήγορση και πολλή δουλειά. Επίσης η φόρμα της παράστασης που υιοθετήθηκε είναι μια φόρμα απαιτητική και απαιτεί έναν θίασο εκπαιδευμένο σε κοινή θεατρική γλώσσα. Ως εκ τούτου η δουλειά είναι πολλαπλή και το στοίχημα τεράστιο
-Εκτός από τους κλασικούς ήρωες του 1821 υπάρχουν και ήρωες του 2021;
*Υποκλινόμαστε σε όλους όσοι εναντιώθηκαν στις φωτιές, στην ερημιά του εγκλεισμού, σε όσους ονειρεύονται, σε όσους ελπίζουν ακόμα.
-Ποιο μήνυμα θέλετε να δώσετε στο σημερινό κοινό;
*Το 1821 ήταν μια πράξη ελευθερίας, μια πράξη ανατριχίλας, που το νόημά του θάφτηκε με τον καιρό γιατί ήταν επικίνδυνο. Ελπίζουμε να φωτίσουμε εκ νέου παλιές εικόνες, ξεχασμένες, και να επαναφέρουμε τον παλιό ήχο .
-Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μάς διαθέσατε γι αυτή τη σύντομη συνομιλία και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην παράσταση και επίτευξη των στόχων σας.
*Κι εγώ – ο τάχα μου και σκηνοθέτης – σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία για ένα δημιουργικό διάλλειμα.
***
Σημείωση Catisart: Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς που έχουν σχεδιάσει: «Το Σπίτι του Ηθοποιού», το «Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών» και το «Ταμείο Αλληλοβοηθείας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών»
***