23.7 C
Athens
Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

«Το ξύπνημα της Μνήμης. Παιδιά του ελληνικού Εμφυλίου» στο θέατρο της Σχολής Καλών Τεχνών

Στους εξωτερικούς χώρους και στο θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, από 15 Σεπτεμβρίου 2018 για 10 μόνο παραστάσεις – τέσσερα Σαββατοκύριακα και ένα Κυριακοδεύτερο – μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, παρουσιάζεται το έργο «Το ξύπνημα της Μνήμης. Παιδιά πρόσφυγες του ελληνικού Εμφυλίου».

 

Η πρώτη παρουσίαση της παράστασης έγινε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούνιο του 2017, στην ενότητα «Άνοιγμα στην Πόλη», σε σκηνοθεσία Μαρίας Σάββα.

 

Το έργο βασίζεται σε προσωπικές μαρτυρίες και ιστορικά ντοκουμέντα από το βιβλίο «Παιδιά του Ελληνικού Εμφυλίου-Πρόσφυγες και Πολιτική της Μνήμης» της Riki Van Boeschoten και Loring M.Danforth (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, έκδοση 2015, μετάφραση μαρτυριών: Μιχάλης Λαλιώτης). Στο κείμενο της παράστασης περιέχονται επίσης αποσπάσματα από ιστορικές μελέτες της Τασούλας Βερβενιώτη και φωτογραφικό υλικό από αρχεία του Ερυθρού Σταυρού που περιέχονται στο βιβλίο της «Αναπαραστάσεις της Ιστορίας. Η Δεκαετία του 1940». Επίσης, φωτογραφικό υλικό του Γιώργου Μπαλάφα, της Βούλας Παπαϊωάννου και άλλων.

 

Το έργο αναφέρεται σε μια σημαντική περίοδο της ελληνικής ιστορίας, την περίοδο του ελληνικού εμφύλιου πολέμου και στα παιδιά-πρόσφυγες. Συνδέεται άμεσα με το πρόβλημα των σημερινών πολέμων και το προσφυγικό ζήτημα. Η ιστορία του ελληνικού εμφυλίου, εκτός από τις πληγές που γέννησε σε κάθε οικογένεια και σε όλους αυτούς που έζησαν και βίωσαν εκείνα τα γεγονότα, κινεί εμάς τους νεότερους μέσα από τις αφηγήσεις αυτές να ανακαλύψουμε και να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη του ανθρώπων που πάλεψαν για να επιβιώσουν μέσα σε εκείνες τις τόσο δύσκολες συνθήκες, κάτι που μπορεί να μας αφυπνίσει και να μας κάνει να ενδιαφερθούμε μέσω της ενσυναίσθησης γι’ αυτό που συμβαίνει δίπλα μας, στη Συρία και σε άλλες χώρες σήμερα.

 

***

 

 

 

Στην παράσταση ένας ιδιότυπος χορός από γερασμένα παιδιά θυμούνται γιατί δεν μπορούν να ξεχάσουν. Ο χώρος της μνήμης οδηγεί στον πόνο της απουσίας, είναι αυτός που οδηγεί στο παιδικό πρώτο πρόσωπο. Φωτογραφίες και αποσπάσματα videos-ντοκουμέντα από την εποχή του Εμφυλίου δένουν με τις αφηγήσεις και τις μαρτυρίες αλλά και την ανάλυση ορισμένων ιστορικών παραμέτρων. Στόχος της παράστασης είναι η θεατρική μυθοπλασία να συνδεθεί με την ιστορική έρευνα.

 

***

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μαρία Σάββα

Δραματουργία: Μαρία Σάββα, με τη συμβολή της ομάδας

Εικαστική εγκατάσταση – Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Video mapping: com.odd.or

Μουσική επιμέλεια-διδασκαλία: Αγγελική Τουμπανάκη

Βοηθοί σκηνοθέτη: Χριστίνα Αλεβιζοπούλου, Παναγιώτης Καστρίτσης

*

Ηθοποιοί: Παναγιώτης Μαρίνος, Φοίβος Παπακώστας, Βίκυ Καμπούρη, Μαρία Σάββα, Άννα Χανιώτη, Γιώργος Ψυχογυιός, Θάνος Παπαθανάσης, Παναγιώτης Καστρίτσης

*

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου ΠΑΙΚΤΕΣ

Υποστήριξη: Σχολή Καλών Τεχνών, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Ένωση Προφορικής Ιστορίας.

***

Η Εταιρεία Θεάτρου ΠΑΙΚΤΕΣ ευχαριστεί: Τη Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, για την πολύτιμη βοήθειά της, την Τασούλα Βερβενιώτη για το υλικό που παρέσχε, την Ακαδημία Leica για τη διάθεση των φωτογραφιών του Κώστα Μπαλάφα, το Μουσείο Μπενάκη για τα φωτογραφικά αρχεία της Βούλας Παπαϊωάννου, καθώς και το Μακεδονικό Μουσείο Σκοπίων για το φωτογραφικό υλικό του.

Πληροφορίες

Εισιτήρια

Κανονικό: 15 ευρώ, Μειωμένο: 8 ευρώ (φοιτητικό, εκπαιδευτικοί, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, ομαδικά άνω των 8 ατόμων), 5 ευρώ (ατέλειες, άνεργοι).

Προπώληση στο viva.gr και στα τηλέφωνα: 6977747262 και 6978670740.

***

Από 15 έως 7 Σεπτεμβρίου: κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 19:00

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι δυο τελευταίες παραστάσεις: Κυριακή 14 Οκτωβρίου και Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στις 19:00

Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά

***

Τοποθεσία

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Πειραιώς 256

Αγ. Ι. Ρέντης – Τ.Κ. 18233

Τηλέφωνο: 210-480.13.15

***

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -