Χάρτες, ταξίδια και μονοπάτια νοσταλγικά

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Βασίλης Καρακατσάνης μαζί με 20 νέους καλλιτέχνες μας προσκαλούν στην αίθουσα τέχνης “Τεχνοχώρος”, έως τις 7 Ιουλίου, να ξεδιπλώσουμε τους χάρτες και να ταξιδέψουμε.
Τα έργα του Βασίλη Καρακατσάνη (χάρτες), έργα που φτιάχτηκαν το 1987, δημιουργούν νοσταλγία για ταξίδια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μιας άλλης ξέγνοιαστης εποχής.
Χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά, μεταξύ αυτών αποκόμματα εισιτηρίων και χειρόγραφες προσωπικές σημειώσεις, προσεγγίζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο τους χάρτες πόλεων που ο ίδιος έχει επισκεφτεί.
Αντίστοιχα σήμερα το 2012, με αφετηρία τους συγκεκριμένους χάρτες, 20 νέοι καλλιτέχνες μας προσκαλούν στα δικά τους “Ταξίδια”. Οι καλλιτέχνες, με ζωγραφικά, χαρακτικά, γλυπτά και βιβλία τέχνης μας οδηγούν στα μονοπάτια των εσωτερικών τους αναζητήσεων με εικόνες από προσωπικές τους αναμνήσεις από μέρη που έχουν επισκεφτεί ή ονειρεύονται να πάνε…
Παράλληλα στην έκθεση συμμετέχει η ομάδα “ΜουSου” με το project “η Αθήνα Μου”. Διαφορετικές κοινωνικές ομάδες που ζουν στην Αθήνα αυτή τη χρονική περίοδο καλούνται να απαντήσουν στην ερώτηση “τι σημαίνει Αθήνα για σένα;” με ένα σχέδιο πάνω στο μισό μιας ειδικά σχεδιασμένης καρτ-ποστάλ. Το άλλο μισό θα συμπληρωθεί από κάποιον άλλο συμμετέχοντα, για παράδειγμα ένα μαθητή, τουρίστα, μετανάστη, ή από εσάς όταν επισκεφτείτε την έκθεση.
Συνταξιδιώτες στην έκθεση είναι: Βασίλης Καρακατσάνης, Νικόλας Αντωνίου, Κατερίνα Βέλλιου, Ανθή Δαουτάκη, Δημήτρης Εφέογλου, Τάσος Καλιακάτσος, Κατερίνα Καλόγρη, Δήμος Κηπουρός, Γιώργος Κορμπάκης, Θοδωρής Λάλος, Αναστασία Μικρού, Θέμης Ξυδιάς, Ειρήνη Ολυμπίου, Παναγιώτης Παλόγλου, Βασίλης Παφίλης, Έλενα Προβατά, Λευτέρης Τούλης, Sophie Fardella, Μάγδα Χριστοπούλου και η ομάδα ΜουSου που απαρτίζεται από τις εικαστικούς Μαρία Νυμφιάδη και Λία Πέτρου.

ΜουSου

* μου, σου, προσωπική/ κτητική αντωνυμία α’ και β’ προσώπου.
Οι ΜουSου είναι οι Μαρία Νυμφιάδη και Λία Πέτρου, δύο εικαστικοί που συνθέτουν μια ομάδα η οποία οργανώνει εικαστικές συμμετοχικές δράσεις με εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Οι δράσεις που σχεδιάζει η ομάδα είναι βασισμένες στη συνθήκη χώρου, χρόνου και εμπλοκής των συμμετεχόντων μέσω μιας διαδικασίας ενεργοποίησης του κοινωνικού ιστού γύρω από χώρους τέχνης, εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκθεσιακούς χώρους και μουσεία.
Το σχέδιο που θα σχεδιαστεί πάνω στην καρτ ποστάλ μπορεί να είναι ό, τι επιθυμεί ο καθένας και να απεικονίζει κάποια ανάμνηση ή εμπειρία από την πόλη ακόμα και μια μικρή ιστορία. Σκοπός του έργου αυτού είναι να δημιουργηθεί ένας διάλογος σε κοινό έδαφος από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες σε σχέση με την ηλικία και την εμπειρία τους από την πόλη ως κάτοικοι ή ως επισκέπτες.

Πού και πότε

Διάρκεια Έκθεσης: Έως 7 Ιουλίου 2012
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12.00 – 15.00 και 18.00 – 21.00. Τετάρτη, Σάββατο: 11.00 – 16.00. Κυριακή, Δευτέρα: κλειστά.
Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη 117 42, Αθήνα
Μετρό Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org