12.6 C
Athens
Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022
 

«Εικόνες κρότου – λάμψης» στην έκθεση «Πόλεμος Α.Ε. – War S.A.» της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων

Για τρίτη χρονιά τα μέλη της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων συναντήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό στο Σύνταγμα με τους αναγνώστες των εφημερίδων, των περιοδικών και των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Συναντήθηκαν ακόμη με πολλούς φίλους που μένουν εκτός Αθηνών και με πολλούς νέους και νέες όλων των ηλικιών, από το Δημοτικό ως το Πανεπιστήμιο. Την έκθεση επισκέφθηκαν και εργαζόμενοι, και άνεργοι, και συνταξιούχοι, και πολιτικοποιημένοι, αλλά και κάποιοι εντελώς αδιάφοροι για τα κοινά. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία σε όλους να εκφράσουν τις απόψεις τους, θετικές και αρνητικές για το αποτέλεσμα της έκθεσης.

 

Μία υπέροχη, τρίτη ετήσια, συμβολή στον πολιτισμό, την πολιτική, στο μέλλον του λαού μέσα από υπέροχα σκίτσα. Μπράβο από καρδιάς, η στήριξή μας πάντα θα ’ναι δεδομένη. Σας ευχαριστούμε. Νίκος Βούτσης, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

 

Για τρίτη χρονιά η Βουλή των Ελλήνων, η Περιφέρεια Αττικής, η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών στήριξαν την πρωτοβουλία της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων με αποτέλεσμα να γίνει και πάλι ο εκθεσιακός χώρος του Μετρό ένας χώρος ανταλλαγής ιδεών πάνω στο φλέγον θέμα του πολέμου και πιο συγκεκριμένα της Ανώνυμης Εταιρείας «Πόλεμος».
Η έκθεση άνοιξε τις πύλες της την Τρίτη 15 Μαΐου 2018 και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 20 Μαΐου. Η Δευτέρα 14 Μαΐου «χάθηκε» λόγω της απεργίας των εργαζομένων στο Μετρό.

Στη φετινή έκθεση επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν οι Πορτογάλοι γελοιογράφοι, οι οποίοι πήραν μέρος με θέμα ελεύθερο.
Από τις μέρες στο Σύνταγμα κάποιες σκέψεις (θετικές και αρνητικές) είναι αρκετές για να δώσουν μια εικόνα από την ανταπόκριση που είχε αυτή η έκθεση στο κοινό. Αυτά που δημοσιεύονται παρακάτω είναι μόνο ένα πολύ μικρό δείγμα από όσα έγραψαν στο βιβλίο οι επισκέπτες της.

***

Ένα πέρασμα που συγκλονίζει. Το λεπτό χιούμορ των Ελλήνων γελοιογράφων είναι μία ακόμη απόδειξη ότι «τίποτα δεν πάει χαμένο»! Συνεχίστε έτσι, να μας δίνετε δύναμη με τη σκέψη σας και …ν’ αλλάξουμε τον κόσμο.
Ευχαριστούμε από καρδιάς
Λήδα Μοσχονά
Δημοσιογράφος
*
Η έκθεση αυτή με συγκίνησε πάρα πολύ για τους ανθρώπους / παιδιά που πεθαίνουν κάθε μέρα στον πόλεμο. Και όλο το σχέδιο ήταν πραγματικά τέλειο!!!
Γεωργία, 12 ετών
*
Η έκθεση αυτή μου θύμισε / υπενθύμισε γιατί γίνονται όλα. Τα σχέδια ήταν τέλεια.
Δημήτρης, 14 ετών
*
Όπως κάθε χρόνο σας παρακολουθούμε και σας χειροκροτούμε.
Μαρίνος και Αγγελική Μαλισιάνου
*
Το σκίτσο είναι σαν γεφύρι. Ενώνει.
Θοδωρής Αγγελόπουλος

*

 

Πολλά, πολλά συγχαρητήρια. Υπέροχη η έκθεση. Μάθαμε να κυνηγάμε ανούσια πράγματα και ξεχάσαμε να αγωνιζόμαστε για την απόκτηση του σημαντικότερού αγαθού. Αυτού της ειρήνης. Ελπίζω κάποια στιγμή να ξυπνήσουμε.
Ελένη Γ.
*
Κρίμα που είστε στρατευμένοι και όταν έμπαινε το καπέλο του μνημονίου ήσασταν τυφλοί.
Κων. Βασιλειάδης
*
Λυπάμαι πολύ που σήμερα αντί να κυριαρχεί το γέλιο… χαμόγελο… κυριαρχεί η θλίψη και η μαυρίλα… Αξιόλογοι άνθρωποι, μυαλά, ψυχές εδώ… Χαίρομαι και λυπάμαι μαζί.
Ιωάννα (Μαλέση)
*
Brilliant! Φοβάμαι… I will see it again.
Virg. Anagnostatou
*
Εμπνευσμένα και πρωτότυπα. Μπράβο!
*
Υπέροχη αναπάντεχη συνάντηση. Μπράβο. Θέλουμε, χρειαζόμαστε κι άλλο.
*
Perfect! I’m Turkish citizen. My eyes really wet. But AFRIN is wrong. Turkey is pick like a match just game for America.
Breuc
*
Only a good guy with pen can stop a bad guy with a gun. Thanks.
*

Η Micheala και η Roseleen ήταν και οι πρώτες που έγραψαν στο βιβλίο επισκεπτών 2 ημέρες πριν από τα εγκαίνια…

 

*

Πού ‘ναι οι παλιοί γελοιογράφοι οι υπέροχοι με το λεπτό χιούμορ Φωκίων Δημητριάδης, Μπέζος, Β. Χριστοδούλου, Αρχέλαος κ.ο.κ. Πλην Ορνεράκη, Στάθη και BAS απογοήτευση…
ΑΔ
*
Εικόνες κρότου – λάμψης. Γέμισαν τα μάτια μας. Ευχαριστούμε.
Χριστίνα
*
Ευχαριστούμε για την εμπειρία. Ευχόμαστε στο μέλλον να μη χρειάζονται τέτοιες εκθέσεις.
Οι δασκάλες και οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου Γ’ Τάξη
*
Μου άρεσαν πολύ τα έργα. Σας ευχαριστώ.
Ιωάννης Αγαπητός
*
Wonderful exhibit
DR
*
Ευρηματικά, με στόχο
Χρήστος
*
Τι ωραία που τα λέτε χωρίς τις δημοσιογραφικές (μας) πολυλογίες. Ευχαριστούμε.
Γιάννης Καφάκος, δημοσιογράφος.
*
Κύριε Ηλία Μακρή. Αν ζούσατε στην τότε Σοβιετική Ένωση δεν θα σας επέτρεπαν να εκθέσετε τέτοια γελοιογραφία (;) όπου εξισώνετε το ναζισμό-φασισμό με τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό. Ελπίζω κάποτε – αν και το βρίσκω δύσκολο – να αντιληφθείτε τη δημοκρατική αυτή διαφορά που διέπει την ιστορική πραγματικότητα.
Ν. Αμανάκης.
*
Τιμάμε τη μνήμη του Βαγγέλη
Γ. και Μ.Μ.
*
Πολύ καλή έκθεση. Λίγες μέρες όμως.
*
Πάντοτε πίστευα ότι οι Έλληνες έχουμε ευαισθησία ψυχής που μας χαρακτηρίζει ως λαό, κι ας το ξεχνάμε πολλές φορές. Εσείς σήμερα μου το θυμίσατε ξανά και γι’ αυτό σας ευχαριστώ.
Ελένη Ηλιάκη
*
Η έκθεση είναι συγκινητική. Φεύγω με δάκρυα στα μάτια. Συγχαρητήρια και μακάρι να ταξιδέψετε σε πολλά μέρη. Αυτά που γίνονται κατανοητά με μια ζωγραφιά δεν γίνονται κατανοητά και γνωστά με πολλές στήλες στις εφημερίδες, με πολλές ώρες ειδήσεων στην τηλεόραση…
Βούλα Αλεξιάδου

*

 

 

Ίσως ο μόνος τρόπος εν τέλει τρόπος να κατανοήσουμε ριζικά και αποτελεσματικά τη χαώδη φύση των τωρινών εξελίξεων είναι μέσω του χιούμορ. Να γελάσουμε (κλάψουμε;), αποδεχτούμε και να πράξουμε. Τα σκίτσα σας ανοίγουν μάτια και κατ’ επέκταση μυαλά. Σας ευχαριστώ για την εμπειρία που προσφέρατε. Ποτέ μη σταματάτε να εμπνέετε.
ΚΔ μια φοιτήτρια
*
Hidden gen. Συνάντησα την έκθεση τυχαία και ειλικρινά «κούμπωσε» με μια ενδόμυχη σκέψη και ανησυχία μου. Άντλησα πολλές ιδέες για ένα project με θέμα την ειρήνη που προετοιμάζω με τους μαθητές μου στο 1ο Δημοτικό Κορίνθου… Νοήματα μεστά, πληθώρα συνειρμών, αφορμή για δημιουργικότητα. Δεν βρίσκω κάτι αρνητικό. Make love, art and not war.
Κρυσταλλία Κατσαρού
*
Χιούμορ, πάθος και αντιπολεμικό πνεύμα. Ταλέντο και οξυδέρκεια κάνουν υπέροχη γελοιογραφική τέχνη. Συγχαρητήρια στη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων και στους Πορτογάλους συμμετέχοντες συναδέλφους τους.
Ειρήνη Αϊβαλιώτου

*
Τραγικότητα, βαναυσότητα, συναίσθημα, ειλικρίνεια. Κάθε έργο ολόκληρο το πρόβλημα της ανθρωπότητας.
Γιώργος Κωνσταντίνου
Πιανίστας
Σας ευχαριστούμε
*

Η Micheala και η Roseleen, από τις ΗΠΑ, ήταν οι πρώτες επισκέπτριες το βράδυ της Κυριακής 13 Μαΐου 2018, μόλις είχε ολοκληρωθεί το στήσιμο της έκθεσης.

The exhibition was an accurate presentation of the current political climate. “Love Trumps hate”.
Micheala Davis (May 13th , 2018)
*
From an American perspective, I enjoyed viewing how the outside word views our current and troubled government. I also liked getting a better understanding Greek politics.
Roseleen Almenord (May 13th, 2018).

***

Στην κεντρική φωτογραφία, από αριστερά: Σπύρος Δερβενιώτης, Andonio Andunes, Σταύρος Στεφόπουλος (Πρόεδρος ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε.), Ρούι Αλμπέρτο Μανουππέλλα Τερένο (Πρέσβης της Πορτογαλίας στην Αθήνα), Ηλίας Μακρής, Μιχάλης Κουντούρης, Cristina Sampaio, Πάνος Μαραγκός (Πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων), Βαγγέλης Χερουβείμ, Νίκος Βούτσης (Πρόεδρος της Βουλής), Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Σκλαβενίτης, Soloup και κάτω από αριστερά: Βασίλης Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Μήλας, Σάκης Κουτσαντάς, Dranis.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
691ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art