Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καταστράφηκε, ξαναχτίστηκε όμως τούβλο τούβλο από τους κατοίκους της για να φτάσουμε σήμερα να θαυμάζουμε μία από τις ωραιότερες πόλεις της κεντρικής Ευρώπης. Είτε την πρωτοαντικρίσεις βράδυ, φωτισμένη, είτε πρωί με ομίχλη, δεν θα πιστέψεις εύκολα ότι υπάρχει τόση ομορφιά. Νομίζεις ότι είναι σκηνικό για ταινία. Οδηγοί σου μπορούν να γίνουν οι νάνοι “ξεναγοί” της, που είναι σκορπισμένοι σε όλη την πόλη.
Το Βρότσλαβ (Πολωνικά: Wrocław, Γερμανικά: Breslau) είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας και πρωτεύουσα της διοικητικής περιφέρειας της Κάτω Σιλεσίας. Έχει πληθυσμό 633.000 κατοίκων και είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Όντερ στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πολωνίας σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τσεχίας και 130 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Γερμανίας.
Είναι το δεύτερο σε σημασία, μετά την πρωτεύουσα Βαρσοβία, οικονομικό κέντρο και διαθέτει αξιόλογη βιομηχανία κυρίως στον τομέα των μηχανοκατασκευών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Αποτελεί σπουδαίο συγκοινωνιακό κόμβο και είναι έδρα πολλών βιομηχανικών μονάδων που παράγουν ηλεκτρικές σιδηροδρομικές μηχανές και βαγόνια, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αντλίες, ψυγεία κ.α., ευνοημένη από τα γειτονικά γαιανθρακοφόρα κοιτάσματα. Στο έδαφός της υπάρχουν αρκετά εκπαιδευτικά ιδρύματα και πλήθος αρχιτεκτονικών μνημείων.
Η πόλη ορίστηκε ως έδρα αγώνων στο UEFA EURO 2012, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2016 και πόλη υποδοχής των Παγκόσμιων Αγώνων, της Διεθνούς Ένωσης Παγκόσμιων Αθλημάτων (IWGA) που θα γίνουν το 2017.
Καταστράφηκε από τους Τατάρους το 1241 και ανοικοδομήθηκε με αμιγώς γοτθικά οικοδομήματα, ενώ κατοικήθηκε από Γερμανούς μετανάστες. Περιήλθε στο βασίλειο της Βοημίας το 1335 και κατά τον 14ο και 15ο αιώνα έφτασε στη μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική λαμπρότητά της. Το 1526 πέρασε μαζί με την υπόλοιπη Σιλεσία στην κατοχή των Αψβούργων της Αυστρίας και το 1741 καταλήφθηκε από τον Φρειδερίκο Β΄ της Πρωσίας, οπότε μετονομάστηκε Μπρεσλάου και παρέμεινε στην ενωμένη πλέον Γερμανία έως το 1945.
Γερμανικές και αυστριακές επιρροές, γοτθική αρχιτεκτονική της πόλης, μεγάλα πάρκα αλλά και ο ποταμός Οντέρ που κυλάει στο κέντρο της την καθιστούν παραμυθένια.
Πολύχρωμη, πεζοδρομημένη, με τραμ να τη διανύει από άκρη σε άκρη.
Ξεκίνησε να χτίζεται πάνω σε ένα νησί στον ποταμό Όντερ και έχει εξαπλωθεί σε άλλα 11, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με 112 γέφυρες.
Αν βρεθείτε στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης θα εντυπωσιαστείτε από το Δημαρχείο της.
Βρίσκεται δίπλα από την πλατεία Rynek, το οίκημα περιλαμβάνει τρεις εσωτερικούς δρόμους. Στο συγκρότημα στεγάζονται ένα μουσείο τέχνης και ένα θησαυροφυλάκιο και χρειάστηκε 200 χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του.
Οι περίπου 250 νάνοι – αγαλματίδια που είναι διάσπαρτοι στην πόλη και σχετίζονται με τα μέρη που είναι τοποθετημένοι, πραγματικά σε προκαλούν να τους ανακαλύψεις και να τους φωτογραφίσεις. Εξαιρετική ιδέα. Τους συναντάς στα πιο απίθανα σημεία και είναι πραγματικά αξιαγάπητοι.
Για να θαυμάσουν οι επισκέπτες τη θέα από ψηλά, δεν έχουν παρά να ανέβουν στην εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ. Μία πόλη με έντονο το θρησκευτικό στοιχείο, με μεσαιωνικούς ναούς, του Σταυρού, της Παναγίας, της Άμμου, αλλά και τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή.
Ψάχνοντας για γεύσεις στην πολωνική πόλη, πιπέρια, σούπες και πολλή σαντιγί, ικανοποιούν τον ουρανίσκο.
Για ψώνια, όλο και κάτι θα βρεις από τον περίπατό σου στα δρομάκια, δύο όμως είναι οι κύριες αγορές. Η Galleria Dominikansa που βρίσκεται στην πλατεία Ντομινικάνσκι και το Pasaz Grunwaldski που βρίσκεται στην πλατεία Γκρουνβάλτζκι.
Για να φτάσεις πρέπει να πετάξεις για Βαρσοβία και από εκεί με απευθείας πτήση 30′ σε ένα αεροδρόμιο που απέχει 13 χιλιόμετρα από την πόλη.
* To Βρότσλαβ είναι γνωστό και για τη θεατρική του παράδοση. Εκεί βρίσκεται το θέατρο Γκροτόφσκι καθώς και το Ινστιτούτο Γκροτόφσκι, ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά κέντρα της Ευρώπης, στο οποίο, καθώς και στο Studio Matejka, είναι μέλος και δραστηριοποιείται η Ελληνοπολωνέζα ηθοποιός και σκηνοθέτις Αλεξάνδρα Καζάζου. Διαβάστε συνέντευξή της ΕΔΩ