19.5 C
Athens
Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Συναγερμός στο Βρετανικό Μουσείο: Άφαντα ιστορικά αντικείμενα – Απολύθηκε εργαζόμενος

«Εξαφάνιση, κλοπή ή καταστροφή», αντικειμένων από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, στο Λονδίνο. Ήδη απολύθηκε ένας υπάλληλος ενώ άρχισε έρευνα από τη Μητροπολιτική Αστυνομία.

Τα κλεμμένα αντικείμενα περιλαμβάνουν χρυσά κοσμήματα και πετράδια από ημιπολύτιμους λίθους καθώς και γυαλί που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. Τα περισσότερα ήταν μικροαντικείμενα που φυλάσσονταν σε αποθήκη και κανένα δεν είχε εκτεθεί πρόσφατα, σύμφωνα με το μουσείο.

Το Βρετανικό Μουσείο λέει ότι από τα αντικείμενα, «κανένα δεν είχε εκτεθεί πρόσφατα στο κοινό και φυλάγονταν κυρίως για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς».

Σε ερώτηση της ΕΡΤ εάν ανάμεσα στα κλεμμένα ή κατεστραμμένα αντικείμενα είναι και ελληνικά, η απάντηση ήταν ότι δεν μπορεί να γίνει κάποιο σχόλιο διότι η αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πάντως με την πρόσφατη αποκάλυψη ότι το Μουσείο διαθέτει πάνω από 100 χιλιάδες ελληνικά αντικείμενα, εκ των οποίων μόνο 6.493 εκτίθενται και τα υπόλοιπα βρίσκονται σε αποθήκες, είναι πολλές οι πιθανότητες ανάμεσα στα κλεμμένα αντικείμενα να βρίσκονται και ελληνικά.

Ο πρώην διαχειριστής του Μουσείου Sir Nigel Boardman και η Lucy D’Orsi, επικεφαλής αστυφύλακας της βρετανικής αστυνομίας στο τμήμα μεταφορών θα ξεκινήσουν όπως αναφέρεται, «ένα δυναμικό πρόγραμμα για την ανάκτηση των αντικειμένων που λείπουν» μαζί με τη μελέτη για την καλύτερη ασφάλεια του Μουσείου.

«Οι Διαχειριστές έχουν λάβει αποφασιστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, συνεργαζόμενοι με την ομάδα του Μουσείου. Καλέσαμε την αστυνομία, επιβάλαμε έκτακτα μέτρα για να αυξήσουμε την ασφάλεια, δημιουργήσαμε μια ανεξάρτητη ανασκόπηση για το τι συνέβη και τα διδάγματα που πρέπει να μάθουμε και χρησιμοποιήσαμε όλες τις πειθαρχικές εξουσίες που διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε το άτομο που πιστεύουμε ότι είναι υπεύθυνο, δήλωσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.

Η προτεραιότητα του Μουσείου, όπως εξηγεί ο κ. Όσμπορν, «είναι τώρα τριπλή: πρώτον, να ανακτήσουμε τα κλεμμένα αντικείμενα. Δεύτερον, για να μάθουμε τι, αν κάτι, θα μπορούσε να είχε γίνει για να σταματήσει αυτό. και τρίτον, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, για να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά.»

***

Η Επιτροπή για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (BCRPM) εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός της κλοπής αλλά τονίζει την ειρωνεία της κατοχής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο ως προϊόν κλοπής και αυτά από τον Λόρδο Έλγιν.

«Είναι πολύ λυπηρό που το Βρετανικό Μουσείο έχει υποστεί κάτι που φαίνεται να είναι μια πολύ σοβαρή περίπτωση κλοπής.

Ειρωνικό επίσης, καθώς μέσα από ένα είδος κλοπής έφτασε να κρατά ως κόσμημα στο στέμμα του τη συλλογή Elgin από μάρμαρα του Παρθενώνα. Μπορούμε μόνο να προσευχηθούμε στην Αθηνά ότι, θα επανενωθούν εκεί που ανήκουν στην Αθήνα χάρη σε μια ηθικά αξιοθαύμαστη πράξη οικειοθελούς μεταφοράς», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της BCRPM Δρ. Πολ Κάρτλιτζ.

Ο Χάρτγουϊκ Φίσερ, Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο περιστατικό» και ζήτησε συγγνώμη για αυτό που συνέβη.

«Έχουμε ήδη αυστηροποιήσει τις ρυθμίσεις ασφαλείας μας και εργαζόμαστε μαζί με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για να ολοκληρώσουμε έναν οριστικό απολογισμό για το τι λείπει, τι έχει υποστεί ζημιά και τι έχει κλαπεί. Αυτό θα μας επιτρέψει να στοχεύσουμε τις προσπάθειές μας στην ανάκτηση των αντικειμένων», πρόσθεσε ο κ. Φίσερ.

Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης έρευνας Σερ Νάιτζελ Μπόρντμαν είπε ότι, «το Βρετανικό Μουσείο έγινε στόχος κλοπής και είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να κάνουμε την κριτική μας για να καταλάβουμε τι συνέβη και να διασφαλίσουμε ότι θα αντληθούν διδάγματα. Εργαζόμαστε μαζί με τη Μητροπολιτική Αστυνομία προς το συμφέρον της ποινικής δικαιοσύνης για να υποστηρίξουμε τυχόν έρευνες.

Ο πρώην διαχειριστής του Μουσείου κ. Μπόρντμαν πρόσθεσε ότι, «θα είναι μια επίπονη δουλειά» η ανάκτηση των αντικειμένων και θα γίνει με τη συμμετοχή εσωτερικών και εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, ώστε αυτά να επιστρέψουν στο Μουσείο».

Δύο χρόνια αργότερα, κινέζικα κοσμήματα χάθηκαν, ενώ το 2017, αποκαλύφθηκε ότι ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι Cartier αξίας 750.000 λιρών έλειπε από το 2011.

Πηγή: ertnews.gr / Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -