Τα βραβεία και οι τιμητικές διακρίσεις από το Ίδρυμα «Αθανασίου Βασ. Μπότση» για το 2020

Η 36η Απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων και τιμητικών διακρίσεων του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθανασίου Βασ. Μπότση» που συνέπεσε με τα 40 Χρόνια λειτουργίας του, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπιου Παυλόπουλου στο Μέγαρο Σαρόγλου, Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

***

Τα έξι βραβεία του Ιδρύματος απονεμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπιο Παυλόπουλο, στους:

-ΑΓΓΕΛΟ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟ για την επιτυχή δημοσιογραφική του πορεία ως διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»
-ΝΙΚΗ ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ για την αντικειμενική, δεοντολογικά ορθή, και με πληρότητα παρουσίαση του κεντρικού δελτίου Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Open TV.
-ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ για την επιτυχή πορεία της στο πολιτικό ρεπορτάζ και την αντικειμενική πολιτική ανάλυση της επικαιρότητας.
-ΕΛΕΝΗ ΜΠΙΛΙΑΛΗ για τη σειρά των ντοκιμαντέρ με τίτλο «Φωτεινά Μονοπάτια» της ΕΡΤ 2, η οποία προβάλλει γνωστά αλλά και άγνωστα Ιερά Προσκυνήματα στην Ελλάδα.
-ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΠΑΝΕΑ για τις δημοσιογραφικές της έρευνες για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών στον Αθλητισμό και τις συνεντεύξεις της με προσωπικότητες του παγκόσμιου Αθλητισμού.
-Στην ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ για την αντικειμενική και επιτυχή κάλυψη του Δικαστικού Ρεπορτάζ και την πιστή τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, απονεμήθηκε το ΒΡΑΒΕΙΟ «ΠΑΝΟΣ ΣΟΜΠΟΛΟΣ» για Δικαστικό, Αστυνομικό και Ελεύθερο Ρεπορτάζ.

***

Επίσης απονεμήθηκαν τα ειδικά βραβεία:

*Το Βραβείο Κοινοβουλευτικού Ρεπορτάζ «ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΣΑΛΑΡΗΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΤΣΗΣ» με χορηγό τη ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην ΕΛΕΝΑ ΒΑΡΙΝΟΥ για την πληρότητα κάλυψης του νομοθετικού έργου και του κοινοβουλευτικού ελέγχους της Βουλής των Ελλήνων στην εφημερίδα «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ».

*Το Βραβείο Περιφερειακού Ρεπορτάζ με χορηγό την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ στη ΘΩΜΗ ΠΑΛΗΟΥ για την κοινωνική της προσφορά μέσα από το δελτίο «ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ» του τηλεοπτικού σταθμού «STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
*Το Βραβείο Οικονομικού Ρεπορτάζ με χορηγό το ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ στον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ (ΠΑΝΟ) ΚΑΚΟΥΡΗ για την αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης σε θέματα του οικονομικού ρεπορτάζ.
*Το Βραβείο Οικονομικού και Επιχειρηματικού Ρεπορτάζ με χορηγό το ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ στον ΑΛΕΚΟ ΛΙΔΩΡΙΚΗ για την κάλυψη του οικονομικού και επιχειρηματικού ρεπορτάζ στον Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
*Το Βραβείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης με χορηγό τον ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ στους ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΑΤΣΙΜΗ & ΠΙΕΡΡΟ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟ για τη σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ «ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ» στην ΕΡΤ 1.
*Το Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς με χορηγό το ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ στη ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΟΛΑΔΑ για την ενασχόλησή της από το 2015 στην διαμόρφωση και διάδοση του καινοτόμου προγράμματος αντιμετώπισης και καταπολέμησης του εκφοβισμού «LiveWithoutBullying.com»
*Το Βραβείο Ξένου Τύπου και Ανταποκριτών «ΚΩΣΤΑ ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΗΣ» στον ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟ για τις αποκλειστικές συνεντεύξεις ως ανταποκριτής στο Λονδίνο για την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»
*Το Βραβείο «ΒΛΑΣΣΗΣ ΣΩΚΡΑΤΙΔΗΣ» της ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ στη ΒΑΡΒΑΡΑ ΓΚΙΓΚΙΛΙΝΗ για την έκδοση της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» και του περιοδικού «VITAGE LESVOS».
*Το Βραβείο «ΔΙΚΑΙΑΣ ΖΑΜΠΟΥΝΗ» της ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΣΜΙΡΛΗ και το «ΣΑΜΙΑΚΟΝ ΒΗΜΑ» για τη συμπλήρωση 104 χρόνων εκδοτικής πορείας στο ακριτικό νησί της Σάμου.
*Το Βραβείο Δημοσιογραφίας και Τεχνολογίας «ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ» με χορηγό το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ECI) στην ΑΝΝΑ ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ για την πορεία της στην Δημοσιογραφία και Επικοινωνία.

***

Κατά την διάρκεια της τελετής, απονεμήθηκαν με απόφαση του ΔΣ του Ιδρύματος, Τιμητικές Διακρίσεις:

Στον ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΥΚΙΑΝΑΚΗ για την ευδόκιμη πορεία στο πολιτικό και κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ.
Στον ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΑΣΣΑΒΕΤΑ για την ευδόκιμη πορεία στην δημοσιογραφία και το πολιτικό του σχόλιο.
Στην ΕΥΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ για τα 40 χρόνια ευδόκιμης πορεία στην δημοσιογραφία.
Στην ΡΙΤΑ ΗΛΙΑ ΝΑΣΤΟΥ για την δημοσιογραφική και πολιτιστική της προσφορά.
Στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΤΙΝΑ) ΖΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ για την ευδόκιμη δημογραφική της πορεία.
Στον ΑΡΗ ΓΑΤΑ για την δημοσιογραφική του εργασία για τον CLAUDIO RANIERI και το ομώνυμο βιβλίο που εξέδωσε και έχει γίνει παγκόσμιο best seller.
Στον ΜΑΝΟ ΣΤΑΡΑΜΟΠΟΥΛΟ για τα 40χρόνια ενεργής και επιτυχημένης ενασχόλησή με την διεθνή αθλητική ειδησεογραφία.
Τιμητικές Διακρίσεις, μετά από πρόταση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής απονεμήθηκαν: στην ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ – ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ για το φωτορεπορτάζ με θέμα «Βόλος, η Πόλη μου» που αποτέλεσε την ύλη έκθεσης φωτογραφίας που δημιούργησε με την στήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος, του Επικουρικού Ταμείο της Ε.Σ.Η.Ε.Θ.Στ.Ε-Ε , του ΠΣΑΤ και με τα έσοδά της αγοράσθηκε ένα σχολικό για μαθητές με αναπηρία.
Στον ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΣΙΦΟ για την πολυετή συμβολή του στην υπεράσπιση του δημοσιογραφικού έργου μέσα από τη δράση του στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.
Στον ΝΙΚΟ ΣΤΕΦΟ για την αντικειμενική κάλυψη του πολιτικού ρεπορτάζ και το βιβλίο του με τίτλο «Ώρα Ελλάδος, Βουκουρέστι».
Στον ΓΙΩΡΓΟ ΓΑΒΑΛΑ για την εκπομπή «Σαν σήμερα στην Πολιτική» στο Κανάλι της Βουλής.
Στον ΧΑΡΗ ΞΥΔΗ για ευδόκιμη δημοσιογραφική του πορεία.
Στον ΜΙΧΑΛΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ γ ια την δημοσιογραφική του εργασία στην Ελληνική Υπηρεσία του Διεθνούς Τηλεοπτικού Δικτύου EURONEWS.
Στον ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΡΟΜΒΟΚΗ για την εκπομπή «Διαδρομές Ζωής» στον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμού της Αυστραλίας «2mm radio Sydney».
Στους εκδότες ΝΙΚΟ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΟΥΚΑ για την έκδοση του Περιοδικού «ΝΑΥΣ» για το έγκυρο ναυτιλιακό ρεπορτάζ και την στήριξη της Εμπορική μας Ναυτιλία.

***

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Πάνος Καραγιάννης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, εφέτος τίμησαν με τέσσερις Ειδικές Τιμητικές Διακρίσεις:

– Το ΙΔΡΥΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ για τα 50 και πλέον Χρόνια πολύτιμης προσφοράς σε πνευματικό, πολιτιστικό και φιλεκπαιδευτικό έργο που έχει αναπτύξει και συνεχίζει με νέα οράματα μέχρι σήμερα.
-Την ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ (ΟΑΚ) για τo μισό αιώνα δράσης και την ανάδειξή του σε Ίδρυμα οικουμενικής εμβέλειας όχι μόνο για το Αποστολικό του έργο αλλά και την έμφαση που έχει δώσει σε θέματα προάσπισης της ανθρώπινης αξίας και τον Πολιτισμό
– Τον ΔΗΜΟ ΚΗΦΗΣΙΑΣ για την πλήρη ανακαίνιση και αξιοποίηση της οικείας του Αθανασίου Βασ. Μπότση και την μετατροπή της σε στέγη Πολιτισμού και του «Κέντρου Μελετών Μικρασιατικής Ιστορίας».
-Στην Ημερήσια Πολιτική και Οικονομική εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» για τα 100 ΧΡΟΝΙΑ κυκλοφορίας της, παρέχοντας έγκυρη και έγκριτη Δημοσιογραφία, με σημαντική προσφορά στο Έθνος, την κοινωνία και την προαγωγή του πολιτισμού.