12.9 C
Athens
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022
 

Τι σημαίνουν οι λέξεις viral (βάιραλ), yolo (γιόλο), hashtag (χάσταγκ), τρολλάρω;

Viral (βάιραλ), yolo (γιόλο), hastag (χάσταγκ), τρολλάρω…

Λέξεις που ακούμε καθημερινά στο Διαδίκτυο στην τηλεόραση, από τα παιδιά μας και πολλές φορές δεν ξέρουμε τι ακριβώς σημαίνουν. Διαβάστε μια σύντομη ερμηνεία των λέξεων αυτών για να ξέρετε τι σας γίνεται.

 

 • Viral είναι κάτι που έχει γίνει πολύ γνωστό και είναι “η καινούργια μόδα”.
  Η λέξη viral μπορεί να αναφέρεται σε ένα βίντεο ένα τραγούδι, ένα site, μία εικόνα, μία ατάκα, κλπ. το οποίο το αγάπησε πολύ ο κόσμος ή απλά του άρεσε πολύ κι έτσι το διέδωσε κάνοντάς το γνωστό παγκοσμίως, χωρίς να σημαίνει ότι είναι και κάτι αξιόλογο.
  Αυτά που χαρακτηρίζονται τέτοια στην ουσία κάνουν το “μπαμ” και ύστερα από κάποιον καιρό αρχίζουν να εξαφανίζονται – ξεχνιούνται.

 

 • Yolo είναι μια συντομογραφία της φράσης “You Only Live Once”, δηλαδή “ζεις μόνο μια φορά”.
  Το yolo που για πολλούς νέους έχει γίνει μότο ζωής στην ουσία είναι το ίδιο με το ελληνικότερο “η ζωή είναι μικρή” ή “μια ζωή την έχουμε”.
  Πηδάει κάποιος με αλεξίπτωτο και γράφει κάτω από τη φωτογραφία του στον αέρα YOLO!

 

 • Hashtag (χάσταγκ) είναι ένα είδος «ετικέτας» που βάζουμε πάνω σε μία λέξη ή φράση χρησιμοποιώντας το σύμβολο #. Ένα hashtag δείχνει σε τι αναφέρεται η δημοσίευσή μας. Ο ρόλος του είναι να τονίσει το θέμα της δημοσίευσης και να τη συμπεριλάβουν σε ηλεκτρονικές αναζητήσεις με αυτό το θέμα.
  Αν θέλουμε να επικεντρωθούμε σε κάποιο θέμα, μπορούμε να γράψουμε το όνομά του και πριν από αυτό να βάλουμε το hashtag.
  Για παράδειγμα, #Greece.
  Χρησιμοποιώντας ένα hashtag μπορούμε να δούμε συζητήσεις και αναρτήσεις πάνω σε ένα θέμα και οι υπόλοιποι να δουν τη δική μας ανάρτηση – σχόλιο (μέσα στο social media που το χρησιμοποιούμε κάθε φορά).
  Τα hashtags πλέον χρησιμοποιούνται για την προώθηση τηλεοπτικών προϊόντων και μαζικών συζητήσεων, για την κινητοποίηση του κόσμου σε θέματα κοινής ευαισθησίας, για τη διαφήμιση εταιρειών και υπηρεσιών και πολλά άλλα. Μάλιστα οι χρήστες του Twitter, μπορούν να δουν κάτω αριστερά, ποια hashtags χρησιμοποιούνται περισσότερο εκείνη τη στιγμή.

 

 • Τroll (τρολ) είναι μία έννοια που τη συναντάμε στο Internet συχνά.
  Όταν ένα site-blog ή κάποιο άτομο, μιλάει άσχημα, με ανακρίβειες ή γράφει πράγματα που δεν ισχύουν, κοροϊδεύει, γίνεται προκλητικός, με σκοπό να κάνει τους άλλους να αντιδράσουν ενάντια σε αυτά που λέει, τότε λέμε ότι τρολλάρει.
  Το άτομο αυτό που κάνει τρολ, το κάνει επίτηδες και γνωρίζει ότι θα στριγκλίσει τους άλλους και θα αντιδράσουν εναντίον του, θα προκαλέσει αναστάτωση στους ακροατές – αναγνώστες του κι έτσι ξεκινάει μία αλυσιδωτή αναστάτωση – αντίδραση.

 

 • Noob (νουμπ) είναι μία αγγλική συντομογραφία του Newbie, (καινούργιος- άπειρος)
  Το λέμε σε κάποιον που είναι καινούργιος σε κάτι, ή μπορεί να το πούμε και κοροϊδευτικά επειδή δεν ξέρει κάτι.
  Για παράδειγμα:
  Καλά ρε, είσαι noob;! Πώς το έφτιαξες έτσι αυτό το πράγμα;!

 

 • Omg είναι μία αγγλική συντομογραφία που σημαίνει Oh My God.
  Δηλαδή, ω Θεέ μου!
  Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε είτε όταν κάτι κακό συνέβη, είτε αν συνέβη κάτι πολύ εντυπωσιακά καλό.

 

 • Lol είναι μία αγγλική συντομογραφία της φράσης Laughing Out Loud.
  Γελάω δυνατά με φωνή. Αναφέρετε σε κάτι που προκαλεί αυθόρμητο και δυνατό γέλιο.

 

 • Cookies (κούκις) είναι σαν μικρά αρχεία κειμένου, τα οποία τα δημιουργούνται όταν μπαίνουμε σε διάφορες ιστοσελίδες και αποθηκεύονται στον υπολογιστή μας.
  Αυτή είναι πολλές φορές μία απαραίτητη λειτουργία που θα πρέπει να επιτρέπεται στις ιστοσελίδες να κάνουν, ώστε να λειτουργούν σωστά στον υπολογιστή μας.
  Τώρα, όταν μπαίνουμε σε μία ιστοσελίδα, αυτή δημιουργεί ένα τέτοιο cookie.
  Μέσα σε αυτό η ιστοσελίδα αποθηκεύει πληροφορίες σχετικές με ενέργειες που κάναμε σε αυτήν.
  Έτσι, όταν ύστερα από μέρες από τον ίδιο υπολογιστή επισκεφθούμε την ιστοσελίδα αυτή ξανά, θα δούμε ότι “θυμάται” κάποια πράγματα που είχαμε κάνει την προηγούμενη φορά.

 

 • Portal (πόρταλ) είναι μία ιστοσελίδα – πύλη που έχει ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα: περιέχει μεγάλη γκάμα πληροφοριών για κάτι συγκεκριμένο.
  Για παράδειγμα μπορεί ένας Δήμος να κάνει ένα τέτοιο ώστε να ενημερώνει τους δημότες του για τον καιρό, τα events, την πορεία των έργων στο Δήμο, τα νέα του κλπ.
  Σε αυτού του τύπου την ιστοσελίδα, συγκεντρώνεται και προβάλλεται υλικό και από άλλες ιστοσελίδες – πηγές, ώστε να έχει μέσα του συγκεντρωμένα τα πάντα.
  Το portal έχει γενικά τη φιλοσοφία να παρέχει τα πάντα στους επισκέπτες και δεν επικεντρώνεται σε έναν “συγκεκριμένο χαρακτήρα” θεματολογίας και προβολής περιεχομένου
  και εξυπηρετεί μία συγκεκριμένη μερίδα του κόσμου.

 

 • Tag (ταγκ) είναι μία λέξη – ετικέτα, ένας τίτλος που συνοδεύει ένα κείμενο, μια φωτογραφία κ.λπ.
  Είναι κάτι σαν περίληψή των δημοσιεύσεών μας αλλά με λέξεις κι όχι με προτάσεις.
  Σε μία ιστοσελίδα ή blog, πολλά κείμενα έχουν κοινά tags και αν πατήσουμε σε κάποιο τέτοιο, τότε θα εμφανιστούν όλα τα άρθρα που το περιέχουν.
  Έτσι, αν για παράδειγμα έχετε μία φωτογραφία στο facebook με τους Α, Β, Γ και προσθέσετε στις φάτσες τους ένα tag, τότε θα συμβεί το εξής:
  • όταν κάποιος πάει το ποντίκι του επάνω από τη φάτσα π.χ. του Α, τότε θα αναγράφεται το όνομά του,
  • πατώντας σε αυτή τη φάτσα, θα τον παραπέμψει στο χρονολόγιό του,
  • μπορεί να φανεί η φωτογραφία αυτή και στο χρονολόγιο των ατόμων Α, Β, Γ.

 

 • Spam (Σπαμ) είναι ένα ανεπιθύμητο πολλές φορές περιεχόμενο το οποίο λαμβάνουμε στο e-mail μας ή βλέπουμε στο Internet παρά τη θέλησή μας και παραβαίνει κάποιους κανόνες.
  Για παράδειγμα όταν μας έρχεται ένα email – newsletter στο οποίο δεν γραφτήκαμε ποτέ (άρα έρχεται παρά τη θέλησή μας), τότε αυτό αποτελεί spam.
  Γενικά οποιοδήποτε περιεχόμενο παραλαμβάνουμε ή βλέπουμε χωρίς να το θέλουμε ή και παραβαίνει κάποιους κανόνες, αποτελεί τέτοιο.
  Επίσης όταν αναρτήσουμε εμείς κάτι με ανεπιθύμητο περιεχόμενο στους άλλους θεωρείται spam.

 

 • Pinterest είναι μία ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία ο καθένας μπορεί να μοιραστεί – να “καρφιτσώσει” φωτογραφίες και εικόνες.
  Σε αυτό μπορούμε να οργανώσουμε τις “καρφιτσωμένες” φωτογραφίες σε ομάδες, μπορούν να τις δουν άλλοι, να τις καρφιτσώσουν ξανά στον τοίχο τους αυτή τη φορά, να τις κάνουνε like, κ.λπ.

 

 • Paypal είναι μία υπηρεσία πληρωμών στο Διαδίκτυο και είναι από τις μεγαλύτερες και ασφαλέστερες παγκοσμίως.
  Για την ακρίβεια, το paypal είναι ένας διαμεσολαβητής μεταξύ της πιστωτικής – χρεωστικής σας κάρτας ή και γενικά του τραπεζικού σας λογαριασμού, και της ιστοσελίδας ή του ατόμου που πρόκειται να πληρώσετε.
  Με το paypal διαμεσολαβητή οι συναλλαγές σας είναι ασφαλείς, μιας και το άτομο ή η ιστοσελίδα που πρόκειται να πληρώσετε, δεν γνωρίζει π.χ. τον αριθμό της κάρτας σας και διάφορα άλλα τέτοια ευαίσθητα δεδομένα.
  Πιο απλά, εγγράφεστε στο paypal, συνδέετε μαζί του την πιστωτική/χρεωστική σας κάρτα ή τον τραπεζικό σας λογαριασμό, και ό,τι πληρωμές κάνετε σε τρίτους μέσω αυτού, γίνονται μέσω της κάρτας σας ή του τραπεζικού σας λογαριασμού, χωρίς όμως αυτός που πληρώθηκε να γνωρίζει αυτά τα τραπεζικά σας στοιχεία και να μπορεί να σας κλέψει χρήματα.
  Μπορείτε να χρησιμοποιήστε το paypal χωρίς να κάνετε εγγραφή σε αυτό για να πληρώσετε με την πιστωτική σας κάρτα στην ιστοσελίδα μας (tobe.gr), διασφαλίζοντας έτσι τα προσωπικά σας στοιχεία και τα χρήματά σας.

 

 • Live streaming είναι η διαδικασία κατά την οποία μεταδίδεται π.χ. ένα video, από κάτι το οποίο συμβαίνει αυτή τη στιγμή (ζωντανά).
  Για παράδειγμα, αν τώρα παίζει ένας αγώνας και εμείς τον βλέπουμε ζωντανά μέσω μίας ιστοσελίδας στο internet, τότε η ιστοσελίδα αυτή στην ουσία κάνει live streaming. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με βίντεο και ήχο, είτε μόνο με ήχο (πχ ένας ραδιοφωνικός σταθμός).

 

 • Social media είναι όλες αυτές οι ιστοσελίδες οι οποίες έχουν σκοπό να δικτυώσουν τον κόσμο.
  Είναι αυτά στα οποία εγγράφεται ο κόσμος, κάνει φιλίες, μοιράζεται φωτογραφίες, συνομιλεί με άλλους, κάνει γνωριμίες κ.λπ.
  Κάποια παραδείγματα τέτοιων που είναι ευρέως γνωστά είναι:
  facebook, twitter, google plus, linkedin, myspace, you tube, pinterest, instagram κ.λπ

 

 • Τweet είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε στο twitter και λαμβάνουν αυτοί που μας ακολουθούν.
  Μπορούμε είτε να το στείλουμε μέσα από τη σελίδα μας στο twitter, είτε π.χ. να κάνουμε tweet ένα άρθρο που μας άρεσε, απλά πατώντας κάποιο tweet κουμπί που μπορεί να περιέχεται σε αυτό.
  Φυσικά αντί για άρθρο μπορεί να είναι οτιδήποτε.

***

Ο κατάλογος των λέξεων και των συντομογραφιών στο Internet είναι ατελείωτος. Με αφορμή λέξεις που ακούγονται καθημερινά και κάνουν τους μη ειδήμονες να αισθάνονται εξωγήινοι, σας παρουσιάζουμε αυτό τον μικρό κατάλογο με την ελπίδα ότι θα σας φανεί χρήσιμος.

 • Πηγή: tobe.gr

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
696ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art