Vintage: Μνήμες, χρώματα και αρώματα στη γκαλερί ArteVisione

Μια έκθεση έτσι όπως έχουμε μάθει να την χαιρόμαστε στον φυσικό χώρο μιας γκαλερί και όχι διαδικτυακά. Μια έκθεση που θα μας μαγέψει και με τα χρώματα αλλά και με το χαρακτηριστικό – κυριολεκτικά μεθυστικό – άρωμα από τους πίνακες θα έχουμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε στη Γκαλερί ArteVisione.
Τίτλος και θέμα της έκθεσης άκρως ελκυστικό για όλοες τις ηλικίες φιλοτέχνων: Vintage.
Για την έκθεση αυτή η Ιστορικός Τέχνης Ευαγγελία Θ. Καϊράκη έγραψε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Ένα από τα πλεονεκτήματα της μεταπρωτοπορίας, όπως συμβατικά ορίζεται η σύγχρονη εποχή, είναι το pastiche, το συνονθύλευμα, δηλαδή, παλαιότερων μοτίβων, που απενεχοποιημένα επανέρχονται…

…Ό,τι παλιό δεν είναι απαραίτητα μουσειακό, απαρχαιωμένο, καταδικασμένο νομοτελειακά στην αποσύνθεση, αλλά ξεφεύγει από την εντροπία του και καρμικά μετεμψυχώνεται, φέροντας πάντα κάτι ιερό από το ήθος και την ακεραιότητα του παρελθόντος, που πάντοτε, αυτόματα σχεδόν, ταυτίζεται με το ανόθευτο της γλαυκής μας θύμησης».
«V for Vintage». Ένας φόρος τιμής σε αφηγήματα που ενεργοποιούν οικειοποιητικούς μηχανισμούς στα ξεκούρδιστα κυτία του υποσυνείδητου. Αποκτήματα, κάποτε χρηστικά ή αγαπημένα, τυπωμένα σε ξεθωριασμένο κλικ πολαρόιντ, ενεργήματα μνήμης που στροβιλίζονται σε position arabesque υπό το οξειδωμένο ηχόχρωμα μιας γραναρισμένης σονάτας του Bramhs.
Κάθε τι υλικό και άυλο που παρέρχεται και ανακαλείται ως υπόμνηση, ξορκίζοντας σαν πηγή παραμυθίας την απώλεια.
Η ηδυπαθής έκφραση ενός art nouveau μοντέλου σε cart postale της εποχής, που περνά μέσα από το instantane στην αθανασία, όπως, αντίστοιχα, πιο ανεπιτήδευτα, τα αμήχανα βλέμματα στα πρόσωπα των καλεσμένων σε οπτικό τεκμήριο μιας οικογενειακής γιορτής.
Η βελούδινη ταπετσαρία ενός βιενέζικου καναπέ με ξυλόγλυπτο ερεισίνωτο, ένα πορσελάνινο λαβομάνο, φαγωμένοι καβάλοι από κοτλέ παντελόνια, ίσως μια ντισκομπάλα ή μια συλλογή από αυτοκόλλητα panini με τους ήρωες μιας σαπουνόπερας των 80s, η μυρωδιά ακόμα αγιοκλήματος και γιασεμιού σε κάποιο θερινό σινεμά με ασπρόμαυρη προβολή και παγωμένη γκαζόζα ανά χείρας.
Θραύσματα μνήμης που ίσως να μυρίζουν ναφθαλίνη, σκονισμένα σε μιαν αποθήκη, στοιβαγμένα δίπλα σε έναν κάδο ανακύκλωσης, εκλεκτικά όμως, όσο και παράδοξα, ενοποιημένα με το παρόν.
Ένα memory boom σε αντικείμενα αταίριαστα, υβριδικά, ετερογενή, που επανέρχονται στο παρόν σαν οφθαλμαπάτη, αναμοχλεύονται σαν χωροχρονικό απείκασμα στη χρονομηχανή του Προύστ και αναπόδραστα, αναβαπτίζονται».
***
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Vintage
Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Ευαγγελία Θ. Καϊράκη
Διοργάνωση: Νίκος Χιωτίνης
Εγκαίνια: 4 Ιουνίου 2021, 3-9 μμ
Διάρκεια Έως και τις 17 Ιουνίου 2021

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες :
Αλατσάκης Χρήστος, Αρσενίδου Έλενα, Βερικίου Έφη, Δαββέτας Δημοσθένης, Δαβίλα Ελένη, Δαμιανίδου Βερονίκη, Ζαρκάδα Μαρίλη, Καπετάνου Αλέξανδρος, Καπετάνου Δημήτρης, Κεχαγιά Ελισάβετ, Κούκης Γρηγόρης, Λιοδάκη Τζάνετ, Μακρή Κωνσταντία, Μαμουτόπουλος Σωτήρης, Μάνου Έφη, Μεσσηνοπούλου Ευμορφούλα, Μιχοπούλου Ιωάννα, Μπακογιαννάκη Δήμητρα, Νικολακάκη Εύα, Νομικός Γιάννης, Ντζιαβού Κωνσταντίνα, Ξυνέλη Χρυσούλα, Ολυμπίου Ειρήνη, Πανουργιάς Σπύρος, Πανταζή Δέσποινα, Πετράτος Ντίνος, Ρωμάνος Σπύρος, Ρωμούσης Κάρολος, Σεκλειζιώτη Ζωή, Στεμπίλης Γιάννης, Τρεπεκλή Τάνια, Τρούλη Γεωργία, Χιωτίνη Ιόλη, Χιωτίνης Νίκος, Χριστάκη Ελευθερία, Χριστάκου Ιωάννα.
***
ArteVisione
Πηλίου 5
Πλατεία Κολιάτσου, 112 55 Αθήνα
Τηλέφωνο: 694 595 1345
Δευτέρα, Τετάρτη 12:00-16:00
Τρίτη, Πέμπτη 15:30-20:00
Παρασκευή 16:00-20:00
Σάββατο, Κυριακή κλειστά
ή κατόπιν ραντεβού

Στον χώρο τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως αυτά έχουν εξαγγελθεί με υποχρεωτική προσέλευση η μάσκα.