Η ακοή κατανοεί τα πάντα. Σήμερα λοιπόν δεν γράφω με το χέρι, γράφω με το αυτί. Κι αυτό επειδή πρόσφατα την είδα και την άκουσα ξανά. Βρισκόταν σε έναν κήπο, ανάμεσα σε ευωδιαστά γιασεμιά. Δεν τραγουδούσε, ζωντάνευε συναισθήματα, έδινε νόημα στην ψευδαίσθηση. Κόκκινα σκουλαρίκια έδεναν αφάνταστα όμορφα με το αγγελικό της πρόσωπο. Το πιο κόκκινο όμως που ένιωσα ήταν η φωνή της, ίδιο ρουμπίνι. Μια φωνή πλασμένη από τριαντάφυλλα. Κρατάς μάτια κλειστά κι ακούς μια κοπέλα από τη γη με κατακόκκινη φωνή. Μια κοπέλα που γνώρισα αρχικά από την ομάδα του Σταμάτη Κραουνάκη “Σπείρα – Σπείρα”, όπου συμμετείχε ως τραγουδίστρια – performer. Η Βικτωρία Ταγκούλη πάντα ξεχώριζε. Φυσικότητα, αυθορμητισμός, απλότητα, γενναίος κι επιβλητικός τόνος ερμηνείας. Με μια βαθιά ανάγκη να τραγουδάει, ακολούθησε το νήμα της γνώσης που οδηγεί στα μονοπάτια της ερμηνείας με θεατρικότητα. Μεγάλη φωνή, δεξιοτεχνία στο τραγούδι, δυνατές ταλαντώσεις από το εγγύς στο μακράν. Μάγισσα φωνή. Όπως υπάρχουν πράγματα που είναι ανεκτίμητα και δεν μετριούνται με το χρήμα, έτσι υπάρχουν και παρουσίες στο καλλιτεχνικό στερέωμα που δεν μετριούνται με τα νούμερα αλλά με τους χτύπους της καρδιάς, τις ρίμες και τις ελπίδες. Μία από αυτές, τις σπάνιες, είναι η Βικτωρία Ταγκούλη. Ερμηνεύτρια που αφήνει τα σημάδια της στο τραγούδι, το κάνει να βλαστήσει. Το πρόβλημα με το τραγούδι δεν είναι απλώς να το τραγουδήσεις, είναι να το αναγνώσεις βαθιά, να αναλωθείς ερμηνεύοντάς το. Να προκαλέσεις ξαφνικές θύμησες, παροξυσμούς αισθημάτων, ελεύθερες πτώσεις. Η πρόθεση δεν είναι αρκετή, χρειάζεται και η σφοδρότητα της έντασης. Με τη Βικτωρία όμως το θέμα αυτό είναι εκ προοιμίου λυμένο. Διότι το τραγούδι της είναι σώμα που κινείται, αναπνέει, απαιτεί, συνεπαίρνει…
Διαβάστε τη συνέντευξη.
* Γεννήθηκα στην Αθήνα. Αυτό που θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία είναι ότι τραγουδούσα από πολύ μικρή και μου άρεσε να ακούω και να παίζω μουσική με τον πατέρα μου.
Ποιες ήταν οι πρώτες σου μουσικές και καλλιτεχνικές επιρροές;
* Οι πρώτες μου μουσικές επιρροές έχουν να κάνουν κυρίως με τη ρoκ μουσική γιατί αυτήν ακούγαμε στο σπίτι. Μεγαλώνοντας βέβαια, ανακάλυψα την κλασική μουσική και φυσικά τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη, τον Ξαρχάκο, τον Ζαμπέτα.
Πότε και πώς αντιλήφθηκες ότι θα σταδιοδρομήσεις ως τραγουδίστρια;
* Στην εφηβεία μου το αποφάσισα. Νιώθω πολύ τυχερή που από πολύ μικρή είχα κατασταλάξει στο ότι θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μουσική.
Τι πολύτιμες συμβουλές κράτησες από τους δασκάλους σου;
* Να δουλεύω πολύ, να εξελίσσομαι, να έχω ήθος και να υπηρετώ με αλήθεια και σεβασμό την τέχνη μου.
Θεωρείς ότι το ταλέντο στον άνθρωπο είναι και χρέος;
* Ναι, πιστεύω ότι όταν κάποιος ανακαλύψει το ταλέντο του, οφείλει να το εξελίξει και να το μοιραστεί.
Τι είναι αυτό που σου δίνει χαρά στη δουλειά σου και σε κάνει να την αγαπάς;
* Η βαθιά μου ανάγκη να τραγουδάω. Η μία στιγμή που θα συμβεί κάτι μαγικό πάνω στη σκηνή και σε αποζημιώνει για όλη τη δουλειά που έχεις κάνει.
Εκτός από τη φωνή, τι άλλες δεξιότητες πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει τραγουδιστής;
* Σίγουρα για να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με το τραγούδι πρέπει να έχει φωνή! Ωστόσο, δεν φτάνει μόνον αυτό. Μου έχει τύχει να ακούσω τραγουδιστή με υπέροχη φωνή και να μη με αγγίξει καθόλου. Πιστεύω ότι παίζει ρόλο η ψυχή και η όλη προσωπικότητα του καλλιτέχνη, γιατί ευτυχώς ή δυστυχώς πάνω στη σκηνή ξεγυμνώνεσαι τελείως. Καμιά φορά δεν είναι εύκολο να το προσδιορίσουμε με λόγια, είναι αυτό που λέμε αυτός/ή “το ‘χει ή δεν το ‘χει”. Είναι κάτι που το καταλαβαίνεις όταν πατήσεις το πόδι σου στη σκηνή. Ή θα σε καταπιεί ή θα σε αναδείξει.
Προς τα πού βαδίζει το τραγούδι σήμερα; Πόσο έχει επηρεαστεί η μουσική από την τεχνολογία;
* Έχει επηρεαστεί σημαντικά! Αυτό έχει πολλά θετικά αλλά και, κατά τη γνώμη μου, αρνητικά. Η τεχνολογία μας βοηθάει να πειραματιστούμε με τον ήχο μας, να ηχογραφούμε μόνοι μας τη μουσική που θέλουμε με τη βοήθεια ενός home studio, να διορθώνουμε ατέλειες, να μπορεί κάποιος να αντικαταστήσει μια ολόκληρη ορχήστρα παίζοντας μόνο μέσα από έναν υπολογιστή. Ο κίνδυνος, κατά τη γνώμη μου, είναι η εικονική τελειοποίηση κάποιων πραγμάτων, όπως η φωνή και η εκτέλεση μουσικών οργάνων. Πολλές φορές το live δεν συνάδει με το studio.
Ποια επιθυμείς να είναι η θεματολογία και η υφολογία των τραγουδιών που ερμηνεύεις;
* Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου. Θέλω αυτά που τραγουδώ να αγγίζουν την ψυχή μου και να με αντιπροσωπεύουν.
Ποια θεωρείς τα ωραιότερα τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ;
* Είναι πολλά! Δεν θα ήθελα να ονομάσω γιατί σίγουρα θα αδικήσω κάποια!
Τι περιμένεις από το δικό σου αύριο;
* Να είμαι κατ’ αρχάς υγιής, όσο κλισέ κι αν ακούγεται αυτό δεν είναι αυτονόητο, και να μπορώ να τραγουδάω για πολλά χρόνια!
Θέλεις να μιλήσεις για τις εμφανίσεις σου αυτή την εποχή και τα άμεσα σχέδιά σου;
* Μόλις ολοκλήρωσα δύο εμφανίσεις μου στο Βρυσάκι στην Πλάκα, μαζί με τον συνθέτη Χρίστο Θεοδώρου, το μόνιμο συνεργάτη μου, και τον Κώστα Νικολόπουλο στις κιθάρες, σε ένα unplugged live, και έχω δύο συναυλίες στην Κρήτη 12 και 14 Αυγούστου και 31 Αυγούστου στη Θέρμη στη Θεσσαλονίκη. Επίσης ετοιμάζουμε με τον Χρίστο την τρίτη μας δισκογραφική δουλειά, η οποία θα κυκλοφορήσει μέσα στο χειμώνα.
Ως λαός εκτιμάμε τη λαϊκή μας παράδοση στη μουσική ή την υποτιμάμε;
* Την υποτιμάμε. Γι’ αυτό και επιβιώνει το πιο ευτελές κομμάτι της.
Τι έχεις να πεις για το κοινό που έρχεται στις συναυλίες και σε παρακολουθεί, παρά τις δυσκολίες που βιώνει;
* Ότι με τιμά ιδιαίτερα με την επιλογή του να έρθει να με ακούσει, και αυτό με κάνει να θέλω να είμαι ακόμα καλύτερη.
Τι είναι αυτό που έχεις κατακτήσει και σε κάνει ιδιαίτερα περήφανη;
* Ότι δεν έχω κάνει εκπτώσεις για να πετύχω κάτι και είμαι συνεπής στις επιλογές μου και στους στόχους μου, παρά τις δυσκολίες.
Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου ποιητές;
* Η Μαρία Πολυδούρη, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Εγγονόπουλος και ο T.S. Eliot.
Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συνθέτες;
* Επειδή είναι πολλοί, θα αναφέρω μερικούς: ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Tom Waits, o Stephen Sondheim, o Elvis Costello.
Τι σε κάνει να γελάς;
* Ένα ωραίο ανέκδοτο, οι φίλοι μου, ένα συμβάν, γενικά γελάω πολύ και κάνω και εγώ τους άλλους να γελάνε.
Τι μπορεί να σε κάνει να πονέσεις;
* Το ψέμα, η αδιαφορία και η πονηριά.
Η Ελλάδα σήμερα σε πληγώνει;
* Αφάνταστα!
Ποιοι άνθρωποι γύρω μας σε συγκινούν;
* Με συγκινούν οι άνθρωποι που προσφέρουν χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα.
Η καθημερινότητά μας έχει πολιτισμό;
* Δεν θα το έλεγα.
Ποιο βιβλίο αγάπησες ιδιαίτερα;
* Το «Μπαρ Φλομπέρ» του Αλέξη Σταμάτη.
Θέλεις να μου μιλήσεις για τη σχέση σου με τα ζώα. Έχεις κατοικίδιο;
* Τα λατρεύω! Ναι, μεγάλωσα με ένα κόκερ!