36.2 C
Athens
Κυριακή 19 Ιουλίου 2026

Βίκτωρας Γιαννικόπουλος. Το παιδί – θαύμα της κβαντικής Φυσικής ανοίγει δρόμους στη NASA

Ο 14χρονος μαθητής Βίκτωρας Γιαννικόπουλος ετοιμάζεται να παραδώσει μια εργασία υψηλών απαιτήσεων για τους ασχολούμενους με την κβαντομηχανική, ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους στη NASA.

Μια νέα τεχνολογία για την κβαντική μηχανική και συγκεκριμένα για τα Anyons Qubits- τα κβαντικά ανυόντα, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί σε κάποια αποστολή της NASA φέρνει τον Βίκτωρα Γιαννικόπουλο κοντά στον αμερικανικό Οργανισμό διαστήματος.

Όπως λέει, από μικρός διάβαζε βιβλία για την επιστήμη, το σύμπαν, την αστροφυσική και τον ενδιέφερε η ανακάλυψη του άγνωστου.

Ο Δρ Σταμάτιος Κριμιζής με τον Βίκτωρα Γιαννικόπουλο στην εκπομπή του ERTNews “Συνθέσεις” του Μάκη Προβατά.

«Όταν γνωρίστηκα με τον Δρ Σταμάτιο Κριμιζή άνοιξε ένα νέο παράθυρο στη γνώση και στον κόσμο».
Μέσω του πνευματικού του μέντορα έστειλε μια επιστολή στην NASA, η οποία ενέκρινε την ιδέα του για τα Anyons Qubits και όλα μοιάζουν πιθανά. Δεν είναι αγχωμένος, ούτε φοβάται όσα πρόκειται να έρθουν. Στόχος του είναι με το έργο του να δημιουργήσει νέα επιστημονικά πεδία.

Όπως αναφέρει ο Κώστας Βουρλιάς, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, «ο Βίκτωρας, μάς έχει εντυπωσιάσει με τη γνώση και το ήθος του».

Ήδη κέρδισε το βραβείο Καινοτομίας και Επιστημονικότητας με την πρόταση για την αποστολή “Interstellar Probe”.

Στο μεταξύ άλλοι 100 νέοι επιχειρούν στον τομέα των Μαθηματικών και της Φυσικής.

Ο Βίκτωρας όμως έδωσε την έμπνευση για να συμμετέχουν τα παιδιά με τις δικές τους εργασίες σε αυτές τις παρουσιάσεις και είναι μεγάλο κίνητρο για να εξελίξουν τις ικανότητες και τις γνώσεις τους. Επίσης με άλλα δέκα παιδιά παρουσίασαν στη Θεσσαλονίκη τις δικές τους ιδέες για την κβαντική θεωρία, στο 2ο Βαλκανικό θερινό σχολείο κβαντικής Φυσικής, που πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 29 Αυγούστου 2025.

«Από μικρός μου άρεσε να διαβάζω και έχω κάνει πολλές θυσίες σε σχέση με άλλα παιδιά, αλλά αυτό θα με βοηθήσει να βοηθήσω την ανθρωπότητα», είναι η αποστομωτική απάντηση του Βίκτωρα στο τι ήταν αυτό που τον οδήγησε στην επιστήμη.

Έτη φωτός χωρίζουν τον πραγματικό κόσμο του 14χρονου από τον εικονικό κόσμο των κοινωνικών ψιμυθιολόγων, της αδολεσχίας, της ανόητης διασκέδασης, των αναγνωσμάτων με μηδενικό γνωστικό όφελος και των social media.
Για τον νεαρό μαθητή είναι άνθρωποι που ζουν μέσα στην τυχαιότητα και τη ματαιότητα των “Likes” χωρίς σκοπό.

Όλα ξεκινούν από το σπίτι, τους γονείς, οι οποίοι “παρκάρουν” τα παιδιά τους μπροστά στην τηλεόραση, με ένα τάμπλετ ή ένα κινητό και μάλιστα καμαρώνουν για την ευκολία με την οποία τα χειρίζονται για να μειώσουν έτι περαιτέρω τη νοητική τους λειτουργία.
Όλα είναι θέμα υποβάθρου. Τα μαθηματικά δεν δημιουργούνται από το πουθενά, υπάρχουν για να τα ανακαλύψουν όσοι το επιθυμούν.

Από τα καθαρά μαθηματικά στον κβαντικό θησαυρό. Όσα δεν μπορεί να εξηγήσει η κλασική φυσική τα αναλαμβάνει η κβαντική, μπαίνοντας σε υποατομικές κλίμακες. Έννοιες δυσπρόσιτες στους μη ειδικούς, που δημιουργούν «Το Σύμπαν του [Μαξ] Πλανκ υπό το φως της σύγχρονης φυσικής».

Τα «qubits», ή κβαντικά bits, ή οι μικρότερες μονάδες πληροφοριών που αποθηκεύονται και επεξεργάζονται σε έναν κβαντικό υπολογιστή, διαταράσσονται εύκολα από το περιβάλλον τους, οδηγώντας σε σφάλματα, τα οποία συσσωρεύονται γρήγορα. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, μεταξύ άλλων, η προστασία της κβαντικής πληροφορίας κωδικοποιείται στις ιδιότητες εξωτικών σωματιδίων, τα οποία ονομάζονται ανυόνια- anyons.
Αυτά τα σωματίδια, που προβλέπεται ότι υπάρχουν σε ορισμένα δισδιάστατα υλικά, φαίνεται να είναι πολύ πιο ανθεκτικά στον θόρυβο, τις παρεμβολές από τα συμβατικά qubits- κβαντικά bits. Δυσνόητα μοντέλα που γίνονται κατανοητά εάν στο μυαλό αναπαρασταθούν ως εικόνες.

100 χρόνια από την έναρξη της κβαντικής ιδέας ο κόσμος προοδεύει με τη σκληρή δουλειά ανθρώπων που γράφουν και σβήνουν μαθηματικές εξισώσεις, που επιβεβαιώνουν τις ιδέες τους στα εργαστήρια.

Από τον Μπορν, τον Χάιζενμπεργκ, τον Σρέντινγκερ, τον Φάινμαν, έως τον 14χρονο Βίκτωρα, κρατούν το δικό τους κλειδί για την παγκόσμια κβαντική μηχανική και προσπαθούν να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του σύμπαντος.
Άνθρωποι, σωματίδια και κυματοσυναρτήσεις, σε μια αλληλουχία και αλληλοσυνάρτηση. Χωρίς αυτούς η λέξη πρόοδος είναι κενό γράμμα και ο κόσμος δεν έχει προοπτική.

Πηγή: ERTNews / ΕΡΤ3 / Ευμορφία Δημητρακοπούλου

*Ο Δρ Σταμάτιος Κριμιζής γεννήθηκε στον Βροντάδο της Χίου στις 10 Σεπτεμβρίου 1938. Είναι πανεπιστημιακός – διαστημικός επιστήμονας. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων της NASA.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -