36.8 C
Athens
Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Το σεμεδάκι ξαναγίνεται σύμβολο μόδας και καινοτομίας στον πεζόδρομο της Ελπίδος

Το House of reFashion και το Victoria Square Project προσκαλούν το κοινό την Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022, στο Victoria Square Project, για την παρουσίαση του βιβλίου «#Πρότζεκτ Σεμεδάκι», μιας συλλογικής έκδοσης που τεκμηριώνει την κοινοτική πρωτοβουλία μόδας #projectsemdaki.

Η Maria Juliana Byck, καλλιτέχνιδα κοινωνικών πρακτικών, αναθεώρησε τα πανταχού παρόντα, αλλά πλέον απαξιωμένα, ελληνικά παραδοσιακά εργόχειρα – τα σεμεδάκια – ως σύμβολο της εργασίας, της δημιουργικότητας, των τεχνικών δεξιοτήτων και της καινοτομίας που μοιράζονται γενιές γυναικών εδώ και χιλιάδες χρόνια. Φτιαγμένο στο χέρι, κάθε σεμεδάκι είναι οικείο, μοναδικό, εμποτισμένο με χρόνο, υπομονή και αφοσίωση – μια συγκλονιστική και απτή αντίθεση στη σημερινή αναλώσιμη μόδα μαζικής παραγωγής. Δουλεύοντας στη γειτονιά της πλατείας Βικτωρίας για εννέα μήνες, οργανώνοντας εργαστήρια δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης και φιλοξενώντας ανταλλαγές ρούχων, το έργο της Byck αποτελεί αντίδοτο στην κουλτούρα της υπερκατανάλωσης. Φτιαγμένα από ανεπιθύμητα, χρησιμοποιημένα ρούχα που αναχαιτίζονται στο δρόμο προς τη χωματερή, και ανανεωμένα με χειροποίητα υφάσματα, τα 100% ανακυκλωμένα σχέδια του #ΠρότζεκτΣεμεδάκι είναι τολμηρά, παιχνιδιάρικα και παραγόμενα με οικολογική συνείδηση. Τα ρούχα παρέχουν ένα εναλλακτικό μέλλον μόδας – αυτό που υποστηρίζει την άρνηση συμμετοχής στο σύστημα γρήγορης μόδας, δηλαδή τις τοξικές και σπάταλες πρακτικές της παγκόσμιας βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας που απαξιώνει τόσο τον κατασκευαστή όσο και τον χρήστη, ενώ καταστρέφει παράλληλα το περιβάλλον.

Η εν λόγω έκδοση διερευνά τις αλληλένδετες κοινωνικές, πολιτιστικές και συναισθηματικές επιπτώσεις των υφαντών. Μεταθέτοντας τον πλούτο γνώσης και σοφίας μεταξύ γενεών, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα περιέχουν μια σύνθετη ιστορία διασυνδεδεμένων οικονομιών, κοινωνικού ελέγχου, εξέγερσης και επιθυμιών, ανίχνευσης ιστοριών κινήσεων, καταστολής, ονείρων και ανταλλαγών. Συνθέσεις από ύφασμα και νήμα έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, συνδέοντας πόλεις, πολιτιστικές πρακτικές και ανθρώπους μέσω τελετουργιών, πεποιθήσεων και παραδόσεων, σε έναν συνεχή διάλογο τεχνικών και υλικών. Τα εφήμερα υφαντικά υλικά εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου και έτσι συχνά διαγράφονται ή αψηφούνται από τη δυναμική διαμόρφωση της ιστορίας. Αν και κάποτε θεωρούνταν πιο πολύτιμα από τον χρυσό, η σημασία των υφαντών στην πολιτιστική κληρονομιά συχνά παραβλέπεται. Επιπλέον, οι άτυπες τελετουργίες της παραγωγής, του μοιράσματος και της συγκέντρωσής τους σε οικιακά και γειτονικά περιβάλλοντα παραμένουν αταξινόμητες και ξεχασμένες.

Το #ΠρότζεκτΣεμεδάκι πραγματεύεται τον επανασχεδιασμό, την επαναχρησιμοποίηση και την επανεξέταση του τρόπου που προσεγγίζουμε τα ρούχα και τη συνύπαρξή μας στο πλαίσιο μιας κοινότητας. Ως εκ τούτου, το βιβλίο φαντάζεται εκ νέου ένα βασικό στοιχείο της βιομηχανίας της μόδας: το lookbook. Τα σχέδια του House of reFashion παρουσιάζονται μέσα από 28 ζωηρές φωτογραφικές παρουσιάσεις με μοντέλα σε σουρεαλιστικά τοπία από σεμεδάκια. Το #ΠρότζεκτΣεμεδάκι εμπεριέχει κείμενα από καλλιτέχνες, μελετητές και πολιτιστικούς σχολιαστές, για την κοινωνική και πολιτική ιστορία της μόδας και της χειρωναξίας, τα οποία μας εμπνέουν να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τα ρούχα και τα υφάσματα.

Στον πεζόδρομο της Ελπίδος, μπροστά από το Victoria Square Project, θα πραγματοποιηθεί ένα γεύμα με μορφή potluck. Η καθεμία και ο καθένας καλούνται να φέρουν μαζί τους φαγητό ή/και ποτό για να μοιραστούν με την κοινότητα. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, η Maria Juliana Byck και συντελεστές του Victoria Square Project θα συζητήσουν για το πρότζεκτ και το βιβλίο. Παράλληλα, στο ισόγειο του VSP θα προβάλλονται βίντεο και φωτογραφίες από την επίδειξη μόδας.

Η έκδοση του «#Πρότζεκτ Σεμεδάκι» είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Victoria Square Project (VSP) και του House of re Fashion.

Ταυτότητα εκδήλωσης

Victoria Square Project
Ελπίδος 13, 10434 Αθήνα
Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022, 18:30-20:30

Συντελεστές

Επιμέλεια έκδοσης: Maria Juliana Byck, Γιώργος Καλύβης
Κείμενα: Maria Juliana Byck, Γιώργος Καλύβης, Emmeline de Mooij, Άννα Μπονάρου, Μαρία Παπαδημητρίου, Άννα Φαρδή, Έφη Φαλίδα
Καλλιτεχνική επιμέλεια και φωτογραφίες εργοχείρων: Maria Juliana Byck
Σχεδιασμός: Γιώργος Καλύβης
Φωτογραφίες συλλογής: Γιάννης Σαχπάζης
Εκδότης: Victoria Square Project
Συντονισμός και Παραγωγή δράσης: Victoria Square Project
Επικοινωνία: Άρια Σαρίδη

Το House of reFashion αποτελεί ένα έργο ανακατασκευής μόδας που εργάζεται με γνώμονα το ήθος μηδενικής σπατάλης για να μετατρέψει απορριφθέντα ρούχα σε μοναδικά σχέδια που μπορούν να φορεθούν. Αυτή η δημιουργική πρωτοβουλία επαναχρησιμοποίησης δημιουργεί 100% ανακυκλωμένα ρούχα. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση για τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα που σχετίζονται με την υπερκατανάλωση ρούχων χαμηλής ποιότητας, η έμπνευση για πιο βιώσιμες επιλογές μόδας και η προβολή της παραδοσιακής χειροτεχνίας σε μια νέα διάσταση. Το House of reFashion αναδεικνύει τη δυνατότητα μιας κυκλικής οικονομίας στην οποία τίποτα δεν απορρίπτεται αλλά μάλλον όλα είναι σχεδιασμένα για επαναχρησιμοποίηση σε νέες μορφές.

Το Victoria Square Project είναι ένας χώρος σύγχρονης τέχνης, ένας τόπος συνάντησης της κοινότητας, έναρξης διαλόγου για θέματα που αφορούν την ταυτότητα, τη συνύπαρξη, την ένταξη και τη συνδημιουργία.
Μέγας Δωρητής του VSP είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Το επιμελητικό πρόγραμμα του VSP υλοποιείται σε συνεργασία με το Allianz Kulturstiftung.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -