Cat Is Art

Βασίλης Σκαρμούτσος: “Με τους γάτους μου έχουμε μία σχέση δράσης – αντίδρασης”

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Ο χορογράφος, χορευτής και ηθοποιός Βασίλης Σκαρμούτσος είναι ένα από τα πιο γλυκά πρόσωπα του θεάτρου μας αλλά και ένας εξαιρετικός επαγγελματίας. Δεν είναι μόνο η άψογη τεχνική του κατάρτιση, το ταλέντο του και οι χιλιάδες ώρες εξάσκησης που έχει αφιερώσει στην τέχνη του, είναι και η μεταδοτικότητά του, η καλοσύνη του και η καλλιέργειά του που τον κάνουν ξεχωριστό. Βεβαίως δεν είναι τυχαίο ότι ο Βασίλης είναι και ένας από τους πιο παθιασμένους γατόφιλους του θεάτρου μας.

Συγκάτοικοί του τα τελευταία χρόνια είναι ο Νούρι και ο Πίκατσου, δύο γάτοι αρσενικοί, όμορφοι και πανέξυπνοι, δύο υπέροχοι Felis Catus, που κουλουριάζονται και γουργουρίζουν ευχαριστημένοι στην αγκαλιά του.

“Είναι αναμφισβήτητο ότι επηρεάζονται από την ψυχολογική μου διάθεση. Συγκεκριμένα θυμάμαι κάποια στιγμή που ήμουν πολύ στενοχωρημένος ότι με κοιτούσαν επίμονα και δεν έφυγαν από κοντά μου”, μας λέει ο Βασίλης και δίνει την υπόσχεση ότι θα “συνεχίσει να τους φροντίζει και να τους αγαπά”.

 

 

Βασίλη, ποιοι είναι οι συγκάτοικοί σου;

*Οι συγκάτοικοι μου είναι δύο αρσενικοί γάτοι, ο Νούρι και ο Πίκατσου.

Πώς και πότε γνωριστήκατε;

*Το 2016. Και τους δυο τούς γνώρισα από φιλικά μου πρόσωπα και με διαφορετικό τρόπο. Τον Νούρι τον είχε βρει μια γνωστή μου σε μία παραλία εγκαταλελειμμένο, τον είχε φροντίσει το πρώτο διάστημα αλλά δεν μπορούσε να τον κρατήσει και έκανε μία δημοσίευση στο Facebook ότι το γατάκι αναζητούσε σπίτι. Τον είχα δει και για κάποιο λόγο τον συμπάθησα με την πρώτη ματιά, και επικοινώνησα μαζί της προκειμένου να τον γνωρίσω από κοντά. Τον Πίκατσου τον γνώρισα πάλι από μία γνωστή μου, στην αυλή της οποίας είχε γεννήσει μια γάτα επτά γατάκια και αναζητούσε σπίτι. Το ένα από αυτά το πήρα σπίτι μου.

 

 

Σε ποια φυλή ανήκουν;

*Είναι Felis Catus, δηλαδή απλές γάτες.

Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από τα ονόματά τους;

*Τον Νούρι τον είχε ήδη ονομάσει η κοπέλα που τον βρήκε. Επειδή ήταν πολύ δραστήριος τον είχε ονομάσει Νουρέγιεφ, και εγώ το έκοψα σε Νούρι με τον καιρό. Μάλλον ήταν σημαδιακό που τον είχαν ονομάσει με όνομα χορευτή! Τον Πίκατσου τον ονόμασα έτσι επειδή λατρεύω τα ιαπωνικά καρτούν, και εξαιτίας του χρώματός του… βέβαια είναι παράδοξο ότι ο γάτος μου έχει το όνομα ενός ποντικιού!

Τι ηλικία έχουν;

*Είναι και οι δύο σχεδόν 4, ο Νούρι έχει γεννηθεί τον Απρίλιο του 2016, και ο Πίκατσου τον Ιούνιο του 2016.

 

 

Είχες και παλαιότερα κατοικίδια;

*Είχα από πάντα κατοικίδια, μεγάλωσα σε μία οικογένεια που πάντα είχαμε στο σπίτι είτε σκύλο είτε γάτα, είτε και τα δύο.

Πώς θα χαρακτήριζες τη συγκατοίκησή σας;

*Σε γενικές γραμμές θα έλεγα έχουμε βρει τους ρυθμούς μας και τους χώρους μας, και έχουμε κάποιους κώδικες επικοινωνίας που καταλαβαίνουμε μεταξύ μας ή έτσι πιστεύω τουλάχιστον!

 

 

Πώς συμπεριφέρονται σε φίλους, γνωστούς και επισκέπτες;

*Είναι αρκετά καχύποπτοι όταν βλέπουν κάποιον άλλον! Ο Νούρι πλησιάζει ύστερα από λίγο, ο Πίκατσου συνήθως δεν θέλει πολλά πολλά με άτομα εκτός σπιτιού!

Τι λένε οι φίλοι σου για τους συγκατοίκους σου;

*Ότι ο Νούρι είναι ίδιος εγώ! Και ότι ο Πίκατσου είναι γλύκας αλλά αντικοινωνικός!

 

 

Έχουν ιδιοτροπίες;

*Η λαιμαργία τους νομίζω… που με εκπλήσσει ακόμα και τώρα!

Σου κάνουν εκπλήξεις;

*Αρκετές, κυρίως όταν μπορεί να λείπω για λίγες μέρες.

 

 

Ποιες είναι οι μεταξύ τους σχέσεις;

*Τα θεωρώ αδέρφια πια, και συμπεριφέρονται αναλόγως, δεν θα σκεφτόμουν ποτέ να τους χωρίσω. Ειδικά αφότου έχω παρατηρήσει ότι ο ένας ψάχνει τον άλλον.

Κοιμάστε και μαζί;

*Ναι! Ιδίως τον χειμώνα!

 

 

 

Πώς αισθάνεσαι όταν επιστρέφεις στο σπίτι και σε περιμένουν;

*Εννοείται με χαροποιεί, και το περιμένω και εγώ πια, έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μου.

Όταν έχεις κακή διάθεση, πώς αντιδρούν;

*Θεωρώ ότι σε όλες τις συναισθηματικές καταστάσεις έχουμε μία σχέση δράσης – αντίδρασης. Είναι αναμφισβήτητο ότι επηρεάζονται από την ψυχολογική μου διάθεση. Συγκεκριμένα θυμάμαι κάποια στιγμή που ήμουν πολύ στενοχωρημένος ότι με κοιτούσαν επίμονα και δεν έφυγαν από κοντά μου.

 

 

 

«Τα μάτια ενός ζώου έχουν την ικανότητα να μιλούν μια σπουδαία γλώσσα», λέει ο φιλόσοφος Martin Buber. Συμφωνείς;

*Σαφέστατα και συμφωνώ και θεωρώ ότι εκφράζονται συναισθηματικά και νοητικά μέσω των ματιών τους.

Ποια υπόσχεση θα ήθελες να τους δώσεις;

*Ότι θα συνεχίσω να τα φροντίζω και να τα αγαπώ.

Πώς οραματίζεσαι το κοινό σας μέλλον;

*Παιχνιδιάρικο, όπως και τώρα!

 

Φωτογραφία: Γιάννης Παυλίδης

 

O Βασίλης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στη Λαμία. Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών, χορό στην επαγγελματική σχολή ορχηστικής τέχνης «Ραλλού Μάνου» και έχει μεταπτυχιακό πάνω στις πολιτισμικές σπουδές και τον κινηματογράφο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με πτυχιακή διατριβή «Η αμερικανική Avant-Garde: κινηματογράφος και χορός. Η περίπτωση της Maya Deren». Είναι υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος θεατρικών σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με γνωστικά αντικείμενα: χορογραφία, ιστορία χορού και φιλοσοφία.

Έχει παρακολουθήσει σειρά από σεμινάρια κλασικού χορού, σύγχρονου χορού, αυτοσχεδιασμού, partnering, alexander technique, καθώς και χορογραφίας, με Έλληνες και ξένους δασκάλους (Miguel Gutierrez, Lia Rodrigues, Peter Jasko, rosas, Ζωή Δημητρίου, Στέλλα Ζάννου, Λίντα Καπετανέα – Jozef Frucek, Laura Aris Alvarez, Φώτης Νικολάου κ.α.). Παράλληλα, συμμετείχε σε σεμινάρια υποκριτικής, σκηνοθεσίας (Lola Arias, blindspot, Rimini protocol, θέατρο Εντροπία, Δ. Μαυρίκιος, E. Gonzalez, Δ. Ήμελλος κ.α.), ορθοφωνίας, κινηματογράφου και τηλεοπτικής παραγωγής.

Έχει συνεργαστεί ως performer με αξιόλογους χορογράφους και σκηνοθέτες. Στο θέατρο έχει εργαστεί και εργάζεται ως χορογράφος σε πολλές παραστάσεις. Έχει συμμετάσχει σε residencies στη Δανία και την Ιταλία. Τον Δεκέμβριο 2011 ίδρυσε τη χοροθεατρική ομάδα Aleajactaest, με την οποία χορογραφεί και σκηνοθετεί τα δικά του έργα. Παράλληλα δημοσιεύει άρθρα σχετικά με τον κινηματογράφο και τον χορό.

 

Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουΒασίλης Σκαρμούτσος: “Με τους γάτους μου έχουμε μία σχέση δράσης – αντίδρασης”

Related Posts