«Με την ιδιότητα της καθηγήτριας και το υψηλότατο επίπεδο σπουδών της, επηρέασε το Λυρικό Θέατρο, καθώς ένας μεγάλος αριθμός ερμηνευτών, που αυτή τη στιγμή κάνουν σημαντική καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οφείλουν σε εκείνη τις σταθερές βάσεις που απέκτησαν στη μουσική».
Αυτά σημειώνει μεταξύ των άλλων στην αποχαιρετιστήρια δήλωσή της για τη Βαρβάρα Γκαβάκου-Ψαροπούλου, η υπουργός Πολιτισμού.
Η μονωδός, υψίφωνος Βαρβάρα Γκαβάκου – Ψαροπούλου ολοκλήρωσε την πορεία της τη Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019 σε ηλικία 76 ετών.
Γεννήθηκε στη Θάσο το 1943. Ξεκίνησε μουσικές σπουδές στο Ωδείο Καβάλας με την Π. Δραγώτη. Σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Υπομηχανικών της Αθήνας. Παράλληλα έκανε μαθήματα τραγουδιού στο Ελληνικό Ωδείο, αποφοιτώντας το 1964 με Άριστα (τάξη Ν. Σπηλιοπούλου).
Συνέχισε τις σπουδές της με τον βαρύτονο Γιόζεφ Μέττερνιχ στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Χορού της Κολωνίας (1965).
Παράλληλα σπούδασε πιάνο, φούγκα, μορφολογία και ψυχολογία. Αποφοιτώντας το 1969 προσλήφθηκε σε διάφορα γερμανικά θέατρα (Κολωνία, Βούπερταλ, Καρλσρούη, Έσσεν, Φρανκφούρτη κ.α.), ερμηνεύοντας πάνω από 25 πρωταγωνιστικούς ρόλους στις όπερες Τραβιάτα [La Τraviata], Μποέμ [La bohème], Σιμόν Μποκκανέγκρα [Simon Boccanegra], Η πουλημένη μνηστή [Prodaná nevěsta], Έτσι κάνουν όλες [Cosi fan tutte], Ντάμα πίκα, Κάρμεν [Carmen], Ορφέας και Ευρυδίκη [Orfeo ed Euridice], Ντον Τζοβάννι [Don Giovanni].
Συμμετείχε επίσης στις πρώτες παγκόσμιες παρουσιάσεις δύο νέων έργων (1971, 1972). Το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα για οικογενειακούς λόγους διακόπτοντας τη σταδιοδρομία της στη Γερμανία.
Αφού έδωσε εξετάσεις, προσλήφθηκε ως μόνιμο στέλεχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 1976.
Στο διάστημα 1977/90 συμμετείχε ως πρωταγωνίστρια σε 17 έργα, σε περισσότερες από 30 παραγωγές ή/και αναβιώσεις παραγωγών: Μαντάμα Μπαττερφλάι [Madama Butterfly], Άννα Μπολένα [Anna Bolena], Οθέλλος [Otello], Φλόρα Μιράμπιλις [Θαυμαστή Ανθώ] του Σαμάρα, Το παιδί και τα μάγια [L’enfant et les sortilèges], Ο τροβαδούρος [Il trovatore] (Ηρώδειο, 1982) κ.ά.
Το 1991 παρουσίασε σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της Κέρκυρας την όπερα Νόρμα [Norma], ενώ το διάστημα 1992/93 πρωταγωνίστησε στα έργα Καβαλλερία ρουστικάνα [Αγροτικός ιπποτισμός/Cavalleria rusticana] και Η Μάρτυς του Σαμάρα. Δίδαξε μονωδία στο Ωδείο Κέρκυρας (1988-2001) και στο Ωδείο Γλυφάδας (1991 κ.ε).
***
Η διακεκριμένη σοπράνο Βαρβάρα Γκαβάκου – Ψαροπούλου, μία από τις πιο σπουδαίες καλλιτέχνιδες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, διέπρεψε σε κορυφαίους πρωταγωνιστικούς ρόλους στις δεκαετίες του ’70 και του ’80.
Για την προσφορά της η διοίκηση και το προσωπικό της ΕΛΣ την ευχαρίστησαν εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη τους για το θάνατό της.
***
Τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της Βαρβάρας Γκαβάκου-Ψαροπούλου, εξέφρασε με δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη χαρακτηρίζοντάς την ως ένα «από τα σημαντικότερα στελέχη του Λυρικού Θεάτρου στην Ελλάδα» αφού «αυτό το αποδείκνυε με τη μακρά της σταδιοδρομία στην Εθνική Λυρική Σκηνή και σε πολλά λυρικά θέατρα της Γερμανίας, όπου ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους και συμμετείχε σε πρώτες παρουσιάσεις νέων έργων».
***
Ο αποχαιρετισμός της Βαρβάρας Γκαβάκου – Ψαροπούλου θα γίνει την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019 στις 11:00 στο Νεκροταφείο Ηλιούπολης. (Αναστάσεως & Αριστοτέλους, Ηλιούπολη – Αγία Μαρίνα, 16343, τηλέφωνο: 210-99.23.515).