9.5 C
Athens
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Λάζαρος Βαρτάνης: «Περιμένω σαν παιδάκι κρυμμένο σε μια γωνία, να μου φανερωθεί το επόμενο παιχνίδι»

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Από τους ηθοποιούς που μας οδηγούν στην αλήθεια μέσα από την έκπληξη, μέσα από τη συγκίνηση, μέσα από το παιχνίδι της σκηνής. Ο Λάζαρος Βαρτάνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Έχει λάβει μέρος σε παραστάσεις των Κ.Θ.Β.Ε., Εθνικού Θεάτρου, Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Angelus Nonus, Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης, Σχήματος Εκτός Άξονα, Ομάδας Αρένα, 104, Επί Κολωνώ, Σύγχρονου Θεάτρου, Cartel. Συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τους σκηνοθέτες Αλέξανδρο Σωτηρίου, Έλλη Παπακωνσταντίνου, Κώστα Γάκη, Γλυκερία Καλαϊτζή, Ρούλα Πατεράκη, Νίκο Βουδούρη, Κωνσταντίνο Ρήγο, Δαμιανό Κωνσταντινίδη, Γιάννη Ρήγα, Ισίδωρο Σιδέρη, Έφη Γούση, Δημήτρη Κουρούμπαλη – Φρόσω Κορρού, Λίλλυ Μελεμέ, Θοδωρή Βουρνά και Κωνσταντίνο Ασπιώτη. Το «Αρμαντέιλ», το «2013 / Melina M.», το «Innerview», το «Να ‘ρθω μαζί σου;», το «Στα Σκοτεινά – Making Movies» και το «Εκτός Ορίων» είναι μερικές μόνο από τις παραστάσεις στις οποίες τον έχουμε δει και μας έχει ευχάριστα ξαφνιάσει, κάνοντας το παρελθόν και το μέλλον μέρος του παρόντος μας. Ένας καλλιτέχνης με αληθινή μόρφωση, με επίγνωση του τι είναι πραγματικό και απαραίτητο, τόσο καλά κρυμμένο σε κοινή θέα γύρω μας. Στις 9 Ιουνίου και στις 10 Ιουνίου πρόκειται να μας παρουσιάσει στην κεντρική σκηνή του θεάτρου «Επί Κολωνώ» τον μονόλογο «Mall» του Αναστάση Πινακουλάκη. To έργο αφορά τη φανταστική ιστορία αρπαγής ενός ανήλικου αγοριού από έναν πωλητή του καταστήματος παιχνιδιών “Neverland”. Όνομα που παραπέμπει στο κλασικό παραμύθι του James Barrie, «Πίτερ Παν» (Peter Pan). Αυτό που δυσχεραίνει εξαρχής την ανακριτική διαδικασία είναι ότι οι κάμερες ασφαλείας δεν συνδέουν τον φερόμενο ως δράστη και το αγνοούμενο αγόρι. Τελικά -διερωτάται ο θεατής- είναι η Neverland το κατάστημα παιχνιδιών που κανένα παιδί δε θα θέλει να φύγει; Στην παράσταση η δημιουργική φαντασία διαμορφώνει ένα καθαρά φανταστικό σύμπαν που, παρά τη φαινομενική “παιδικότητά” του, συνδιαλέγεται με τα θέματα της ενηλικίωσης, της επιλογής, της βίας και του θανάτου. Ο Λάζαρος αναλαμβάνει, για άλλη μια φορά, ένα ρόλο – πρόκληση με μεγάλη ανυπομονησία και περιμένει «σαν παιδάκι κρυμμένο σε μια γωνία, να του φανερωθεί το επόμενο παιχνίδι».

Λάζαρε, μίλησέ μας για την παράσταση – μονόλογο, «Mall», στην οποία παίζεις.

* Η ιστορία του «Mall» γράφτηκε με αφορμή δύο γεγονότα, ένα δημοσιοποιημένο κι ένα από τον εμπειρικό κόσμο του συγγραφέα, του Αναστάση Πινακουλάκη. Το δημοσιοποιημένο αληθινό γεγονός, αφορά την προσπάθεια απαγωγής ενός ανήλικου κοριτσιού από εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου. Ο δράστης οδήγησε το θύμα του στις τουαλέτες των αντρών και το μεταμφίεσε σε αγόρι. Η άμεση δράση του συστήματος ασφαλείας, έκλεισε κάθε έξοδο διαφυγής για δράστη και θύμα με αποτέλεσμα το παιδί να επιστρέψει στους φυσικούς του γονείς εντός μίας ώρας από την εξαφάνισή του.
Το έργο μας ασχολείται με την απαγωγή ενός 9χρονου αγοριού από εμπορικό κατάστημα της Αθήνας. Ο Χρήστος Λαζάρου –ο χαρακτήρας που υποδύομαι– υπάλληλος σε ένα κατάστημα που λέγεται «Neverland», εμφανίζεται ως μάρτυρας στο αστυνομικό τμήμα. Η μαρτυρία του τον οδηγεί αυτόματα στον ανακριτή και καταδικάζεται σχεδόν αμέσως για έγκλημα πρώτου βαθμού.
Είναι ένας ρόλος – πρόκληση. Έχω μεγάλη ανυπομονησία να βγω και να αφηγηθώ αυτή την πολύ ιδιαίτερη ιστορία.

Σε ποιους θεατές απευθύνεται;

* Απευθύνεται σε όλους τους –ενήλικες– θεατές ανεξαρτήτου επαγγέλματος, φύλου, σεξουαλικής προτίμησης, εθνικότητας κ.τ.λ.

Τελικά τι είναι η Neverland το κατάστημα παιχνιδιών που κανένα παιδί δε θα θέλει να φύγει;

* Ένα νεκροταφείο ψυχών. Οι υπάλληλοι τρέχουν σαν παλαβοί εκτελώντας εντολές από τους ανωτέρους τους για μερικά ευρώ και οι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους μπροστά από τα ράφια με τα παιχνίδια για να κάνουν τα ψώνια τους σε άλλα καταστήματα ή να ασχοληθούν με τα κινητά τους. Όλα αυτά καλυμμένα με ένα πέπλο ευτυχίας, παιχνιδιού και ανάλαφρης μουσικής. Θεωρώ την επιλογή του ονόματος –«Η Χώρα του Ποτέ»– ευφυή.

Ποιος είναι ο εχθρός της σκέψης, της ικανότητας για δημιουργία;

* Ο φόβος. Μέχρι να φτάσω τα 30 ήταν πολύ καλός μου φίλος. Μετά τον βαρέθηκα και αποφάσισα να μην τα λέμε συχνά. Για να δημιουργήσεις κάτι πρέπει να απεμπλακείς από τέτοιες αλλεργίες.

Τι θα ήθελες να αποκομίσει ο θεατής μετά την παρακολούθηση της παράστασής σας;

* Όσοι φίλοι έχουν δει περάσματα της παράστασης, μέχρι τώρα, αντέδρασαν διαφορετικά. Άλλοι τον κατάλαβαν τον Χρήστο μου, άλλοι θύμωσαν με τις πράξεις του, άλλοι συγκινήθηκαν βαθιά… Σίγουρα όμως όλοι το συζητούσαν για ώρα μετά. Αυτό θα ήθελα. Βγαίνοντας από την παράσταση να υπάρξει υλικό για κουβέντα και σκέψη.

Πιστεύεις ότι το θέατρο μπορεί να δώσει λύσεις;

* Λύσεις δεν ξέρω αν μπορεί να δώσει. Τροφή για σκέψη, σίγουρα ναι.

Εμπορικό και ποιοτικό θέατρο μπορούν να συμβαδίσουν;

* Αντιλαμβάνομαι το θέατρο ως καλλιτεχνική ανάγκη και δημιουργία. Δεν αγαπώ τις ταμπέλες. Υπάρχουν, το γνωρίζω, αλλά ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει σ’ αυτή τη δουλειά ό, τι τον εκφράζει και τον κάνει ευτυχισμένο. Το δικό μου «θέλω» έχει να κάνει με την αισθητική και τον σεβασμό. Αν αυτό είναι ποιοτικό ή εμπορικό δεν ξέρω.

Τι σε συνδέει με το θέατρο «Επί Κολωνώ», όπου για δεύτερη φορά παίζεις σε παράσταση;

* Ξανά στο «Off-Off» του «Επί Κολωνώ» ύστερα από σχεδόν 4 χρόνια. Η πρώτη φορά ήταν το 2013, με την παράσταση «2013 / Melina M.» σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ασπιώτη. Μια αγαπημένη μου δουλειά που συνεχίστηκε εκεί για μήνες μετά. Καταλαβαίνετε ότι είμαι συναισθηματικά δεμένος με το συγκεκριμένο θέατρο. Είναι ένας χώρος που με εκφράζει σε όλα του.

Νιώθεις άγχος για το επόμενο βήμα σου και ποιο θα είναι αυτό;

* Δεν θα το έλεγα άγχος αλλά προσμονή. Περιμένω σαν παιδάκι κρυμμένο σε μια γωνία, να του φανερωθεί το επόμενο παιχνίδι.

Τι σε κάνει να πλήττεις;

* Οι αγενείς, οι μίζεροι, οι ρατσιστές, οι… αχιούμοροι άνθρωποι. Δυστυχώς τους συναντώ καθημερινά.

Τι ρόλο παίζει η φαντασία στη ζωή σου και στην τέχνη σου;

* Νιώθω ότι είμαι πρακτικός άνθρωπος. Δεν ξέρω αν χρησιμοποιώ τη σωστή λέξη αλλά σίγουρα ένα και ένα κάνουν δύο. Όχι τρία. Το κληρονόμησα από τη μαμά μου. Βέβαια στο θέατρο χρειάζεται και το άλλο. Εκεί ένας συνδυασμός φαντασίας και πρακτικότητας λειτουργεί μάλλον καλά.

Ποιο είναι το προσωπικό σου καταφύγιο;

* Οι φίλοι μου, το σπίτι μου, το να μαζευόμαστε και να βλέπουμε ταινίες.

Πώς βιώνεις την καθημερινότητα;

* Με πολύ τρέξιμο. Πρόβες, διάβασμα για τις πρόβες σε μετρό και λεωφορεία, δουλειά εκτός θεάτρου –χρειάζεται κι αυτή.

Τι λαχταράς να αδράξεις από τη ζωή;

* Την κάθε στιγμή. Δεν θέλω να αφήνω λεπτό να χάνεται.

Ποιο βιβλίο διαβάζεις αυτή την εποχή;

* Αυτή την περίοδο διαβάζω παιδικά παραμύθια στο πλαίσιο των προβών για το «Mall». Ο Αναστάσης μου φέρνει κάθε φορά και ένα διαφορετικό. Το αγαπημένο μου όλων είναι το «Άγαλμα που κρύωνε».

Ελπίζεις σε ένα καλύτερο αύριο;

* Αλίμονο αν δεν ήλπιζα. Είμαι ένας νέος άνθρωπος με όνειρα που δεν επιτρέπω εύκολα να μου τα κόψουν!

 

Ταυτότητα της παράστασης

Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 20:45 & Σάββατο 10 Ιουνίου στις 22:00
“Mall”

 • Συντελεστές:
  Θεατρική Ομάδα Neverlanders
  Κείμενο / Σκηνοθεσία: Αναστάσης Πινακουλάκης
  Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Έφη Γκαραβέλα
  Επιμέλεια κίνησης: Κορίνα Κόκκαλη
  Φωτισμοί: Τάκης Λυκοτραφίτης
  Φωτογραφίες / Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφιδάς
  Ερμηνεύει ο Λάζαρος Βαρτάνης

Η παράσταση “Mall” από την ομάδα Neverlanders κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ Off Off Athens 2017 του θεάτρου Επί Κολωνώ, την Παρασκευή 9 Ιουνίου. Το “Mall” είναι έργο του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα Αναστάση Πινακουλάκη και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην σκηνή.

 • Υπόθεση: Μετά την κήρυξη αγνοούμενου ενός 9χρονου αγοριού από εμπορικό κατάστημα της Αθήνας, ο Χρήστος Λαζάρου, υπάλληλος του “Neverland”, εμφανίζεται ως μάρτυρας στο αστυνομικό τμήμα. Η μαρτυρία του τον οδηγεί αυτόματα στον ανακριτή και καταδικάζεται σχεδόν αμέσως για έγκλημα πρώτου βαθμού. Παραμένει όμως ζητούμενο της ανακριτικής διαδικασίας κι αναπάντητο ερώτημα της κοινής γνώμης, με ποιον τρόπο έφυγε το 9χρονο αγόρι από το “Mall” και πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή αφού οι κάμερες ασφαλείας δεν αποτελούν τεκμήριο της ομολογίας του φερόμενου ως δράστη.

Η φανταστική ιστορία του “Mall” γράφτηκε με αφορμή δύο αληθινά γεγονότα, ένα δημοσιοποιημένο κι ένα αναδυμένο από τον εμπειρικό κόσμο του συγγραφέα. Το δημοσιοποιημένο αληθινό γεγονός, αφορά την προσπάθεια απαγωγής ενός ανήλικου κοριτσιού από εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου. Ο δράστης οδήγησε το θύμα του στις τουαλέτες των αντρών και το μεταμφίεσε σε αγόρι με σκοπό να το φυγαδεύσει διακριτικά. Η άμεση δράση του συστήματος ασφαλείας, έκλεισε κάθε έξοδο διαφυγής για επίδοξο δράστη και θύμα με αποτέλεσμα το παιδί να επιστρέψει στους φυσικούς του γονείς εντός μιας ώρας από την εξαφάνισή του. Το έργο “Mall” διερωτάται τι θα συνέβαινε αν οι γονείς δεν είχαν αναζητήσει άμεσα το παιδί τους, ή αν ακόμα εκείνο είχε συνειδητά επιλέξει να φύγει με κάποιον άγνωστο.

Το έργο αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας μονολόγων υπό τον τίτλο «Η πικρή τριλογία του νεοφασισμού», η οποία θέλει να δώσει ζωτικό χώρο στις μεγαλύτερες φοβίες των σύγχρονων ανθρώπων του παγκοσμιοποιημένου μοντέλου ζωής ή αλλιώς των εντελώς δικών μας εγκληματιών. Αντίστοιχα, στο “Υγρασία στους Τοίχους”, η Νομική Αθηνών δέχεται τρομαχτικό χτύπημα, ενώ στο “Το αγόρι μου είναι ο Hugo Boss”, ένα μανεκέν πληγώνεται από τα νέα Δεκεμβριανά.

Η ομάδα Neverlanders

Η ομάδα Neverlanders αποτελείται από νέους καλλιτέχνες που συναντιούνται για τη δημιουργία της παράστασης “Mall”. Το όνομα της ομάδας προέρχεται από το κατάστημα παιχνιδιών όπου εργάζεται ο χαρακτήρας του έργου. Στη δική μας Χώρα του Ποτέ γινόμαστε Τζεντάι και Iron Man…

 • Συντελεστές:
  Κείμενο-Σκηνοθεσία: Αναστάσης Πινακουλάκης
  Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Έφη Γκαραβέλα
  Επιμέλεια κίνησης: Κορίνα Κόκκαλη
  Φωτισμοί: Τάκης Λυκοτραφίτης
  Φωτογραφίες-τρέιλερ: Πάτροκλος Σκαφιδάς
  Ερμηνεύει ο Λάζαρος Βαρτάνης
 • Πληροφορίες:
  Mall, του Αναστάση Πινακουλάκη
  Off Off Athens 2017 – Επί Κολωνώ
  Ημέρες κι ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 20:45 & Σάββατο στις 10 Ιουνίου στις 22:00
  Χώρος: Κεντρική Σκηνή
  Εισιτήρια: 5 ευρώ
  Τηλέφωνο θεάτρου: 210.5138067
  Διεύθυνση: Λένορμαν και Ναυπλίου 12
 • Εισιτήρια: https://www.viva.gr/tickets/theater/epi-kolono/off-off-athens-theater-festival-2017/
  ή στα ταμεία του θεάτρου
 • Λάζαρος Βαρτάνης – παλαιότερη συνέντευξη στο catisart.gr
 • Δείτε το τρέιλερ:

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -