32.7 C
Athens
Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος: «Δεν θα τους φοβηθούμε. Μηδενική ανοχή στο Ναζισμό»

«Δεν θα τους φοβηθούμε. Μηδενική ανοχή στο Ναζισμό», τονίζει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, σε ανακοίνωσή του με αφορμή το αντισημιτικό γκράφιτι με το οποίο βεβηλώθηκε το εβραϊκό νεκροταφείο Αθηνών.
«Οι οπαδοί των νεοναζιστικών μορφωμάτων ξανακτυπούν και υπενθυμίζουν το μίσος τους εναντίον των Εβραίων», σημειώνει το Συμβούλιο, επισημαίνοντας πως «νέο – ναζί βανδάλισαν τους εξωτερικούς τοίχους του Εβραϊκού νεκροταφείου στην Αθήνα με συνθήματα που χρησιμοποίησαν οι ίδιοι οι ναζί πριν από 80 χρόνια για να εκτοπίσουν εκατομμύρια Εβραίους από τις εστίες τους και να εξοντώσουν 6.000.000 στους θαλάμους αερίων, ανάμεσά τους 60.000 Έλληνες Εβραίους».
«Ο ναζισμός δεν έχει θέση στη δημοκρατία μας γιατί ακριβώς προάγει την κατάλυσή της και την επιβολή της ολοκληρωτικής παραβίασης κάθε ανθρωπίνου δικαιώματος», υπογραμμίζει η ανακοίνωση και προσθέτει:
«Όλοι μαζί, πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος, διωκτικές αρχές και Δικαιοσύνη, οφείλουμε να επαγρυπνούμε για να μην επιτρέψουμε την επανάληψη των εγκλημάτων του ναζισμού κατά της ανθρωπότητας. Ο αντισημιτισμός είναι στη ρίζα του “απόλυτου κακού” που εκφράζει ο ναζισμός. Ξεκινάει εναντίον των Εβραίων, αλλά δεν σταματάει στους Εβραίους […] Ο αντισημιτισμός πλήττει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία η Ευρώπη οφείλει να θωρακίσει με συγκεκριμένα μέτρα τόσο στο επίπεδο της Δικαιοσύνης, όσο και στο επίπεδο της εκπαίδευσης».

***

Εν τω μεταξύ έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, που στη διάρκεια της νύχτας, ανέγραψαν ναζιστικά συνθήματα στον εξωτερικό τοίχο του εβραϊκού νεκροταφείου στη Νίκαια Αττικής, διενεργούνται από τις αστυνομικές αρχές.

***

«Τα χυδαίο αντισημιτικό γκράφιτι που βρέθηκε σήμερα στους τοίχους του Εβραϊκού Νεκροταφείου Αθηνών κατά την περίοδο των εβραϊκών γιορτών αποτελεί μια ακόμη υπενθύμιση της ύπαρξης του κακού» αναφέρει σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα.
Περαιτέρω τονίζει πως «μαζί με πολλές άλλες περήφανες φωνές της Ελλάδας στεκόμαστε μαζί ενάντια στο μίσος, τον ρατσισμό και τον εξτρεμισμό που βασίζονται στην άγνοια και την προκατάληψη».

***

Να θυμίσουμε ότι η Εβραϊκή Κοινότητα της Αθήνας διαθέτει δύο νεκροταφεία, το πρώτο από τα οποία βρίσκεται εντός του τετραγώνου που περιλαμβάνει το ιστορικό Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, και δεν χρησιμοποιείται πια.
Το δεύτερο βρίσκεται στο Γ΄ Νεκροταφείο της Αθήνας και αρκετές φορές έχει υποστεί βανδαλισμούς με αντισημιτικά συνθήματα.

***

Με την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, το 1832, παραχωρήθηκαν στους Εβραίους ίσα πολιτικά δικαιώματα με τους άλλους Έλληνες. Από το 1882 ως το 1920 οι εβραϊκές κοινότητες της χώρας αναγνωρίστηκαν ως νομικά πρόσωπα.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, στην Ελλάδα ζούσαν 10.000 περίπου Εβραίοι, αλλά μετά τις προσαρτήσεις εδαφών κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-13) ο αριθμός τους έφθασε τους 100.000.

***

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Ιταλοί (1940) και οι Γερμανοί (1941) επιτέθηκαν κατά της Ελλάδος, πολλοί Εβραίοι πολέμησαν στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού. Κατά την Κατοχή, οι Ισραηλιτικές Κοινότητες της Ελλάδας αποδεκατίστηκαν, καθώς η πλειονότητα των μελών τους δολοφονήθηκε στα στρατόπεδα θανάτου. Οι απώλειες έφτασαν το 87% του προπολεμικού εβραϊκού πληθυσμού της Ελλάδος, από τα υψηλότερα ποσοστά της Ευρώπης.
Πολλοί από τους Εβραίους που διασώθηκαν, το οφείλουν στη βοήθεια των Χριστιανών συμπατριωτών τους· αρκετοί εντάχθηκαν στην αντίσταση ή στο Ελληνικό Σώμα της Μέσης Ανατολής.
Ο εβραϊκός πληθυσμός μειώθηκε ακόμα περισσότερο κατά τα μεταπολεμικά χρόνια λόγω της μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Σήμερα στην Ελλάδα ζουν περίπου 5.000 Εβραίοι, οργανωμένοι σε 9 Κοινότητες.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -