24.3 C
Athens
Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Unauthorised – Η νέα δουλειά της Ίριδος Καραγιάν εστιάζει στην αναπαράσταση του σώματος

 

Μελετώντας τη λειτουργία της εικόνας και αντλώντας από την κουλτούρα του ψηφιακού κόσμου, το έργο Unauthorised επικεντρώνεται στο σώμα ως μεταβαλλόμενο αρχείο, διερευνά τους κανόνες που διέπουν την αναπαράστασή του, και εξετάζει τη δυναμική των αφηγήσεων που αυτό φέρει.

Στη νέα της παράσταση, η χορογράφος Ίρις Καραγιάν εστιάζει στην κίνηση του σώματος στην ποπ κουλτούρα και στον αθλητισμό, όπως απεικονίζεται στο Διαδίκτυο, δημιουργώντας εκ νέου μια αλληλουχία πορτρέτων που ακροβατούν μεταξύ οικείου κι ανοικείου. Μια επιλογή από ποπ βίντεο κλιπ, You Tube βίντεο με πρωταγωνιστές τον Muhammad Ali, τον John McEnroe κ.α. αντιγράφονται, μεταλλάσσονται και αναδιαμορφώνονται σε ένα ζωντανό κολλάζ σωμάτων, εικόνων και αφηγήσεων.

Η αναπλαισίωση και ο μετασχηματισμός αυτού του διαδικτυακού υλικού δημιουργεί νέες σκηνικές αφηγήσεις με επίκεντρο τους ερμηνευτές και προκαλεί συνδέσεις θέτοντας ερωτήματα για το σώμα, τη δυναμική και την αναπαράστασή του.Τι αποτυπώματα αφήνει το σώμα στην εικόνα, και με ποιους τρόπους επανεφεύρει τον εαυτό του επί σκηνής;

Η Ίρις Καραγιάν επιστρέφει με το Unauthorised ύστερα από πεντάμηνη έρευνα στη Νέα Υόρκη ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright και συνεχίζει με τη δουλειά της να εξετάζει τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ σώματος, αφήγησης, μνήμης και εικόνας.

  • Η Ίρις Καραγιάν είναι χορογράφος κι έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ χορού. Το 2010 διακρίθηκε με το 1ο βραβείο χορογραφίας Jarmila Jebrakova award (New Europe Festival), με τα έργα Atimetomourn (2009) και Legacy (2010), ενώ το έργο Mothers (2012) επελέγη από το διεθνές δίκτυο Aerowaves (2013) και το Dancenet Sweden (2014). Για το έτος 2018-2019 ήταν υπότροφος του ιδρύματος Fulbright για την έρευνά της σε σχέση με το σώμα, το χρόνο, την αφήγηση και το αρχείο, σε συνεργασία με το Movement Research στη Νέα Υόρκη. Διδάσκει χορογραφία κι αυτοσχεδιασμό σε επαγγελματικές σχολές χορού, σχεδιάζει και συμμετέχει σε εκπαιδευτικά πρότζεκτ, ενώ από το 2013 συνεργάζεται με τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Περισσότερες πληροφορίες:
www.iriskarayan.com

Συντελεστές παράστασης

Ιδέα – χορογραφία: Ίρις Καραγιάν
Μουσική: Νίκος Βελιώτης
Ερμηνεία: Γιώργος Κοτσιφάκης, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Γιάννης Τσιγκρής
Καλλιτεχνικοί συνεργάτες: Γιώργος Μαραζιώτης, Μπετίνα Παναγιωτάρα
Παραγωγή: Ομάδα χορού ΖΗΤΑ
Εκτέλεση παραγωγής: ΣίσσυΤσούκαλου
Φωτογραφίες: Ελισάβετ Μωράκη
Επικοινωνία: Μαρία Τσολάκη

Με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (2019).

Πληροφορίες

UNAUTHORISED

Ίρις Καραγιάν

31 Μαΐου, 1-4 & 6-8 Ιουνίου 2019

Ώρα Έναρξης: 21.00

 

Διάρκεια παράστασης: περίπου 60 λεπτά

Διεύθυνση: Επικούρου 26 & Κορίνης 4, 10553, Αθήνα

Μετρό: Μοναστηράκι, Ομόνοια

Περιορισμένος αριθμός θέσεων

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ

Προπώληση εισιτήριων με χρήση πιστωτικής / χρεωστικής κάρτας
https://www.ticketmaster.gr/ticketmaster_se_2004685.html
και στο τηλεφωνικό κέντρο: 210 8938111

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
703ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art