Σε καιρούς δύσκολους, η Τζούλια Δημακοπούλου τόλμησε και αποφάσισε να δώσει βήμα στους νέους δημιουργούς. Τόλμησε να φωτίσει τις νέες μορφές των σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών στη μεταπολεμική Ελλάδα. Το έκανε με πάθος για 50 χρόνια…
Ίδρυσε την εμβληματική γκαλερί «Νέες Μορφές», την οποία λειτούργησε από το 1959 έως και το 2009. Μετά τη συμπλήρωση 50 ετών αποφάσισε το κλείσιμό της.
Σε αυτά τα πενήντα χρόνια προώθησε καταξιωμένους αλλά και ανερχόμενους καλλιτέχνες, με εκθέσεις και συνεργασίες με επιμελητές και ιστορικούς τέχνης.
Μετά το κλείσιμο της γκαλερί συνέχισε το έργο της για τη διάσωση και τη διαφύλαξη της σύγχρονης τέχνης, ως διευθύντρια στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης.
Βασικός της στόχος ήταν η συγκέντρωση αρχειακού υλικού για την καταγραφή της πορείας της ελληνικής τέχνης από το 1945 έως τις μέρες μας. Το «Ινστιτούτο» πέρασε, μέσω δωρεάς, το 2022, στην Εθνική Πινακοθήκη ως φόρος τιμής στην ανάγκη διαφύλαξης και προώθησης της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα.
Η Τζούλια Δημακοπούλου πρωτοστάτησε επίσης στη δημιουργία της Art Athina, της πρώτης μεγάλης φουάρ σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, που έγινε πραγματικότητα χάρη στις προσπάθειές της και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, του οποίου υπήρξε πρόεδρος για 18 χρόνια.
Με το έργο της η Τζούλια Δημακοπούλου σύστησε στο ευρύ κοινό σημαντικούς Έλληνες εικαστικούς και συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάδειξή τους στο εξωτερικό. Μας γνώρισε ξένους δημιουργούς και με εξωστρέφεια οργάνωσε εκθέσεις σε συνεργασία με άλλους ιδιωτικούς, αλλά και κρατικούς φορείς. Έδωσε βήμα σε ιστορικούς και κριτικούς τέχνης για τη διοργάνωση θεματικών εκθέσεων, ήδη από το ’60, τότε που η συνεργασία θεωρητικών με γκαλερί ήταν παντελώς άγνωστη.
***
Η Τζούλια Δημακοπούλου γεννήθηκε το 1932 και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών το Σάββατο 24 Αυγούστου 2024. «Η παρακαταθήκη της Δημακοπούλου δεν είναι μόνο το έργο που άφησε πίσω της, αλλά και το ήθος και η αφοσίωσή της στην τέχνη, στην εκπαίδευση και στη διασφάλιση ότι το ελληνικό καλλιτεχνικό τοπίο θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να εμπνέει τις επόμενες γενιές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.