«Φαντάσου όλους τους ανθρώπους να ζουν ειρηνικά. Μπορεί να με λες ονειροπαρμένο, αλλά δεν είμαι ο μοναδικός. Εύχομαι μια μέρα να ενωθείς μαζί μας και ο κόσμος να γίνει ένας! Φαντάσου πως δεν υπάρχουν ιδιοκτησίες (απορώ, μπορείς να το φανταστείς;), καμιά αιτία για πλεονεξία και πείνα… μια αδελφότητα ανθρώπων». (Από το «Ιμάτζιν» του Τζον Λέννον).
Αυτή η λεζάντα ήταν κάτω από τη φωτογραφία του κορυφαίου των «Μπιτλς», στο φύλλο της Τετάρτης 10 Δεκεμβρίου 1980 στον «Ριζοσπάστη».
Γύρω στις 5 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) της Τρίτης 9 Δεκεμβρίου είχε δολοφονηθεί ο Λέννον στη Νέα Υόρκη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στα γραφεία της εφημερίδας, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, τα τραγούδια του Λένον είχαν πλημμυρίσει τον χώρο. Το αυστηρό περιβάλλον είχε ζεσταθεί από τις μελωδίες που ξεκινούσαν από το τρανζιστοράκι ενός αντισυμβατικού συναδέλφου. Εκείνο το απόγευμα ο αγαπημένος γελοιογράφος Άκις Παράσογλου πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων το πρωτόκολλο.
***
Το τελευταίο ζευγάρι γυαλιών «granny» που φορούσε ο Lennon φυλάσσεται στο The Beatles Story exhibition στο Λίβερπουλ και είναι ασφαλισμένο για 1 εκατομμύριο λίρες.
Αυτά τα γυαλιά «granny» που φορούσε ο John Lennon σε μια από τις τελευταίες συναυλίες της περιοδείας των Beatles στην Ιαπωνία, τα απέκτησε σε δημοπρασία που ολοκληρώθηκε την 1η Αυγούστου 2007 ένας Βρετανός συλλέκτης.
Η δημοπρασία – για τα γυαλιά του Λέννον – είχε αρχίσει στις 14 Ιουλίου 2007. Επίσημα το ποσό που δαπανήθηκε δεν ανακοινώθηκε, υπολογίζεται όμως ότι έφτασε το ένα εκατομμύριο λίρες.
***
Οι Beatles στο απόγειο της δόξας τους έπαιξαν στο κλειστό στάδιο Nippon Budokan του Τόκιο στις 30 Ιουνίου, 1η Ιουλίου και 2 Ιουλίου 1966, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους. Περίπου 43.000 θεατές είδαν το συγκρότημα πάνω στη σκηνή.
Την παραμονή της άφιξης στην Ιαπωνία ο Lennon είχε αποκαλύψει ότι οι Beatles είχαν δεχθεί απειλές από φανατικούς οι οποίοι θεωρούσαν βεβήλωση την πραγματοποίηση συναυλιών στον ιερό χώρο του Budokan.
Εκείνη την εποχή -το 1966- λόγω της beatlemania, οι Beatles δεν μπορούσαν να βγουν από το ξενοδοχείο τους και η μοναδική καθημερινή παρέα τους ήταν ο φωτογράφος Bob Whitaker και ο μεταφραστής Junishi Yore.
*
Λίγο πριν φύγουν τα «σκαθάρια» από την Ιαπωνία και για να ευχαριστήσει ο Lennon τον Junishi Yore, του χάρισε τα γυαλιά του και εκείνος ένα σετ παραδοσιακές ιαπωνέζικες χάλκινες κούπες.
Ο Yore μετά τη δολοφονία του Lennon τον Δεκέμβριο του 1980, ακολουθώντας την ιαπωνική παράδοση, ως ένδειξη πένθους αφαίρεσε τους φακούς από τον σκελετό των γυαλιών.
Η επίσκεψή τους θεωρήθηκε ως μέρος της μεταπολεμικής επανεμφάνισης της Ιαπωνίας στη διεθνή σκηνή, η οποία άρχισε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964 και κορυφώθηκε με την Παγκόσμια Έκθεση του 1970 στην Οσάκα.
Εικόνες που είχαν μαγνητοσκοπήσει εκείνη την εποχή τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν γυναίκες σε κατάσταση μεγάλου ενθουσιασμού. Η προβολή των συναυλιών στην τηλεόραση δεν επετράπη το 2016.
«Οι εικόνες της αστυνομίας είναι μοναδικές και, καθώς έχουν περάσει 50 και πλέον χρόνια, θα είναι αδύνατο να αναγνωριστούν τα πρόσωπα», υποστήριξαν οι θαυμαστές των Beatles και οι ενάγοντες οι οποίοι προσπάθησαν να ανατρέψουν την απόφαση των αρχών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δικηγόρο Σατόσι Σινκάι: «Τα ντοκουμέντα που διαθέτει η αστυνομία πρέπει να τεθούν στη διάθεση του κοινού, για ιστορικούς λόγους. Αν μπορούσε να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη εικόνων από την ημέρα της τελευταίας συναυλίας στις 2 Ιουλίου, αυτό θα προκαλούσε τεράστιο ενθουσιασμό».
***
Ο Τζον Λέννον γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1940 στο Λίβερπουλ. Δολοφονήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1980, στην Ντακότα των ΗΠΑ.
***
Πρώτη δημοσίευση στο Catisart το 2019 με τον τίτλο: Τζον Λέννον: Εύχομαι μια μέρα να ενωθείς μαζί μας και ο κόσμος να γίνει ένας…