Τζένη Καρέζη. «Μην τον ρωτάς τον ουρανό»…

Έργο του ζωγράφου Κώστα Ι. Σπυριούνη για τη σειρά γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ.

Η Τζένη Καρέζη γεννήθηκε στην Αθήνα την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 1934. Έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 26 Ιουλίου 1992.

***

Το 1989, την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, ο Δημήτρης Λιμπερόπουλος είχε γράψει στο περιοδικό «Εικόνες» το παρακάτω κείμενο:

***

«Φτιάξε καφέ αλλά …μην τον ρωτάς τον ουρανό»

Του Δημήτρη Λιμπερόπουλου

Το 1959 προβλήθηκε η ταινία του Ντίμη Δαδήρα «Το Νησί των Γενναίων»: Αλέκος Αλεξανδράκης, Τζένη Καρέζη, Αρτέμης Μάτσας, Αλίκη Γεωργούλη, Γκίκας Μπινιάρης. Σενάριο: Γιάννης Ιωαννίδης και μουσική Μάνος Χατζιδάκις.
Εκεί ακούστηκε για πρώτη φορά, το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Μην τον ρωτάς τον Ουρανό», με τη φωνή της Τζένης Καρέζη. Όπως έκανε πάντα ο Χατζιδάκις έγραφε μέσα σε λίγα λεπτά τα τραγούδια για τις ταινίες στις οποίες συμμετείχε. Το ίδιο έγινε και στην ταινία του Δαδήρα. Όμως αυτό η Καρέζη το είχε ξεχάσει αν και είχε την εμπειρία στην ταινία «Γαρύφαλλο στ’ αυτί», τότε που είχε γράψει τη μουσική μέσα σε ταξί, την ώρα που πήγαινε στο πλατό.
Το καλοκαίρι του ’59 η Καρέζη πήγαινε τα Δευτερότριτα στην Κρήτη για τα γυρίσματα. Τη μουσική της ταινίας είχε αναλάβει να γράψει ο Μάνος Χατζιδάκις. Η Καρέζη υποδυόταν την τραγουδίστρια σε ένα νυχτερινό κέντρο στο οποίο γλεντούσαν οι Γερμανοί κατακτητές.
Μια Δευτέρα πρωί η Καρέζη πριν πάει στο αεροδρόμιο πήγε στο σπίτι του Χατζιδάκι για να πάρει την κασέτα με το τραγούδι που θα ερμήνευε. Έτσι είχαν συμφωνήσει… Μετά από τεράστια αναμονή στην εξώπορτα ο Χατζιδάκις άνοιξε.

[Πατήστε “κλικ” επάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε μεγαλύτερες].

Η Καρέζη μπήκε μέσα σαν σίφουνας και άρχισε να ουρλιάζει ζητώντας την κασέτα για να μη χάσει το αεροπλάνο. Ο Χατζιδάκις τότε θυμήθηκε την υπόσχεση που είχε δώσει στη Τζένη. Για να την ηρεμήσει και για να την …αποφύγει της ζήτησε να πάει στην κουζίνα κα να τους φτιάξει καφέ.
Έτσι κι έγινε…
Ο Μάνος κάθισε στο πιάνο. Έπαιζε και έγραφε με ένα μολύβι πάνω σε ένα τσαλακωμένο φύλλο χαρτί πενταγράμμου. Κάποια στιγμή έφτασε και ο καφές. Ήπιε δυο γουλιές και άρχισε να παίζει στο πιάνο αυτό που είχε γράψει πριν. Η Καρέζη κρατούσε το χαρτί με τους στίχους που είχαν γράψει οι Γιάννης Ιωαννίδης και Παναγιώτης Κοκοντίνης. Άρχισε τότε να μουρμουρίζει το τραγούδι.
Ο Χατζιδάκις από τις πρώτες νότες ενθουσιάστηκε. Σε δέκα λεπτά ολοκλήρωσε τη μελωδία και έδωσε την κασέτα στην Τζένη. Εκείνη όμως πρόλαβε να πάρει και το φορητό κασετόφωνο ώστε να μάθει τέλεια το τραγούδι στη διάρκεια της πτήσης. Όταν έφτασε στην Κρήτη έκανε το γύρισμα της σκηνής με το τραγούδι χωρίς επαναλήψεις. Ο Δαδήρας είχε να λέει πως ήταν η πρώτη φορά που έκανε ένα πολύπλοκο γύρισμα μόνο μια φορά…