28.7 C
Athens
Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

«Τρωάδες» του Ευριπίδη σε ένα πολιτιστικό αποτύπωμα τριών φορέων

 

Με το αισιόδοξο μήνυμα ότι «και στις δύσκολες συνθήκες τα καταφέρνουμε περίφημα» ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ κ. Νίκος Κολοβός καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στη συνέντευξη Tύπου που δόθηκε, στον ανοιχτό χώρου του Βασιλικού Θεάτρου (Café Θεα/tro) για την παράσταση «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου. Η συγκεκριμένη παραγωγή αποτελεί μια συνεργασία του ΚΘΒΕ, του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας. «Είμαστε ευτυχείς για τη συνεργασία τόσο με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και με το ΔΗΠΕΘΕ Βεροίας, η οποία και προβλέπεται ότι έχει τις βάσεις για να συνεχίσει να λειτουργεί και στο μέλλον», τόνισε ο κ. Κολοβός, επισημαίνοντας ότι «αυτή η κινούμενη άμμος που καθημερινά καλούμαστε να χαρτογραφούμε, εκτός των άλλων μας δίδαξε ότι μπορούμε να είμαστε ετοιμοπόλεμοι με επιτυχία». Αναφερόμενος στην παράσταση είπε ότι «η σκηνοθεσία έχει προσαρμοστεί στην πρόκληση που ζούμε κι αυτό είναι κατάκτηση».

Απόλυτα ικανοποιημένη από τη συνεργασία των φορέων, η Πρόεδρος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Άννα Μυκωνίου υπογράμμισε ότι όλοι απέδειξαν ότι μπορούν να συνεχίσουν να είναι δημιουργικοί ενάντια στις δύσκολες συνθήκες και περιστάσεις, τιμώντας τον τίτλο του καλλιτέχνη. «Η ιδέα αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή από τον κ. Νίκο Κολοβό που χωρίς δεύτερη σκέψη, μας έδωσε τον όγκο, την εμπειρία αλλά και τα μέσα του μεγαλύτερου καλλιτεχνικού οργανισμού της Β. Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε, λέγοντας ότι «στο Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μας αρέσει να βάζουμε τον πήχη ψηλά και να υιοθετούμε φιλόδοξα project που αξιοποιούν το καλλιτεχνικό δυναμικό της Περιφέρειας μας».

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας κ. Γεωργία Μπατσαρά τόνισε ότι «η παράσταση αποτελεί μια ευκαιρία, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, να πετάξουμε τις εσωτερικές μάσκες και με καθαρό πρόσωπο να έρθουμε κοντά, με την ψυχή και την καρδιάμας και να ανακαλύψουμε τον πραγματικό μας εαυτό».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας και σκηνοθέτης της παράστασης κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος εστίασε στο γεγονός ότι «οι νέες, αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες «στήθηκε» η συγκεκριμένη παράσταση μας άνοιξε έναν αποκαλυπτικό δρόμο δημιουργίας. Αυτό που πραγματεύεται η παράσταση είναι η δική μας ανάγκη να ανήκουμε σε μια ομάδα όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις «Τρωάδες» οι οποίες νιώθουν ότι έχασαν τα πάντα. Βρήκαμε τον τρόπο να συνυπάρξουμε και είναι σημαντικό που αυτό θα το μοιραστούμε με τους θεατές».

Η κ. Γιώτα Φέστα η οποία ερμηνεύει το ρόλο της Εκάβης μίλησε για την προστασία και την ασφάλεια που ένιωσε από όλους τους συνεργάτες, σε αυτή τη συγκυρία που επικρατεί. «Δεν ήταν εύκολο όχι μόνο να συνυπάρξουμε 18 άτομα μαζί αλλά και να γίνουμε μια δεμένη δημιουργική ομάδα. Αυτό τελικώς το καταφέραμε και το θεωρώ επιτυχία της παράστασης που θα έχει την ευκαιρία να εισπράξει το κοινό».

 

Η παράσταση

Με φόντο την κατεστραμμένη Τροία, οι γυναίκες Τρωαδίτισσες αναμένοντας την ανακοίνωση της τύχης τους, θρηνούν για την άλωση της πόλης. Ανάμεσά τους η Εκάβη, παραδομένη στη μοίρα της, σηκώνει τα βάρη μιας ζωής από το ένδοξο παρελθόν στο τραγικό παρόν. Μέχρι το τέλος του έργου η μια συμφορά διαδέχεται την άλλη, με αποκορύφωμα τον θάνατο του εγγονού της, του Αστυάνακτα -τη μοναδική ελπίδα για τη μελλοντική αναβίωση της Τροίας- τον οποίο οι Έλληνες αποφάσισαν να γκρεμίσουν από τα τείχη της πόλης. Οι δυνάμεις της καταστροφής μοιάζουν πλέον ανεξέλεγκτες, σχεδόν θεϊκές.

Η δύσκολη συγκυρία που επιβάλουν οι υγειονομικοί κανονισμοί, γίνεται ένας αναγκαστικός περιορισμός που αποτελεί πρόκληση για τη σκηνοθεσία και ανοίγει νέους δρόμους στην προσέγγιση του έργου. Η συνθήκη του σήμερα «συναντά» τις γυναίκες της Τροίας στη μετεωρική στιγμή πριν από τη νέα τους ζωή. Οι Τρωαδίτισσες δεν έχουν την πολυτέλεια να ταυτιστούν με τον πόνο του άλλου. Στέκονται δίπλα αλλά σε απόσταση, αναγκασμένες να κοιτάξουν τη δική τους μοίρα, σε μια πορεία δύναμης.

Πρόκειται για μια γενναία μετατόπιση της θέσης τους, μέσα σε ένα πλαίσιο εξουσίας -χωρίς μέτρο, μέσα σε έναν κόσμο όπου οι θεοί δεν είναι παρά ανθρώπινες επινοήσεις. Η σκέψη ότι στο μέλλον θα ανήκουν κάπου, έστω και ως σκλάβες, μοιάζει να είναι η μοναδική βεβαιότητα που έρχεται να ηρεμήσει τη συνείδησή τους.

Μέσα από τις έντονες αντιθέσεις των αφηγήσεων των περασμένων μεγαλείων και του παροντικού πένθους, ο Ευριπίδης ξεδιπλώνει την πλοκή σε μια σταδιακή πορεία προς την απόλυτη οδύνη. Ταυτόχρονα, ασκεί κριτική στους συγχρόνους του για την άγρια επίθεση των Αθηναίων στη Μήλο, αναδεικνύει τα επιχειρήματα των «βαρβάρων» αντιστρέφοντας ευρηματικά τον χαρακτηρισμό, και επιδιώκει τον αναστοχασμό πάνω στην Αθηναϊκή ασυδοσία. Οι Τρωάδες, το μόνο διασωθέν έργο της Ευριπίδειας τριλογίας, που παρουσιάστηκε το 415 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια, αποτελούν ένα θρήνο για όσους βρίσκονται στο έλεος των κατακτητών και μια κραυγή ανθρωπισμού απέναντι στα θύματα του κάθε πολέμου. Στο έργο αυτό ο άνθρωπος, ανάμεσα σε ανθρώπους αλλά και πολύ μακριά από αυτούς, στέκεται ολομόναχος απέναντι στο τραγικό, προσπαθώντας να βρει καινούργιο τρόπο να επιβιώσει μέσα στην αδυσώπητη μοίρα του.

  • Πρεμιέρα: 20 Αυγούστου/ Θέατρο Δάσους

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

«ΤΡΩΑΔΕΣ» ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ
Μετάφραση: Γιάννης Τσαρούχης
Σκηνοθεσία – Προσαρμογή κειμένου: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Σκηνικά: Θανάσης Κολαλάς
Κοστούμια: Σοφία Παπαδοπούλου
Μουσική: Μάνος Μυλωνάκης
Κινησιολογία: Τάσος Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Σκυλίτσης, Μαρία Νεφέλη Παρασκευοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου και βοηθός ενδυματολόγου: Δημήτρης Γεωργόπουλος
Φωτογράφιση: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη

Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Διαμαντούδης (Ποσειδών), Ελένη Θυμιοπούλου (Αθηνά), Μαρία Καραμήτρη (Κασσάνδρα), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Μενέλαος), Νίκος Μήλιας (Στρατιώτης), Γιολάντα Μπαλαούρα (Ελένη), Ιωάννα Παγιατάκη (Ανδρομάχη), Χρίστος Στυλιανού (Ταλθύβιος), Βασίλης Τρυφουλτσάνης (Στρατιώτης), Γιώτα Φέστα (Εκάβη)

Γυναίκες της Τροίας: Μαριάννα Αβραμάκη, Νεφέλη Ανθοπούλου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Μομώ Βλάχου, Χρύσα Ζαφειριάδου, Ελένη Θυμιοπούλου, Μαρία Καραμήτρη, Άννα Κυριακίδου, Γιολάντα Μπαλαούρα, Ιωάννα Παγιατάκη, Εύη Σαρμή, Ελευθερία Τέτουλα.

Πρεμιέρα: Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη
Πέμπτη 20, Παρασκευή 21, Σάββατο 22 Αυγούστου

Πρόγραμμα παραστάσεων:
Πέμπτη 20, Παρασκευή 21, Σάββατο 22 Αυγούστου – Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη
Τετάρτη 26 Αυγούστου –Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη», Βέροια
Πέμπτη 27 Αυγούστου- Αρχαίο Θέατρο Μίεζας, Νάουσα
Πέμπτη 17, Παρασκευή 18, Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Δάσους,Θεσσαλονίκη

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 «ΤΡΩΑΔΕΣ»
Τιμή προπώλησης μέσω ηλεκτρονικής κράτησης (έως και 15 ημέρες πριν από την παράσταση): 10 €
Τιμή προπώλησης: 12 €
Κανονικό εισιτήριο: 15 €
Φοιτητικό/ Άνω των 65 / Ομαδικό: 10 €
ΑΜΕΑ & Συνοδοί ΑΜΕΑ: 8 €
Άνεργοι: Δωρεάν (20 θέσεις ανά παράσταση)

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -