Τρία νέα σεμινάρια από τον σκηνοθέτη Νίκο Χατζηπαπά και το Acting And Directing Studio

Το Acting And Directing Studio και ο Νίκος Χατζηπαπάς στο πλαίσιο των δράσεων για την περίοδο 2019 – 2020 διοργανώνουν τρία εργαστήρια για ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σπουδαστές θεάτρου, ή κάποιους που θέλουν να σπουδάσουν θέατρο, χορευτές, επαγγελματίες και ανήσυχους ερασιτέχνες.
Τα εργαστήρια, που θα πραγματοποιηθούν στη Σχολή Παραστατικών Τεχνών – Στούντιο χορού Danzarin (Θεσσαλονίκης 17, Αθήνα), αναφέρονται στις εξής θεματικές:

– Ακίνητος Ηθοποιός – Beckett Project
– Σκηνοθεσία Θεάτρου ανευ Διδασκάλου
– Χαλαρή Κατάσταση

Δείτε παρακάτω αναλυτικές πληροφορίες για το κάθε εργαστήριο:

  • Ακίνητος Ηθοποιός – Beckett Project

“Από το τίποτα δεν βγαίνει τίποτα και τίποτα δεν είναι πιο πραγματικό από το τίποτα” – Αλμπέρ Καμύ

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σπουδαστές θεάτρου, ή κάποιους που θέλουν να σπουδάσουν θέατρο, χορευτές και ανήσυχους ερασιτέχνες, με θέμα το σώμα στο έργο του Σάμουελ Μπέκετ. Οι συμμετέχοντες θα εργαστούν πάνω σε κείμενα του Σάμουελ Μπέκετ, ατομικά ή συλλογικά, ως ηθοποιοί ή και σκηνοθέτες, στα οποία κυριαρχεί η ακινησία, η δυσκολία κίνησης, η αδυναμία κίνησης. Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν στο τέλος της θεατρικής περιόδου με την μορφή ενός “Φεστιβάλ Μπέκετ”.
Θα δοθεί δίπλωμα συμμετοχής.

“Στο έργο του Μπέκετ το σώμα όχι μόνο δίνεται τμηματικά στον θεατή αλλά και διαβρωμένο από σκιές, καλυμμένο και εσώκλειστο, εκμηδενισμένο ή εξαφανισμένο. Το σώμα είναι στην πιο τυπική του έκδοση στερημένο από την ικανότητα της κίνησης. Ο Μπέκετ δεν παίρνει ποτέ την ιδιότητα της κίνησης σαν δεδομένη. Η ιδιότητα αυτή εκτίθεται ή εξερευνά τα χαρακτηριστικά μόνο σε σχέση με τη δυσκολία ή αδυναμία της κίνησης. Τα σώματα στους χαρακτήρες του Μπέκετ υπάρχουν πάντοτε σε μία κατάσταση στέρησης ή αρνητικότητας ανίκανα να είναι ορατά ή να κινηθούν ή να δουν. Κι όμως είναι ακριβώς αυτή η έλλειψη που δίνει στο σώμα την ύπαρξή του, τη δραματική του δύναμη και την πραγματικότητα του σαν υλικό δουλειάς για τη σκηνή. Το απόλυτα υγιές σώμα με τη συμβατική ομορφιά της συμβατικής σκηνής δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Όπως στη ζωή έτσι και στο θέατρο του Μπέκετ το σώμα υπάρχει περισσότερο έντονα όταν αρχίζει να υποφέρει”. (Απόσπασμα από το κείμενο του Pierre Chabert “Το Σώμα στο Θέατρο του Μπέκετ”)

Διδασκαλία: Νίκος Χατζηπαπάς, Σκηνοθέτης- Ηθοποιός
Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Επιλογή με βιογραφικό και ατομική συνέντευξη.
Διάρκεια σεμιναρίου: 15 Οκτωβρίου 2019 – 16 Ιουνίου 2020

Τόπος: Danzarin
Σχολή Παραστατικών Τεχνών – Στούντιο Χορού
Θεσσαλονίκης 17
11851 Αθήνα
Τηλ: 21 1409 7741

www.danzarin.net

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη 15:00 -18:00
Δίδακτρα: 50 Ευρώ το μήνα.
Προπληρωμένη συμμετοχή: 40 Ευρώ τον μήνα

  • Σκηνοθεσία Θεάτρου Άνευ Διδασκάλου

“Πρώτα, υπάρχει η αρχή. Στην αρχή δεν υπήρχε τίποτα. Απόλυτο κενό, όχι απλός κενός χώρος. Δεν υπήρχε ούτε χώρος ούτε χρόνος γιατί αυτή συνέβη πριν από το χρόνο. Το Σύμπαν ήταν κενό και άμορφο” – “Η Δημιουργία” P.W. Atkins
Το εργαστήριο αφορά νέους σκηνοθέτες ή επίδοξους σκηνοθέτες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, αλλά και εκπαιδευτικούς, σπουδαστές θεάτρου.

Θέμα: Η Σκηνοθεσία Στο Θέατρο Από Το Α -Ω

Τι είναι Σκηνοθεσία. Η σκηνοθεσία στο θέατρο σε όλα τα στάδια από την επιλογή του έργου ή τη σύλληψη της ιδέας, την έρευνα και τη φάση της προεργασίας, όλα τα στάδια των δοκιμών, το χτίσιμο των ρόλων και το στήσιμο της παράστασης μέχρι την παρουσίασή της στο κοινό.

Το εργαστήριο θα έχει δύο φάσεις:
Στην πρώτη φάση οι συμμετέχοντες θα μάθουν τη διαδικασία δόμησης μιας θεατρικής παράστασης σε όλα της τα στάδια.

Στη δεύτερη φάση οι συμμετέχοντες θα ανεβάσουν μια ολοκληρωμένη παράσταση διαλέγοντας έργο και συνεργάτες από τους συμμετέχοντες. Θα επιλέξουν το θεατρικό είδος με το οποίο θέλουν να ασχοληθούν, το έργο ή θα γράψουν το έργο και όλοι θα περάσουν από όλα τα πόστα μια θεατρικής παραγωγής: συντελεστών ή τεχνικών. Οι παραστάσεις που θα ολοκληρωθούν θα παρουσιαστούν ενώπιον του κοινού.

Θα δοθεί δίπλωμα συμμετοχής.

Διδασκαλία: Νίκος Χατζηπαπάς, Σκηνοθέτης- Ηθοποιός
Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Επιλογή με βιογραφικό και ατομική συνέντευξη.
Διάρκεια σεμιναρίου: 15 Οκτωβρίου 2019 – 16 Ιουνίου 2020

Τόπος:
DANZARIN
Σχολή Παραστατικών Τεχνων – Στούντιο Χορού
Θεσσαλονίκης 17
11851 Αθήνα
Τηλ: 21 1409 7741

www.danzarin.net

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή 12:00 -15:00
Δίδακτρα: 50 Ευρώ το μήνα.
Προπληρωμένη συμμετοχή: 40 Ευρώ τον μήνα

Χαλαρή Κατάσταση

“ ΑΜΛΕΤ: …Γιατί και σ’ αυτόν ακόμη το χείμαρρο της τρικυμίας και της αντάρας του πάθους, πρέπει να αποκτήσετε και να κρατάτε κάποιο μέτρο, που θα του χαρίσει απαλότητα…”.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, σπουδαστές θεάτρου, ή κάποιους που θέλουν να σπουδάσουν θέατρο, καθώς επίσης και ανήσυχους ερασιτέχνες ηθοποιούς. Θέμα η δημιουργία του ρόλου μέσω μιας βήμα – βήμα χαλαρής, μη ανταγωνιστικής, προσέγγισης.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στη Σχολή Παραστατικών Τεχνών και Studio Χορού Danzarin όλη την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι τον Ιούνιο 2020.

Μέσω σωματικών και νοητικών ασκήσεων η βιωματική δόμηση του χαρακτήρα. Ο ρόλος του χρόνου, της διαθεσιμότητας, της παρουσίας, της συμμετοχής και τα όρια της ελευθερίας του ηθοποιού. Ο ρόλος της νοητικής και σωματικής κατάστασης, ο ρόλος της αναπνοής, της συγκέντρωσης και της μνήμης των καταστάσεων.

Τα μαθήματα έχουν τόσο θεωρικό όσο και πρωτίστως, πρακτικό χαρακτήρα. Θα πραγματοποιούνται πάντα στο πλαίσιο ασκήσεων και θεατρικών κειμένων αναφοράς με στόχο την ουσιαστική προσέγγιση της τέχνης του ηθοποιού και την καλλιέργεια των εκφραστικών του μέσων.

Στη συγκεκριμένη μέθοδο ο ηθοποιός δεν αντιμετωπίζεται ως πρόσθεση ξεχωριστών μερών: νόηση, σώμα, φωνή, αλλά ως ένα αδιαίρετο σύνολο, όπου το μέρος είναι άμεσα και αναπόσπαστα συνδεδεμένο με το όλον. Ως εκ τούτου η φωνή και η αναπνοή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κατάσταση του σώματος και το σώμα άμεσα συνδεδεμένο με την κατάσταση της νόησης.

Θα δοθεί δίπλωμα συμμετοχής.

Διδασκαλία: Νίκος Χατζηπαπάς, Σκηνοθέτης- Ηθοποιός
Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Επιλογή με βιογραφικό και ατομική συνέντευξη.
Διάρκεια σεμιναρίου: 15 Οκτωβρίου 2019 – 16 Ιουνίου 2020

Τόπος:

DANZARIN
Σχολή Παραστατικών Τεχνων – Στούντιο Χορού
Θεσσαλονίκης 17
11851 Αθήνα
Τηλ: 21 1409 7741

www.danzarin.net

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή 15:00 -18:00
Δίδακτρα: 50 Ευρώ το μήνα.
Προπληρωμένη συμμετοχή: 40 Ευρώ τον μήνα

Πληροφορίες:
Αποστολή βιογραφικών: nikoschatzipapas@gmail.com
Mob:++306989430054

Νίκος Χατζηπαπάς – Βιογραφικό

Σπούδασε θέατρο, κινηματογράφο, σκηνογραφία, ενδυματολογία και γραφικές τέχνες. Το 1979 ίδρυσε την Εταιρεία Δωδεκανησιακού Θεάτρου. Το 1987 ίδρυσε το Μαγικό Θέατρο. Το 1996 ίδρυσε το Helix Action Theatre. Με παραστάσεις του έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις σε Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία (Malta Festival), Μπελαρούς, Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία, Σερβία, Κροατία, Κύπρο, Τουρκία, Αίγυπτο, Ινδία και Κίνα (31o Φεστιβάλ των Εθνών).
Την περίοδο 1991-1995 διετέλεσε Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου. Από το 1997 – 2000 συνεργάστηκε ως σκηνοθέτης στο Εθνικό Θέατρο. Συνεργάτης της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης Θεσσαλονίκης και πολλών Περιφερειακών Θεάτρων. Από το 2009 διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου στην Αθήνα. Έχει υλοποιήσει τα ευρωπαϊκά προγράμματα Helidra (leader) και το πρόγραμμα Circus as way of life (partner). Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Μηχανή Caspar” (Leader). Εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Πανευρωπαϊκό Νομαδικό Πανεπιστήμιο στο Πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου του Aurillac στη Γαλλία, που πραγματοποιήθηκε το 2008.

Tο 2010 συμμετείχε ως προσκαλεσμένος στο Open Street International forum στο Fermo της Ιταλίας. Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Υποψηφιότητας της Ρόδου (Α και Β φάση), για την Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

Από το 2014 – 2016 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής και παραγωγός του Θεάτρου “Προσκήνιο”. Από το 2015 διοργανώνει το Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας. Έχει σκηνοθετήσει πάνω από εκατό έργα των Σαίξπηρ, Μπεν Τζόνσον, Κρίστοφερ Μάρλοου, Μολιέρου, Κάρλο Γκολντόνι, Άντον Τσέχωφ, Φ. Γκαρθία Λόρκα, Σάμουελ Μπέκετ, Μπεθ Χένλυ, Μισέλ Ντε Γκελντερόντ, Μάικλ Φρέιν, Γιούκιο Μισίμα, Ούγκο Κλάους, Σλάβομιρ Μρόζεκ, Αριστοφάνη, Αισχύλο, Καζαντζάκη, Θεοτοκά, Ζιώγα, Μάτεσι, Μποστ, Σκούρτη, Κεχαϊδη, Μουρσελά, Λυμπεράκη, Ευθυμιάδη, Δωριάδη, Μοντσελέζε, Χουρμούζη κ.α. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.