Του Παναγιώτη Μήλα
Θέατρο, Χορός, Μουσική, Εικαστικά αλλά και Ποίηση μπορεί να παρακολουθήσεις στο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ» που φιλοξενείται φέτος για 13η χρονιά στην Αμαξοστοιχία – Θέατρο «Το Τρένο στο Ρουφ».
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Τατιάνα Λύγαρη διοργάνωσε το Φεστιβάλ και σχεδίασε ένα πολιτιστικό δρομολόγιο γεμάτο εκπλήξεις.
Μπορεί το θέατρο, ο χορός, η μουσική και τα εικαστικά να είναι εντελώς έξω από τα ενδιαφέροντά σας. Μπορεί να μην έχετε παρακολουθήσει ποτέ ούτε μια παρόμοια παράσταση.
Όμως και μόνο από περιέργεια αν αφιερώσετε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σας έστω σε μία από τις παραστάσεις του Φεστιβάλ, θα ανανεωθείτε.
Και μόνο μια βόλτα στην πλατφόρμα του σιδηροδρομικού Σταθμού αρκεί. Και μόνο αν καθίσετε στο «καφέ» θα σας ανανεώσει. Αν μάλιστα δείτε και κάποια από τις παραστάσεις τότε το κέρδος σας θα είναι διπλό.
Το τραπεζάκι υποδοχής θα πάρετε το δελτίο ελευθέρας εισόδου για την παράσταση που θα επιλέξετε. Όλες είναι μικρής διάρκειας. Ανάλογα με τη διάθεσή σας, διαλέξτε όποια θέλετε.
Στο Θεατρικό Βαγόνι είδαμε τρεις performances:
*Το «Μπαρτ & Πέγκυ Σου», μια πρωτότυπη παράσταση κουκλοθεάτρου για μεγάλους… Ένα ερωτικό παιχνίδι στον σταθμό ενός τρένου. Οι κούκλες είναι φυσικού μεγέθους και κινούνται με δεξιοτεχνία από τους ηθοποιούς – κουκλοπαίκτες οι οποίοι ντυμένοι ολόμαυρα ούτε καν διακρίνονται. Εξαιρετική ερμηνεία από τη Δανάη Ρούσσου και τον Nero J. Τις πανέμορφες κούκλες κατασκεύασε ο Στάθης Μαρκόπουλος. (Διάρκεια 17’). Εδώ θεωρώ άτυχη την επιλογή να κρατά ο Μπαρτ μια ελληνική εφημερίδα.
*Ακολούθησε η «Μέθοδος V» από την Ομάδα Θέατρο Nunc. Εδώ παρακολουθήσαμε σε ένα τηλεοπτικό πλατό τη μετάδοση του παιχνιδιού «Bon Voyage». Ερωτήσεις, απαντήσεις και αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα. Μια σκληρή εικόνα της καθημερινότητας. Θαυμάσια η ερμηνεία των ηθοποιών της ομάδας (Γιώργος Γκίντζος, Αθανασία Κυμπούρη, Ιωάννα Παπαδάκη, Μυρσίνη Πετρίδη, Κωνσταντίνος Χατζηθεοδώρου). Εξαιρετική εμπειρία. (Διάρκεια 25’). Χαρακτηριστική η πλήρης αδιαφορία του κοινού τη στιγμή που στο φινάλε ένας εκ των ηθοποιών εξέφρασε τη συμπαράστασή του σε ένα από τα καίρια προβλήματα που ταλανίζουν τον πλανήτη.
*Για τη συνέχεια επιλέξαμε – πάλι στο θεατρικό βαγόνι – την performance «Γιουγιαϊγιάκο». Ένα ταξίδι στο ομώνυμο ηφαίστειο στα σύνορα Χιλής και Αργεντινής. Παρακολουθούμε τα έργα του Ανθρώπου στο πέρασμα των αιώνων. Εδώ με το ξεκίνημα μάς κέρδισαν τα κοστούμια με την υπογραφή της Ασημίνας Λιαρμακοπούλου. Χάρμα οφθαλμών οι ηθοποιοί Σταυρούλα Καραλίδου, Σίλια Μπισιώτη, Μαρίσσα Φαρμάκη, Φαίδρα Χατζοπούλου. (Διάρκεια 30’). Εδώ είχα την ατυχία να έχω δίπλα μου μια κυρία με το αγοράκι της. Η κυρία – ακόμη και στο απόλυτο σκοτάδι – είχε ανοικτό το κινητό της και έστελνε μηνύματα. Το αγοράκι δε – ακόμα και στην απόλυτη σιωπή – μιλούσε ακατάπαυστα, αφού έβλεπε ότι και η μαμά του δεν παρακολουθεί…
Αφήσαμε λίγο χρόνο να περάσει, ήπιαμε ένα αναψυκτικό και για τη συνέχεια επιλέξαμε μια ποιητική performance. Μέσα σε ένα κουπέ του New Wagon βρεθήκαμε έξι θεατές και άλλοι έξι στο διπλανό κουπέ. Παρακολουθήσαμε τη Γαρουφαλιά Στέτου η οποία παρουσίασε πέντε ποιητικά κείμενα με ηχητική συνοδεία από το κινητό της και εικαστικό σκηνικό περιβάλλον με δικά της (εξαιρετικά) σκίτσα. Τίτλος της performance «Πλέγματα», διάρκεια 15’. Πρωτότυπη παρουσίαση.
Πριν κλείσουμε τη βραδιά, επισκεφθήκαμε στο Wagon Restaurant την εικαστική έκθεση «Γυμνή Στιγμή» της Λευκής Καρποδίνη. Γέμισε η ψυχή μας. Γαλήνεψε.
Οι τελευταίες επιλογές μας ήταν και οι δύο χορευτικές.
*Η πρώτη είχε τον τίτλο «Another Land» από την Ομάδα Χορού «Dance Athens». Ένας κινούμενος πίνακας ζωγραφικής. Χορογράφος/ σκηνοθέτης ο Ηλίας Μπαγεώργος. Μαγευτικά τα κοστούμια από τον Francesco Infante. Επτά χορεύτριες – όνειρο: Ηλέκτρα Βόσου, Χριστίνα Γάκη, Ελένη Μάρκου, Γιούλη Μπανούση, Σοφία Πανούση, Ανδριάννα Σταύρου, Έλενα Τσικαλά. Θέαμα αψεγάδιαστο. (Διάρκεια 12’)
*Η δεύτερη που είδαμε με τον τίτλο «Project Human» ήταν δημιουργία της Φαίδρας Σούτου. Ήταν σαν να παρακολουθείς έναν γλύπτη να σμιλεύει το μάρμαρο και να γεννά το έργο του. (Διάρκεια 15’). Ακριβό δώρο αυτή η παράσταση.
Φανταστείτε: Είδαμε μόνο επτά από τις 17 παραστάσεις. Αξίζει να πηγαίνεις ακόμα και κάθε μέρα για να απολαύσεις τα πάντα. Όλοι οι συντελεστές προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους με σεβασμό προς τους θεατές. Ο πολιτιστικός χώρος που δημιούργησε η Τατιάνα Λύγαρη περιμένει για να μας χαρίσει αξέχαστες στιγμές και μοναδικές εμπειρίες.
«Τα 12 Κουπέ». Το 13ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο «Το Τρένο στο Ρουφ»