Το 1908 ο 32χρονος Theodor Tobler [1876 – 1941] και ο 40χρονος Emil Baumann [1868 – 1941] δημιούργησαν στη Βέρνη της Ελβετίας μια σοκολάτα η οποία περιείχε και περιέχει νουγκά, αμύγδαλα και μέλι.
Είναι η διάσημη σοκολάτα Toblerone την οποία πάντα ξετυλίγουμε βιαστικά μιας και αυτό που μάς ενδιαφέρει είναι το περιεχόμενο.
Όμως 110 χρόνια μετά τη δημιουργία της σοκολάτας και συγκεκριμένα την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου του 2018 ένας 10χρονος ρώτησε τη μαμά του, την Stephanie:
-Μαμά, τι συμβολίζει η αρκούδα στο τριγωνικό κουτί της σοκολάτας που μου έδωσες;
-Ποια αρκούδα, παιδί μου;
Αυτός ο διάλογος έγινε την ημέρα που ο μικρός έφαγε την πρώτη του Toblerone.
Η κυρία Stephanie (και όχι Steph) έψαξε και βρήκε ότι η Βέρνη, η διοικητική πρωτεύουσα της Ελβετίας, διαθέτει μια αρκούδα στο οικόσημό της. Επίσης αυτή η περιοχή των Άλπεων με το τραχύ τοπίο όπου βρίσκεται και το βουνό Matterhorn (υψόμετρο 4.478 μέτρα) χαρακτηρίζεται από το δικό της είδος αρκούδας. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι στην αρκούδα αρέσει το μέλι.
Οπότε; Δόθηκαν όλες οι απαντήσεις στον 10χρονο γιο τής Stephanie.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι λίγοι είχαν παρατηρήσει την κρυφή εικόνα στο logo της διάσημης σοκολάτας.
Εν τω μεταξύ η ελβετική σοκολάτα πέρασε στα χέρια της αμερικανικής εταιρείας Mondelez to 2012. H Mondelez International, η διάδοχος της Kraft Foods, είχε αγοράσει την Toblerone από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη της, τον Jacobs Suchard, το 1990.
Φέτος η Mondelez αποφάσισε να μεταφέρει μεγάλο μέρος της παραγωγής στη Σλοβακία και συγκεκριμένα στην Μπρατισλάβα.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει πλέον στη συσκευασία της το εμβληματικό βουνό Matterhorn. Μάλιστα, η εταιρεία θα αφαιρέσει και την αναφορά ότι η Toblerone είναι «ελβετική σοκολάτα», αναγράφοντας πλέον ότι «Ιδρύθηκε στην Ελβετία το 1908».
Αυτή η αλλαγή οφείλεται στην αυστηρή ελβετική νομοθεσία η οποία ισχύει από το 2017. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ελβετίας, κάθε προϊόν που χρησιμοποιεί το «Swissness» (σ.σ. ότι κάτι είναι ελβετικό δηλαδή) για τη διαφήμισή του, θα πρέπει να πληροί μια σειρά από κριτήρια προέλευσης. Συγκεκριμένα, τα προϊόντα με βάση το γάλα θα πρέπει να παρασκευάζονται αποκλειστικά στη χώρα.
Για να διακινηθούν τα τρόφιμα ως «παραγόμενα στην Ελβετία», το 80% των πρώτων υλών πρέπει να προέρχεται από τη χώρα. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος της επεξεργασίας θα πρέπει να πραγματοποιείται εκεί.
Για το γάλα και τα προϊόντα με βάση το γάλα, η απαιτούμενη ποσόστωση είναι 100%. Με εξαιρέσεις για συστατικά που δεν είναι δυνατόν να παράγονται στην Ελβετία, όπως το κακάο.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως «made in Switzerland» πωλούνται σε τιμή 20% υψηλότερη από συγκρίσιμα προϊόντα άλλης προέλευσης, με την τιμή πώλησης να αυξάνεται έως και 50% για είδη πολυτελείας.
Οι νομοθέτες υποστηρίζουν ότι αυτός είναι ένας τρόπος να προστατευτεί το κύρος που συνδέεται με ένα προϊόν ελβετικής κατασκευής.
Η Mondelez επιβεβαίωσε ότι η ανανεωμένη σοκολάτα διαθέτει ένα «εκσυγχρονισμένο και εξορθολογισμένο λογότυπο βουνού που είναι συνεπές με τη γεωμετρική και τριγωνική αισθητική» και διατηρεί το διακριτικό περίγραμμα μιας αρκούδας στο πρόσωπο του βουνού.
Επίσης, προχωρά στη βελτίωση της γραμματοσειράς του λογότυπου της Toblerone και περιλαμβάνει την υπογραφή του ιδρυτή Theodor Tobler. Οι σοκολάτες Toblerone θα συνεχίσουν να παράγονται στην Ελβετία, καθώς η εταιρεία έχει επενδύσει στο εργοστάσιό της στη Βέρνη για να αυξήσει την παραγωγή στις μπάρες των 100g κατά 90 εκατομμύρια ετησίως.
Και πολιτικό σκάνδαλο
Να θυμίσουμε ότι το 1995 αποκαλύφθηκε ότι η Σουηδή πολιτικός Mona Sahlin είχε κάνει κατάχρηση της πιστωτικής της κάρτας που είχε εκδοθεί από την κυβέρνηση για μη εξουσιοδοτημένες αγορές. Επειδή είχε αγοράσει, μεταξύ πολλών άλλων ακριβότερων ειδών, δύο σοκολάτες Toblerone. Δημοσιογράφοι που ήταν υπέρ της Σαλίν προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την κατάχρηση των κοινοβουλευτικών οικονομικών προνομίων ως «υπόθεση Toblerone». Αυτές οι προσπάθειες ήταν τελικά ανεπιτυχείς και η Σαλίν αναγκάστηκε να παραιτηθεί ως υποψήφια για τη θέση του πρωθυπουργού. Επέστρεψε στην πολιτική το 1998.
Αλλά και η απαραίτητη κομπίνα
Επίσης αξίζει να αναφέρουμε κάτι που έγινε πριν από 7 χρόνια στην πολιτισμένη Ελβετία. Κάτι που γίνεται μόλις τώρα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα το 2016 η Toblerone στην κλασική της έκδοση των 100 γραμμαρίων, μείωσε τις «κορυφές» της σοκολάτας από 12 σε 10 και επίσης μεγάλωσε την απόσταση από τη μία ως την άλλη κορυφή. Με αυτό τον τρόπο η αμερικανική εταιρεία προσπάθησε να κάνει οικονομία στο κόστος παραγωγής. Όμως στην προκειμένη περίπτωση τον τελικό λόγο είχαν τα εκατομμύρια των καταναλωτών. Η διαμαρτυρία τους έγινε σεβαστή από την εταιρεία και η σοκολάτα επανήλθε στην αρχική της μορφή.
Ραντεβού λοιπόν στην επόμενη συσκευασία…