34 C
Athens
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου μεταδίδει και φέτος αέρα αισιοδοξίας…

Του Παναγιώτη Μήλα

Από τη γειτονιά των προσφύγων δεν θα μπορούσε παρά να σταλεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε όσους δίνουν καθημερινά τον αγώνα της επιβίωσης μακριά από την πατρίδα τους, σε άλλα χώματα.
Το φετινό πρόγραμμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, σταθερό στη γραμμή που υπηρετεί από τότε που ιδρύθηκε (1999), υπογραμμίζει για άλλη μια χρονιά, με τον πιο σαφή τρόπο ότι η τέχνη παρακολουθεί στενά τη ζωή, την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.
Αυτό κάνει και φέτος επιλέγοντας το έργο «Λαμπεντούζα» του Άντερς Λουστγκάρτεν. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος στην παρουσίαση του φετινού προγράμματος τόνισε ότι «το Λαμπεντούζα, καταφέρνει να μεταδώσει έναν αέρα αισιοδοξίας. Το ίδιο και κάποια άλλα έργα αυτής της χρονιάς. Όχι γιατί όλα πάνε καλά – όπως υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρόπουλος – αλλά μάλλον επειδή ψάχνουμε τους τρόπους να αντιμετωπίζουμε τα δύσκολα και να συνεχίζουμε».

Εκεί στους παλιούς χωματόδρομους της Αντισθένους και της Θαρύπου, παίζαμε μπάλα με αντίπαλο την «κάτω γειτονιά» δίπλα από την ερειπωμένη ζυθαποθήκη του Φιξ. Παρακαλούσαμε να πέσει το τόπι μέσα στην αυλή. Σκαρφαλώναμε τη μάντρα και χανόμαστε μέσα στα δωμάτια της αποθήκης. Κάναμε όνειρα περπατώντας ανάμεσα στα ξεχαρβαλωμένα ξύλινα κιβώτια της μπίρας. Φανταζόμαστε τους μακρινούς τόπους που έφταναν οι μπίρες. «Ακούγαμε» τα γέλια και τα τραγούδια εκείνων που έπιναν και γλεντούσαν. Αναπνέαμε και μεις με τη φαντασία μας έναν αέρα αισιοδοξίας. Περιμέναμε τις μέρες και τα χρόνια που θα έρχονταν. Ονειρευόμαστε μέχρι να μας «ξυπνήσουν» οι συμπαίκτες που θέλανε να ισοφαρίσουν πριν σκοτεινιάσει. Τότε δεν υπήρχε άπλετο φως στους δρόμους όπως σήμερα. Παντού σκοτεινά.

Τώρα όμως το φως έρχεται από παντού. Και από το Υπόγειο, και από το Δώμα, και από την Κεντρική Σκηνή του εργοστασίου των ονείρων και της ελπίδας που έστησε ο Θεοδωρόπουλος και η ομάδα του.

Εδώ και 17 χρόνια μετέτρεψε την ερειπωμένη αποθήκη σε ένα λειτουργικό θέατρο, με τρεις αίθουσες, το Θέατρο του Νέου Κόσμου.
Πριν ακόμα ξεκινήσουν οι οικοδομικές εργασίες στο θέατρο, το καλοκαίρι του 1997 ανέβηκε στην αυλή ο «Κοινός Λόγος» της Έλλης Παπαδημητρίου, με φυσικό σκηνικό της παράστασης τις γάτες που έκοβαν βόλτες παντού και το μικρό σπιτάκι που έστεκε ακόμα, με τις επεμβάσεις του Αιγυπτιώτη επίκουρου καθηγητή Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας Αντώνη Δαγκλίδη. Το φθινόπωρο του ’97 ανέβηκε στην παλιά αποθήκη η «Βρομιά» του Ρόμπερτ Σνάιντερ, ενώ το σπιτάκι της αυλής μετατράπηκε για λίγους μήνες σε πρόχειρο φουαγιέ, όπου λειτουργούσε παράλληλα η έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Μπουργιώτη με θέμα «Κούρδοι πρόσφυγες στην Ελλάδα».

Να λοιπόν που οι πρόσφυγες έρχονται και πάλι στην ίδια αυλή. Αυτή τη φορά από τη Λαμπεντούζα και συνοδεύουν άλλες 20 διαφορετικές παραστάσεις που θα περιμένουν το θεατρόφιλο κοινό.

«Εδώ στον Νέο Κόσμο θέλουμε να είμαστε μια συλλογικότητα. Παλιότεροι και νεότεροι, προσπαθούμε να δούμε πού πάει το θέατρο και να το εκφράσουμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Επικοινωνούμε μεταξύ μας και με το κοινό. Το κοινό είναι αυτό που μας στηρίζει, γιατί αντίθετα απ’ ό, τι θα περίμενε κανείς, παρ’ όλη τη μελαγχολία, παρ’ όλη την οικονομική δυσπραγία, δεν έχει βγάλει το θέατρο από τη ζωή του. Το κοινό μας δίνει δύναμη, κι εμείς του δίνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε», πρόσθεσε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Από τις 17 νέες παραγωγές – συν 4 που επαναλαμβάνονται από την περσινή σεζόν – το βασικό στίγμα δίνει η παράσταση του έργου «Λαμπεντούζα» του Άντερς Λουστγκάρτεν.
«Πρόκειται για παραστάσεις που φωτίζουν τον χαρακτήρα ενός θεάτρου που επιμένει σε δύσκολες εποχές», είπε ο Μίλτος Σωτηριάδης που βρίσκεται τα δύο τελευταία χρόνια στο τιμόνι της θεατρικής σκηνής.
Πλαισιωμένος από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και τη θεατρολόγο Μαρία Παπαλέξη, ο νεαρός σκηνοθέτης παρουσίασε το ρεπερτόριο της σεζόν 2016 – 2017.

Το πλήρες πρόγραμμα

Άρνολντ Μπέρνφελντ
«Ο μικρός Χίτλερ»

Τι θα συνέβαινε αν μια μέρα ο Αδόλφος Χίτλερ ως νεαρός αποτυχημένος ζωγράφος –πολύ πριν η ιστορία γραφτεί έτσι όπως την ξέρουμε– επισκεπτόταν τον πατέρα της ψυχανάλυσης Ζίγκμουντ Φρόυντ; Μήπως η πορεία της ανθρωπότητας θα έπαιρνε διαφορετική κατεύθυνση ή τίποτα δεν θα άλλαζε; Υποθέσεις… Ο Γερμανός συγγραφέας με το ψευδώνυμο Άρνολντ Μπέρνφελντ φέρνει αντιμέτωπες δύο προσωπικότητες που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα, σε μια μεταβατική και κρίσιμη φάση της ζωής τους, αλλά και της ίδιας της παγκόσμιας ιστορίας.
Συντελεστές
Μετάφραση: Ευαγγελία Νάνου
Σκηνοθεσία: Γεράσιμος Μιχελής, Γιώργος Χριστοδούλου
Σύμβουλοι κειμένου: Χριστόφορος Λιοντάκης, Αριστοτέλης Χαϊτίδης
Δραματουργική επεξεργασία: Σέβη Ματσακίδου
Σκηνικά: Γιάννης Θεοδωράκης
Κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Μουσική: Χαράλαμπος Γωγιός
Επιμέλεια κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γεράσιμος Μιχελής, Γιώργος Χριστοδούλου
Εταιρεία Πολιτισμού «Τα ταξιδιάρικα πουλιά»
Κεντρική Σκηνή (3.10.2016 – 10.1.2017)

***
Κριστιάν Λόλλικε
«Το αριστούργημα» ή The Re-Mohammed-Ty Show

Ο Δανός Κριστιάν Λόλλικε θεωρείται στη χώρα του ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους θεατρικούς συγγραφείς, καθώς τολμά να θίξει επίκαιρα και ευαίσθητα κοινωνικά θέματα όπως η τρομοκρατία, το προσφυγικό, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός στον 21ο αιώνα. «Το Αριστούργημα» είναι ένα έργο με θέμα την Πίστη, την Τέχνη και την Τρομοκρατία.
Συντελεστές
Μετάφραση: Σωτήρης Σουλιώτης
Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Θάνος Νίκας
Σκηνική εγκατάσταση: Πηνελόπη Χατζηδημητρίου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Κατερίνα Συναπίδου, Δημήτρης Φραγκούλης
Ομάδα Θεάτρου Ars Moriendi
Κάτω Χώρος (3.10.2016 – 15.11.2016)

***
«Η Ωραία του Πέραν»

Γραμμένο το 1920, το ερωτικό ρομάντζο του Δημητρίου Παπαδόπουλου έγινε σύντομα μπεστ σέλερ και υπήρξε ένα από τα πιο πολυπαιγμένα έργα των λαϊκών θιάσων. Η ερωτική ιστορία του Αιμίλιου και της Ερμιόνης ξαναζεί σε μια παράσταση που υπερασπίζεται με πάθος τον «μαύρο» ρομαντισμό της εποχής της. Ο ανεκπλήρωτος και μοιραίος έρωτας των δύο νέων έρχεται από τα στενά του Βοσπόρου να συναντήσει τους δύο ηθοποιούς που θα ζωντανέψουν ξανά την ιστορία που συγκίνησε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας.
Συντελεστές
Διασκευή: Θεοδώρα Καπράλου
Σκηνοθεσία: Θεοδώρα Καπράλου, Γιώργος Παπαγεωργίου
Μουσική: Γιώργος Μαυρίδης
Ενδυματολογική επιμέλεια: Ιωάννα Τσάμη
Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Παπαγεωργίου, Αντιγόνη Φρυδά
Από την Gοο Theatre Company
Δώμα (3.10.2016 – 29.11.2016)

***
Τζόρντι Γκαλθεράν
«Το δάνειο»

Ο Αντόνιο, χτυπημένος από την οικονομική κρίση ζητά να πάρει ένα δάνειο, αλλά η μόνη εγγύηση που διαθέτει είναι… ο λόγος της τιμής του. Μπροστά λοιπόν στην επίμονη άρνηση του διευθυντή της τράπεζας να του το χορηγήσει, ο επίδοξος δανειολήπτης τον απειλεί ότι… θα πηδήξει τη γυναίκα του, αφού το μοναδικό του όπλο είναι η ακαταμάχητη έλξη που ασκεί στις γυναίκες! Μέσα από ξεκαρδιστικές ανατροπές, ο «δυνατός» θα γνωρίσει τη συντριβή, αφού κάποια πράγματα σ’ αυτή τη ζωή ούτε μετριούνται ούτε κερδίζονται με ευρώ…
Συντελεστές
Μετάφραση: Els de Paros
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Παντελής Δεντάκης
Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπριμπίλης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Σαρακατσάνης
Κεντρική Σκηνή (5.10.2016 – 15.1.2017)

***
Άννας Λεμονάκη
Μπλε: Χωρίς Ζάχαρη Μόνο Αλάτι Παρακαλώ. Εεεετσι!

Η Μία δεν μπορεί άλλο, έχει τριανταρήσει και τα ’χει παίξει, όχι λόγω ηλικίας, αλλά λόγω καταστάσεων, έχει μαγκωθεί, κουράστηκε, βαρέθηκε τα πλάτσα πλούτσα, δε θέλει ούτε να ελέγχεται άλλο ούτε να ελέγχει, φτάνει… H Μία βγάζει τα εντός εκτός και θέλει να φέρει τα πάνω κάτω εκείνη, όχι οι φόβοι της. Να ’ναι καλά το ροκ ’ν’ ρολ και η αλμύρα, απαραίτητα συστατικά για μια βουτιά με τα όλα της. Μια μουσικοθεατρική παράσταση με μπόλικο αλάτι, για το βεβαρημένο άγχος και τις φουρτούνες του.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Λευκή Παπαχρυσοστόμου, Άννα Λεμονάκη
Μουσική: Σάμουελ Σμίντιγκερ
Βίντεο: Bάνα Κοσταγιόλα
Σχεδιασμός φωτισμών: Renato Campora
Κοστούμια: Λουκία Χουλιαρά
Παίζουν οι ηθοποιοί: Άννα Λεμονάκη, Σάμουελ Σμίντιγκερ
Voice-over: Dr. Guido Bondolfi, Thierry Crozat, Claire Forclaz, Emmanuel Gouabault, Τάσος Μουντάκης
Ομάδα Bleu en Haus Bleu en Bas
Κάτω Χώρος (7.10.2016 – 6.11.2016)

***
Δημήτρη Τσεκούρα
«Η εξομολόγηση ενός βαμπίρ – Η φθορά»

Ο συγγραφέας με κυνισμό και ιδιαίτερο χιούμορ φιλοσοφεί για τη σκληρή μοίρα όλων των όντων, τη φθορά τους. Το βαμπίρ είναι, σύμφωνα με το μύθο, ένα πλάσμα γοητευτικό και απεγνωσμένο, καταδικασμένο σε μια αιώνια αναζήτηση. Αυτό το απόλυτα εφθαρμένο πλάσμα μοιάζει να είναι ο πιο κατάλληλος χαρακτήρας να ψάξει τις απαντήσεις στο ερώτημα γιατί η φύση φθείρει τα πάντα γύρω της. Το βαμπίρ δε θα ησυχάσει αν δε βρει την απάντηση. Κι αυτό έχει κόστος. Τη ζωή κάποιου άλλου…
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γεωργαλάς
Επιμέλεια κίνησης: Φαίδρα Σούτου
Σκηνικά – Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Αποστολάτος
Κοστούμια: Δημήτρης Ντάσιος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Στέλιος Δημόπουλος, Μιχάλης Ζαχαρίας
Δώμα (7.10.2016 – 27.11.2016)

***
Αδέσποτες Σκύλες
«Το Βαλς των Βρώμικων Δρόμων»

Το Βαλς, είναι η παραστάσιμη φόρμα που οι Αδέσποτες Σκύλες χρησιμοποιούν ως όχημα για να μιλήσουν για την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα. Πρόκειται για μια παράσταση σαν συναυλία. Στη σκηνή 6 γυναίκες ηθοποιοί και 3 άντρες μουσικοί. Ακούγονται κείμενα των Μπέκετ, Πεσσόα, Γκαλεάνο, Μπρεχτ, Καμύ, Καφτεράνη.
Οι Αδέσποτες Σκύλες είναι μια αυτοργανωμένη μουσικοθεατρική ομάδα, που ξεκίνησε το 2008, λειτουργεί με ελεύθερη συνεισφορά υποστηρίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση στην τέχνη και στέκεται δίπλα σε κάθε αυτοργανωμένο εγχείρημα.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Ντίνα Καφτεράνη
Μουσική σύνθεση: Άγγελος Αγγελίδης
Επιμέλεια κίνησης: Χρυσάνθη Μπαδέκα
Δραματουργικό υλικό: Αδέσποτες Σκύλες
Σκηνικά – Κοστούμια: Αδέσποτες Σκύλες
Σχεδιασμός φωτισμών: Αδάμ Τσαπέκος
Κατασκευή κοστουμιών: Mύρα Μεϊμάρη
Οι Αδέσποτες Σκύλες: Δήμητρα Γκλιάτη, Νάντια Καβουλάκου, Ντίνα Καφτεράνη, Ίρις Μπαγλανέα, Τατιάνα Άννα Πίττα, Ανθούλα Χαιροπούλου
Μουσικοί: Ηλεκτρική κιθάρα: Άγγελος Αγγελίδης, Τύμπανα: Λέανδρος Φράτνικ / Κρίτων Μπελλώνιας, Κόντρα Μπάσο: Στάθης Διαμαντίδης
Κεντρική Σκηνή (7.10.2016 – 14.1.2017)

***
Άντερς Λουστγκάρτεν
«Λαμπεντούζα»

Ο Στέφανος είναι ψαράς, στο παραδείσιο νησί της Λαμπεντούζα. Όμως στις αρχές του 21ου αιώνα η ψαριά του είναι πολύ διαφορετική. Περισυλλέγει σώματα μεταναστών από τα κρύα νερά της Μεσογείου. Πιο βόρεια, στην Αγγλία, η Ντενίζ, μια Κινεζοεγγλέζα εργαζόμενη φοιτήτρια, προσπαθεί πόρτα πόρτα να μαζέψει δόσεις καταναλωτικών δανείων για λογαριασμό εισπρακτικής εταιρείας. Μιγάδα, διαφορετική, εισπράττει διακρίσεις από εκείνους που θέλουν να την ξεφορτωθούν. Άνθρωποι που η φτώχεια, η κρίση, η ανεργία τους έχουν ρίξει στο περιθώριο. Μα θα βρουν ελπίδα και ζεστασιά εκεί που καθόλου δεν το περιμένουν.
Συντελεστές
Μετάφραση: Αγγελική Κοκκώνη
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αργύρης Ξάφης, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου
Κεντρική Σκηνή (28.10.2016 – 9.4.2017)
***

Αγγελική Ματθαίου
«Αγγελική»

Ένας εικονογραφημένος μονόλογος για τρεις ηθοποιούς. Η πραγματική ιστορία της Αγγελικής Ματθαίου.
Η Αγγελική, «…παιδί της συνθήκης της Λωζάνης», ξεκινά ένα πολύχρονο οδοιπορικό απ’ το 1922 στις Νέες Φώκαιες Σμύρνης προς τα ενδότερα της Τουρκίας. Αιχμαλωτίζεται και στην πορεία χάνει όλη της την οικογένεια. Η Αγγελική αφηγείται τα πάθη της απλά και παραστατικά, με πίστη στη ζωή και το μέλλον. Και μέσα από την προσωπική της ιστορία, οι Fly Theatre μιλούν για το μεγάλο ζήτημα των καιρών μας, την προσφυγιά.
Συντελεστές
Διασκευή: Κατερίνα Δαμβόγλου
Σκηνοθεσία – Συνδημιουργία: Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer, Jorge Arbert
Σκηνικά – Κοστούμια: Fly Theatre
Ειδικές κατασκευές: Ερμίνα Αποστολάκη
Σχεδιασμός Φωτισμών & Ήχου: Fly Theatre
Παραγωγή: Α.Μ.Κ.Ε. «Βασίλης Δαμβόγλου»
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer, Νεκτάριος Θεοδώρου.
Από τη Fly Theatre
Κάτω Χώρος (11.11.2016 – 15.1.2017)

***
Δανιήλ Χαρμς
«Στο μυαλό του Δανιήλ Χαρμς»

Η θεατρική ομάδα Roswitha επιχειρεί να μπει στο μυαλό του ανατρεπτικού Ρώσου συγγραφέα Δανιήλ Χαρμς. Η παράσταση χρησιμοποιεί κείμενα του Δανιήλ Χαρμς και συνθέτει ένα σύμπαν εφιαλτικά κωμικό, όπου το ασφαλές καθημερινό γίνεται βίαια παράδοξο. Σ’ έναν κόσμο ταραγμένο, βίαιο, ισοπεδωμένο, έρχεται η ερώτηση του ίδιου από το 1937: «Υπάρχει κάτι στη γη που θα μπορούσε να είναι σημαντικό και θα μπορούσε ακόμα και ν’ αλλάξει την πορεία των γεγονότων όχι μόνο στη γη, αλλά και σ’ άλλους κόσμους;».
Συντελεστές
Δραματουργική επεξεργασία: Θεατρική ομάδα Roswitha
Σκηνοθεσία: Δανάη Σπηλιώτη, Θοδωρής Σκυφτούλης
Σχεδιασμός φωτισμών – Σκηνικός χώρος: Σάκης Μπιρμπίλης
Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Αλεβιζάκης, Μαντώ Κεραμυδά, Μαρία Μούσχουρη, Νάνσυ Σιδέρη, Θοδωρής Σκυφτούλης
Θεατρική ομάδα Roswitha
Κάτω Χώρος (21.11.2016 – 10.1.2017)

***
Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
«Persona»

Η ηθοποιός Ελίζαμπεθ Βόγκλερ καταρρέει κατά τη διάρκεια μιας παράστασης της Ηλέκτρας και επιλέγει τη σιωπή. Η νεαρή νοσοκόμα Άλμα αναλαμβάνει την ασθενή. Απομονωμένες σε μια εξοχική κατοικία, οι δύο γυναίκες αγγίζουν τα όρια της ανθρώπινης ψυχής. Persona είναι το προσωπείο των ηθοποιών την ώρα που παίζουν ένα ρόλο. «Σιγά σιγά βρίσκω τη λέξη που ψάχνω. Ένα πρόσωπο που μετά βίας διακρίνεται μέσα στο άσπρο. Το πρόσωπο της Άλμα. Το πρόσωπο της Βόγκλερ». Ι.Μ.
Το αινιγματικό αριστούργημα του Μπέργκμαν μεταφέρεται στο θέατρο από την ομάδα Elephas tiliensis.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία – Μετάφραση: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου
Δραματουργική επιμέλεια: Αλέκος Λούντζης, Αναστασία Μητροπάνου
Μουσική: Σαβίνα Γιαννάτου
Σκηνικός χώρος – Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Προβολές: Μικαέλα Λιακατά
Κοστούμι Ηλέκτρας: Ιωάννα Πλέσσα
Επιμέλεια κίνησης: Έντι Λάμε
Παίζουν οι ηθοποιοί: Δέσποινα Κούρτη, Βίκυ Κατσίκα
Φωνή Ηθοποιού: Μαρία Κεχαγιόγλου
Ομάδα Elephas tiliensis
Δώμα (2.12.2016 – 19.2.2017)

Δ.Ν. Μαρωνίτης
Προς εγκατάστασιν ΙΙΙ

Το εκρηκτικό και απόλυτα συνειρμικό κείμενο του Δ. Ν. Μαρωνίτη βρίσκει ξανά φωνή και όψη στη σκηνή, ως φόρος τιμής στον δημιουργό του. Γραμμένο σε κελί απομόνωσης το 1973, πάνω σε φθαρμένες χαρτοπετσέτες, ένα ημερολόγιο απελπισίας και εγκλεισμού, συνδιαλέγεται με το παρόν, σε μια δημόσια προσωπική στιγμή. Το πρόσωπο του «ημερολογίου» μέσα από μιαν απρόσμενη επιδρομή της μνήμης, αιωρούμενο μεταξύ γενναιότητας και δειλίας, σχεδόν τραυλίζει, εξομολογείται, προσπαθεί να αποδιώξει με αξιοπρέπεια τη μαύρη μνήμη για να συναντήσει τη γαλήνη του.
Συντελεστές
Concept: Σταύρος Γασπαράτος, Σάκης Μπιρμπίλης, Γιάννης Τσορτέκης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Τσορτέκης
Μουσική σύνθεση: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτογραφία – Χωρογραφία: Σάκης Μπιρμπίλης
Επιμέλεια κίνησης: Ελένη Φορτώση
Δραματουργική επεξεργασία – Βοηθός σκηνοθέτη: Δόμνα Ζαφειροπούλου
Επί σκηνής: Γιάννης Τσορτέκης
Εταιρεία θεάτρου «η ρόζμαρυ στην κορφή των λόφων»
Δώμα (5.12.2016 – 10.1.2017)

***
“Δανεικά παπούτσια”

Μια σχεδόν Solo & A Capella μουσική παράσταση
Έπειτα από ένα διετή κύκλο παραστάσεων στην Αθήνα, με εκτενή περιοδεία στην Ελλάδα και μετακλήσεις στο Λονδίνο (Soas University, Hellenic Centre), το Παρίσι (Maison d’ Europe et d’ Orient) και το Μιλάνο (Piccolo Teatro), η Χριστίνα Μαξούρη φορά ξανά τα Δανεικά της Παπούτσια για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. «Δανείζεται» παλιές και νέες μελωδίες και τις ερμηνεύει a cappella ή με τη συνοδεία τριών ξεχωριστών μουσικών, πλάι σε αποσπάσματα από τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία.
Συντελεστές
Σύλληψη – Επιλογή τραγουδιών & κειμένων – Ερμηνεία: Χριστίνα Μαξούρη
Μουσικοί: Τσέλο: Σοφία Ευκλείδου, Βιολί: Μιχάλης Βρέττας, Τρομπόνι – Τραγούδι: Βασίλης Παναγιωτόπουλος
Κατασκευή ομπρελοφοίνικα: Μυρτώ Κοσμοπούλου
Ηχητικός σχεδιασμός: Γιάννης Παξεβάνης
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθοί παραγωγής: Έφη Κουφοπούλου, Νουρμάλα Ήστυ
Κεντρική Σκηνή (16.1.2017 – 7.2.2017)

***
Γιάννη Ξανθόπουλου
«Το ζευγάρι της χρονιάς»
(Το ξόρκι ενός εφιάλτη)

Στο τέλος της χρονιάς του 2020, η εκλεγμένη ακροδεξιά κυβέρνηση της χώρας, μέσω του νεοσυσταθέντος υπουργείου «Οικογενειακής Αναπτύξεως», διοργανώνει έναν πανελλήνιο διαγωνισμό στον οποίο συμμετέχουν παντρεμένα ζευγάρια. Σκοπός του διαγωνισμού, η αναζωπύρωση του εκφυλισμένου θεσμού της οικογένειας λόγω της βαθειάς κρίσης αξιών σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα. Ο Μάκης και η Λένα συμμετέχουν στο διαγωνισμό προσδοκώντας το πολυπόθητο χρηματικό έπαθλο των «εκατό μισθών δημοσίου υπαλλήλου». Μόνο που η συμμετοχή στο διαγωνισμό δεν είναι τόσο απλή και αθώα όσο φαίνεται εκ πρώτης…
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ξανθόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Ιωάννα Κατσιαβού
Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Μουμούρη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ιωάννα Πηλιχού, Δημήτρης Κοτζιάς, Φώτης Θωμαΐδης
Κάτω Χώρος (16.1.2017 – 11.4.2017)

***
«Το κορίτσι του λύκου»
Παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Κριστιάν Μπομπέν «La folle allure»

Ένα μικρό κορίτσι στην αγκαλιά ενός λύκου. Έτσι ξεκινά η ιστορία της Λουσί που μεγαλώνει στο τσίρκο. Με τη νεανική της ελαφρότητα, που θα διατηρήσει για πάντα, και τις αλλεπάλληλες αποδράσεις της, αφήνεται να παρασυρθεί σε μια τρελή πορεία προς τον έρωτα, τα όνειρα και την ίδια τη ζωή. Μια ωδή στην ελευθερία που η ίδια η ηρωίδα κυνηγά αδιάκοπα σ’ όλη της τη ζωή, προσπαθώντας να εφαρμόσει το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου: να εξαφανίζεται, χωρίς να δίνει λογαριασμό για την εξαφάνισή του.
Συντελεστές
Μετάφραση – Διασκευή – Σκηνοθεσία: Ομάδα Terre de Semis, Ειρήνη Φαναριώτη
Επιμέλεια κίνησης: Χαρά Κότσαλη
Σκηνικά – Κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Παίζει η ηθοποιός: Ειρήνη Φαναριώτη
Ομάδα Terre de Semis
Δώμα (16.1.2017 – 11.4.2017)

***
Μαρί Τζόουνς
«Πέτρες στις τσέπες του»

Μια «κωμικοτραγωδία» που εκτυλίσσεται στο Κέρι της Ιρλανδίας. Στα γυρίσματα μιας χολυγουντιανής υπερπαραγωγής ο Τσάρλι κι ο Τζέικ είναι δυο ντόπιοι βοηθητικοί ηθοποιοί, δηλαδή κομπάρσοι… δηλαδή δεν έχουν στον ήλιο μοίρα… Το ίδιο και ο Σον. Που αυτοκτόνησε. Έβαλε πέτρες στις τσέπες του κι έπεσε στο νερό. Κρίμα. Ο ψεύτικος κόσμος του Χόλυγουντ σε σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα μιας επαρχιακής πόλης, μέσα από τα μάτια δύο ανθρώπων, μέσα από τις ζωές 15 χαρακτήρων, μέσα από την απαξίωση και την καταξίωση, μέσα… μαζικής ενημέρωσης και μεταφοράς. Κρίμα.
Συντελεστές
Μετάφραση: Αγγελική Κοκκώνη
Σκηνοθεσία: Γιώργος Χρυσοστόμου, Μάκης Παπαδημητρίου
Σκηνικά-Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική επιμέλεια: Φωτεινή Γαλάνη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Χρυσοστόμου
Κεντρική Σκηνή (19.1.2017 – 28.5.2017)

***
Ντάνιελ Ντιμέκο
«Το χέρι του Γιάνος»

1938. Τρόμος πλανάται πάνω από τη Σοβιετική Ένωση. Τα όργανα της Μυστικής Αστυνομίας φροντίζουν να «καθαρίσει» η χώρα: βασανισμοί, εκτελέσεις και προπαγάνδα μέσω του Τύπου. Τα τρένα για τη Σιβηρία γεμίζουν με κατάδικους. Στη Μόσχα, πέντε άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα πάθη και τις φιλοδοξίες τους. Όσοι θεωρούνται ύποπτοι θα προσπαθήσουν να σωθούν προδίδοντας τα πιο κοντινά και αγαπημένα τους πρόσωπα, τον ίδιο τους τον εαυτό. Πόσος φόβος χρειάζεται για να γεννήσει μια προδοσία; Τι φοβάται η Ευρώπη του σήμερα;
Συντελεστές
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Ιουλία Σιάμου, Ζωρζίνα Τζουμάκα
Σκηνικά – Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Αποστόλης Τσατσάκος
Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Πικράκης
Σχεδιασμός προβολών: Ντένης Κωστόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: “The Clap Project”
Παίζουν οι ηθοποιοί: Νικόλας Αγγελής, Ελένη Ζαραφίδου, Μάνος Καρατζογιάννης, Καλλιόπη Παναγιωτίδου, Έβρη Σωφρονιάδου
Κάτω Χώρος (20.1.2017 – 5.3.2017)

***
«Τα όνειρα του Αϊνστάιν»
Παράσταση βασισμένη στη νουβέλα του Άλαν Λάιτμαν

«Και μετά, σε μια μικρή πόλη, κατασκευάστηκε το πρώτο μηχανικό ρολόι. Στην αρχή οι άνθρωποι μαγεύτηκαν. Αργότερα τρομοκρατήθηκαν». Ένας υπάλληλος γραφείου ευρεσιτεχνιών, προσπαθώντας να ολοκληρώσει την έρευνά του για τη σχετικότητα, μοιράζεται με τον φίλο του τα όνειρά του. Τους τελευταίους μήνες είδε πολλά όνειρα για το χρόνο. Ο χρόνος θα μπορούσε να πάρει τόσες μορφές όσες εκείνες που ονειρεύτηκε σε ισάριθμες νύχτες. Όνειρα για κόσμους όπου ο χρόνος είναι κυκλικός, ακίνητος, που επιβραδύνεται ανάλογα με το υψόμετρο ή που παίρνει τη μορφή αηδονιού.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Ελένη Βλάχου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Βασίλης Παναγιωτόπουλος
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Σχεδιασμός φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Αλκιβιάδης Μπακογιάννης, Αγγελική Παναγιωτοπούλου
Θεατρική Ομάδα Όμορος
Δώμα (24.2.2017 – 9.4.2017)

***
Ντάνκαν Μακμίλαν και Τζώνυ Ντόναχο
«Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα»

Είσαι επτά χρονών. Η μαμά είναι στο νοσοκομείο. Ο μπαμπάς λέει: «Έκανε κάτι εντελώς ανόητο. Δεν μπορεί με τίποτα να είναι ευτυχισμένη». Ξεκινάς μια λίστα με κάθε υπέροχο πράγμα στον κόσμο. Κάθε πράγμα για το οποίο αξίζει κανείς να ζει. Το αφήνεις στο μαξιλάρι της. Ξέρεις ότι το διάβασε, γιατί σου διόρθωσε τα ορθογραφικά λάθη. Το πολυβραβευμένο Every Brilliant Thing για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ένα έργο για την κατάθλιψη ή για το τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε γι’ αυτούς που αγαπάμε.
Συντελεστές
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία – Επιμέλεια κίνησης: Ιόλη Ανδρεάδη
Προσαρμογή κειμένου: Ιόλη Ανδρεάδη, Άρης Ασπρούλης
Παίζει η ηθοποιός: Μελίνα Θεοχαρίδου
Κάτω Χώρος (10.3.2017 – 9.4.2017)

Θέατρο Αλληλεγγύης για παιδιά

Συμέλας Μεσβελιάνη
«Στη χώρα του Βασιλιά των Κλόουν»

Η Λούνα και ο Σαμάν φτάνουν στη χώρα του βασιλιά των Κλόουν. Έρχονται από πολύ μακριά και ονειρεύονται να ζήσουν σ’ αυτόν τον θαυμαστό τόπο και να γίνουν κι αυτοί δύο μικροί κλόουν. Όμως, ο βασιλιάς της χώρας, Φαμπ, τους υποδέχεται με καχυποψία και αυστηρότητα. Οι διαφορετικές γλώσσες που μιλάνε, ο φόβος του ξένου, του άγνωστου και του αλλιώτικου θα δημιουργήσουν ανάμεσα στους τρεις ήρωες κωμικές παρεξηγήσεις και συγκρούσεις, αλλά σιγά σιγά θα βρεθεί ο τρόπος να επικοινωνήσουν και να ενωθούν μέσα από το γέλιο και το παιχνίδι.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου
Μουσική: Λευτέρης Βενιάδης
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Σταύρος Γιαννουλάδης, Νάνσυ Σιδέρη, Θοδωρής Σκυφτούλης
Κεντρική Σκηνή (9.10.2016 – 9.4.2017)
Καθημερινά παραστάσεις σε νοσοκομεία, ιδρύματα, δομές αλληλεγγύης και σχολεία.

Θέατρο για εφήβους

Αριστοφάνη
«Νεφέλες»
Τι νομίζει ένας νέος ότι χρειάζεται να μάθει… και τι θεωρεί ένας «μεγάλος» ότι πρέπει ένας νέος να ξέρει.
Μια επί σκηνής φιλοσοφική και πολιτειακή συζήτηση για το δίκαιο και το άδικο, το χρήσιμο και το άχρηστο, το παλιό και το νέο, μέσα από την ιστορία ενός πατέρα, ενός γιου και δύο συστημάτων εκπαίδευσης.
Συντελεστές
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Μουσική Σύνθεση: Ανάργυρος Δενιόζος
Μουσική Διδασκαλία: Πυθαγόρας Κωτσούλας
Επιμέλεια κίνησης: Πατρίσια Απέργη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Στέλιος Δημόπουλος, Κυριάκος Σαλής, Νατάσα Σφενδυλάκη, Κατερίνα Φασόη-Λούβαρη, Βασίλης Ψυλλάς
Κεντρική Σκηνή (2.10.2016 – 9.4.2017)
Οργανωμένες παραστάσεις τις καθημερινές σε σχολεία και στο θέατρο.

* Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr, public, 11876, SevenSpots, Reload Stores, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης

Και στα ταμεία του Θεάτρου

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -