Επιμέλεια κειμένου: Ειρήνη Αϊβαλιώτου
Τι κάνει ο μικρός σκίουρος όταν η μαμά του αρρωσταίνει;
Είναι βαθιά στενοχωρημένος, αρνείται να πάει σχολείο, να παίξει με τους φίλους του, ντρέπεται.
Ποιος θα τον βοηθήσει να καταλάβει και στο τέλος να βγει νικητής;
Μια ιστορία που με τρυφερό τρόπο οδηγεί το παιδικό μυαλό στο δρόμο της γνώσης και το βοηθά να κατανοήσει ότι όχι μόνο το σώμα αλλά και το μυαλό μπορεί να αρρωστήσει.
Το παιδικό βιβλίο “Το ταξίδι της απορίας” της Σωτηρίας Κυρμανίδου εκδόθηκε για πρώτη φορά του 2008, ως αυτο-έκδοση. Δέκα χρόνια αργότερα, επανεκδόθηκε μέσω του εκδοτικού οίκου της Θεσσαλονίκης “Ανάτυπο”. Είναι ένα ιδιαίτερο παραμύθι, που μιλά για την ψυχική υγεία. Θέμα ταμπού, θέμα ομολογουμένως δύσκολο, που βοηθάει μικρούς και μεγάλους, χωρίς φόβους, να γνωρίσουν τον ήρωά μας, τις απορίες του, την παρέμβαση των ειδικών επιστημόνων και έπειτα από αρκετή δουλειά να ιαθεί η μαμά του μικρού μας σκιουράκου και να δομηθεί ξανά η οικογένεια. Η πρώτη του παρουσίαση μετά την επανέκδοση, έγινε στις 2 Μαΐου 2018, με ομιλητές τη Λίτσα Καποπούλου, τον Βασίλη Παπακώστα και τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη.
- Ένα βιβλίο ξεχωριστό, γλυκόπικρο όπως κι η ίδια η ζωή με τις αδιάκοπες εναλλαγές της… Ένα ταξίδι που θα έπρεπε να κάνουν τα παιδιά μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους τους, ώστε να μάθουν να περπατούν θαρραλέα, αγέρωχα και ψύχραιμα όταν βρεθούν στα δύσβατα μονοπάτια της ζωής.
Απόσπασμα από το βιβλίο
Το φεγγάρι έγειρε δειλά για ύπνο. Κουράσθηκε να συντροφεύει το πονεμένο σκιουράκι. Έδωσε τη θέση του στον αφέντη Ήλιο και εκείνος ξύπνησε, χαμογέλασε, τεντώθηκε και σκόρπισε τις ζωογόνες του αχτίδες στη γη.
Και ο μικρός μας σκιουράκος ανακάθισε εκεί ψηλά στα φυλλώματα των δέντρων. Τρεις μέρες και τρεις νύχτες έμεινε ξάγρυπνος και ούτε στο σχολείο πήγαινε. Προχθές, ενώ παίζανε στην αυλή, άκουσε τους φίλους του να γελάνε που η μαμά του στη γιορτή του δεν του έφτιαξε γλυκό. Πήγανε οι φίλοι του στο σπίτι να του ευχηθούν και η μαμά σκιουρίνα κουκουλωμένη στη γωνιά της δεν ήθελε να δει κανέναν. Έτσι λοιπόν ο σκιουράκος μας, στενοχωρήθηκε πάρα πολύ, πόνεσε η καρδιά του γι’ αυτό και εξαφανίστηκε και από τις παρέες αλλά και από το σχολείο.
Μάταια προσπαθούσε ο μπαμπάς να του εξηγήσει:
– Άκουσε παιδί μου, μη στενοχωριέσαι. Η αρρώστια έρχεται απρόσκλητη. Κανείς μας δε θέλει να αρρωστήσει. Όταν όμως συμβεί πρέπει να έχουμε δύναμη να τη δούμε κατάματα και με την ανάλογη βοήθεια να την αντιμετωπίσουμε.
Όλη νύχτα, αυτά τα λόγια του πατέρα του στροβίλιζαν το μυαλό. Κάθε φορά που ’κανε έναν πήδο στο δέντρο να πάει ψηλότερα, απέναντι έβλεπε τη Σοφή Κουκουβάγια, άγρυπνη να τον κοιτά με νόημα.
Τούτο το πρωινό λοιπόν, μετά από τρεις μέρες που είχε να πάει στο σχολείο του, άκουσε κάτω χαμηλά, στα φυλλώματα που ήταν το σπίτι τους, φασαρία. Με δυο τρεις πήδους κατέβηκε, κρύφτηκε σε ένα κλαδί και είδε μια κυρία νεαρή, όμορφη, καλοσυνάτη να θέλει να μάθει για την απουσία του από το σχολείο. Η μαμά βγήκε στην πόρτα έχοντας τις παντόφλες τις ανάποδα φορεμένες, τη ρόμπα της κακοδεμένη στη μέση της, τα μαλλιά της ατημέλητα…
O μικρός σκιουράκος ντράπηκε, ντράπηκε τόσο πολύ, που έχωσε το κεφάλι του βαθιά, βαθιά που ένιωσε ότι χανόταν…
Δεν άκουσε και πολλά, τι είπε η νεαρή κυρία του Σχολείου του στη μαμά.
Όμως αυτό τον έβαλε σε σκέψεις.
Κάτι έπρεπε να κάνει. Πρώτα γι’ αυτόν, για το σχολείο του και έπειτα για την αγαπημένη του μανούλα.
Πριν αρρωστήσει ήταν τόσο γλυκιά, τόσο ήρεμη, προσεκτική στην εμφάνισή της, περιποιητική με όλους.
Κατεβαίνει λοιπόν από το δένδρο και αμέσως σκέπτεται, πως θα ήταν καλό, το πρόβλημά του να το κουβεντιάσει με τη Σοφή-Κουκουβάγια. Κάτι περισσότερο θα ξέρει…
Ξεκινάει λοιπόν να πάει να τη βρει. Για κακή του τύχη όμως η Σοφο-Κουκουβάγια είχε σύσκεψη με άλλα ζωάκια που μαλώνανε για το φαγητό που χανότανε από τις φωλιές τους. Του είπε όμως να έρθει όταν γείρει ο ήλιος. Ο σκιουράκος μας στενοχωρήθηκε, αλλά χαμογέλασε.
– Δεν πειράζει. Θα κάνω υπομονή. Λίγες ώρες μένουν.
Αντί να πάει στο σπίτι από το συνηθισμένο δρόμο, άλλαξε πορεία και πήγε από εκείνον που έβγαζε πρώτα στο σχολείο του.
Κάθισε λίγο μακριά, είδε τους φίλους του να παίζουνε, να γελούνε, μέχρι την ώρα που ακούσθηκε το κουδούνι. Σταμάτησαν οι φωνές και τα χαχανητά κι όλοι βρέθηκαν στα θρανία τους. Κατέβασε το κεφάλι του πικραμένος και επέστρεψε στη φωλιά του.
Η μητέρα, του χάρισε μισό χαμόγελο και κάθισε μπρος στο παράθυρο, βλέποντας τι άραγε; Φαγητό δεν είχε. Ο πατέρας ήταν στη δουλειά. Βγήκε από τη φωλιά κι αποφάσισε να κανονίσει αυτός το φαγητό, μέχρι την ώρα που θα επέστρεφε ο πατέρας. Κάπου εκεί στην παρυφή του λόφου, τον αντάμωσε κι επέστρεψαν μαζί στο σπίτι. Ετοίμασαν το τραπέζι, φώναξαν και τη μητέρα και κάθισαν να φάνε.
Ο σκιουράκος πεινούσε πολύ, αλλά βλέποντας το θλιμμένο, απλανές ύφος της μητέρας, του κοβόταν η όρεξη.
Έφαγαν όλοι λίγο, η μητέρα λιγότερο. Ο πατέρας είπε ότι λίγο θα ξεκουραζότανε. Η μητέρα κουκουλώθηκε πάλι στο στρώμα της και ο σκιουράκος μας άρχισε πάλι το ταξίδι της απορίας.
Βιογραφικό της συγγραφέως
Η Σωτηρία Κυρμανίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσε και ζει στο Σιδηρόκαστρο από μικρή μέχρι και τώρα. Εργάστηκε ως Κοινωνική Λειτουργός σε πλαίσια Ειδικής Αγωγής και είναι συνταξιούχος από το 2010. Διεξήγαγε κοινωνική έρευνα, προκειμένου να αρχίσει τη λειτουργία του το ΚΑΠΗ Σιδηροκάστρου. Με πρωτοβουλία της ιδρύθηκε Κοινωνική Υπηρεσία στο Δήμο Σιδηροκάστρου, όπου προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της επί δυόμισι χρόνια.
Έχει συνεργαστεί με τοπικούς φορείς και συστηματικά με τη ΝΕΛΕ Σερρών ως επιμορφώτρια. Με πρόγραμμα του ΙΔΕΚΕ πραγματοποίησε συμβουλευτική με ομάδες γονέων. Υπηρέτησε και υπηρετεί εθελοντικά φορείς και υπηρεσίες, άτομα και την τοπική κοινωνία.
Είναι ραδιοφωνική παραγωγός, επί σειρά ετών στο Ράδιο Κιβωτός της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης (www.imsn.gr) με δύο εβδομαδιαίες εκπομπές, «Φυλλομετρώντας και
αναπολώντας» και «Συντροφεύοντας».
Φέτος προσφέρει εθελοντικά και στην τοπική ΕΡΤ Σερρών με εκπομπή, αφηγούμενη παραμύθια.
Έχει τιμηθεί για το κοινωνικό και συγγραφικό της έργο. Συνεργάσθηκε με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης, κατεύθυνση Κοινωνικής Εργασίας, ως
εκπαιδεύτρια φοιτητών. Κείμενα και ποιήματά της καθώς και κριτικές για το έργο της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Προσκεκλημένη για λογοτεχνικά θέματα και για
να εκθέσει το συγγραφικό της έργο φιλοξενήθηκε σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για το έργο της γράφτηκαν, δημοσιεύτηκαν κριτικές από συγγραφείς, ποιητές και
ανθρώπους των γραμμάτων. ΄Ελαβε συγχαρητήριες επιστολές από επιφανείς προσωπικότητες (Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, Επίσκοπος Αλβανίας, κ. Αναστάσιος,
Κική Δημουλά κ.α.).
Συμμετείχε ως μέλος και ως πρόεδρος κριτικής επιτροπής λογοτεχνικών-ποιητικών διαγωνισμών. Έχει κληθεί σε σχολεία ανά την Ελλάδα και μέσω του Ε.Κ.Ε.ΒΙ, αλλά και μεμονωμένα προκειμένου να παρουσιάσει το έργο της. Συμμετοχές σε φεστιβάλ παραμυθιού και άλλων δράσεων σχετικών με τη λογοτεχνία. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Β. Ελλάδος, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και συμμετείχε σε δράση του για τα δικαιώματα του παιδιού, στη Βιβλιοθήκη Σερρών στις 30 Νοεμβρίου 2015.
Ορίστηκε μέλος κριτικής επιτροπής για τα βραβεία του ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ έκδοσης 2015 (βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού – νεανικού βιβλίου, για εφήβους και
νέους).
Αναφέρεται στη μεγάλη εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Χάρη Πάτση. Της απονεμήθηκε Τιμητικός Έπαινος για την προσφορά της στον Πολιτισμό, από τον όμιλο για την UNESKO Πειραιώς και Νήσων (Οκτώβριος 2017, καθώς επίσης και τιμητική διάκριση από τον ίδιο φορέα τον Ιανουάριο του 2018.
Διακρίσεις:
Δεύτερο βραβείο ποίησης από την Ένωση Συγγραφέων Νομού Σερρών, 2004.
Τρίτο βραβείο ποίησης από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών το 2008, με το ποίημα “Αγάπη”.
Τιμητική διάκριση Διηγήματος το 2008 από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.
Δεύτερο βραβείο διηγήματος απο την Π.Ε.Λ. το 2009.
Έπαινος από την Π.Ε.Λ., Δελφοί 2011.
Έπαινος διηγήματος στον 1ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό διαγωνισμό bonsaistories.
Επαίνους για τη συγγραφή παραμυθιών από Δήμο Τρικκαίων, Δήμο Δράμας, Ράδιο Θεσσαλονίκης.
2ο βραβείο στον 6ον Παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό της Αμφικτιονίας Ελληνισμού 2017.
Τιμητικό βραβείο ΣΟΦΟΚΛΗΣ κατά τον 7ο Παγκόσμιο Ποιητικό διαγωνισμό της Αμφικτιονίας Ελληνισμού 2018.
- Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές, αρκετά παραμύθια και εκπαιδευτικού περιεχομένου βιβλία.
- Έχει δύο παιδιά, τον Αβραάμ, καθηγητή Πληροφορικής και υποψήφιο Διδάκτορα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και την Ελένη, κοινωνική λειτουργό με μεταπτυχιακές σπουδές.
- Τη ζωή της ομορφαίνει ο μικρός της εγγονός, Δημήτρης.
- E-mail [email protected]
***
Έργα της συγγραφέως
«Στα μονοπάτια του πόνου»
Ποιητική Συλλογή, Σέρρες 2001, σ. 48
«Αγάπης Μύρο»
Ποιητική Συλλογή, Σέρρες 2002, σ. 64
«Ο Αετός και το σπουργίτι»
Παραμύθι για την αναπηρία, Α’ Έκδοση, Σέρρες 2003, σ. 12
«Η Ειδική Αγωγή στις Σέρρες». Καταγραφή φορέων, συλλόγων, νομοθεσία, λειτουργία ειδικών σχολείων Σέρρες 2003, σ. 72
«Κελάρυσμα ψυχής»
Ποιητική Συλλογή, Σέρρες 2004, σ. 80
«Το γιορτάσι της Αγάπης»
Παραμύθι Αλληγορία, Α’ Έκδοση, Σέρρες 2004, σ. 20
«Η Εκπαίδευση στο Δήμο Σιδηροκάστρου 2003-2004 Έρευνα
Σέρρες 2004, σ. 64
«Ανθολογία Ποιημάτων»
«Στις παρυφές του ονείρου»
«Δυτικά της καρδιάς»
Σέρρες 2005, σ. 144
«Το τραγούδι της συγγνώμης» και άλλα παραμύθια (διαζύγιο, άτομα με αναπηρία, σύγκρουση συναισθημάτων…)
Σέρρες 2006, σ. 56
«Το ταξίδι της απορίας» παραμύθι για την ψυχική διαταραχή
Σέρρες 2008, σ. 28
«Υπάρχουν ποιητές;»
Θεσσαλονίκη 2008, ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ
σ. 240, ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΕΖΟΥ ΛΟΓΟΥ
«Το αστρομαργαριτάρι της Αγάπης»
Αλληγορία
“Μαλλιάρης Παιδεία”
Θεσσαλονίκη, σ. 20 (2009)
«Ήμουν του στάβλου ένα άχυρο»
Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι
Σέρρες 2010 , σσ. 20
«Εμπειρίες και στιγμές ζωής με τον Γέροντα Ευσέβιο Βίττη»
Σέρρες 2010, σ. 80
«Πες το με μια ευχή» .Το βιβλίο των ευχών για κάθε περίσταση
Σέρρες 2010, σ. 20
«Γραφής έργα» Συμμετοχικός τόμος Πανελλήνιας Ένωσης Συνεργασίας Νέων Λογοτεχνών. Εκδόσεις Ωρίων 2011
«Το δελφινάκι νικητής» παραμύθι για την αναπηρία. Έκδοση Ελληνογερμανικής αγωγής Αθηνών,2011 σ. 36
«Συμμετοχικός τόμος 44 βραβευμένων ποιητών».
Από την Ένωση Λογοτεχνών Ευρώπης, 2011
«Ερωτικός Μάης της Θεσσαλονίκης»
Μουσική εταιρία Β. Ελλάδος, Ζ΄ τόμος, 2011 σ. 180
«Ο κυρ δρόμος,οι οδηγοί και όλοι εμείς» Παραμύθι για την κυκλοφοριακή αγωγή
Έκδοση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, 2011
Συμμετοχικός τόμος από την Αμφυκτιονία Ελληνισμού,2011
1ος Ποιητικός Διαγωνισμός «Σωτήρης Περτσιούνης»
Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης και Περιχώρων 2013, σ. 80, Εκδόσεις Ars Poetica
«Ανθολόγιο Συν-ποιείν» Αθήνα 2013. σς.64
«Ανθολόγιο Ελλήνων λογοτεχνών. Αθήνα 2014 σσ 200
«Η Σταλαχτή και ο Ντόζυ» δύο παραμύθια. Κυκλοφοριακή αγωγή και θεραπευτική ιππασία (Ο κυρ δρόμος Β΄ έκδοση)
Σέρρες 2014, σ. 48
«Υφάδι ζωής» Ποιητική συλλογή
Σέρρες 2014 σ. 110
Συνποιείν Β΄ Τόμος
Αθήνα 2014, σ. 200
Intercontinental Anthology of poetry on universal peace
Publisher Clobal Freternity of poets
ISBN 978-93-83755-06-6 (PB) σ.268
Ποίηση και πεζογραφία λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος
Θεσσαλονίκη 2015 σ. 200
«Ο καπνούλης στην αστραφτοχώρα»
Σέρρες 2016 σ. 28
Ανθολογία ΣΤ’ Παγκόσμιου ποιητικού διαγωνισμού
Θεσσαλονίκη 2017 σ. 272
«Το ταξίδι της απορίας»
Β’ έκδοση Εκδόσεις Ανάτυπον
Απρίλιος 2018
«Το αστρομαργαριτάρι της αγάπης»
Εκδόσεις Ανάτυπον
Απρίλιος 2018