Το “Τρίτο Στεφάνι” του Κώστα Ταχτσή σε μονόλογο από την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου

 

Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή «Το Τρίτο Στεφάνι» σε μορφή μονολόγου με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Χατζή ανεβαίνει στο θέατρο ΆΛΜΑ από τις 8 Μαΐου για δέκα παραστάσεις.

Δύο γυναικείες φωνές, η Νίνα και η Εκάβη, αφηγούνται με χειμαρρώδη τρόπο και σε πρώτο πρόσωπο τις ζωές τους. Έρωτες, γάμους, διαζύγια, εγκαταλείψεις, θανάτους, οικονομικές καταστροφές, οικογενειακά βάσανα ή δράματα κ.λπ. Οι δύο αυτές διηγήσεις, της Νίνας και της κυρα-Εκάβης (που ως γυναικείες μορφές του πνεύματος του νεοελληνικού μικροαστισμού) φτάνουν σταδιακά ως τα παιδικά τους χρόνια, πράγμα που παρέχει τη δυνατότητα να παρελαύνουν, κατά τη διάρκειά τους πολλά και διάφορα πρόσωπα, μερικά από τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικότατους τύπους της σύγχρονης ζωής.

Ποτέ πριν στη νεοελληνική λογοτεχνία ένα μυθιστόρημα δεν χρησιμοποίησε σε αυτή την έκταση και σε αυτό το βαθμό την προφορικότητα της αφήγησης και το καθημερινό ιδιόλεκτο αυτής της μικρομεσαίας τάξης. Μέσα από τις κωμικοτραγικές ιστορίες τους περνάει όλη η σύγχρονη ελληνική ιστορία της Ελλάδας. Μακεδονικός Αγώνας, Βαλκανικοί Πόλεμοι, Μικρασιατική Καταστροφή, 4η Αυγούστου, Ελληνοϊταλικός Πόλεμος, Κατοχή, Δεκεμβριανά.
«Διαβάστε το Τρίτο Στεφάνι, και θα μάθετε για τη σύγχρονη Ελλάδα περισσότερα απ’ ό,τι αν διαβάζατε μια δωδεκάδα ιστορικών μελετών» είχαν γράψει χαρακτηριστικά οι Sunday Times. Ο ίδιος ο Ταχτσής είχε πει: «μια σύγχρονη ελληνική (ιλαρο)τραγωδία, που εκφράζει και θα εκφράζει για πολύ καιρό ακόμα τον ψυχισμό του Έλληνα».

Ταυτότητα παράστασης

Κώστας Ταχτσής
Το Τρίτο Στεφάνι

Στο θέατρο ΑΛΜΑ από 8 Μαΐου για δέκα παραστάσεις

Διασκευή: Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος – Κωνσταντίνος Χατζής
Σκηνοθεσία/Σκηνική Εγκατάσταση/Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Χατζής
Κοστούμια: Αλέξης Φούκος
Κίνηση: Δημήτρης Καράλης
Μουσική σύνθεση/ επιμέλεια: Αλέξανδρος Μέντης
Φωτογραφίες: Karol Jarek
Παραγωγή: 5η Εποχή

Ερμηνεύει η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου
Ζωντανά επί σκηνής ο χορευτής Δημήτρης Καράλης

Παραστάσεις: 8, 9, 10, 11, 12, 15, 16, 17, 18, 19 Μαΐου 2019
Ώρες: Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο 20.00
Παρασκευή 21.00
Κυριακή 19.00

Θέατρο Άλμα
Διεύθυνση: Ακομινάτου 15, Αθήνα 104 37
Τηλέφωνο: 21 0522 0100

Τιμές: 13€ – 10€
Τηλέφωνο ταμείου: 210 5220100
Προπώληση: viva.gr
Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού | irini.lagourou@gmail.com