Αυτό «Το Ποτάμι» μάς γύρισε πίσω σε όμορφα χρόνια…

Λίνος Κόκκοτος, Κώστας Μακεδόνας, Φώντας Λάδης, Δημήτρης Κανέλλος, Σοφία Παπάζογλου, Κώστας Καστανάς.

Του Παναγιώτη Μήλα

Κι όμως: «Το ποτάμι» όχι μόνο γυρίζει πίσω αλλά και μάς μεταφέρει σε όμορφα χρόνια. Σε χρόνια που η δημιουργία δεν είχε στόχο την εμπορική επιτυχία αλλά τη συνομιλία με το συναίσθημα.
Ένα από αυτά τα έργα είναι και η σύνθεση του Λίνου Κόκκοτου πάνω σε στίχους του Φώντα Λάδη: «Το ποτάμι». Ένα ποτάμι ορμητικό γεμάτο μελωδίες, χρώματα και αρώματα. Ένα ποτάμι που μας είχε παρασύρει τότε με τη φωνή της Σωτηρίας Μπέλλου.
Αυτό «Το ποτάμι» είχαμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε για άλλη μια φορά το βράδυ της Τρίτης 9 Νοεμβρίου 2021 στην αίθουσα του φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» με ερμηνευτές τον Κώστα Μακεδόνα και τη Σοφία Παπάζογλου.
Αυτό το ποτάμι «παρέσυρε» και τις νέες γενιές ακροατών που μπόρεσαν έτσι να μάθουν τη συνταγή της δημιουργίας με πρώτα υλικά το πάθος και το σεβασμό στον άνθρωπο.

Ο συνθέτης Λίνος Κόκκοτος, οι δημοσιογράφοι Φανή Πετραλία και Δημήτρης Γκιώνης του Μορφωτικού Ιδρύματος  της ΕΣΗΕΑ και ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ποιητής Φώντας Λάδης.

Στην ιστορική αίθουσα, το κοινό χειροκρότησε θερμά τους ερμηνευτές και τους συντελεστές ενώ ο ίδιο ο συνθέτης συνόδευσε στο αρμόνιο την ορχήστρα.
Η εκδήλωση, ήταν ενταγμένη στα πλαίσια του εορτασμού για τα 200 χρόνια από το 1821 έγινε με την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ και την χορηγία της Βουλής των Ελλήνων.
Η πρωτοβουλία του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ να διοργανώσει αυτή τη συναυλία, ήταν εξαιρετική.