Cat Is Art

«Το μινόρε της Αμερικής». Τίποτα δεν περίσσεψε και τίποτα δεν πήγε χαμένο από τη ζωή στην ξενιτιά…

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

«Το μινόρε της Αμερικής…» είναι ένα μικρό οδοιπορικό της αγωνίας, του πόνου, του φόβου για το άγνωστο και της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Η παράσταση, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιώργου Μακρή, καταγράφει και τραγουδά τη διαχρονική περιπέτεια του λαού μας, με τα τραγούδια που συντρόφευσαν τους Έλληνες μετανάστες στην Αμερική στις αρχές του αιώνα. Οι αιτίες πολλές. Η πείνα, η ανεργία, ο πόλεμος, ο πόθος για μια καλύτερη ζωή, για «καζάντι», ο ανεκπλήρωτος έρωτας, ο κίνδυνος για τη ζωή και όλα χέρι χέρι με την εξέλιξη της κοινωνικο-πολιτικής ιστορίας του τόπου μας, που αιώνες τώρα καθορίζει τη συνέχειά του, ιδιαίτερα το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Γενεσιουργές αιτίες, οι βαλκανικοί πόλεμοι του 1912-13, οι παγκόσμιοι πόλεμοι 1914-18 και 1940-45, η Μικρασιατική καταστροφή του 1922, ο αδελφοκτόνος εμφύλιος 1946-49, η παγκόσμια οικονομική ύφεση της δεκαετίας του 1960, που πυροδότησαν μαζικές μεταναστευτικές αντιδράσεις.

Μεταξύ των χωρών προορισμού η Βόρεια Αμερική φάνταζε σαν τη γη της «επαγγελίας», υποσχόμενη πολλά για τους ικανούς και προκομμένους…

Κι όμως, στη νέα χώρα υποδοχής τα πράγματα ήταν πολλές φορές δύσκολα, στενάχωρα, σκληρά και απογοητευτικά… και από κοντά να σε βασανίζει διαρκώς το «νόστιμον ήμαρ» που σιγά σιγά μετατρεπόταν σε «φόβο θανάτου στην ξένη χώρα». Αχ! να τα «βράσω» τα καλά της ξενιτιάς…

Για πολλούς, στη νέα πατρίδα, η τίμια δουλειά, η αποδοτική εργασία και προκοπή, η προσπάθεια να στηθεί τίμια ένα νέο νοικοκυριό, η ώθηση των παιδιών να μορφωθούν και να αποκτήσουν ένα άλλο ρόλο στην κοινωνία δεν έφτανε για να πραγματώσουν το «καζάντι» τους.

Έτσι ο τζόγος, η περιδίνηση των τυχερών παιχνιδιών, οι ιπποδρομίες, το μπαρμπούτι, οι παράνομες δραστηριότητες μπήκαν στη ζωή των μεταναστών, σαν μια ενδιάμεση λύση για να επισπεύσουν την προσπάθειά τους και να τους δικαιώσουν σαν πετυχημένους. Αν είναι δυνατόν, αφού όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο τζόγος είναι μια αρρώστια με οδυνηρά αποτελέσματα.

“Το μινόρε της Αμερικής, μια μουσικό-θεατρική προσπάθεια για να καταδειχτεί και με τα τραγούδια της παράστασης, εκτός των άλλων και ο αγώνας των Ελλήνων μεταναστών ανδρών και γυναικών για μια καλύτερη ζωή, για ένα καλύτερο μεροκάματο, για συνδικαλιστικές ελευθερίες, για την ενεργό συμμετοχή των Ελλήνων εργατών στις μακρόχρονες και αιματοβαμμένες απεργίες των ορυχείων του Ludlow και όχι μόνο, για τη στάση και τη δολοφονία του Έλληνα συνδικαλιστή Λούη Τίκα.

Για όλους εκείνους που στο ταξίδι για την ξενιτιά άντλησαν δύναμη από το αίμα της καρδιάς της πατρίδας και την τροφοδότησαν αντίστοιχα με το δικό τους αίμα. Για όλους/ες που σ’ αυτό το ταξίδι της ζωής τους έμαθαν να μισούν, να υπομένουν, να συγχωρούν, να χαμογελούν και να αγαπούν.

…τίποτα δεν περίσσεψε και τίποτα δεν πήγε χαμένο… αυτό είναι ζωή.

 

Συντελεστές 

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Γιώργος Μακρής

Μουσική επιμέλεια και διασκευές τραγουδιών: Σπύρος Γκούμας

Φωτισμός: Φωτεινή Καράμπαμπα

Ρύθμιση Φώτων: Βιολέτα Κυριάκου

Παίζουν οι ηθοποιοί

Χρυσή Γεράρδη: ως Σοφία Μωρατέλη

Γιώργος Μακρής: ως Κύριος

Σπύρος Γκούμας: ως κ. Βρασίδας

Δημήτρης Γκούμας: ως Νέος

Παίζουν οι μουσικοί

Σπύρος Γκούμας: μπουζούκι – τζουρά – κιθάρα – τραγούδι

Σοφία Κονταράτου: τραγούδι

Γιώργος Χαρατσής: μπουζούκι – τραγούδι

Δημήτρης Γκούμας: κιθάρα

Γιώργος Μακρής: τραγούδι

Φωτεινή Καράμπαμπα: μπαγλαμά

Πληροφορίες

Πολυχώρος πολιτισμού «Διέλευσις»
Λέσβου 15 & Πόρου, 11256, Κυψέλη.

Παρασκευή 20 Απριλίου στις 21.00

Σάββατο 28 Απριλίου στις 21.00

Παρασκευή 11 Μαΐου στις 21.00

Σάββατο 19 Μαΐου στις 21.00

Κρατήσεις http://www.dieleusis.gr/event/%cf%84%ce%bf-

info@dieleusis.gr

Τηλ. 210-8613739 – 6977986185

Είσοδος 12 ευρώ (φοιτητές-ΑΜΕΑ-άνεργοι)

Κρατήσεις και από το VIVA με 8 ευρώ

ΚΡΑΤΗΣΗ ΜΕΣΩ VIVA

***

dieleusis@gmail.com

fb: Πολυχώρος «διέλευσις»

  • Λόγω περιορισμένων θέσεων, επικοινωνήστε μαζί για κράτηση στο dieleusis@gmail.com, δηλώνοντας την εκδήλωση που σας ενδιαφέρει, όνομα, τον αριθμό ατόμων και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας, ή στο τηλέφωνο 210 8613739.
Εκτύπωση
eirini aivaliwtou«Το μινόρε της Αμερικής». Τίποτα δεν περίσσεψε και τίποτα δεν πήγε χαμένο από τη ζωή στην ξενιτιά…

Related Posts