Το ΚΘΒΕ ανοίγει αυλαία και υποδέχεται το κοινό με παράταση παραστάσεων

 

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ύστερα από ένα μήνα θεατρικής σιωπής, λόγω κινητοποιήσεων των ηθοποιών, ανοίγει και πάλι και είναι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό της πόλης με ένα πλούσιο θεατρικό πρόγραμμα και ξεχωριστές παραστάσεις.

Παράταση παραστάσεων, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία να τις δουν όσοι δεν πρόλαβαν, για τις εξαιρετικά επιτυχημένες παραγωγές «Χειμωνιάτικο Παραμύθι» και «Υπέρ Ελλάδος», που ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρώσουν το κύκλο τους.
Ταυτόχρονα, θα προστεθεί άλλη μια λαϊκή απογευματινή τα Σάββατα -πέρα από τις λαϊκές παραστάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης. Συγκεκριμένα:

• «Χειμωνιάτικο παραμύθι»: Διπλές παραστάσεις το Σάββατο 2, 9 και 16 Φεβρουαρίου στις 17:30 (γενική είσοδος 5€) και στις 21:00.
• «Υπέρ Ελλάδος»: Διπλές παραστάσεις το Σάββατο 2 και 9 Φεβρουαρίου, στις 18:00 (γενική είσοδος 5€) και στις 21:15.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΘΒΕ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
«ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Σίλβιου Πουρκαρέτε
ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΕΜΣ)
Λήξη παραστάσεων: Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Ένα σκοτεινό παραμύθι γεμάτο εικόνες και συναισθήματα, σκηνοθετημένο με μαεστρία από το μεγάλο Ρουμάνο σκηνοθέτη Σίλβιου Πουρκαρέτε, στην πρώτη του συνεργασία με το ΚΘΒΕ. Η «αρρώστια» της ζήλειας, η μανία της εκδίκησης, η δύναμη της συγχώρεσης. Όλα αυτά σε ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του μεγαλύτερου δραματουργού όλων των εποχών, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, που ταξιδεύει το κοινό από την αριστοκρατική Σικελία, στη βουκολική Βοημία.

Με Λεόντιο το Στάθη Μαντζώρο και Ερμιόνη την Κλειώ Δανάη Οθωναίου.

Διάρκεια: 150’ (διάλλειμα 10’)
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή στις 20:30, Κυριακή στις 19:00

Το Σάββατο 2/2, 9/2 & 16/2 θα πραγματοποιηθούν διπλές παραστάσεις στις 17:30 και στις 21:00.

«ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ» (CLOSER) του Πάτρικ Μάρμπερ
Μετάφραση: Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζηβανός
ΦΟΥΑΓΙΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Τέσσερις άνθρωποι -δύο γυναίκες και δύο άνδρες- εγκλωβισμένοι σε ένα πλέγμα ερωτικών σχέσεων προσπαθούν να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον, να επικοινωνήσουν, να αγαπηθούν. Μια σκληρή βρετανική κωμωδία που μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις σε μια επιφανειακή εποχή, έναν κόσμο εικόνων και καταναλωτισμού.
Το έργο «Τόσο κοντά» (Closer) του Πάτρικ Μάρμπερ ανέβηκε για πρώτη φορά στις 22 Μαΐου του 1997 στο Βασιλικό Θέατρο στο Λονδίνο. Γνώρισε τεράστια επιτυχία και κέρδισε σημαντικά βραβεία του αγγλόφωνου θεάτρου. Το 2004, το έργο έγινε γνωστό παγκοσμίως, μέσα από την κινηματογραφική μεταφορά του από τον Μάικ Νίκολς, σε σενάριο του συγγραφέα.

Η παράσταση είναι κατάλληλη άνω των 17 ετών.
Διάρκεια: 100’
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως και Κυριακή, στις 21:15.

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
«ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ» (φωτογραφία) του Ουαζντί Μουαουάντ
Μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου
Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη
ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Πρεμιέρα: Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Η νέα μεγάλη παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, «ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ» του Ουαζντί Μουαουάντ, σε μετάφραση Έφης Γιαννοπούλου και σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη, κάνει πρεμιέρα, το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019, στο Βασιλικό Θέατρο. Στο έργο του ο πολυβραβευμένος Λιβανοκαναδός συγγραφέας Ουαζντί Μουαουάντ βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα από τον εμφύλιο πόλεμο που ρήμαξε την πατρίδα του για να μιλήσει για τις πιο σκοτεινές και παράλογες περιοχές της ανθρώπινης φύσης. Το παρόν και το παρελθόν εναλλάσσονται σε έναν σύγχρονο μύθο του Οιδίποδα.

Στον ρόλο της Ναουάλ η Ντίνα Μιχαηλίδου.

Η παράσταση είναι κατάλληλη άνω των 15 ετών.
Διάρκεια: 150’ (διάλειμμα 10’)
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο στις 20:30, Κυριακή στις 19:00

ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
«ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ» του Γεράσιμου Σταύρου
Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ-ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ

Μια μεγαλοαστική οικογένεια, προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στη σκληρή πραγματικότητα της κατοχής. Η νεαρή Μαργαρίτα, το στερνοπαίδι της οικογένειας, μπαίνοντας στην Αντίσταση πυροδοτεί τα εκρηκτικά που οδηγούν στην κατάρρευση αυτού του σπιτιού – εικόνας της ελληνικής κοινωνίας τότε και ίσως και τώρα.
Το έργο του Γεράσιμου Σταύρου «Καληνύχτα Μαργαρίτα» είναι μια θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή, «Μαργαρίτα Περδικάρη», από την συλλογή διηγημάτων του συγγραφέα «Το τέλος της μικρής μας πόλης» και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1967 από το Ελληνικό Λαϊκό θέατρο του Μάνου Κατράκη.

Στο ρόλο του Περικλή Περδικάρη ο Γιώργος Νινιός.
Στο ρόλο της Μαργαρίτας η Κατερίνα Παπαδάκη.
Διάρκεια: 150’ (διάλειμμα 10’)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο στις 20.30, Κυριακή στις 19:00.

«ΥΠΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ» (Η υπόθεση Πολκ στο προσκήνιο) της Σοφίας Νικολαΐδου
Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία: Πηγή Δημητρακοπούλου
Λήξη παραστάσεων: Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019
ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

Ένα θεατρικό έργο που διερευνά, 70 χρόνια μετά, την ανεξιχνίαστη δολοφονία του Πολκ. 1948-49: Ένας Αμερικανός δημοσιογράφος δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση αναστατώνεται και οι ξένοι επεμβαίνουν. Ένας αθώος μπαίνει στη φυλακή. Η υπόθεση κλείνει. Εβδομήντα χρόνια μετά την δολοφονία του Τζορζ Πολκ, ένα θεατρικό έργο δίνει φωνή στα πρόσωπα του δράματος που συγκλόνισε τη χώρα.

Διάρκεια: 75’
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο στις 21:15, Κυριακή στις 20:00.
Το Σάββατο 2/2 & 9/2 θα πραγματοποιηθούν διπλές παραστάσεις στις 18:00 και στις 21:15.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

«Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ» της Άλκης Ζέη
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Το πολυαγαπημένο βιβλίο των παιδικών μας χρόνων ζωντανεύει στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, σε διασκευή των Σάββα Κυριακίδη και Τάκη Τζαμαργιά, και μας μεταφέρει στην Αθήνα, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής μέσα από τη ματιά του μικρού Πέτρου. Ένας μεγάλος περίπατος, ένα ταξίδι συναισθημάτων, ένα έργο που συνδυάζει τη σκληρή πραγματικότητα και την αγωνία της επιβίωσης με την ελαφρότητα και την αθωότητα της παιδικής ηλικίας.

Στο ρόλο του Πέτρου ο Γιάννης Γκρέζιος.

Διάρκεια: 120’ (διάλειμμα 10’)
Παραστάσεις για σχολεία: Τρίτη έως Παρασκευή, στις 10.30
Παραστάσεις για το κοινό: Κάθε Κυριακή, στις 11:00

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
«ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ» του Σάιμον Στήβενς
(THE CURIOUS INCIDENT OF THE DOG IN THE NIGHT-TIME)
Βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μαρκ Χάντον
Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνοθεσία: Ελεάνα Τσίχλη
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ-ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ

Ο Κρίστοφερ είναι ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι, με ειδικές ικανότητες και εξαιρετικό ταλέντο στα μαθηματικά. Η κοινωνική του συμπεριφορά, ωστόσο, συχνά τον δυσκολεύει στην καθημερινή του ζωή. Κάποια στιγμή αποφασίζει να εξιχνιάσει το μυστήριο της δολοφονίας ενός σκύλου. Η έρευνα όμως αυτή θα τον οδηγήσει στο να ανακαλύψει μια μεγάλη αλήθεια για την προσωπική του ζωή. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει μόνος του, μετά από αυτή την αποκάλυψη;

Διάρκεια: 110’ (διάλειμμα 10’)
Παραστάσεις για σχολεία: Τρίτη έως Παρασκευή, στις 10:30
Παραστάσεις για κοινό: Κάθε Σάββατο, στις 17.00
ΒΡΕΦΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
«ΚΟΙΤΑ!»
Για βρέφη από 8 μηνών έως νήπια 4 χρόνων
Σύλληψη ιδέας – σκηνοθεσία: Κατερίνα Καραδήμα
2ος Χρόνος
ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Λήξη παραστάσεων: Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Η παράσταση που εγκαινίασε το Βρεφικό Θέατρο στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σημειώνοντας συνεχή sold out από τις πρώτες παρουσιάσεις της, επιστρέφει για βρέφη από 8 μηνών έως νήπια 4 χρονών!
Η Μαριάννα Αβραμάκη υποδέχεται ξανά μικρούς και μεγάλους για να τους παρασύρει στην ιστορία μιας ολόκληρης μέρας ενός μωρού στο σπίτι. Φτερά που πετούν, μπάλες που πέφτουν, χρώματα που αλλάζουν, νερό που κυλάει κι ένα μωρό που λίγο λίγο μεγαλώνει. Ένας υπέροχος κόσμος γεμάτος χρώματα, ήχους και εικόνες θα ξεδιπλωθεί μπροστά στις μαμάδες και στους μπαμπάδες, που έρχονται με τα μωρά τους στο θέατρο για πρώτη φορά.

Διάρκεια: 30’
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Σάββατο, στις 12:00