30 C
Athens
Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Η Ειρήνη Φαναριώτη σε μια ζωηρή έκρηξη ζωής γίνεται το “Κορίτσι του Λύκου”

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Είναι απαλό, είναι φρέσκο, είναι φιλικό σαν χάδι. Είναι εγκάρδιο, αγαπησιάρικο, έντονο και θερμό. Είναι γεμάτο γλυκύτητα και τρυφερότητα. Είναι ευαίσθητο και λεπταίσθητο. Ποιητικό και ζεσταίνει την καρδιά.

Είναι μια αισθαντική ιστορία, που μοιάζει με παραμύθι, γραμμένη από μια πένα ελκυστική που μπορείτε εύκολα να υποθέσετε πως είναι θηλυκή αλλά δεν είναι. Ανήκει στον Christian Bobin.
Ο Κριστιάν Μπομπέν (Christian Bobin), Γάλλος συγγραφέας και ποιητής, γεννήθηκε στις 24 Απριλίου 1951, στο Λε Κρεζό (Le Creuzot), στη Βουργουνδία της Γαλλίας, όπου κι εξακολουθεί να ζει, καθώς δεν εγκατέλειψε ποτέ τη γενέθλια πόλη του. Κατοικεί σε μία απλή κατοικία, σε ένα κτήριο που παλαιότερα χρησίμευε ως βάση της πυροσβεστικής. Οι γονείς του ήταν εργάτες.
Μοναχικός ήδη από τα παιδικά του χρόνια, προτιμούσε τη συντροφιά των βιβλίων. Ήταν από τα παιδιά που στην αυλή του σχολείου στέκουν παράμερα και παρακολουθούν τους άλλους.
Είναι πολύ προσωπικό το στυλ γραφής του. Προτρέπει στην αγάπη, ακόμα κι όταν η αγάπη πονάει. Γιατί πάντα η αγάπη μέσα μας πληγώνεται, πάντα από αγάπη υποφέρουμε, ακόμα κι όταν νομίζουμε ότι δεν υποφέρουμε από τίποτα.
«Είναι βράδυ. Είναι Τρίτη βράδυ, γύρω στα τέλη του Απρίλη. Ένα απέραντο γαλάζιο στον ουρανό, ένας ανοιξιάτικος αέρας είναι διάχυτος παντού, τα λουλούδια ετοιμάζονται να σκάσουν, ο Ρομάν δε με συνοδεύει. (…) Είμαι ερωτευμένη, τώρα καταλαβαίνω πώς είναι να είσαι ερωτευμένος, δε μου το είχαν εξηγήσει πριν, ένας σύζυγος 7 χρόνων δεν μπόρεσε να μου το διδάξει αυτό. Γαμώτο».

Ένα μικρό κορίτσι στην αγκαλιά ενός λύκου. Έτσι ξεκινά η ιστορία της Λουσί που μεγαλώνει σε ένα περιοδεύον τσίρκο. Με τη νεανική της ελαφρότητα, που θα διατηρήσει για πάντα αναλλοίωτη, και τις αλλεπάλληλες αποδράσεις της, αφήνεται να παρασυρθεί σε μια τρελή πορεία προς τον έρωτα, τα όνειρα και την ίδια τη ζωή. Μια ωδή στην ελευθερία που η ίδια η ηρωίδα κυνηγά αδιάκοπα σ’ όλη της τη ζωή, προσπαθώντας να εφαρμόσει το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου: να εξαφανίζεται, χωρίς να δίνει λογαριασμό για την εξαφάνισή του. “Το κορίτσι του λύκου”, μια παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Κριστιάν Μπομπέν «La folle allure» από την ομάδα Terre de Semis, παρουσιάζεται από τον Ιανουάριο του 2017, στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Τη Λουσί ερμηνεύει μοναδικά η Ειρήνη Φαναριώτη. Η ίδια μας συστήνει για πρώτη φορά θεατρικά τον συγγραφέα στην Ελλάδα.

Η ανάγκη το θέλει να ακολουθούμε διπλή ζωή μες στη ζωή μας, διπλό αίμα μέσα στις καρδιές μας, η χαρά πάει χέρι χέρι με τον πόνο, το γέλιο χέρι χέρι με τους ίσκιους. Είναι δύο άτια στον ίδιο ζυγό, τραβώντας καθένα κατά τη μεριά του, καλπάζοντας ξέφρενα. Έτσι πορευόμαστε, ρομαντικοί αναβάτες σ’ έναν χιονισμένο δρόμο, ψάχνοντας το σωστό διασκελισμό, αναζητώντας τον ορθό στοχασμό, και πότε πότε η ομορφιά μας αιφνιδιάζει, σαν κάποιο χαμηλό κλαδί που μας χτυπάει κατά πρόσωπο, και πότε πότε η ομορφιά μάς δαγκώνει, σαν κάποιος λύκος εξαίσιος που ρίχνεται άγρια στο λαιμό μας.

Είναι αξιοθαύμαστο πώς όλο αυτό το διανοητικό φορτίο του Κριστιάν Μπομπέν, καλά κρυμμένο και μεταμφιεσμένο καθώς είναι, με ισχυρές δόσεις ενός χαμηλόφωνου λυρισμού, στην παράσταση που σκηνοθετεί και ερμηνεύει η Ειρήνη Φαναριώτη δεν μειώνει καθόλου τη χάρη, τη δροσιά και την απλότητα της γραφής του, χαρακτηριστικά που υπηρετούνται και από τη δομή και την πυκνότητα του φιλοσοφικού μύθου του. Απεναντίας, η παράσταση σε προτρέπει, λιτή, συγκινητική, ρευστή και διαυγής όπως είναι, να ανακαλύψεις τον συγγραφέα αν δεν τον ξέρεις. Ή να ανατρέξεις ξανά σ’ αυτόν, αν ήδη τον γνωρίζεις.

H αποσπασματική γραφή, το θραύσμα λόγου όπως αποκαλείται, μοιάζει να είναι το φυσικό στοιχείο του Κριστιάν Μπομπέν, ενώ το μυθιστόρημα, το προσωπικό ημερολόγιο και η πεζή ποίηση, ως μέσα λογοτεχνικής έκφρασης, απαντώνται από κοινού ή ξεχωριστά στα βιβλία του. Τα έργα του, που χαρακτηρίζονται από οικονομία και μια εμφανή προτίμηση για τη μινιμαλιστική γραφή, θυμίζουν μικρούς πίνακες φτιαγμένους από στιγμές που συναρμολογούνται σαν τα κομμάτια ενός παζλ. Μέσα από τα κείμενά του αυτός ο “σπιτόγατος”, ο ταξιδευτής της λευκής σελίδας, μας δείχνει τον κόσμο όπως έχουμε ξεχάσει πια να τον βλέπουμε.
Αυτό το μικρό κορίτσι τόσο φιλόστοργο και αβρό, τόσο ανεξάρτητο, γίνεται μια νεαρή γυναίκα εύθραυστη και εύθρυπτη, αλλά θετική, συμπαθητική, ελεύθερη και ερωτεύσιμη. Ερευνά, καταβροχθίζει τον κόσμο, γελάει, κλαίει. Γίνεται μια πραγματική απόλαυση της αθωότητας και του ονείρου, η οποία έχει έναν δικό της τρόπο να δει τη συγκίνηση της ζωής και την ποίησή της. Η μουσική βρίσκεται πάντα και παντού μέσα στις ιστορίες της.

«Το ξενοδοχείο είναι ήσυχο. Βρίσκομαι εδώ δεκαπέντε ημέρες τώρα. Από τις έξι έως τις εφτά η ώρα το πρωί, δρασκελίζω ένα λευκό παράθυρο, φεύγω κι επιστρέφω έχοντας φιλήσει το λύκο μου. Έχοντας εξασκήσει το πρωταρχικό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου που ζει σ’ αυτή τη γη, να εξαφανίζεται χωρίς να δίνει λογαριασμό για την εξαφάνισή του».

Ο Κριστιάν Μπομπέν μας παίρνει από το χέρι για να περιδιαβούμε τη ζωή της Λουσί. Την ιστορία μιας μοναχικής ενηλικίωσης. Την πορεία μιας γυναίκας από την ηλικία των δύο χρονών ως την είσοδο στον αλληθινό έρωτα. Επεισόδια ζωής άλλοτε θλιβερά, άλλοτε διαποτισμένα με χιούμορ, ιδωμένα με ματιά πότε κριτική, ενίοτε ειρωνική, πότε τρυφερή και στοχαστική.

Η πρώτη αγάπη

Η πρώτη της αγάπη είχε μεγάλα, κίτρινα δόντια και βλέμμα που μαγνητίζει. Τη συνάντησε στα δυόμισί της χρόνια. Γλίστρησε στην αγκαλιά του και την έκανε απάγκιο και φωλιά της. Βυθίστηκε στην κόρη του ματιού του και εκεί βρήκε προστασία. Κανένας δεν μπόρεσε να πάρει τη θέση του. Η πρώτη της αγάπη ήταν ένας λύκος. Ένας πραγματικός λύκος, ένα καλλίγραμμο, με ιδανικές αναλογίες, ρωμαλέο σαρκοφάγο. Μέσα στο ορθάνοιχτο βλέμμα του, με το επίμονο, «κεραυνοβόλο» κοίταγμα κατευθείαν στα μάτια της, είδε την αφοσίωση. Γύρω της να παρακολουθούν ο κλόουν, ο αναβάτης, ο ζογκλέρ, οι γυναίκες καλλιτέχνιδες, τα άλλα παιδιά. Το κλουβί μισάνοιχτο κι αυτή ξαπλωμένη στα χρυσά άχυρα, με το δύο ετών κεφαλάκι της στο στόμα του λύκου. Να κοιμάται με έναν ύπνο ασφαλή και πανευτυχή.
Η μητέρα της ήταν σαν μια γάτα, σαν ένα σπουργίτι, σαν τον κισσό, σαν τη νοστιμιά του αλατιού, σαν τη λαμπρότητα του χιονιού, σαν την αθωότητα της γύρης των λουλουδιών. Όλοι ήταν ερωτευμένοι μαζί της. Ο διευθυντής του τσίρκου, ο κλόουν, ο θηριοδαμαστής.
Η μητέρα της ήταν τρελή. Αυτό υπέθετε η μικρή κι ευχόταν όλα τα παιδιά του κόσμου να έχουν τρελές μητέρες γιατί αυτές είναι οι καλύτερες μητέρες. Γιατί η τρέλα ταιριάζει στις άγριες καρδιές των παιδιών.
Η χώρα του πατέρα της ήταν η σιωπή. Ο πατέρας της έμοιαζε με όλους τους άνδρες όταν επιστρέφουν το βράδυ στο σπίτι. Ολιγόλογος. Με τη φωτιά στις φλέβες των ματιών και στεγνά, ψυχρά χείλη.

Η τάση για φυγή

Στην παράσταση της Ομάδας Terre de Semis τονίζονται οι αντιθέσεις. Από τη μία η ανάγκη να ανήκουμε κάπου, στην αγέλη και στην οικογένεια, για το λύκο και το κορίτσι αντίστοιχα, και από την άλλη η τάση για φυγή, για ελευθερία, για ανακάλυψη του πραγματικού εαυτού και για αναμέτρηση με τους κινδύνους που ενυπάρχουν σ’ αυτή τη φυγή.
Το «Κορίτσι του Λύκου» είναι μια πολύ ζωντανή και όμορφη παράσταση, ανοιξιάτικη κι αγγελική, μια ανθρώπινη απόδοση ενός εξαιρετικού κειμένου. Τη διαπερνούν μικρά μουσικά πρελούδια, οι φούγκες του Σούμπερτ, οι σουίτες του Μπαχ, οι νότες του Κωστή Μαραβέγια.
Η Ειρήνη Φαναριώτη μας δίνει μια ερμηνεία που παίζει με το χρόνο, το συναίσθημα, την αλλοκοτιά, τη μουσική, το χρώμα, το φως. Ένα παιδί που φυλλομετρά τις σελίδες της ζωής του… «Η Φύση είναι ένα βιβλίο που είναι μονίμως ανοιχτό, και ο άνεμος γυρίζει τις σελίδες του», λέει ο Μπομπέν.

Οι συντελεστές

Όλοι οι συντελεστές είναι θαυμάσιοι. Η Χαρά Κότσαλη έδωσε βελούδινο χαμόγελο, αέρινο ρυθμό και τρελό τρικύμισμα στην κίνηση που επιμελήθηκε. Τα σκηνικά της Τίνας Τζόκα θύμιζαν άνοιξη στη γαλλική εξοχή, είχες την αίσθηση ότι κάτω από το γύρο του φουστανιού της ηρωίδας φύτρωναν αγριολούλουδα. Τα χειροποίητα κοστούμια της ιδίας καλλιτέχνιδας έμοιαζαν με διάβα κοριτσιών από αγρούς μυρωμένους. Ο Αλέκος Αναστασίου με την τέχνη του στους φωτισμούς έδωσε έμφαση στις σκιές και στις αντανακλάσεις και υπέροχη καραμελένια απόχρωση στην παράσταση.

Με το «Κορίτσι του Λύκου» αντικρίσαμε στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου τη ζωηρή και χαρούμενη έκρηξη μιας τέχνης συνώνυμης με τη νεότητα, από καλλιτέχνες παθιασμένους για τη δουλειά τους και πρόθυμους να μεταφέρουν ένα ισχυρό φορτίο αισθήσεων.

Είναι δύσκολο να γράψω μια παρουσίαση για το «Κορίτσι του Λύκου» γιατί ο Κριστιάν Μπομπέν είναι αγαπημένος λογοτέχνης και η Ειρήνη Φαναριώτη αγαπημένη ηθοποιός. Η θεατρική αυτή δουλειά της ρέει ανάλαφρα και αποπνέει ένα αίσθημα ευεξίας. Αγγίζει τον θεατή, έχει ποιητικότητα και η ίδια ως Λουσί μοιάζει να πετάει στον αέρα σαν ένα φτερό που θέλει να δείξει στον κόσμο ότι υπάρχει. Η αφήγηση είναι σε πρώτο πρόσωπο και έχει μια απίστευτα παιδιάστικη ματιά. Το μυθιστόρημα είναι όμορφα προσαρμοσμένο στη σκηνή. Είναι συγκινητικό και φρέσκο όπως μια παπαρούνα. Μια στιγμή καθαρής ευτυχίας.

Tαυτότητα παράστασης

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Ειρήνη Φαναριώτη
Διασκευή: Δήμητρα Μητροπούλου, Παρασκευή Λυπημένου, Ειρήνη Φαναριώτη
Μουσική σύνθεση: Κωστής Μαραβέγιας
Επιμέλεια κίνησης: Χαρά Κότσαλη
Σκηνικά – Κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παρασκευή Λυπημένου

* Για τους Terre de Semis
Η ομάδα Terre de Semis ιδρύθηκε το 2014 από την Ειρήνη Φαναριώτη. Η πρώτη παράσταση της ομάδας με τίτλο “Μεγάλοι Δρόμοι” ήταν βασισμένη σε δύο διηγήματα της Λένας Κιτσοπούλου, παίχτηκε για δύο σεζόν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και έκανε μια περιοδεία σε πόλεις της Ελλάδας. Η δεύτερη παράσταση με τίτλο “Ο κύριος του Τζακ”, βασιζόταν σε ένα μικρής έκτασης διήγημα του Γιάννη Σκαρίμπα και παρουσιάστηκε κι αυτό στο Θέατρο του Νέου Κόσμου τη σεζόν 2015-16. Η τρίτη παράσταση της ομάδας με τίτλο “Monaksxá (a lonely planet)” παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2016 στο Φεστιβάλ Αθηνών. “Το κορίτσι του λύκου” είναι η τέταρτη παράσταση της ομάδας.

Πληροφορίες

Δώμα – Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 και Θαρύπου – Αθήνα

Τηλέφωνο 21 0921 2900

Από 16.1.2017 μέχρι 11.4.2017
Δευτέρα 21:15
Τρίτη 21:15
Εισιτήρια:
Κανονικό 12€
Φοιτητικό 10€
Ανέργων 8€

* Περισσότερα στοιχεία: http://nkt.gr/play/202/koritsi-toy-lykoy/

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -