«Το Γεγονός» της Βενετίας έρχεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Η Γαλλίδα σκηνοθέτις Οντρέ Ντιγουάν [Audrey Diwan] και η 22χρονη πρωταγωνίστριά της Anamaria Vartolomei, φέρνουν στη Θεσσαλονίκη τον Χρυσό Λέοντα…
Θα είναι «Το Γεγονός» (L’Événement) του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η ταινία που προκάλεσε αίσθηση στη Βενετία και που θα προβληθεί στο «Ολύμπιον» στην πρεμιέρα της γιορτής του σινεμά.
Μέσα από μια συγκινητική ιστορία πόνου, δύναμης και ελπίδας, η ταινία μιλά για το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να ορίζει τη δική του μοίρα σε οτιδήποτε αφορά και σχετίζεται με το σώμα και -κατ’ επέκταση- την ψυχή του.
Το «L’Événement» βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Ανί Eρνό, μίας από τις σπουδαιότερες φωνές της σύγχρονης γαλλικής λογοτεχνίας, η οποία αντλεί την έμπνευσή της κατά κύριο λόγο από αυτοβιογραφικά στοιχεία.
Η ταινία μάς μεταφέρει στη Γαλλία της δεκαετίας του ’60, όπου μια φοιτήτρια της λογοτεχνίας που διψά να ανακαλύψει τον εαυτό της και να γευτεί τη ζωή, ανακαλύπτει πως είναι έγκυος. Όμως οι αμβλώσεις είναι παράνομες εκείνη την εποχή και η Αν έρχεται αντιμέτωπη με ένα οδυνηρό δίλημμα. Είτε θα προχωρήσει με την εγκυμοσύνη της, εγκαταλείποντας τα σχέδιά της, είτε θα αναζητήσει μια διαφορετική λύση…
Η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ μας θυμίζει ότι από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Επίσης από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα, πολλά έχουν μείνει πολύ πιο στάσιμα απ’ όσο θα έπρεπε.

*Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 14 Νοεμβρίου 2021.