«Τι εννοείς δεν είσαι ευτυχισμένη;»: Κάλεσμα στο ARTENS Festival 2020

47

Τον προσεχή Δεκέμβριο (16.12.2020 έως 20.12.2020) ο Πολιτιστικός Οργανισμός ARTENS (www.artens.gr), ως οργανισμός αφιερωμένος στην προαγωγή του πολιτισμού, στη δημιουργία δίαυλων επικοινωνίας της σύγχρονης τέχνης με το ευρύ κοινό και κυρίως στην ευαισθητοποίηση του κοινού για ζητήματα που αφορούν την κοινωνική διαστρωμάτωση, διοργανώνει για δεύτερη χρονιά φεστιβάλ με θέμα τις κοινωνικές ανισότητες.

Κεντρικός άξονας του ARTENS Festival για το 2020 είναι η έμφυλη βία και συγκεκριμένα η βία κατά των γυναικών.

Το festival με τίτλο «Τι εννοείς δεν είσαι ευτυχισμένη;» διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το Φεστιβάλ θα πραγματεύεται την έμφυλη βία και συγκεκριμένα τη βία κατά των γυναικών ενώ θα συμμετάσχουν πλήθος καλλιτεχνών (με εικαστικά έργα, performances, ομιλίες, θέατρο, προβολές κ.τ.λ.). Επίσης θα συμμετάσχουν διάφοροι οργανισμοί όπως η Διεθνής Αμνηστία, το Μωβ, η WeFor, καθώς επίσης διακεκριμένα πρόσωπα του πολιτισμού με παρουσίαση βίντεο, ομιλίες και συζητήσεις. Το Φεστιβάλ, λόγω των μέτρων για τον COVID-19, θα πραγματοποιηθεί μέσω διαδικτύου (μέσω της πλατφόρμας zoom).

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη
Διάρκεια Festival: 16- 20/12/2020
Βουκουρεστίου 40, 1ος όροφος, Αθήνα
info@artens.gr
www.artens.gr
T: 210 33 17 312

Παραγωγή / Επιμέλεια Festival: ARTENS
Συντονισμός Παραγωγής: Χαρά Δημητροπούλου / Αλεξάνδρα Κωνσταντιδέλλη
Art Director: Εύη Πήτερσον
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Εύα Φρέντζου / Ειρήνη Σταυροπούλου
Νομικός Σύμβουλος: Αλέξανδρος Μαράτος

«Τι εννοείς δεν είσαι ευτυχισμένη;»

Η ARTENS, ως πολιτιστικός οργανισμός αφιερωμένος στην προαγωγή του πολιτισμού, στη δημιουργία δίαυλων επικοινωνίας της σύγχρονης τέχνης με το ευρύ κοινό και κυρίως στην ευαισθητοποίηση του κοινού για ζητήματα που αφορούν την κοινωνική διαστρωμάτωση, διοργανώνει για δεύτερη χρονιά φεστιβάλ με θέμα τις κοινωνικές ανισότητες. Κεντρικός άξονας του Artens Festival για το 2020 είναι η έμφυλη βία και συγκεκριμένα η βία κατά των γυναικών.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας η έμφυλη βία επηρεάζει τη ζωή του 1/3 των γυναικών παγκοσμίως. Οι διαρκώς αυξανόμενες πράξεις βίας κατά των γυναικών στη χώρα μας αλλά και σε όλες τις χώρες του κόσμου, σαφώς δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά αλλά την πιο ακραία έκφραση της ανισότητας των φύλων. Η έμφυλη ανισότητα έχει τη βάση της στην άνιση κατανομή της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Στόχος του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της πιο συχνής καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας/εθνότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού, γλώσσας, πολιτισμικών χαρακτηριστικών, θρησκείας, ταυτότητας/φύλου, νομικού καθεστώτος, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης.

Το ARTENS FESTIVAL επιδιώκοντας την ευαισθητοποίηση του κοινού, την καλλιέργεια του προβληματισμού και τη δημιουργία διαλόγου για τη γυναίκα και τη θέση της στην κοινωνία μας, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για δράσεις παραστατικών τεχνών όπως performances, (θεατρικές, εικαστικές, μουσικές, χορευτικές, μόδα, body art), λογοτεχνικών κειμένων και ποίησης, installations, film (fiction, animation, ντοκιμαντέρ), video art, digital art, sound art, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό.

Το «ARTENS FESTIVAL» θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου έως την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020, On Line μέσω streaming και στον χώρο του πολιτιστικού οργανισμού ARTENS (Βουκουρεστίου 40), ένα διατηρητέο μεσοπολεμικό κτήριο του 1934.

 

 

Κατάθεση Έργων – Προϋποθέσεις και Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων

Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να στείλουν την πρότασή τους μέχρι την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2020 σε ένα email με επισυναπτόμενα τα ακόλουθα:

Α) 1-3 εικόνες του προτεινόμενου έργου (που θα χρησιμοποιηθούν και στον κατάλογο καθώς και στην προώθηση του φεστιβάλ) σε μορφή κατά προτίμηση JPEG 300 dpi, links σε Vimeo, Youtube για performances, videos, films, ηχητικά έργα κ.α., ανοικτά ή με password

Β) Σε ένα ενιαίο pdf (έως 6 ΜΒ max), τα ακόλουθα:

Τίτλο της πρότασης / έργου.
Διάρκεια έργου
Σημείωμα έργου – εννοιολογική σύλληψη / concept note (έως 150 λέξεις)

Σύντομο Βιογραφικό – εργογραφία (μέχρι 2 σελίδες) και στο οποίο να αναφέρονται ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, email, χώρα στην οποία ζείτε και δραστηριοποιείστε, ημερομηνία γέννησης (για λόγους ίσων ευκαιριών επιδιώκουμε τη συμμετοχή όλων των ηλικιών), Links σε website και σε online portfolios.

Περιγραφή – Τεχνικές προδιαγραφές: (έως 200 λέξεις π.χ. διαστάσεις, μορφή-χαρακτηριστικά, σκεπτικό τοποθέτησης, τεχνικές προδιαγραφές, -απαιτούμενος χώρος για τις εγκαταστάσεις, σκηνικά αντικείμενα κ.α.). Ειδικότερα στις τεχνικές προδιαγραφές να γίνονται σαφείς και οι απαιτήσεις τοποθέτησης και μετακίνησης.
(προαιρετικά) Μία πρόταση για το πώς οραματίζεστε την εμπλοκή του κοινού σε σχέση με το έργο σας (έως 150 λέξεις)
Στην ακόλουθη διεύθυνση: artens2@yahoo.com με το ακόλουθο θέμα: Opencall_Όνομα_Επίθετο_Τίτλος_έργου_Κατηγορία έργου.
Π.χ. Opencall _Μαρία_Παπαδοπούλου_Το_σπήλαιο_ Performance.

Η διοργανώτρια στην περίπτωση που επιλεγούν τα έργα σας θα μπορέσει να αναλάβει τα εξής:

Θα σας ειδοποιήσει τηλεφωνικά στις αρχές του Δεκεμβρίου και θα ενημερωθείτε για την ημερομηνία παράδοσης του έργου ή του εξοπλισμού υποστήριξης του έργου. Οι ημέρες και ώρες της προετοιμασίας θα ανακοινωθούν εγκαίρως από τη διοργάνωση.
Τα ονόματα των συμμετεχόντων/ουσών και οι τίτλοι των έργων θα αναφέρονται στην έκδοση που θα συνοδεύει το φεστιβάλ, στα social media και στα δελτία τύπου.

Υποχρεώσεις Καλλιτεχνών:

Με την αποστολή επιβεβαιώνεται ότι το έργο φέρει τα πνευματικά δικαιώματα του/της υποβάλλοντος/ουσας.
Η μεταφορά του έργου προς και από τον χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ θα γίνει τις ημερομηνίες που προβλέπει η διοργανώτρια.
Τα έξοδα μεταφοράς και παρουσίασης των έργων θα καλυφθούν από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες.
Οι συμμετέχοντες/ουσες που θα παρουσιάσουν έργα τα οποία έχουν ειδικό τρόπο υποστήριξης – τοποθέτησης, θα πρέπει να φροντίσουν εγκαίρως για τα υλικά και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν και θα αναλάβουν το στήσιμό τους.
Οι συμμετέχοντες/ουσες παραχωρούν στην ARTENS το δικαίωμα αναπαραγωγής των έργων τους στο You Tube ή σε άλλη διαδικτυακή πλατφόρμα της επιλογής της.

***

Παραγωγή: ARTENS
Επιμέλεια Festival: ARTENS

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας:
ARTENS
T: 210 33 17 312, 6944 166 246
Ε: artens2@yahoo.com