8.6 C
Athens
Δευτέρα 13 Ιανουάριος 2025

Η Αθηνά και η ζωφόρος του Παρθενώνα υποδέχονται τα χαμένο παιδί τους

Το «θραύσμα Fagan» από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 επιστρέφει στην οικογένειά του.
Πρόκειται για απόσπασμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα, όπου απεικονίζονται οι θεοί του Ολύμπου καθιστοί, παρακολουθώντας την παράδοση του πέπλου στην Αθηνά, την Πολιούχο θεά της Αθήνας.
Το θραύσμα έφτασε στο βασιλικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Παλέρμο μεταξύ του 1818 και 1820 και ανήκε στη συλλογή του Άγγλου προξένου Robert Fagan.
Από το Παλέρμο στην Αθήνα, στο νέο του σπίτι, θα λάβει τη θέση του στη ζωφόρο του Παρθενώνα, η οποία γίνεται όλο και πιο πλήρης με κάθε τμήμα που επιστρέφεται.

Το θραύσμα έφτασε στο βασιλικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Παλέρμο μεταξύ του 1818 και 1820 και ανήκε στη συλλογή του Άγγλου προξένου Robert Fagan.

Με αφορμή την απόφαση να επιστρέψει στο Μουσείο της Ακρόπολης από το Μουσείο Antonino Salinas, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στη βρετανική εφημερία «The Telegraph» ότι «η συμφωνία με το Μουσείο της Ιταλίας θα μπορούσε να αποτελέσει έναν οδικό χάρτη για τη συμφωνία με τη Βρετανία μιας και δεν επιστρέφεται ως δάνειο αλλά ως κατάθεση για οκτώ χρόνια με την προοπτική να παραμείνει στη χώρα επ’ αόριστον».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «The Telegraph», Skai.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -