24.8 C
Athens
Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Οικολογική δράση μαθητών του Λυκείου Θουρίας με το κατακάθι του καφέ

Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτές οι ειδήσεις. Ευτυχώς που υπάρχουν αυτά τα παιδιά που μάς χαρίζουν στιγμές χαράς και συγκίνησης με τα έργα τους. Τα παιδιά από την ιστορική Θουρία της Μεσσηνίας κάνουν την έκπληξη. Τα ευχαριστούμε. Εύγε τους…

***

«Το κατακάθι του καφέ χρησιμοποιούν οι μαθητές του Λυκείου Θουρίας για κατασκευές και διακοσμητικά, σε μια δράση με σύνθημα “Granel, the gift of coffee”.

Η καινοτομία τους προέρχεται από την συλλογή της πρώτης ύλης, που αποτελεί ταυτόχρονα και μια δράση οικολογικού χαρακτήρα, καθώς απαλλάσσει το περιβάλλον από τόνους απορριμμάτων.
Ο καφές κατέχει κυρίαρχη θέση στην πρωινή ρουτίνα των Ελλήνων. Έπειτα από μια συζήτηση και στο πλαίσιο της συμμετοχής των μαθητών στο πρόγραμμα «Εικονική επιχείρηση 2022» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Greece και του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι μαθητές προχώρησαν στην ίδρυση της εταιρείας τους με επωνυμία «Granel».
Ετησίως, παράγονται παγκοσμίως 6 δισεκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καφέ. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυξάνεται ο όγκος των αποβλήτων και προκαλείται επιπλέον επιβάρυνση στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Το κατακάθι μπορεί να αποκτήσει πολλές μορφές εναλλακτικών χρήσεων, μιας και είναι ένα εύχρηστο υλικό.

Στην ομάδα …όνειρο μετέχουν οι μαθητές: Άννα Λεμπέση, Αφροδίτη Πολυχρονοπούλου, Κωνσταντίνα Περρωτή, Ανδριάννα Πατρίκη, Αφροδίτη Μπαράι, Γιώργος Κουσταλούπης, Αναστασία Καττή, Ευθυμία Σολλάκου και Βαγγέλης Κουκέας.

Οι 10 μαθητές του Λυκείου Θουρίας Μεσσσηνίας συγκεντρώνουν το κατακάθι σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, οι οποίοι φέρουν το λογότυπο της επιχείρησης. Η «Granel» προσφέρει στα συνεργαζόμενα καταστήματα τους ειδικούς κάδους περισυλλογής του υλικού, ενώ παράλληλα κινητοποιεί τους γονείς, τους καθηγητές και τους υπόλοιπους μαθητές της σχολικής μονάδας ώστε να τους εφοδιάζουν με κατακάθι. Οι ίδιοι σχεδίασαν μια εφαρμογή, με την οποία οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να εγγραφούν, να δηλώσουν την επιχείρησή τους ως συνεργαζόμενο φορέα και να ενημερώνουν την «Granel» ως προς την ποσότητα υλικού που διαθέτουν.

Η μαθητική επιχείρηση συγκεντρώνει το υλικό, το αποξηραίνει και με τις κατάλληλες αναλογίες υγρού γυαλιού / ρητίνης κατασκευάζει ποιοτικές επιφάνειες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναλόγως με την επιθυμία του κάθε πελάτη. Έτσι, η «Granel» μέσα σε ένα πνεύμα συνεργασίας, εμπιστοσύνης και κατανόησης δημιουργεί – με δωρεάν πρώτη ύλη το υλικό του καφέ που συνήθως απορρίπτεται – πρωτότυπες κατασκευές, προσαρμοσμένες απολύτως στις ανάγκες των πελατών της.

Στο πρόγραμμα «Εικονική επιχείρηση 2022» συμμετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες: Ανδριάνα Πατρίκη CEO – υπεύθυνη social media, Μαρία Μπουμπούλη διευθύντρια Οικονομικών, Ευθυμία Σολλάκου γραφίστρια, Αφροδίτη Πολυχρονοπούλου γραφίστρια, Ιωάννα Λεμπέση διευθύντρια πωλήσεων, Κωνσταντίνα Περρωτή, υπεύθυνη marketing, Αναστασία Καττή διευθύντρια παραγωγής, Αφροδίτη Μπαράι υπεύθυνη Πληροφοριακών Συστημάτων, Βαγγέλης Κουκέας υπεύθυνος Πληροφοριακών Συστημάτων, Γιώργος Κουσταλούπης υπεύθυνος Πληροφοριακών Συστημάτων.

Υπεύθυνη καθηγήτρια είναι η Βασιλική Ξαρχάκου, μέντορας η Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, εθελοντές οι: Ανάργυρος Κουφός σύμβουλος της επιχείρησης, Χριστίνα Μάλαμα αρχιτέκτονας, Πωλίνα Βελέντσα γραφίστρια, Φωτεινή Παπαδημητροπούλου, Best TV».

Πηγή: EleftheriaOnline.gr και Best TV

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
708ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -