13.8 C
Athens
Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Θόδωρος Δερβενιώτης: Ξηλώνεται το ελληνικό τραγούδι και το αντικαθιστούν τα υποπροϊόντα…

Πριν από 41 χρόνια… Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 1983

Η δημοσιογράφος Ελένη Σπανοπούλου παρουσίασε στην εφημερίδα «Έθνος», στη σελίδα 23, μια έρευνα για το ελληνικό τραγούδι.

Αφορμή είχε δώσει το κόψιμο από την ΕΡΤ 1 αφιερώματος στον Μάνο Λοΐζο.

Με τον υπέρτιτλο «Επιδρομή υποκουλτούρας» και τον τίτλο: «Τσιτσάνης: Μας αφάνισαν» διαβάζουμε σε αυτή την έρευνα τις απόψεις των δημιουργών του χώρου που πλήττεται.

Στον πρόλογο διαβάζουμε και τα εξής:

«Το ελληνικό τραγούδι δεν έχει σήμερα τη θέση και τη λειτουργία που είχε πριν από 20 χρόνια. Τότε, που μέσα από τους μπροστάρηδες Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Χατζιδάκι άνοιγε δρόμους στον κόσμο της μουσικής, της ποίησης. Γινόταν σύντροφος σε αγώνες λαϊκούς η μοναχική ανθρώπινη στιγμή…
Οι πολυεθνικές εταιρείες δίσκων με τεράστια οικονομικά συμφέροντα, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι ίδιοι άνθρωποί του, η απουσία μουσικής παιδείας στον κόσμο και ικανού θεσμικού πλαισίου στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης, φέρνουν σήμερα το πρόβλημα τραγούδι σε ένα τραγικό αδιέξοδο.
Το ελληνικό τραγούδι χτυπιέται από παντού. Και αυτό που υπήρχε και τραγουδιέται ακόμη ολοζώντανο, και αυτό που υπάρχει και αυτό που του μέλλεται να γεννηθεί»…

***

Στο πρώτο μέρος μίλησαν: Βασίλης Τσιτσάνης, Θόδωρος Δερβενιώτης, Αργύρης Κουνάδης, Χρήστος Λεοντής, Απόστολος Καλδάρας, Νότης Μαυρουδής, Γιάννης Μαρκόπουλος, Δήμος Μούτσης, Γιάννης Σπανός, Χρήστος Νικολόπουλος και Θάνος Μικρούτσικος.

Στο δεύτερο μέρος, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 1983 είχαν καταθέσει τις απόψεις τους οι: Μίμης Πλέσσας, Γιώργος Χατζηνάσιος, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Χάρρυ Κλυνν, Γιάννης Πάριος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μανώλης Μητσιάς και Μαρία Δημητριάδη.

***

Από την έρευνα αυτή διαλέγουμε τη δήλωση του Προέδρου της Ένωσης Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος Θόδωρου Δερβενιώτη.

«Εξαιρέσεις αποτελούν οι εκπομπές σε ραδιόφωνο και τηλεόραση όπου προβάλλεται το ελληνικό τραγούδι σωστά. Έχω 32 χρόνια στη σύνθεση και μου έκαναν ένα πορτρέτο, πρόσφατα. Κάτι είναι κι αυτό., θα πεις…

Κάνουμε βήματα μωρού παιδιού…

Μια από τις κύριες ρίζες του κακού είναι οι πολυεθνικές και τα συμφέροντά τους.
Στην «Κολούμπια» το ξήλωμα του ελληνικού τραγουδιού έχει αρχίσει εδώ και μερικά χρόνια.
Μενιδιάτης, Πόλυ Πάνου, Λύδια, Γκρέυ, οι πρώτοι σφαγιασθέντες…

Αργότερα αποχώρησαν κι άλλοι…

Χτυπιέται το ελληνικό τραγούδι. Ξηλώνεται και στη θέση του μπαίνουν τα υποπροϊόντα. Δεν είναι τυχαίο το σύνθημα της Ένωσης Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος [Ε.Μ.Σ.Ε] «Για να υπάρχει ελληνικό τραγούδι».

Εμείς δίνουμε τη μάχη μας, αλλά τη δίνουμε αβοήθητοι από παντού και από την Πολιτεία! Τα συμφέροντα των εταιρειών είναι μεγάλα, όπως και η δύναμή τους»…

***

Αξίζει εδώ να θυμίσω ότι φέτος κυκλοφόρησε το βιβλίο «Πάρε τα χνάρια που άφησα».

Από τις Εκδόσεις «Τόπος».

Στις 352 σελίδες του μπορούμε να μάθουμε τα πάντα για τη ζωή και το έργο του Θόδωρου Δερβενιώτη [1922-2004].

Συγγραφέας είναι ο γιος του, Σπύρος Δερβενιώτης.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -