«Φθινόπωρο Χειμώνας» του Λαρς Νορέν από τη Μπέτυ Αρβανίτη

Τα καλά κρυμμένα μυστικά μιας οικογένειας φέρνει στο φως το συναρπαστικό έργο του Λαρς Νορέν «Φθινόπωρο Χειμώνας» στο «Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας», σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Ερμηνεύουν: Μπέτυ Αρβανίτη, Άννα Καλαϊτζίδου, Μαρία Καλλιμάνη και Άλκης Παναγιωτίδης.
Είναι η δεύτερη φορά που το «Κεφαλληνίας», παρουσιάζει έργο του Νορέν, [9 Μαΐου 1944 – 26 Ιανουαρίου 2021], που έφυγε από τη ζωή κτυπημένος από τον Covid 19.
H προηγούμενη, ήταν με την παράσταση του έργου του Εβριάνα (Hebriana) το 1990.
Το οικογενειακό δράμα «Φθινόπωρο Χειμώνας» (Höstochvinter) του βραβευμένου ποιητή, πεζογράφου, θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη γράφτηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και εκδόθηκε το 1992 σε έναν τόμο μαζί με δύο ακόμα έργα του: «Ο Μπόμπι Φίσερ ζει στην Πασαντίνα» (Bobby Fischer bori Pasadena) και «Καλοκαίρι» (Sommar). Κεντρικός τίτλος «Τρία αστικά κουαρτέτα» (Tre borgerliga kvartetter).
Με επιρροές από τον Στρίντμπεργκ (αν και ο ίδιος δεν συμφωνούσε να τον αποκαλούν διάδοχο του σπουδαίου δραματουργού), αλλά και τον Μπέργκμαν, ο Λαρς Νορέν πολυγραφότατος, άφησε παρακαταθήκη στην παγκόσμια δραματουργία περισσότερα από 70 έργα.

Ο γιατρός Χένρικ και η σύζυγός του Μαργκαρέτα υποδέχονται στο σπίτι τους τις δύο κόρες τους, Άννα και Εύα, για ένα οικογενειακό δείπνο. Η εικόνα της ευτυχισμένης και «υγιούς οικογένειας», που συγκεντρώνεται γύρω από το ίδιο τραπέζι κάθε μήνα, θα δώσει γρήγορα τη θέση της σε ένα πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης που τροφοδοτείται από το έρεβος του θεσμού της οικογένειας και των κοινωνικών στερεότυπων.
Η Άννα, ανύπαντρη μητέρα που εργάζεται ως σερβιτόρα σε ένα γκέι μπαρ, κατηγορεί τη Μαργκαρέτα για τα φριχτά παιδικά της χρόνια, ενώ η Εύα, φαινομενικά μόνο επιτυχημένη, ανακαλύπτει και αποκαλύπτει σταδιακά τις ρωγμές της δικής της ζωής, την αποτυχία του γάμου της και τον εφιάλτη της στειρότητας.
Απογοήτευση, ζήλια, κρίση ταυτότητας και καταφυγή στο αλκοόλ, τα ηρεμιστικά χάπια και τα ναρκωτικά. Η μια αποκάλυψη οδηγεί στην άλλη, μέχρι …τα καλά κρυμμένα μυστικά της πολυετούς συμβίωσης του Χένρικ και της Μαργκαρέτα.

***

Το «Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας», λειτουργεί σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας των θεατών και με όλα τα επιβεβλημένα από το νόμο πρωτόκολλα υγιεινής λόγω της πανδημίας.
Με κύριο μέλημά του πάντα την ασφάλεια των θεατών του θα υποδέχεται μόνο θεατές με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίων 6 μηνών, τηρώντας αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.
Το «Κεφαλληνίας» διαθέτει ειδικά μηχανήματα με υπεριώδεις ακτίνες για τους ιούς και φίλτρα κατακράτησης σωματιδίων υψηλής αποτελεσματικότητας ΗΕPΑ.

***

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Φθινόπωρο – Χειμώνας»
Του Λαρς Νορέν
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης
Κοστούμια: Λουκία
Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Μαστοράκης

Ερμηνεύουν
Μπέτυ Αρβανίτη
Άννα Καλαϊτζίδου
Μαρία Καλλιμάνη
Άλκης Παναγιωτίδης

***

«Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας»
Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη
Αθήνα 11361
Τηλέφωνο: 2108838727

***

Παραστάσεις – Εισιτήρια
Τετάρτη 20:005, Πέμπτη 21:00, Παρασκευή 21:00 / 15 ευρώ, φοιτητικό 13 ευρώ
Σάββατο 21:00 / 18 ευρώ, φοιτητικό 15 ευρώ
Κυριακή 20:00 / 16 ευρώ, φοιτητικό 13 ευρώ

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ «ΚΛΙΚ»

***