26.1 C
Athens
Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Θέατρο Νέου Κόσμου, αγάπη με την πρώτη ματιά

Το αγαπήσαμε με την πρώτη ματιά. Με την πρώτη είσοδο. Με την πρώτη συνάντηση. Με την πρώτη παράσταση. Θέατρο πολύτιμο και ακριβό. Χώρος φιλικός. Το αγαπάμε για τη φιλόξενη αυλή του. Για το χαμόγελο του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Για την ευγένεια των συνεργατών του. Για τους καλλιτέχνες του, τους φίλτατους. Για τους ηθοποιούς του, τους ανεκτίμητους. Για τις γάτες – συνεργάτες του. Για κοινό του, το παθιασμένο. Για την τέχνη του, την αφοσιωμένη. Για τις παραστάσεις του, τις μαγικές. Για το φουαγιέ του, πολύβουο, γεμάτο ατμόσφαιρα. Για τα σκαλοπάτια του, τα στενά κι απότομα, που ανεβοκατεβαίνουμε με έξαψη. Για τους φίλους και οπαδούς του, τους τρυφερά φανατικούς. Για τα “υπόγεια”, τα “δώματα”, τους “πάνω χώρους” – “κάτω χώρους”, όλες αυτές τις σκηνές του τις ατμοσφαιρικές. Για τη γειτονιά του, με τα γραφικά της συνεργεία. Για τις ουρές στο κρύο και στη βροχή, που στωικά έχουμε υπομείνει. Για την έκπληξη, τη φαντασία, την ανατροπή, το ρίγος, το γέλιο, τη συγκίνηση. Γιατί ήταν από τα πρώτα θέατρα στην Αθήνα, αν όχι το πρώτο, που απαγόρευσε το κάπνισμα στο χώρο υποδοχής του. Γιατί μας σέβεται. Γι’ αυτά και για πολλά ακόμα, που από τη βιασύνη μου ξεχνώ. Θέλω να αναφέρω κάποιες από τις παραστάσεις του που λατρέψαμε αλλά φοβάμαι πως σίγουρα κάποιες θα ξεχάσω και θα τις αδικήσω. Φέτος το Θέατρο του Νέου Κόσμου γιορτάζει μια γεμάτη εφηβεία. Από τις εφηβείες εκείνες τις ανήσυχες, τις θερμές, τις υπερκινητικές, τις ορμητικές και δημιουργικές. Κι ο έφηβος διευθυντής του, ο εξαίρετος σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, μας έστειλε γράμμα. Για τη δύσκολη χρονιά, για το σπίτι – θέατρο. Για τη ζωντάνια της σκηνής. Για τις αναπόφευκτες τιμές, που φέτος πονούν τους θεατρόφιλους. Μόνο που, ανυπόμονοι σαν παιδιά, δεν το βάζουν κάτω. Επιμένουν. Είναι εξωστρεφείς, περίεργοι, ψάχνονται και απολαμβάνουν τη χαρά μιας παράστασης. Θα το κάνουν και φέτος. Δεν θα τη χάσουν. Όχι, δεν θα μας την πάρουν κι αυτή, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλε. Μαζί σου!

“Αυτή τη δύσκολη χρονιά επιλέγουμε εξωστρέφεια, περισσότερο από ποτέ. Να βγούμε από το σπίτι μας. Να βρεθούμε μαζί με άλλους σ’ ένα ζωντανό χώρο όπως είναι το θέατρο, να συντονιστούμε με τους διπλανούς μας αλλά και μ’ αυτούς που βρίσκονται στη σκηνή και να μοιραστούμε ένα έργο, μια παράσταση που αφορά το σήμερα, που θέτει ερωτήματα και σου αφήνει το χώρο να σκεφτείς. Να απολαύσουμε τη χαρά της δημιουργίας. Να μην τη χάσουμε. Να μη μας την πάρουν (κι αυτή).
Πιστεύουμε ότι έχουμε φτιάξει ένα δυνατό πρόγραμμα. Και στις παραγωγές και στις συμπαραγωγές μας. Ενδιαφέρουσες συνεργασίες, όλοι μαζί μια δυνατή ομάδα.
Μειώνουμε κι άλλο τις τιμές των εισιτηρίων μας.
Τρεις παραστάσεις μας θα μεταφερθούν στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς. Ένα πρώτο βήμα για μια πιο σταθερή σχέση με τη Θεσσαλονίκη.
Και ναι, γιορτάζουμε. Το Θέατρο του Νέου Κόσμου γίνεται 15 χρονών, φουλ εφηβεία, και η κινητή μας θεατρική μονάδα για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα κλείνει τα 10 της χρόνια”.

Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Οι φετινές παραγωγές του Θεάτρου του Νέου Κόσμου

* “Ο Συγγραφέας” του Τιμ Κράουτς
Μετάφραση: Δημήτρης Κιούσης. Σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια: Παντελής Δεντάκης, Κατερίνα Λυπηρίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννος Περλέγκας, Χρήστος Σαπουντζής, Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Λυπηρίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννος Περλέγκας, Χρήστος Σαπουντζής
Ο “Συγγραφέας” είναι ένα σύγχρονο αγγλικό έργο που μιλάει σε πρώτο επίπεδο για τη βία και την ενδοοικογενειακή κακοποίηση. Στην ουσία όμως μιλάει για τη βία που κρύβει ο καθένας μας μέσα του και για την ηδονοβλεπτική διάθεση του θεατή. Μιλάει για την ευθύνη μας –ως θεατών– απέναντι σ’ αυτό που επιλέγουμε και μας αρέσει να βλέπουμε, όσο δυσάρεστο, βίαιο, σοκαριστικό κι αν είναι!
Οι ηθοποιοί του “Συγγραφέα” μάς αφηγούνται την εμπειρία τους από μια παράσταση που έχει παιχτεί στο πρόσφατο παρελθόν. Τα πρόσωπα του έργου είναι ο συγγραφέας εκείνης της παράστασης, οι δύο ηθοποιοί που έπαιζαν και ένας θεατής που την έχει δει. Οι προσωπικές τους ιστορίες, σε σχέση μ’ αυτή την παράσταση, μπλέκονται σιγά σιγά και καταλήγουν σε μια σοκαριστική και βίαιη σύγκρουση, η οποία έχει στόχο να εμπλέξει και τον ίδιο το θεατή και να μην τον αφήσει απλό «εξωτερικό μάτι».

Δώμα, από 5.10.2011 μέχρι 29.1.2012

* “Ορφανά” του Ντέννις Κέλλυ

Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Σκηνικά – κοστούμια: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Σχεδιασμός φωτισμών: Σακης Μπιρμπίλης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Κίτσου, Μιχάλης Οικονόμου, Όμηρος Πουλάκης
Η Έλεν και ο Ντάννυ ζουν προστατευμένοι στη θαλπωρή της οικογένειάς τους. Όμως ο έξω κόσμος θα εισβάλει μια μέρα βίαια στη ζωή τους, όταν θα εμφανιστεί μπροστά τους ο αδελφός της Έλεν, ο Λίαμ. Βουτηγμένος στα αίματα.
Πόσο μας σκάβει ο φόβος και πού μπορεί να μας οδηγήσει; Πού πηγαίνουν οι αρχές μας όταν είμαστε υπό πίεση; Μπορούμε να προστατέψουμε τους δικούς μας καταπατώντας τις αρχές μας; Τι είναι ο ρατσισμός και πότε χτυπάει την πόρτα μας;
Ένα ψυχολογικό θρίλερ της σύγχρονης πόλης με πολιτικές διαστάσεις, που θριάμβευσε στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου 2009 και από τότε παίχτηκε σε δεκάδες ευρωπαϊκές σκηνές κι έφτασε ως την Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ.
Τα “Ορφανά”, η περσινή μεγάλη επιτυχία που συζητήθηκε πολύ, επαναλαμβάνονται για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Πάνω Χώρος (κεντρική σκηνή), από 7.10.2011 μέχρι 8.1.2012
Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», από 18.1. 2012 μέχρι 5.2.2012

* “The Pillowman” του Μάρτιν ΜακΝτόνα

Μετάφραση: Δημήτρης Κιούσης. Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου. Σκηνικά – κοστούμια: Εύα Μανιδάκη. Μουσική: Νίκος Μαρδάκης. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Βαλαής, Θανάσης Δόβρης, Σεραφείμ Ράδης, Μιχάλης Φωτόπουλος.
Ο νεαρός συγγραφέας Κατσουριάν Κατσουριάν ανακρίνεται από δύο αστυνομικούς με μεθόδους σωματικής αλλά και ψυχολογικής βίας. Είναι ύποπτος για φόνους μικρών παιδιών, καθώς οι ιστορίες του περιγράφουν δολοφονίες που έγιναν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ο αδερφός του Μίχαλ, άτομο με νοητικά προβλήματα, ανακρίνεται επίσης. Μέσα από την ανάκριση αλλά και από τις ιστορίες του Κατσουριάν, αποκαλύπτεται ένας θανάσιμος κύκλος βίας που ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια και καθορίζει τη ζωή του και τη ζωή τού αδερφού του.

Κάτω Χώρος, από 15.10.2011 μέχρι 8.4.2012

* “Stallerhof” του Φραντς Ξάβερ Κράιτς

Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Σκηνικά – κοστούμια: Βικτωρία Καρβούνη. Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αμαλία Αρσένη, Μάνος Βακούσης, Μαρία Καλλιμάνη, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος.
To “Stallerhof” είναι έργο – σταθμός στη δραματουργία του Κράιτς, που επηρέασε τη σύγχρονη θεατρική γραφή και από το 1972 αποτελεί σταθερή αξία στο ρεπερτόριο των ευρωπαϊκών θεάτρων. H υπόθεσή του εκτυλίσσεται σ’ ένα χωριό της Bαυαρίας. Τα τέσσερα πρόσωπα του έργου, ο πατέρας και αφεντικό της μικρής φάρμας, η γυναίκα του, η ανήλικη κόρη του, ένα κορίτσι με προβλήματα όρασης και μαθησιακές δυσκολίες, κι ένας εποχικός εργάτης λίγο πριν από τη σύνταξη, είναι μια μικρογραφία της ιεραρχικής κοινωνίας μέσα στην οποία ζουν, μιας κοινωνίας όπου είναι βαριά η σκιά της θρησκείας και των κάθε λογής προλήψεων. Μια παράξενη ερωτική σχέση θα αναπτυχθεί ανάμεσα στο κορίτσι και τον ηλικιωμένο άντρα, μια σχέση ανάμεσα στην κακοποίηση και την τρυφερότητα, που θα έρθει στο φως όταν η μικρή θα είναι ήδη έγκυος…

Πάνω Χώρος (κεντρική σκηνή), από 14.1.2012 μέχρι 8.4.2012

Τιμές εισιτηρίων (κοινές για τις παραγωγές του Θεάτρου του Νέου Κόσμου): Τετάρτη, Πέμπτη: Γενική είσοδος 12€.  Παρασκευή: Κανονικό 20€, Εκπαιδευτικών 17€, Φοιτητικό (ισχύει και για νέους έως 26 ετών και για άτομα άνω των 65 ετών) 15€, Ανέργων 10€. Σάββατο, Κυριακή: Κανονικό 20€, Εκπαιδευτικών 17€, Φοιτητικό 15€. Ενιαίο εκπτωτικό εισιτήριο για 3 από τις 4 φετινές παραγωγές του Θεάτρου του Νέου Κόσμου (Ο Συγγραφέας, Ορφανά, The Pillowman, Stallerhof): Κανονικό 50€, Φοιτητικό 40€.

Θέατρο για παιδιά

* “Ταξιδεύοντας με τον μπαμπά μου” του Βασίλη Μαυρογεωργίου

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Χανιωτάκη, Μουσική: Νίκος Ξυδάκης, Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ντίνη Ρέντη, Μάνος Στεφανάκης, Κατερίνα Μαούτσου.
Ένα νεαρό παλικάρι βρίσκεται στη Σκοτεινή Χώρα, έχοντας χάσει όλες του τις αναμνήσεις. Δύο γυναίκες θα το βοηθήσουν να θυμηθεί τι του έχει συμβεί και θα ζωντανέψουν μαζί του τα γεγονότα που ανακαλεί σταδιακά η μνήμη του: το δύσκολο και περιπετειώδες ταξίδι που έκανε μαζί με τον πατέρα του, τα εμπόδια που χρειάστηκε να ξεπεράσει, τη μάχη του με τον Άρχοντα της Λησμονιάς, τα αγαπημένα πρόσωπα που το περιμένουν… Θα καταφέρει άραγε να συναρμολογήσει τις αναμνήσεις του και να επιστρέψει κοντά τους;
Η κινητή μας μονάδα θεάτρου για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα συμπληρώνει φέτος τα 10 της χρόνια, έχοντας δώσει πάνω από 1.500 δωρεάν παραστάσεις σε αυτούς τους χώρους.
Για να γιορτάσουμε αυτή την επέτειο, η παράσταση θα παίζεται και στο Θέατρο του Νέου Κόσμου κάθε Κυριακή στις 11.30, με ελεύθερη είσοδο, για να το δουν όλα τα παιδιά.

Πάνω Χώρος (κεντρική σκηνή), από 30.10.2011 μέχρι 8.4.2012
Νοσοκομεία και Ιδρύματα Θεσσαλονίκης, Φεβρουάριος 2012

Περιοδεία

* “Μια τεράστια έκρηξη” του Βασίλη Μαυρογεωργίου

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου, Κώστας Γάκης. Μουσική – στίχοι: Κώστας Γάκης. Σκηνικά-Κοστούμια: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου. Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Πυρπασόπουλος, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Μαρία Φιλίνη.
Η ζωή είναι ένας μικρός παράδεισος στο βάθος των παιδικών μας χρόνων που περιβάλλεται από την κόλαση της ενηλικίωσης. Στην τρυφερή ηλικία, περιτριγυρισμένος από αρκουδάκια και γονείς που αρνούνται να παίξουν το ρόλο του κακού αγγελιοφόρου και να ενημερώσουν σε τι πλανήτη ήρθες, βρε καημένο παιδί, ο μικρός Γιώργος παρακολουθεί στην τηλεόραση τον Πόλεμο τον Άστρων και νιώθει πως είναι ο εκλεκτός, ο ήρωας, ο μεσσίας. Όταν όμως έρχεται η ώρα να διαβεί το κατώφλι του σπιτιού του, η αλήθεια είναι διαφορετική… Απατεώνες, ψεύτες, κλέφτες, φίλοι που μπροστά σε γλείφουν και πίσω σε θάβουν, γκόμενες που σου ξεριζώνουν την καρδιά, τη βάζουν στο μπλέντερ και την κάνουν μοχίτο, μίζερη ζωή, μα πάνω απ’ όλα μοναξιά κι αυτή η αίσθηση ότι δεν είσαι παρά ένα μηδενικό και καλύτερα να μην είχες γεννηθεί ποτέ, καλέ μου φίλε Γιώργο…
Η παράσταση που παίχτηκε πέρσι στο θέατρό μας, γεμίζοντας την αίθουσα από την πρώτη ως την τελευταία μέρα, επαναλαμβάνεται φέτος για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στον “Ελληνικό Κόσμο” και στη συνέχεια θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα.

ΘΕΑΤΡΟΝ, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», από 20.10.2011 μέχρι 13.11.2011
Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», από 25.11.2011 μέχρι 15.1.2012
Περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, από 20.1.2012 μέχρι 8.4.2012. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 20€, φοιτητικό 15€

Φεστιβάλ

Επινοώντας την παράσταση

Επαγγελματικές θεατρικές ομάδες «επινοούν» και παρουσιάζουν τις παραστάσεις τους στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.
Οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν, σχολιάζουν, ερμηνεύουν τη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα,   προσδιορίζουν τη δική τους θέση μέσα σ’ αυτή, εφαρμόζοντας είτε παραδοσιακές είτε πιο εναλλακτικές μορφές θεατρικής γραφής και χρησιμοποιώντας την τεράστια εργαλειοθήκη της κωμωδίας.
Ένα φεστιβάλ σε συνέχεια και εξέλιξη του Φεστιβάλ Devised Theatre «Παραστάσεις μικρού μήκους από νέους δημιουργούς», που είχε διοργανωθεί το 2009.

Σε όλους τους χώρους, από 21.5.2012 μέχρι 27.5.2012

Συμπαραγωγές 

* “Η παρέλαση” της Λούλας Αναγνωστάκη

Σκηνοθεσία:  Ένκε  Φεζολλάρι. Σκηνικά – κοστούμια: Δάφνη Κούτρα. Επιμέλεια κίνησης: Χαρά Κότσαλη. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάνος Καρατζογιάννης, Βασιλική Τρουφάκου.
Δύο αδέρφια, η Ζωή και ο Άρης,   ζουν απομονωμένα από τον έξω κόσμο, εξόριστοι στην ασφάλεια του δωματίου τους. Η μόνη τους επαφή με την πόλη και τους ανθρώπους είναι ένα «παράθυρο». Η ιδέα της παρέλασης που θα λάβει χώρα κάτω από το σπίτι τους, φαντάζει ως η μοναδική διέξοδος από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Από το παράθυρο θα παρακολουθήσουν την έναρξη, την απρόσμενη εξέλιξη και την αποτρόπαια έκβαση της παρέλασης. Από το παράθυρο θα εισβάλει ο έξω κόσμος, που τόσον καιρό αποφεύγουν, και θα τους συντρίψει.

Σε συμπαραγωγή με το Θέατρο της Αλήθειας.

Κάτω Χώρος, από 17.10.2011 μέχρι 21.2.2012. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15€, φοιτητικό 12€

Εφηβικό Θέατρο

* “Όρνιθες” του Αριστοφάνη (διασκευή για εφήβους)

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη, Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα, Σκηνική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Μουσική σύνθεση: Σπύρος Πανταζής. Θεατροπαιδαγωγικό υλικό: Ηρώ Ποταμούση, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Ζωή Λυμπεροπούλου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Απόστολος Κουτσιανικούλης, Ελένη Κουτσιούμπα, Γιώργος Ματαράγκας, Πάνος Τοψίδης.
Ένα φρέσκο θεσμό στην Ελλάδα, που συνδυάζει τη θεατρική πράξη και τη νέα παιδαγωγική, προτείνει η σκηνοθέτρια και θεατροπαιδαγωγός Τζωρτζίνα Κακουδάκη και η ομάδα 4Frontal, σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Οι “Όρνιθες” επιλέχτηκαν καθώς είναι ένα κείμενο οικείο που διδάσκονται οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η θεματική του έργου εμπλουτίζει τη φαντασία και διευρύνει τους σύγχρονους πολιτικούς και περιβαλλοντολογικούς προβληματισμούς: πώς αντιλαμβανόμαστε την κοινωνία γύρω μας,  πώς η ουτοπία μιας καλύτερης Πολιτείας μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά μας, τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως ενεργοί πολίτες. Μια κωμωδία, τοποθετημένη στη σύγχρονη πραγματικότητα, που μας προτρέπει να φανταστούμε έναν καλύτερο κόσμο  και να σκεφτούμε από κοινού το μέλλον.

Σε συμπαραγωγή με την ομάδα 4Frontal.

Πάνω Χώρος (κεντρική σκηνή), από 22.10.2011 μέχρι 7.4.2012. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 12€, φοιτητικό-μαθητικό 10€

* “Τα σημάδια του Κάιν”

Σκηνοθεσία: Θανάσης Χαλκιάς. Δημοσιογραφική έρευνα – συγγραφή: Ηλίας Μαγκλίνης και η ομάδα. Σκηνικά – κοστούμια: Ολυμπία Σιδερίδου. Μουσική: Κώστας Βόμβολος. Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου. Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου. Visual Arts – Multimedia: Μάκης Φάρος. Δραματολόγος: Αναστασία – Μαρία Τζέλλου. Βοηθός σκηνοθέτη: Φανή Αργύρη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ηλέκτρα Γεννατά, Ιωάννα Κανελλοπούλου, Ελίτα Κουνάδη, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Στάμος, Βάσω Τσακίρη. Μουσικός: Τάσος Μυσιρλής.
Μία πολύκλωνη, πολυφωνική παράσταση – περιήγηση στον κόσμο της βίας, από γενέσεως κόσμου έως τις μέρες μας. Βασισμένη πάνω σε ντοκουμέντα και ιστορικές μελέτες, πρακτικά και αρχεία, αποσπάσματα λογοτεχνικών έργων, αλλά και σε δημοσιογραφικά ρεπορτάζ και προσωπικές μαρτυρίες, η παράσταση αυτή συνιστά ένα μωσαϊκό ιστοριών, ένα ψηφιδωτό ατομικών και συλλογικών αφηγήσεων, μια τοιχογραφία ονείρων και εφιαλτών, και συνάμα μια ελεύθερη κατάδυση στην πιο σκοτεινή πλευρά μας, εκεί που δεν φέγγει ποτέ αλλά παρόλα αυτά ο άνθρωπος ζει, αναπνέει, δημιουργεί και, βέβαια, σκοτώνει.

Σε συμπαραγωγή με την Ομάδα Νότιο Σέλας.

Πάνω Χώρος (κεντρική σκηνή), από 31.10.2011 μέχρι 3.4.2012. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15€, φοιτητικό 10€

* “Θείος Βάνιας – σκηνές από τη ζωή στην ύπαιθρο” του Άντον Τσέχωφ

Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη. Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος. Δημήτρης Καραντζάς. Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη, Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Θύμιος Κούκιος, Ελίνα Ρίζου, Έκτορας Λυγίζος,   Δημήτρης Καραντζάς κ.ά. Πέντε ηθοποιοί – αφηγητές επιχειρούν να ζωντανέψουν τα εννέα πρόσωπα του έργου και να παρακολουθήσουν εξονυχιστικά τις απόπειρες του κάθε προσώπου να εξεγερθεί μέσα σε ένα περιβάλλον αγκύλωσης και καταστολής.
Στο μικροσκοπικό χώρο του Δώματος του Νέου Κόσμου, που θα μετατραπεί σε ένα ιδιότυπο συναυλιακό χώρο «δωματίου», οι ηθοποιοί χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο τη φωνή τους, ενισχυμένη από μικρόφωνα, ή και παραμορφωμένη από μηχανήματα επεξεργασίας ήχου, δίνοντας χώρο και στον πιο ανεπαίσθητο ήχο.
Σε συμπαραγωγή με την ομάδα Grasshopper.

Δώμα, από 8.2.2012 μέχρι 8.4.2012. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15€, φοιτητικό 10€

* “Το Χέρι” του Τιμ Κράουτς

Μετάφραση – Σκηνοθεσία  Έλενα Πέγκα. Παίζει η Θεοδώρα Τζήμου. Γραμμένο από τον Άγγλο συγγραφέα Τιμ Κράουτς, το θεατρικό My Arm έχει πάρει εξαιρετικές κριτικές από το 2003 που πρωτοπαίχτηκε στην Αγγλία και μετά στα διάφορα μέρη του κόσμου που ανέβηκε. Πρόκειται για την ιστορία ενός κοριτσιού που αποφάσισε όταν ήταν πολύ μικρή να σηκώσει το χέρι της ψηλά και να το κρατήσει. Τριάντα χρόνια μετά το κορίτσι με το σηκωμένο χέρι έχει γίνει διάσημο και το χέρι της έργο τέχνης. Ένα συγκινητικό έργο για τη σύγχρονη τέχνη, για το πώς μία αθώα κίνηση μπορεί να γίνει επαναστατική.
Σε συμπαραγωγή με την Protasi New Works.

Δώμα, από 13.2.2012 μέχρι 3.4.2012. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15€, φοιτητικό 10€

* “Hannele” του Γκέρχαρντ Χάουπτμαν

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κρίτσης. Σκηνοθεσία: Θάνος Τοκάκης. Σκηνικά – κοστούμια: Χαράλαμπος Νικολάου. Μουσική: Sancho 003. Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Θανάσης Δόβρης, Ειρήνη Μπούνταλη, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ειρήνη Φαναριώτη, Χάρης Χαραλάμπους, Βαγγέλης Χατζηνικολάου.
Στο δωμάτιο ενός ξεχασμένου πτωχοκομείου βρίσκουν καταφύγιο τα οράματα της 14χρονης Χανέλε, τη στιγμή που αυτή ισορροπεί μεταξύ ζωής και θανάτου. Ζωντανοί, νεκροί, επουράνια πλάσματα: Σκουριασμένοι ήρωες των οραμάτων του βασανισμένου κοριτσιού εμφανίζονται για να επιβεβαιώσουν την εμμονή της: Τη μετά θάνατον δικαίωση.

Σε συμπαραγωγή με τη MANIART.

Κάτω Χώρος, από 18.4.2012 μέχρι 20.5.2012. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10€

* “Κοίταμετώρακαιείμαιεδώ” 

Ιδέα – Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Δανάη Θεοδωρίδου. Σε συνεργασία με τους: Ιωάννα Ασημακοπούλου, Κωνσταντίνα Γεωργέλου, Ευθύμη Θέου, Τζένη Θεωνά, Ακύλλα Καραζήση, Παναγιώτη Κατσώλη, Ευφροσύνη Πρωτοπαπά, Μιχάλη Τιτόπουλο. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης.
Πώς κοιτάμε και τι βλέπουμε όταν παρακολουθούμε κάποιον επί σκηνής;
Αυτός που βρίσκεται επί σκηνής πόσο από τον «εαυτό» του εκθέτει στα μάτια του κοινού; (και από τι/ποιους αποτελείται τελικά αυτός ο εαυτός;)
Ποιος ακριβώς παίζει στο “Κοίταμετώρακαιείμαιεδώ”;
Πόσο παρόντες είναι οι απόντες;
Ποιον τελικά κοιτάμε και ποιος είναι εδώ;
Πόσο άρρηκτα δεμένο είναι το βλέμμα του κοινού με την παρουσία όσων βρίσκονται επί σκηνής;
Κατά πόσο υπάρχουν τα πράγματα όσο δεν τα βλέπουμε;
Και κατά πόσο όλα υπάρχουν για τα μάτια μας μόνο;
Στην προσπάθεια να απαντήσει ξανά και ξανά σε τέτοια ερωτήματα, η ομάδα παρουσιάζει μια απόπειρα προσέγγισής τους με τη μορφή διάλεξης-παράστασης.

Σε συμπαραγωγή με την ομάδα Construction  Works – πρώην Ομάδα 5.

Κάτω Χώρος, από 23.4.2012 μέχρι 15.5.2012. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10€

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου, αν δεν το έχετε επισκεφτεί, βρίσκεται Αντισθένους 7 και Θαρύπου, ΦΙΞ, 11743 Αθήνα. Τηλ. 210-9212900. https://nkt.gr/

* Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ήταν η πρώτη ζυθαποθήκη του ΦΙΞ, ένα διατηρητέο βιομηχανικό κτίσμα από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Για τη μετατροπή του σε θέατρο με όλες τις αναγκαίες προσθήκες δούλεψαν με μεράκι και φαντασία οι αρχιτέκτονες Αντώνης Δαγκλίδης, Φούλη Ριζομάρκου, Δέσποινα Μαρίνου, ο πολιτικός μηχανικός Χρήστος Τζάλλας και ο μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος Θανάσης Σκαλτσάς.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -