37.9 C
Athens
Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Το «Θέατρο κάτω απ’ τη Γέφυρα» και ο Νίκος Δαφνής παρουσιάζουν το πρόγραμμα 2023-24

Το «Θέατρο κάτω απ’ τη Γέφυρα» και ο Νίκος Δαφνής παρουσιάζουν στη φετινή χειμερινή σεζόν δύο έργα για ενήλικες και δύο για παιδιά.

***

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

«ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΡΟΧΗ»
Του Sergi Belbel
Σε σκηνοθεσία Νίκου Δαφνή

Τραγικά αστείο, το έργο του Σέρτζι Μπελμπέλ, ανήκει στη σύγχρονη δραματουργία, που συμβαδίζει με τα μηνύματα της εποχής πάνω στο αρχέτυπο του θεάτρου. Τις ανθρώπινες σχέσεις. Που μεταλλάσσονται ραγδαία, ανάλογα με τους ρυθμούς της μετάλλαξης των κοινωνιών, τις τελευταίες δεκαετίες.

Το έργο απεικονίζει τις εντάσεις μέσα σε ένα πολυτελές εργασιακό περιβάλλον, τον επιθετικό ερωτισμό, την υποβόσκουσα βία και συνδυάζει αριστοτεχνικά την ωμή γλώσσα με την ποίηση και τον παραλογισμό με το δηλητηριώδες χιούμορ.
Οκτώ καλογυαλισμένοι υπάλληλοι, κακέκτυπα ανθρώπων. Αγχωμένοι, αγχωτικοί και ανώνυμοι μέχρι το τέλος του έργου. Τους βλέπουμε να «δραπετεύουν» στην ταράτσα, για να επιδοθούν στην απαγορευμένη -στα πολυτελή τους γραφεία- πράξη: Το … κάπνισμα.

Εμείς θεωρούμε ότι οι δεκάδες απαγορεύσεις και «κανόνες», ο ανταγωνισμός στις πολυεθνικές εταιρείες που φτάνει στα όρια της ανθρωποφαγίας, τα αθέμιτα μέσα που χρησιμοποιούνται για μια «αναγνώριση», μια «προαγωγή», ή κάποιο «bonus», είναι ζητήματα πολιτικά και η σκηνοθετική γραμμή της παράστασης σαν τέτοια θα επιχειρήσει να αναδείξει.

*Η παραγωγή επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πρεμιέρα: Ιανουάριος 2024
Οι συντελεστές της παράστασης θα ανακοινωθούν σύντομα.

***

ΣΤΟΝ ΠΙΣΩ ΧΩΡΟ

«ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ» (Extremities)
Του William Mastrosimone
Σε σκηνοθεσία Νίκου Δαφνή
2ος χρόνος

Το έργο του Γουίλιαμ Μαστροσιμόνε σε σκηνοθεσία Νίκου Δαφνή, με τον Θοδωρή Αντωνιάδη στον ρόλο του βιαστή Ραούλ και την Ελεονώρα Αντωνιάδου στον ρόλο του θύματος που μετατρέπεται σε θύτη (;), συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά και για 20 μόνο παραστάσεις.
Το έργο παρουσιάζεται στον λιλιπούτειο «Πίσω χώρο», έναν ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό χώρο που η άμεση επαφή των θεατών με τη δράση, μεγεθύνει το ρεαλισμό των σκηνών, γεγονός που διευκολύνει στη βιωματική προσέγγιση του έργου.
Ο θεατρολόγος Σάββας Κυριακίδης, σε τοποθέτησή του για το έργο σημειώνει: «…οι Ακρότητες, ξεπερνούν τη διάσταση ενός σχολίου πάνω στο αποτρόπαιο θέμα της άσκησης της βίας και ανοίγουν μια πολυπλοκότερη και σαφώς πιο ενδιαφέρουσα κριτική των παραμέτρων του κοινωνικού ιστού».

Ταυτότητα παράστασης

«Ακρότητες» (Extremities)
Του William Mastrosimone
Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης
Σκηνοθεσία: Νίκος Δαφνής
Σκηνικά: Ελένη Σουμή
Κοστούμια: Ελένη Παπαδοπούλου

Μουσική επιμέλεια και Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης ~ ORKI

Παίζουν οι ηθοποιοί: Θοδωρής Αντωνιάδης, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου, Σοφία Αγγελικοπούλου

Πρεμιέρα: Σάββατο 4 Νοέμβρη 2023
Παραστάσεις: Σάββατο στις 9 μμ. και Κυριακή στις 6:30 μμ.
Διάρκεια: 90΄ χωρίς διάλειμμα

Στους ρόλους του Ραούλ και της Μάρτζορυ ο Θοδωρής Αντωνιάδης και η Ελεονώρα Αντωνιάδου.

***

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

«Ο ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΟΖ»
Του Frank Baum
Σε σκηνοθεσία Νίκου Δαφνή

Πρόκειται για το πασίγνωστο «παραμύθι» του Φρανκ Μπάουμ, γεμάτο συμβολισμούς, που για πολλούς θεωρούνται «προφητικοί» της εποχής μας.
Αναφέρεται στις περιπέτειες της μικρής Δώρας, που ένας κυκλώνας την έστειλε μακριά απ’ την πατρίδα της και στις προσπάθειές της να βρει τον «μάγο» του Οζ για να τη βοηθήσει να επιστρέψει στο σπίτι της. Στο δρόμο της θα συναντήσει τρία πλάσματα που ζητούν και αυτά τη βοήθεια του «μάγου» για να τους δώσει αυτά που νομίζουν ότι στερούνται. Ένα σκιάχτρο, που ζητά μυαλό, έναν τενεκεδένιο ξυλοκόπο που ζητά καρδιά κι ένα λιοντάρι, που ζητά θάρρος.
Στο τέλος του έργου ο μικρός (και όχι μόνο) θεατής θα βγάλει τα συμπεράσματά του:
Η φιλία, η συντροφικότητα, η συλλογική προσπάθεια και η κατανόηση, είναι ο μόνος τρόπος, για να πετύχει τους στόχους του, χωρίς να καταφεύγει σε «σωτήρες», που εκμεταλλεύονται τα «αδιέξοδα» κάθε εποχής, τη μοναξιά και την έλλειψη επικοινωνίας.
Και ακόμη: Όσο μεγαλύτερη μόρφωση και πολιτισμός υπάρχει, τόσο λιγότερος χώρος απομένει για να επιβιώσουν «μάγοι» και προκαταλήψεις.

Ταυτότητα παράστασης

«Ο Μάγος του Οζ»
Του Frank Baum
Διασκευή – σκηνοθεσία: Νίκος Δαφνής
Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Σκηνικά – εικαστικά και κοστούμια: Ελένη Σουμή
Χορογραφίες: Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου
Φωτισμοί: Νίκος Μαυρόπουλος
Φωτογραφίες: Μαριέτα Ρούσσου
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης ~ ORKI
Παίζουν οι ηθοποιοί: Σοφία Αγγελικοπούλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Νίκος Καραστέργιος, Αλέξανδρος Μαράκης-Μπούρκας, Ευαγγελία Μπέγα, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου, Νίκος Σταματόπουλος.

Κάθε Κυριακή στις 12:00
καθημερινές για σχολεία
Έναρξη 5 Νοεμβρίου 2023
Διάρκεια: 75΄

***

«ΤO ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΠΙΑ ΕΔΩ»
Του Νίκου Δαφνή

Το έργο, γραμμένο από τον Νίκο Δαφνή, σχετίζεται με την υποβάθμιση της ζωής μας από την ασύδοτη βιομηχανική ανάπτυξη και από τη βάναυση και ατιμώρητη εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος.
Θα παρακολουθήσουμε την από παλιά γνωστή σκηνοθετική φόρμα «θέατρο μέσα στο θέατρο», που ενθαρρύνει τα παιδιά – θεατές να συμμετέχουν στη δράση.
Η παράσταση βασίζεται στο παρακάτω εύρημα:
Ένας διάσημος περιβαλλοντολόγος, φτάνει στο χώρο για να κάνει μια διάλεξη σχετική με το περιβάλλον, διακόπτοντας την πρόβα κάποιων ηθοποιών που ετοιμάζουν μια θεατρική παράσταση. Ο «καθηγητής» τους προτείνει να αυτοσχεδιάσουν (σαν καλλιτέχνες) πάνω σ’ αυτά που ο ίδιος (σαν επιστήμονας) θα ήθελε να αναφέρει στη διάλεξή του. Και η παράσταση αρχίζει…
Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2023» του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ταυτότητα παράστασης

«Το Πράσινο Δεν Μένει Πια Εδώ»
Κείμενο – σκηνοθεσία: Νίκος Δαφνής
Μουσική: Σάκης Τσιλίκης
Σκηνικά – Κατασκευές – κοστούμια – μάσκες: Ελένη Σουμή
Χορογραφίες: Αλέξανδρος Χατζιάρας
Φωτισμοί: Νίκος Μαυρόπουλος
Φωτογραφίες: Βαλέρια Ισάεβα
Afisa: Μαριέτα Ρούσσου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Σοφία Αγγελικοπούλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Νίκος Καραστέργιος, Αλέξανδρος Μαράκης – Μπούρκας, Ευαγγελία Μπέγα, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου, Νίκος Σταματόπουλος.

Καθημερινές για σχολεία
Έναρξη Οκτώβρης 2023
Διάρκεια: 75΄

***

Πληροφορίες, καθημερινά στο 210 481 6200
Καθώς και στο www.katoapotigefyra.gr

Επικοινωνία: Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου | [email protected]

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -