18.3 C
Athens
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Θέατρο και Θεραπεία: Σειρά τηλεσυναντήσεων από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών

 

Μια εξερεύνηση του ιαματικού χαρακτήρα των επιτελεστικών τεχνών από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών οργανώνει και παρουσιάζει σειρά τηλεσυναντήσεων με πρόσωπα της επιστήμης, του θεάτρου και της εκπαίδευσης που φιλοδοξεί να αναδείξει τη σχέση Θεάτρου και Θεραπείας, κάθε Κυριακή, στις 12:00 το μεσημέρι, σε ζωντανή μετάδοση από το κανάλι του Τμήματος στο ΥouTube. Το πρόγραμμα εκτείνεται σε 24 εβδομάδες με έναρξη από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 και λήξη στις 20 Ιουνίου 2021.

Η συμμετοχή και η παρακολούθηση είναι δωρεάν και δεν απαιτείται εγγραφή.

Οι συναντήσεις κοινοποιούνται μέσα από τον ιστότοπο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών καθώς και από το κοινωνικό δίκτυο του Τμήματος στο Facebook.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής και την υποστήριξη των εκδόσεων Αρμός, με την επιμέλεια και τον συντονισμό του καθηγητή και προέδρου του Τμήματος Ιωσήφ Βιβιλάκη.

3η Συνάντηση

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021:

Νίκος Τζαβάρας

Ο Οιδίποδας από την Κόρινθο στη Θήβα. Μια ψυχαναλυτική εκδοχή

Σύνδεσμος: https://youtu.be/ZWoHATRwO8o

 Λίγα λόγια για τη δράση

Η πανδημία λόγω του ιού Covid-19 σφραγίζει την εποχή μας, επηρεάζει τις συμπεριφορές, αλλάζει τις ζωές όλων και καταδεικνύει πόσο ευάλωτοι είμαστε ως άνθρωποι στο απρόβλεπτο αλλά και πόσο μπορούμε να δυναμώσουμε μέσα από τα ελλείμματα και τις αδυναμίες μας. Οι επιπτώσεις στις παραστατικές τέχνες είναι απτές. Ήδη από την Άνοιξη του 2020, ο κόσμος του θεάτρου είναι σε κρίση, αφού παραστάσεις και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν σε ένα απροσδιόριστο μέλλον. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα λειτουργήσει το θέατρο όταν οφείλουμε να μείνουμε μακριά ο ένας από τον άλλον και όταν καταλήγουμε να λέμε «ζωντανή» μια απευθείας μετάδοση, ενώ στερούμαστε τη σωματική επαφή και συνύπαρξη.

Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η πανδημία για τη σχέση της θεατρικής τέχνης με την ιατρική. Ήδη από την αρχαιότητα τα Ασκληπιεία έπαιζαν σπουδαίο ρόλο στη θεραπευτική πράξη. Άραγε, σήμερα το θέατρο και η λογική της παράστασης μπορούν να λειτουργήσουν παρεμβατικά στη θεραπευτική πρακτική; Ποιες είναι οι οφειλές της ψυχανάλυσης στο δράμα; Οι ίδιοι οι καλλιτέχνες μέσα από τους πολλαπλούς ρόλους τους αισθάνονται τη θεραπευτική ευεργεσία της τέχνης που επιτελούν; Άλλα ερωτήματα σχετίζονται με τη λειτουργία του θεάτρου και του δράματος εκτός των συμβατικών χώρων, σε άλλους τόπους, όπως νοσοκομεία, δομές φιλοξενίας προσφύγων, σχολεία. Μήπως το μυστήριο του θεάτρου βρίσκει αναπάντεχες εναλλακτικές διαδρομές για να λειτουργήσει θεραπευτικά σε σώμα και ψυχή; Τι συνέπειες μπορεί να έχει ο εγκλεισμός στις θεραπευτικές δυνατότητες του δράματος;

Στο πρόγραμμα μεταξύ άλλων συμμετέχουν:

Ντένια Αθανασοπούλου-Κυπρίου, Μιχαέλα Αντωνίου, Λίνος Αρσένης, Κυριάκος Βλασσόπουλος, Μαρία Γεωργούση, Ίλια Γιακουμάκη, Στεφανία Γουλιώτη, Ιφιγένεια Γρίβα, Άθως Δανέλλης, Καίτη Διαμαντάκου, Νίκος Διαμαντής, Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Μενέλαος Καραντζάς, Μάνος Καρατζογιάννης, Γιώργος Κόρδης, π. Αλέξανδρος Καριώτογλου, Χρυσή Καριώτογλου, Χλόη Κολύρη, Άλκηστις Κοντογιάννη, Αριστέα Κοντραφούρη, Γιώργος Κόρδης, Ηλίας Κουνέλας, Στέλιος Κρασανάκης, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Όλια Λαζαρίδου, Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, Κωνσταντίνος Μαρούγκας, Απόστολος Μαγουλιώτης, Κατερίνα Μάτσα, Χριστίνα Μιχαλοπούλου, Ειρήνη Μουντράκη, Περικλής Μουστάκης, Γιώργος Μπανιώκος, Νάγια Μποέμη, Θέμης Πάνου, Στρατής Πανούριος, Άγγελος Παπαδημητρίου, Ρούλα Πατεράκη, Γιώργος Πεφάνης, Ιάκωβος Ποταμιάνος, Βάλτερ Πούχνερ, Μαρία Σούμπερτ, Μάνος Στεφανίδης, Ευανθία Στιβανάκη, Αγγελική Στρατάκη, Αγνή Στρουμπούλη, Δημήτρης Τάρλοου, Σπύρος Τέγος, Μιράντα Τερζοπούλου, Νίκος Τζαβάρας, Τάκης Τζαμαργιάς, Κλειώ Φανουράκη, Μάρθα Φριντζήλα, Λυδία Φωτοπούλου, Αχιλλέας Χαλδαιάκης, Μάριος Χατζηπροκοπίου, φοιτητές και απόφοιτοι του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών.

Πληροφορίες

ΘΕΑΤΡΟ-ΤΡΑΥΜΑ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

24 ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

27 Δεκεμβρίου 2020 – 20 Ιουνίου 2021

Επικοινωνία: [email protected]

(Μιχαέλα Αντωνίου)

  • Διαβάστε επίσης:

«Θέατρο-Τραύμα-Θεραπεία»: Κύκλος διαδικτυακών συνομιλιών από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -