Οι Θεατρίνων Θεατές και ο σκηνοθέτης Γιώργος Λιβανός γιορτάζοντας τα 15 χρόνια στο Studio Κυψέλης παρουσίασαν το Πρόγραμμα 2024 – 2025 στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πλάκα.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει παραστάσεις, εκδηλώσεις, perfomances, συναυλίες, προβολές, εκθέσεις και το 1ο Winter School.
1o τετράμηνο
***
Κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ και ΤΡΙΤΗ στις 21.15 μ.μ. από ΤΡΙΤΗ 15 Οκτωβρίου
«ΚΟΜΜΑΤΙΑ και ΘΡΥΨΑΛΑ»
50 ΧΡΟΝΙΑ
Του Γιώργου Σκούρτη
Για δεύτερο χρόνο
50 χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα, το αριστούργημα του Γιώργου Σκούρτη, όπως το έφερε στα μέτρα μας και στα δικά σας ο Γιάννης Σολδάτος και με τα νέα επεισόδια έγινε επίκαιρο όσο ποτέ, σε σκηνοθεσία από τον Γιώργο Λιβανό και αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του προηγούμενου χειμώνα.
Η ιστορικής σημασίας τριλογία του Σκούρτη, για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο σύνολό της, έτσι όπως ζήτησε ο ίδιος από τον Γιώργο Λιβανό.
Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο Τέχνης 50 χρόνια πριν, ξαναγράφτηκε και το δεύτερο μέρος του παρουσιάστηκε μια εικοσαετία μετά από το ΚΘΒΕ, ενώ το τρίτο μέρος της τριλογίας ολοκληρώθηκε μόλις το προηγούμενο φθινόπωρο.
Ταυτότητα παράστασης
«Κομμάτια και Θρύψαλα»
Κείμενα: Γιώργος Σκούρτης και Γιάννης Σολδάτος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λιβανός
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιάννης Σολδάτος
Σύμβουλος: Καίτη Ιμπροχώρη
Σκηνικά – κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη
Πρωτότυπη μουσική: Σάκης Τσιλίκης
Δραματουργική επεξεργασία: Μαρία Βλάχου
Κινησιολογία: Σίμωνας Πάτροκλος
Κινηματογράφηση: Αντώνης Μανδρανής
Φωτογραφίες: Άρης Τουρλάκης, Πωλίνα Καστρινού, Κώστας Βολιώτης
Προβολή – επικοινωνία: Νατάσα Παππά
Τεχνική υποστήριξη: Ιπποκράτης Βαφειάδης
Υποδοχή – βοηθός ενδυματολόγου: Vania Alexandovna
Πρόγραμμα: Εκδόσεις ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Επιμέλεια έκδοσης: Έφη Βενιανάκη
Promo: Δημήτρης Βασιλειάδης & Χρύσα Πολυζώη
Πρωταγωνιστούν:
Γιώργος Λιβανός, Πέπη Οικονομοπούλου, Γιάννης Τσιώμου, Μάνος Χατζηγεωργίου, Μαρία Δρακοπούλου, Σόνια Κωτίδου, Μάνος Τσιβιλής, Ζωή Τριανταφυλλίδη, Γιώργος Καρατζάς, Γιάννος Τριανταφύλλου. Στο πιάνο ζωντανά η Νίκη Γκουντούμη.
Από 15 Οκτώβρη κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00 μ.μ.
Τηλέφωνο κρατήσεων 210 881 9571
Διάρκεια: 100 λεπτά, χωρίς διάλειμμα
Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού
Τιμές εισιτηρίων
23 ευρώ VIP, 18 ευρώ κανονικό, 12 ευρώ φοιτητικό, ανέργων, υπερηλίκων, ΑΜΕΑ, 5 ευρώ Ατέλειες ΣΕΗ – ΕΕΣ.
Προπώληση
ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”
***
Κάθε ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21.00 μ.μ.
«ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΣΑΝ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ»
Του Γιώργου Πολυχρονίδη
Για δεύτερο χρόνο
Παρουσιάστηκε την άνοιξη του 2024 με μεγάλη επιτυχία. Επιστρέφει για δέκα παραστάσεις. Ο Γιώργος Λιβανός σκηνοθετεί το έργο «Σαν άνθρωπος, σαν ελέφαντας» του Γιώργου Πολυχρονίδη, βασισμένο στην πραγματική ιστορία του Τζόζεφ Μέρικ, όπως κατεγράφη από τον θεράποντα ιατρό του Φρέντερικ Τρεβς αλλά και τα δημοσιεύματα της εποχής.
Ένας αντιήρωας που η ζωή του αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη και αποδεικνύει την ουσιαστική δύναμη του ανθρώπου αλλά και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα. Ένας άνθρωπος με σωματική δυσπλασία εντυπωσιάζει με τη δύναμη για ζωή και δημιουργία που κρύβει μέσα του.
Η παράσταση θα παίζεται για δέκα Παρασκευές από 11 Οκτωβρίου, κάθε Παρασκευή στις 21.00 μ.μ. σε σκηνοθεσία Γιώργου Λιβανού. Ο Σίμωνας Πάτροκλος έχει αναλάβει την κινησιολογία, η Γιοβάννα Πρασσίνου τα σκηνικά και τα κοστούμια, ο Πάνος Μαλανδρής την πρωτότυπη μουσική σύνθεση, ο Αντώνης Μανδρανής την κινηματογράφηση ο Κώστας Βολιώτης, ο Μάνος Βλαστός και ο Θάνος Γεωργίου τη φωτογράφηση και τις Δημόσιες σχέσεις η Ζωή Τριανταφυλλίδη.
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Λιβανός, Γιώργος Πολυχρονίδης, Τέτα Κωσταντά, Γιάννος Τριανταφύλλου, Ζωή Τριανταφυλλίδη, Γιάννης Δημητράκης και σε φιλική συμμετοχή ο Αντώνης Τρικαμηνάς.
Εισιτήρια 12 ευρώ γενική είσοδος. Διάρκεια 75 λεπτά.
Μια συμπαραγωγή των Θεατρίνων Θεατές και της ομάδας DIO FILOI, για δέκα Παρασκευές από 11 Οκτώβρη, μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.
Προπώληση
ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”
***
ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΑ
*Από το τέλος Οκτωβρίου κάθε δεύτερο Σάββατο ο Νίκος Αβαγιανός με τη Νανά Δόμβρου. Σε τραγούδια και μικρά θεατρικά της παρέας «Έλα να πούμε ένα τραγούδι» με πολλούς guests.
*Στις 20 και στις 30 Νοεμβρίου Stand Up Comedy με τον Αλέξανδρο Πετρακά.
*Για μια φορά κάθε μήνα, προβολές σπανίων συγχρόνων ελληνικών παραστάσεων με τον τίτλο «Το Θέατρο για πάντα ζει».
***
ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ στις 19.00 μ.μ.
«Δραματοποιημένη ποίηση» από την Ομάδα «Μύθος»
Με δυο ποιήματα του Σαίξπηρ, το «Αφροδίτη και Άδωνις» του 1593 και το «Ο Βιασμός της Λουκρητίας», του 1594. Παίζουν Θεοδώρα Τσέπα, Έφη Χατζούλη, Ιωάννα Προσμίτη, Ράνια Πρέβεζα, Ζωή Τριανταφυλλίδη, Μανώλης Μελικάκης.
***
ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ στις 21.00 μ.μ.
«Παρασκήνιο»
Του Μάνου Καραβασίλη
Το έργο του Μάνου Καραβασίλη είναι μια πρωτότυπη σύγκρουση δυο κόσμων του παλιού και του καινούριου με φόντο ένα σύγχρονο θέατρο στη Γαλλία σήμερα. Ένας πρωταγωνιστής και ο βοηθός του ετοιμάζονται να παίξουν Πίντερ και ξαφνικά, όλα ανατρέπονται.
Μια περίεργη απολαυστική κωμωδία για το θέατρο και τους ανθρώπους του με χιούμορ και τρυφεράδα.
Σκηνοθεσία- σκηνικό Γιώργος Λιβανός, κοστούμια Θεατρίνων Θεατές. Φωτογραφίες Κώστας Βολιώτης, Θάνος Γεωργίου, Κινηματογράφηση Αντώνης Μανδρανής. Παίζουν: Τάκης Κτενάς και Σωτήρης Αντωνίου.
***
ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ
«Το γράμμα μιας άγνωστης»
Του Στέφαν Τσβάιχ
«Το γράμμα μιας άγνωστης», του Στέφαν Τσβάιχ σε θεατρική απόδοση Βαλεντίνης Λουρμπά με την Γωγώ Ατζολετάκη στον ομώνυμο ρόλο και σκηνοθεσία- εικαστική επιμέλεια Γιώργου Λιβανού. Από τους Θεατρίνων Θεατές.
Η δημοφιλέστερη νουβέλα του εξαιρετικά αγαπητού στη χώρα μας Αυστριακού συγγραφέα Στέφαν Τσβάιχ, είναι η ιστορία ενός μεγάλου πάθους. Μια νεαρή κοπέλα ερωτεύεται έναν επιτυχημένο συγγραφέα και χτίζει όλη της τη ζωή πάνω στην ύπαρξή του. Ένα ρεσιτάλ ερμηνείας κι ένας ύμνος στο ιδανικό του έρωτα, σύγχρονος όσο ποτέ.
***
«Leonardo’s Ring»
Του Rick Elice
Ακολουθεί το περίφημο «Leonardo’s Ring» του Rick Elice, που είναι βραβευμένος με τέσσερα Tony Awards.
Αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία pocket theater στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές. Παίχθηκε τρία χρόνια και επιστρέφει στο σπίτι του.
Θεωρείται – σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών – ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα μοντέρνα θεατρικά κείμενα, που πραγματεύεται το δικαίωμα στη διαφορετικότητα.
Η παράσταση είναι αφιερωμένη στους δυο συντελεστές των «Θεατρίνων Θεατές» που δεν είναι πλέον στη ζωή. Τον σύμβουλο παράστασης, τον δημοσιογράφο Βασίλη Μπουζιώτη και την ηθοποιό Μαριάννα Τόλη η οποία είχε υπογράψει τους στίχους και τη μουσική επιλογή. Χωρίς αυτούς τους δυο συνεργάτες η παράσταση δεν θα είχε γνωρίσει ποτέ αυτή την επιτυχία.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Κώστας Βούλγαρης
Σκηνοθεσία – επεξεργασία και απόδοση κειμένου – σχεδιασμός φώτων: Γιώργος Λιβανός.
Σκηνικά και κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη
Κινησιολογία – χορογραφίες: Σίμωνας Πάτροκλος
3d animation: Φώτης Σπυρόπουλος
Φωτογραφίες: Άρης Τουρλάκης
Κινηματογράφηση: Αντώνης Μανδράνης
Μοντάζ: Μιχάλης Φελάνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Δρακοπούλου
Κατασκευές: Διονύσης Κατερέλος
Βοηθός ενδυματολόγου – κατασκευές: Βάνια Αλεξάντροβα
Αφίσα: Νίκος Χατζίρης
Σύμβουλος δραματουργός: Γιάννης Ζέρβας
Υπεύθυνος επικοινωνίας θεάτρου: Νικόλας Σαραφανιάν
Γραφιστική βάση: Goran Misalcik
Ηχογράφηση: Studio Μύθος
Δημόσιες Σχέσεις: Νατάσα Παππά
-Τα τραγούδια της παράστασης έχουν ερμηνεύσει: Η Μαριάννα Τόλη και ο Γιάννης Φίλιας οι οποίοι είχαν παίξει αντίστοιχα κιθάρα και πιάνο. Το δεύτερο τραγούδι της παράστασης το ερμηνεύει ο Φίλιππας Κωνσταντίνου και τον συνοδεύει στο πιάνο η Νίκη Γκουντούμη.
-Δικαιώματα για την Ελλάδα: Γιώργος Λιβανός και Θεατρίνων Θεατές.
Πρωταγωνιστούν:
Γιώργος Παράσχος, Στέφανος Κακαβούλης, Μάνος Τσιβιλής, Γιώργος Καραντζάς, Theo Couloumbis και Σταμάτης Λεϊμονίτης.
***
«Tiffany’s Red Days»
Του Βασίλη Θεοδώρου
Τέλος ετοιμάζεται και το έργο του Βασίλη Θεοδώρου «Tiffany’s Red Days» με την Σοφία Μπεράτη και τον Γιώργο Λιβανό. Τη σκηνοθεσία και την εικαστική επιμέλεια υπογράφει ο Γιώργος Λιβανός.
Πρόκειται για μια περίεργη ερωτική ιστορία εμπνευσμένη από τον ανατρεπτικό ερωτικό πεσιμισμό του Τρούμαν Καπότε. Με αφορμή, ένα σύντομο μυθιστόρημα για μια εύθυμη κοπέλα, που αγαπά τη ζωή με το δικό της τρόπο και ένα συγγραφέα που ζει για να γράφει απολαμβάνοντας την ανωνυμία, σκιαγραφείται μια σχέση με φόντο μια μεγαλούπολη, την ανέμελη ζωή, τα πάρτι, τις φιλίες, τις απογοητεύσεις και τις κρίσεις. Ήρωες που αναζητούν την ευτυχία στα πιο απίθανα μέρη και, κατά κάποιον τρόπο, την βρίσκουν. Ο Τρούμαν Καπότε άλλωστε υποστήριζε πως μόνο σ’ αυτά την συναντάς. Ένα περίεργο ζευγάρι ερωτοτροπεί κόντρα στη διάθεση του, που είναι «κόκκινη» όπως οι μέρες που ξυπνάς με ένα περίεργο φόβο, που δεν προσδιορίζεται, που δεν οδηγεί πουθενά παρά στην ανάγκη να επικοινωνήσεις τη μοναξιά σου μέσα από ένα τραγούδι…
***
ΕΞΤΡΑ
Τα Χριστούγεννα θα παρουσιαστούν σε τέσσερις εορταστικές παραστάσεις
Τα «Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους»
Παίζουν και τραγουδούν
Καίτη Ιμπροχώρη, Πέπη Οικονομοπούλου, Γιώργος Λιβανός, Νότα Παρούση, Γιάννης Τσιώμου, Σοφία Μπεράτη, Σόνια Κωτίδου, Μαρία Δρακοπούλου, Μάνος Τσιβιλής, Γιάννος Τριανταφύλλου και στο πιάνο η Νίκη Γκουντούμη.
***
ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ:
Προετοιμάζονται οι παραστάσεις: «Από τον Καθρέφτη», της Πέπης Οικονομοπούλου, Οι «Minos Two», της Στέλλας Μαρή, το έργο «Η Κάρεν Στόουν δεν μένει πιά εδώ», σε επανάληψη με την Καίτη Ιμπροχώρη.
Επίσης, η καινούρια σκηνοθετική δουλειά του Γιάννη Τσιώμου πάνω στο έργο «Τι απέγινε η Νόρα», το έργο του Νάσου Αγγέλου «Κονιάκ μετά την καταιγίδα» και το έργο του Γιώργου Βασιλειάδη «Μέσα σου».
Η θεατρική χρονιά είναι αφιερωμένη από τους «Θεατρίνων Θεατές» στο νεοελληνικό θέατρο.
***
«Winter School»
Φέτος θα λειτουργήσει για πρώτη χρονιά το Θεατρικό εργαστήρι του Studio Κυψέλης με τον τίτλο «Winter School».
Έναρξη: Στις 15 Οκτωβρίου
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Ο Σκηνοθέτης Γιώργος Λιβανός και μαζί του οι συνεργάτες του Καίτη Ιμπροχώρη, Πέπη Οικονομοπούλου, Μάνο Χατζηγεωργίου, Σίμωνα Πάτροκλο, Νίκη Γκουντούμη και το Studio Κυψέλης προετοίμασαν ένα γεμάτο πρόγραμμα διδασκαλίας που περιλαμβάνει τα εξής:
1. Εισαγωγή στη μέθοδο του Γραμμικού Συμβολισμού, που ο Γιώργος Λιβανός, έφερε στην Ελλάδα και που δίνει πάγιες εντολές για την κατανόηση ενός κειμένου και τη σκηνική υποστήριξη του. Όπως και τα συστήματα θεάτρου που διδάσκουν οι κυρίες Ιμπροχώρη και Οικονομοπούλου.
2. Βασικές υποκριτικές αρχές, για όσους θέλουν να ασχοληθούν με το θέατρο σαν εκτόνωση, σαν ανάγκη προσωπικής προβολής (ανάλογα με την επαγγελματική βάση του καθενός) ή να το γνωρίσουν σταδιακά από κοντά.
3. Άσκηση φωνής – σώματος.
4. Ιστορία ρόλου, ή αλλιώς πως να προσεγγίσετε τον ήρωα, που θέλετε να υποδυθείτε στη σκηνή ή την καθημερινότητα.
5. Ελάτε να φτιάξουμε ένα μύθο, όπου οι συμμετέχοντες θα γράψουν, οργανώσουν και θα υλοποιήσουν μια παράσταση στον όμορφο χώρο του θεάτρου μας.
6. Ας κρατήσουμε τις στιγμές, μικρές ιστορίες εικαστικών διεξόδων από την καθημερινότητα.
7. Επικοινωνία – επαφή. Ας μάθουμε ν’ αγγίζουμε τον άλλο μιας και η βασική αρχή της ανθρώπινης επαφής γίνεται πηγή δημιουργίας.
Στο τέλος του σεμιναρίου θα γίνει παράσταση και θα δοθεί πιστοποίηση σπουδών.
Παράλληλα με τα παραπάνω θα υπάρχουν βραδινές επισκέψεις – άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, περίπατοι και ομιλίες από αξιόλογους Guest που θα μοιραστούν μαζί σας την γνώση και τη φιλοσοφίας ζωής τους.
***
Διάρκεια Winter Schoool
Δύο συναντήσεις εβδομαδιαία (* θα συναποφασιστούν οι ημέρες με τους σπουδαστές. Προτεραιότητα σε Σαββατοκύριακο)
Από 15 Οκτωβρίου έως και 15 Ιουνίου.
ΣτοStudio Κυψέλης
Σπετσοπούλας 9 [από Κυψέλης 51].
Πληροφορίες και Κρατήσεις στα τηλέφωνα: 210 881 9571, 694 453 5261 και 694 562 9500 μέχρι τις 13 Οκτωβρίου.
Τιμή συμμετοχής 65 και 100 ευρώ το άτομο το μήνα. [Αντίστοιχα, κατ’ επιλογή, μία ή δύο συναντήσεις την εβδομάδα].
***
[*] Οι «Θεατρίνων Θεατές» ευχαριστούν το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για την παραχώρηση του χώρου στη φετινή παρουσίαση του προγράμματος.