14.6 C
Athens
Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

«Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης». Εργαστήρια και εκδηλώσεις για το καλοκαίρι του 2020

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης με την πνευματική του κληρονομιά εξακολουθεί να εμπνέει και να προσφέρει με το έργο και την αέναη παρουσία του. Έτσι για άλλη μια χρονιά, την 5η συνεχόμενη, το «Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης» σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διοργανώνει κι αυτό το καλοκαίρι μια σειρά εκδηλώσεων και εργαστηρίων.

 

 

Ο αγαπημένος μας συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης στο γραφείο του.

 

 

Στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να δει το γραφείο του συγγραφέα, προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα, πορτρέτα, σκίτσα, μετάλλια, πλακέτες και αρχειακό υλικό, πολύτιμη και ευγενική δωρεά της κόρης του, Κατερίνας Καμπανέλλη.

Επίσης, μπορεί να μελετήσει όλα τα έργα του που έχουν εκδοθεί, μελέτες και για το έργο του, μεταφράσεις έργων του και να δει ψηφιοποιημένες συνεντεύξεις του και ταινίες στις οποίες έγραψε το σενάριο ή σκηνοθέτησε.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και του αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου για τα Μουσεία και τους κλειστούς χώρους, αυτό το καλοκαίρι εγκαινιάζεται μια σειρά διαδικτυακών εργαστηρίων. Έτσι δίνεται η δυνατότητα αφενός να συνεχιστούν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι και αφετέρου εξασφαλίζεται η δυνατότητα να τα παρακολουθήσουν ενδιαφερόμενοι από τις Κυκλάδες και από όλη την Ελλάδα.

 

***

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η είσοδος στο Μουσείο αλλά και η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις και τα εργαστήρια είναι δωρεάν.

 

***

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020

 

***

 

«Η ταινία της Τετάρτης. Από τη σκηνή στην οθόνη»

 

Σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου κάθε Τετάρτη θα προβάλλεται μια ταινία βασισμένη σε έργα του κλασικού ρεπερτορίου, στον Προαύλιο Χώρο της Πρώην Σχολής Ουρσουλινών. Πάντα με την τήρηση όλων των μέτρων που ισχύουν για δράσεις σε εξωτερικούς χώρους.
Από Τετάρτη 12 Αυγούστου μέχρι και Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020, στις 9 μ.μ.

 

***

 

«Ανάγνωση θεατρικού έργου»

 

Γνωριμία με ένα ακόμα θεατρικό κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη και συζήτηση πάνω στους θεματικούς άξονες που αναφέρονται σ’ αυτό. Σε εξωτερικό χώρο και ημερομηνία που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Σε σκηνοθετική επιμέλεια Κατερίνας Πολυχρονοπούλου.

 

***

 

 

 

«Εργαστήρι Θεατρικής Γραφής»

 

Για πέμπτη χρονιά οργανώνεται το εργαστήρι θεατρικής γραφής. Φέτος θα γίνει διαδικτυακά κι έχει τίτλο: «Άμα τελειώσει ο πόλεμος μη με ξεχάσεις». Μέσα από στοιχεία της βιογραφίας του Ιάκωβου Καμπανέλλη αλλά και μέσα από τους ήρωες των θεατρικών του έργων, θα ξεναγηθούμε στις πολλές περιπέτειες της ζωής του. Το έργο θα έχει τη μορφή ενός ορατορίου, μιας αυτοβιογραφικής «επιθεώρησης» ακολουθώντας τη δομική ιδέα του «Μεγάλου μας Τσίρκου», με μουσικά περάσματα από τα τραγούδια που γράφτηκαν σε δικούς του στίχους και μουσικές που καθόρισαν τον «αιώνα» του και την ιστορία.
Διάρκεια: 32 ώρες. 2 φορές την εβδομάδα από 2 ώρες. Συνολική διάρκεια: 2 μήνες. Πρώτη συνάντηση: Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020 και ώρα 20.00
Με την ηθοποιό και θεατρική συγγραφέα Μαρία Κυριάκη.

 

***

 

«Εργαστήρι Συγγραφής Σεναρίου»

 

Ξεκινάει για πρώτη χρονιά εργαστήρι συγγραφής σεναρίου. Το εργαστήρι θα γίνει διαδικτυακά κι έχει τίτλο: «Πόρτα κλειστή με σιδεριά διπλά μανταλωμένη». Ιστορίες για τον εγκλεισμό. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την περιπέτεια της συγγραφής ενός σεναρίου, να αντλήσουν από τη συνεργασία και την επικοινωνία, να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να εντρυφήσουν στο έργο και τις ξεχωριστές ποιότητες του Ιάκωβου Καμπανέλλη, του συγγραφέα που άφησε το αποτύπωμά του έντονο στον 20ό αιώνα.
Διάρκεια: 32 ώρες. 2 φορές την εβδομάδα από 2 ώρες. Συνολική διάρκεια: 2 μήνες. Πρώτη διαδικτυακή συνάντηση την Παρασκευή 8 Αυγούστου 2020 και ώρα 20.00
Με την ηθοποιό και θεατρική συγγραφέα Μαρία Κυριάκη.

 

***

 

Δημήτρης Παντελιάς / Σκηνοθέτης.

 

 

«Εργαστήρι σκηνοθεσίας κινηματογράφου»

 

Για πρώτη φορά ξεκινά και το εργαστήρι σκηνοθεσίας κινηματογράφου. Οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με την πρoπαραγωγή, με την κυρίως πρoεργασία, με το γύρισμα και με τη μεταπαραγωγή (post production). Θα αναλύσουν τεχνικά και καλλιτεχνικά θέματα που απασχολούν όλη τη διαδικασία κατασκευής μιας ταινίας. Θα δοθούν παραδείγματα και αν είναι εφικτό (εξαρτάται από την δυνατότητα των συμμετεχόντων)θα γίνουν και μερικές κατασκευαστικές ασκήσεις. Στο τέλος και με τη συμμετοχή του εργαστηρίου «Συγγραφή σεναρίου» θα οδηγηθούν στην παραγωγή μίας ή περισσοτέρων ταινιών μικρού μήκους, ώστε να μπορέσει να γίνει ορατό το αποτέλεσμα όλης αυτής της εκπαιδευτικής διαδρομής.
Διάρκεια: 20 ώρες. 2 φορές την εβδομάδα από 2 ώρες. Πρώτη διαδικτυακή συνάντηση Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020 και ώρα 17.00
Με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Παντελιά.

 

***

 

Κατερίνα Καμπανέλλη / Σκηνογράφος – ενδυματολόγος.

 

«Εργαστήρι σκηνογραφίας»

 

Επίσης για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι Ιστορίας Σκηνογραφίας και Ιστορίας Ενδύματος. Για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τις μορφές του θεατρικού χώρου και του ενδύματος, μέσα από ένα ταξίδι στο χρόνο.
Διάρκεια: 20 ώρες. 2 φορές την εβδομάδα από 2 ώρες. Πρώτη διαδικτυακή συνάντηση: Πέμπτη 03 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 18.00
Με τη σκηνογράφο – ενδυματολόγο Κατερίνα Καμπανέλλη.

 

***

 

«Να γράψουμε ένα παραμύθι»;

 

Με αφορμή το ανέκδοτο θεατρικό παραμύθι του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το δάσος του κακού» και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας προσφέρει η νέα τεχνολογία, πραγματοποιούμε και φέτος το εργαστήρι μας, το οποίο αποκτά μια νέα μορφή: διαδικτυακή. Έχοντας ως βάση το έργο του μεγάλου Νάξιου συγγραφέα, γράφουμε τις δικές μας ιστορίες και τις συνθέτουμε για να δημιουργήσουμε ένα καινούριο παραμύθι!
Χρονική διάρκεια εργαστηρίου: 10 ώρες (2 φορές την εβδομάδα από 1 ώρα). Για παιδιά (από 8-12 χρόνων). Πρώτη διαδικτυακή συνάντηση: Τρίτη 11 Αυγούστου 2020 και ώρα 12.00
Με την ηθοποιό και θεατρική συγγραφέα Γεωργία Παρασκευά.

 

***

 

«Κάνω το ποίημα εικόνα»

 

Δημιουργούμε τις δικές μας εικόνες με αφορμή τα μελοποιημένα ποιήματα του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Μολύβι, χαρτί, χρώματα, πινέλα και με οδηγό τη φαντασία μας θα δημιουργήσουμε την εικόνα του καλοκαιριού στο Αιγαίο. Ένα εικαστικό εργαστήρι εξ αποστάσεως.
Χρονική διάρκεια εργαστηρίου: 10 ώρες (2 φορές την εβδομάδα από 1 ώρα). Για παιδιά (από 8-12 χρόνων). Πρώτη διαδικτυακή συνάντηση: Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020 και ώρα 12.00
Με τη φωτογράφο – εικαστικό: Κική Ημέλλου.

 

***

 

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Δηλώσεις συμμετοχής για τα εργαστήρια στα τηλέφωνα: 2285023619 και στο τηλέφωνο 6932460616 τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.
Οργάνωση Εργαστηρίων – Εκδηλώσεων Θεατρικού Μουσείου Ιάκωβος Καμπανέλλης: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Τοποθεσία: Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, περιοχή Γρόττα, Χώρα – Νάξος (Δίπλα στο Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης).
Ώρες λειτουργίας του Μουσείου: Δευτέρα – Σάββατο και ώρες: 11.00 – 14.00 και 19.00 – 22.00

Τιμή εισιτηρίου: Είσοδος ελεύθερη

Τηλέφωνο επικοινωνίας: +30 2285023619

Email: [email protected]

 

***

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο στις 2 Δεκεμβρίου 1921 και ήταν το έκτο από τα εννέα παιδιά του Στέφανου Καμπανέλλη, εμπειρικού φαρμακοποιού, και της Αικατερίνης Λάσκαρη. Ο πατέρας του καταγόταν από την Χίο, ενώ η μητέρα του προερχόταν από παλιά αρχοντική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης.
Ο αγαπημένος συγγραφέας πέθανε στις 29 Μαρτίου 2011, λίγο μετά την εκδημία της γυναίκας του.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -