Θεατρικά Θερινά Εργαστήρια για παιδιά και εφήβους από τον Θοδωρή Οικονομίδη

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατροπαιδαγωγός Θοδωρής Οικονομίδης παραδίδει Θεατρικά Θερινά Εργαστήρια για παιδιά και εφήβους.
Τα μαθήματα απευθύνονται σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς πολιτισμού, Συλλόγους Γονέων και κηδεμόνων, Πολιτιστικούς Συλλόγους, για τη δημιουργία θεατρικών εργαστηρίων για παιδιά και εφήβους, με σκοπό την ποιοτική τους απασχόληση στην περίοδο των διακοπών τους και την ψυχολογική απεμπλοκή τους από τη δύσκολη περίοδο που προηγήθηκε της καραντίνας.

«Παιδικοί Θίασοι» για μαθητές και μαθήτριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (8-12 ετών)

«Εφηβικοί Θίασοι» για μαθητές και μαθήτριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (12-18 ετών)

Ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που χρησιμοποιεί τις τέχνες σαν εργαλεία καλλιέργειας, μόρφωσης και ποιοτικής ψυχαγωγίας.

Μέσα από βιωματικές δράσεις, παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς, ο σκηνοθέτης και θεατροπαιδαγωγός Θοδωρής Οικονομίδης, σχηματίζει μαθητικούς θιάσους οι οποίοι σε κύκλους δοκιμών-μαθημάτων (3 ωρών) ετοιμάζουν θεατρικές παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στο κοινό της τοπικής κοινότητας.

 

 

Ο Θοδωρής Οικονομίδης εξηγεί:

Καινοτομούμε όσον αφορά τον τρόπο προετοιμασίας, αφήνοντας τα παιδιά που θα συμμετέχουν στους θιάσους, να επιλέξουν μέσα από τις προτάσεις μας, το τελικό θέμα της παράστασης που θα ανεβάσουμε. Κάποιες από τις προτάσεις μας είναι:

-Για τον «Παιδικό Θίασο»:
«Παραμύθια από όλο τον κόσμο»
Μια συλλογή παραδοσιακών παραμυθιών από διάφορες χώρες του πλανήτη, θεατροποιημένα για παιδιά, σε μια παράσταση φαντασίας και εφευρετικότητας.

-«Οδύσσειας Σύνοψη»
Θεατρική διασκευή του Ομηρικού έπους για παιδιά, με γραμμικό τρόπο αφήγησης, από την Τροία στην Ιθάκη.

-«Αργοναυτική Εκστρατεία»
Οι περιπέτειες του Ιάσονα και των συντρόφων του σε μια θεατρική διασκευή για παιδιά.

-Για τον «Εφηβικό Θίασο»
«Του νεκρού αδερφού και άλλες ιστορίες»
Μια σειρά παραλογών- δημοτικών ποιημάτων της λαϊκής μας παράδοσης, θεατροποιημένα με τις τεχνικές τις αρχαιοελληνικής τραγωδίας.

-«Όνειρο Θερινής Νυκτός»
Το αριστούργημα του William Shakespeare σε μια διασκευή για εφηβικό θέατρο.

-«Θέατρο Ντοκουμέντο – Documentary Theater»
Φέρνουμε τους νέους και τις νέες σε επαφή με την πιο σύγχρονη μέθοδο θεατρικής δημιουργίας, αυτή του Θεάτρου Ντοκουμέντο. Η όλη δημιουργία της παράστασης, από την έρευνα για την επιλογή του θέματος, μέχρι την τελική παρουσίασή της, γίνεται εξολοκλήρου από τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες, υπό την καθοδήγηση και τη βοήθεια του σκηνοθέτη και των συνεργατών του.

Δυο λόγια για τη θεατρική διδασκαλία και την εκπαιδευτική μέθοδο που εφαρμόζουμε.
Η εκπαιδευτική διαδικασία μας, βασίζεται πάνω στη σύγχρονη παιδαγωγική μέθοδο της Οικοδόμησης της Γνώσης. Αφήνουμε στα παιδιά τον χώρο να δημιουργήσουν, προσφέροντάς τους τα κατάλληλα εφόδια και εργαλεία για να φανταστούν και να εκφραστούν, καθοδηγώντας τα έτσι προς το τελικό στόχο μας: τη μόρφωση μέσω της ατομικής βιωματικής εμπειρίας.
Επίσης η καλλιέργεια της Θετικότητας και της Συναδελφικότητας είναι βασικά στοιχεία της μεθόδου μας.
Η καλλιτεχνική μέθοδός μας βασίζεται πάνω στο μοντέλο της Βιωματικής Δράσης, με αποτέλεσμα το παιδί να βρίσκεται από την αρχή μέχρι το τέλος της διαδικασίας σε ένα χώρο ελευθερίας έκφρασης και πνεύματος, χωρίς στεγανά και περιορισμούς, με στόχο την ανάπτυξη της φαντασίας, της δημιουργικότητας και της μόρφωσης μέσω βιώματος.
Οι παραστάσεις που παράγουμε έχουν ζωντανή μουσική επί σκηνής και βασίζονται πάνω στις μεθόδους του σωματικού θεάτρου και του θεάτρου φαντασίας.
Επίσης βασικό μέλημά μας είναι να συμπεριλάβουμε και τις υπόλοιπες τέχνες στο έργο μας -σκηνογραφία, ενδυματολογία, φωτισμό, ζωγραφική, συγγραφή, video, φωτογραφία, χορό, γλυπτική- και να αναδείξουμε έτσι τις τυχόν ξεχωριστές ικανότητες των συμμετεχόντων στη δράση μέσω της τελικής παράστασής μας.

Πρόσκληση.
Ελάτε να παίξουμε με της τέχνες σε ένα περιβάλλον όπου ασκείται η φαντασία και η ευρηματικότητα,
-σε ένα περιβάλλον όπου η ιδέα και η δημιουργία είναι οι βασικές πρώτες ύλες,
-σε ένα περιβάλλον όπου όλα είναι δυνατά και η έκφραση έρχεται σε πρώτη μοίρα.
Ελάτε να μπούμε σε έναν κόσμο περιπέτειας και δράσης όπου όλα είναι δυνατά.
Ελάτε να μπούμε στον μαγικό κόσμο του θεάτρου και της μουσικής με οδηγό τη φαντασία.

  • Διδασκαλία – Σκηνοθεσία: Θοδωρής Οικονομίδης
    6972880589 – tikonomidis@yahoo.gr- FB: Theodoros Oikonomidis

***

Ο Θοδωρής Οικονομίδης αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Κ.Θ.Β.Ε. το 1997. Ειδικεύεται στο σωματικό θέατρο και στη χρήση μάσκας. Έχει δεκαετή εμπειρία στην Παιδαγωγική του Θεάτρου.
Έχει πάρει Βραβείο UNESCO για την προσφορά του έργου του Ερωφίλη project στη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας, 2019 και Βραβείο Μελίνα Μερκούρη, για την προσφορά του στην περιφέρεια, 2007.
Έχει συμμετάσχει και διακριθεί σε Διεθνή Φεστιβάλ όπως: Toronto Modern Theater Festival, Theatre Festival Τampere-Finland, Euro Art Festival Blagoevgrad – Boulgaria, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Dialog Festival – Πολωνία, Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας-Κιλκίς, Λευκωσία, 43o Kontrapunkt International Festival-Norgay, Sibiu International Theatre Festival – Roumania, Sani Festival Χαλκιδική, Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου, Φεστιβάλ Θεάτρου Πέτρας-Athens.
Έχει συμμετάσχει σαν ηθοποιός σε 51 παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε. και το ελεύθερο θέατρο. Έχει σκηνοθετήσει και γράψει μουσική για τις παραγωγές: «Καταλόγια», «Τα λόγια της Πλώρης», «Ataladus Comedy Stories», «William Shakespeare Sonnets», «Antigona – school version», «Βάρδια», «Παραλογές», «Οδύσσειας Σύνοψη», «Ερωφίλη project».
Διδάσκει υποκριτική από το 2004 και είναι καθηγητής Δραματοθεραπείας στο Ελληνικό Κέντρο Έρευνας Ήχου και Λόγου. Τα εκπαιδευτικά προγράμματά του με θέμα Θεατροποίηση Διδακτέας Ύλης έχουν παρακολουθήσει πάνω από 8.000 μαθητές και μαθήτριες σε όλη την Ελλάδα. Γράφει μουσική και κείμενα για παιδιά.

  • Αρχική φωτογραφία: «Ερωφίλη project»