Η σειρά διαλέξεων «Θάλεια Ποταμιάνου» τον Οκτώβριο στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

gennadios 0008

Με κεντρικό άξονα την επιρροή που ασκεί ο ελληνικός πολιτισμός, καθιερώθηκε τον Ιούνιο του 2020 η Ετήσια Σειρά Διαλέξεων προς τιμήν της Θάλειας Ποταμιάνου.
Στόχος να επιδιωχθεί η δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος που θα προσελκύσει τόσο την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και το ευρύτερο κοινό στους κόλπους της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

 

Τα ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα του Peter Frankopan σχετίζονται με την ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, της Ανατολικής Μεσογείου, της Ρωσίας, της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας και της Κίνας. Ο Δρ. Frankopan εργάζεται ως σύμβουλος κυβερνήσεων και διαφόρων οργανισμών σε θέματα που αφορούν στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, συμπεριλαμβανομένων των UNIDO, UNESCO, της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το 2019, το περιοδικό Prospect τον ανακήρυξε έναν «από τους 50 κορυφαίους στοχαστές στον κόσμο». Είναι Πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας Ασιατικών Υποθέσεων από το 2020.
Η δρ. Θάλεια Ποταμιάνου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1914 και ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 8 ετών. Πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα στη μικροβιολογία με έπαινο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εξελίχθηκε σε διακεκριμένη γιατρό, επιστήμονα και φιλάνθρωπο. Κάνοντας χρήση της ιατρικής της ιδιότητας ως κάλυψης παρείχε καταφύγιο σε μέλη της ελληνικής Αντίστασης, καθώς και σε Έλληνες Εβραίους. Στη δεκαετία του 1950, η δρ Ποταμιάνου ίδρυσε το πρώτο στην Ελλάδα κέντρο θεραπείας για τον αλκοολισμό και την τοξικομανία. Πέθανε σε ηλικία 47 ετών το 1961.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται χάρις στη γενναιόδωρη χρηματοδότηση δεκαετούς διάρκειας του Φωκίωνα Ποταμιάνου, Επιτρόπου της Βιβλιοθήκης. Ο κος Ποταμιάνος αφιερώνει αυτή τη σειρά διαλέξεων στη μνήμη της γιαγιάς του, μιας διακεκριμένης Ελληνίδας γιατρού, ακαδημαϊκού και φιλανθρώπου.
Κάθε χρόνο θα επιλέγεται ένας διακεκριμένος, παγκοσμίου φήμης ερευνητής, προκειμένου να διεξάγει έρευνα και να αναπτύσσει προγράμματα πάνω σε κάποιο θέμα σχετικό με τις συλλογές της Γενναδείου. Η έρευνα θα κορυφώνεται με την πραγματοποίηση, τουλάχιστον, τριών ετήσιων δημόσιων διαλέξεων. Αυτές θα λαμβάνουν χώρα στο αμφιθέατρο της Αμερικανικής Σχολής Cotsen Hall στην Αθήνα και στις ΗΠΑ, σε ημερομηνίες και τοποθεσίες που θα ανακοινώνονται σε εύλογο χρόνο. Οι ομιλίες αυτές θα συνοδεύονται από δημοσιεύσεις, podcasts και άλλο επικοινωνιακό υλικό με σκοπό να μεγιστοποιηθεί η διάδοσή τους.

***

Η Δρ. Μαρία Γεωργοπούλου, Διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και ο Ανδρέας Ζομπανάκης, Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιτρόπων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, ανακοίνωσαν ότι ο Δρ. Peter Frankopan θα είναι τον Οκτώβριο του 2021 ο πρώτος ομιλητής των Διαλέξεων.
***
Ο Δρ. Frankopan είναι Καθηγητής Παγκόσμιας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Επίσης είναι Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινής Έρευνας «Σταύρος Νιάρχος». Ο παγκοσμίου φήμης ιστορικός και βραβευμένος συγγραφέας θα παρουσιάσει το θέμα «Παγκόσμια Ελλάδα: Μια ιστορία».

 

***
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ο Peter Frankpan
Πρώτος ομιλητής στη σειρά διαλέξεων «Θάλεια Ποταμιάνου»
Την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021
Στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.