34 C
Athens
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Κριτική βιβλίου: “Τα Τέρατα των Ωκεανών”

Το τρίτο βιβλίο της Ελένης Ανδρεάδη «Τα Τέρατα των Ωκεανών» (εκδ. Μεταίχμιο) έρχεται να επιβεβαιώσει την επιτυχία της σειράς «Πράκτορες του Πλανήτη». Το γενικό πλαίσιο και ο στόχος παραμένουν ίδιοι. Η συγγραφέας επιστρατεύοντας τις γνώσεις και την εμπειρία της, το χιούμορ και την άρτια αισθητική της, επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά γύρω από ιδιαίτερα σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα. Επιδιώκει να τα κάνει να αναλάβουν δράση και να πάρουν το μέλλον του πλανήτη στα χέρια τους. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να φέρουν εις πέρας -σε συνεργασία πάντα με την επίλεκτη ομάδα των Πρακτόρων του Πλανήτη- μια άκρως απόρρητη μυστική αποστολή.
Σ’ αυτό το βιβλίο καλούνται να σώσουν τις θάλασσες από τα τέρατα των ωκεανών και το ύπουλο σχέδιο του Ιβάν Φον Βαμπάουερ. Μπαίνουν, λοιπόν, σε μια απίστευτη περιπέτεια, στη διάρκεια της οποίας μαθαίνουν μεταξύ άλλων για την υπεραλλίευση, για την τεράστια «σούπα» από πλαστικά αλλά και χημικά που μολύνουν το νερό αλλά και την υγεία μας. Μαθαίνουν όμως και για τον μικρό Τεμπελχανά που όλοι, λίγο πολύ, κρύβουμε μέσα μας.
Αν έπρεπε να επιλέξω το σημαντικότερο μήνυμα που περνά το βιβλίο θα ήταν πως ο άνθρωπος -οι ενήλικες για την ακρίβεια- είναι που έχει δημιουργήσει τα τέρατα των ωκεανών. Και είναι αυτός και μόνο αυτός που πρέπει -και οφείλει- να αναλάβει δράση για να τα κατατροπώσει, δίνοντας έτσι λύση στα περιβαλλοντικά προβλήματα που μαστίζουν τον πλανήτη.
Ο τρόπος που έχει βρει η Ελένη Ανδρεάδη για να ενημερώσει και να κινητοποιήσει τους πολίτες του «αύριο» είναι μοναδικός. Το παιδί – αναγνώστης είναι πάντα ο πρωταγωνιστής στα βιβλία της και η συμμετοχή του στην κάθε αποστολή/περιπέτεια, το εισιτήριο για να μη βαρεθεί και να μην αισθανθεί πως εκείνη τη στιγμή διδάσκεται. Και όμως, μαθαίνει πολλά, αλλά αυτό συμβαίνει αβίαστα.
Με λίγα λόγια, η ιστορία, η προσέγγιση, ο τελικός στόχος, τα εξαιρετικά σκίτσα του Στέφανου Κολτσιδόπουλου και η χρήση της τεχνολογίας -σε σωστή δόση- κάνουν «Τα Τέρατα των Ωκεανών» ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάζει κάθε παιδί (και κάθε ενήλικας).
Μετά την επιτυχία των best seller βιβλίων «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη» (βραβευμένο στα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου) και «Πράκτορας του Πλανήτη – Η Εκδίκηση του Πουφ», η Ελένη Ανδρεάδη αναθέτει στους μικρούς αναγνώστες μια ολοκαίνουρια άκρως απόρρητη μυστική αποστολή.
Το τρίτο βιβλίο της με τίτλο «Πράκτορες του Πλανήτη – Τα Τέρατα των Ωκεανών» είναι γεγονός! Κυκλοφόρησε στις 8 Ιουνίου -ημερομηνία διόλου τυχαία, αφού συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών.
Αυτή τη φορά ο αναγνώστης – πράκτορας καλείται να σώσει μέσα σε 48 ώρες τους ωκεανούς του κόσμου από το ύπουλο πλάνο του Ιβάν Φον Βαμπάουερ. Μαζί με την επίλεκτη ομάδα των Πρακτόρων του Πλανήτη – την Ανίτα, τον Μπεν, τη Μαρί-Λουίζ και τον Ιάσονα- θα πέσουν με αλεξίπτωτο από ένα υποβρύχιο αεροπλάνο πάνω από τον Ειρηνικό, θα παλέψουν μ’ ένα πράσινο τέρας στον Κόλπο του Μεξικού και θα εισβάλλουν σε μια υποβρύχια βάση στο Αιγαίο. Κι όλα αυτά για αρχή!

 

Πληροφορίες

Τίτλος: Πράκτορες του Πλανήτη: Τα Τέρατα των Ωκεανών
Συγγραφέας: Ελένη Ανδρεάδη
Εικονογράφηση: Στέφανος Κολτσιδόπουλος
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Ηλικία: Από 8 ετών
Σελίδες: 96
Δραματοποίηση Ηχογραφημένων μηνυμάτων (QR Codes): Θεατρική Ομάδα ΠασπARTou
Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2017

Αναγνώστες-πράκτορες

Μέσα από την πρωτοποριακή, διασκεδαστική προσέγγιση, η εφευρετική συγγραφέας καλεί και πάλι τα παιδιά να γίνουν μυστικοί πράκτορες, να πάρουν μέρος στην πλοκή, συμμετέχοντας σε μια τρελή περιπέτεια, μέσα από την οποία θα μάθουν πώς να προστατεύσουν τις θάλασσές μας που κινδυνεύουν πολύ.
Εκτός από το έξυπνο χιούμορ και τη μοντέρνα εικονογράφηση του Στέφανου Κολτσιδόπουλου, που συνεργάζονται από την αρχή της πορείας των βιβλίων, η Ελένη Ανδρεάδη χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά ως έξτρα εργαλείο τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία. Έτσι, και σ’ αυτό το βιβλίο οι μικροί αναγνώστες – πράκτορες μπορούν να βρουν έξτρα πρακτορικά στοιχεία, κρυμμένα σε ηλεκτρονικούς κωδικούς, τα οποία μπορούν να διαβάσουν με τη βοήθεια του smartphone ή του tablet τους. Και φυσικά να μπουν στο www.planetagents.org/myprofile για να αποκτήσουν τη δική τους πρακτορική ταυτότητα!

Πλοκή

Πσσστττ! Ναι, εσύ! Εσύ που αποκοιμήθηκες με τον φακό και το βιβλίο στα χέρια σου! Το παιδί που διαβάζει με μισάνοιχτα μάτια τώρα, αυτή τη στιγμή. Δεν είμαι κλέφτης, σου λέω! Αλήθεια! Είμαι κι εγώ ένα παιδί σαν και σένα. Ένας μυστικός Πράκτορας του Πλανήτη. Μα, δε με αναγνωρίζεις; Ο πράκτορας Ιάσονας είμαι! Με έχει στείλει η Δύναμη Δ από την Περιβαλλοντοπόλ. Ναι, η Διοικητής της μυστικής υπηρεσίας που εκπαιδεύει παιδιά ώστε να προστατεύσουν τον κόσμο; Αυτή με έστειλε. Δεν έχουμε καθόλου χρόνο και η Δ είπε ότι μονάχα εσύ μπορείς να μας βοηθήσεις! Ο-ΙΒΑΝ-ΦΟΝ-ΒΑΜΠΑΟΥΕΡ-ΘΕΛΕΙ-ΝΑ-ΔΙΑΛΥΣΕΙ-ΤΟΝ-ΚΟΣΜΟ-ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ-ΑΠΟ-ΤΗ-ΘΑΛΑΣΣΑ-ΚΑΙ-ΑΝ-ΤΑ-ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ-ΧΑΘΗΚΑΜΕ! Είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του πλανήτη, που έχει βαλθεί από τη μεγαλομανία του να τον καταστρέψει. Συνεργάζεται με όλους τους κακούς της Γης, όπως ο Πουφ και η Πιφ, ο Βαμπίρης Ενεργειάς και ο Νεροβαμπίρης. Στρατός ολόκληρος, σου λέω!

Πράκτορα, η αποστολή σου, αν τη δέχεσαι, είναι να μας βοηθήσεις να σταματήσουμε τον Ιβάν απ’ το να καταστρέψει όλη τη θάλασσα πριν γεμίσει το φεγγάρι σε 2 μέρες! Σε 48 ώρες, δηλαδή! Ο χρόνος ξεκινά!

Η Ελένη Ανδρεάδη χρησιμοποιεί τη συγγραφική της πένα ως το απόλυτο μυστικό όπλο για τη δημιουργία της σειράς βιβλίων Πράκτορες του Πλανήτη. Σπούδασε Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και έχει εργαστεί ως στρατηγικός και περιβαλλοντικός σύμβουλος σε Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία. Η ομώνυμη μη κερδοσκοπική εταιρεία Πράκτορες του Πλανήτη που ίδρυσε εκπαιδεύει κάθε χρόνο πάνω από 12.000 νέους πράκτορες μέσα από τα προγράμματα και το άκρως απόρρητο υλικό της. Το πρώτο βιβλίο της Ελένης, Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη, απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015, ενώ βρέθηκε στις βραχείες λίστες για το βραβείο Βίτω Αγγελόπουλου, του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου, στα Βραβεία Βιβλίου Public και στα Βραβεία Αναγνώστη, όπου κατατάχτηκε πρώτο από τα βιβλία γνώσεων. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί και θα κυκλοφορήσουν σε χώρες του εξωτερικού, όπως στην Κίνα και στην Αίγυπτο. Κάποιοι πιστεύουν ότι η Συγγραφέας είναι η Διοικητής Δ, αλλά δεν το έχει ποτέ επιβεβαιώσει. Αντιθέτως η Ελένη ισχυρίζεται ότι γνώρισε τη Δ τυχαία κατά τη διάρκεια κατάβασης στον κρατήρα του ενεργού ηφαιστείου Σέρο Νέγκρο της Νικαράγουα με σανίδα σερφ.

Πράκτορες του Πλανήτη 

Οι Πράκτορες του Πλανήτη είναι μια μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2009, με αντικείμενο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη. Με καινοτόμο αναλυτικό εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες, η οργάνωση τούς δίνει τα κατάλληλα εφόδια ώστε να εξελιχθούν σε πολίτες που παίρνουν πρωτοβουλίες και αναλαμβάνουν δράση για ένα καλύτερο συλλογικό μέλλον. Τα σχολικά προγράμματα της οργάνωσης, όπως οι Αποστολές «Τέλος στα Απορρίμματα με Τρεις Λέξεις», «Σταματήστε τη Σπατάλη Ενέργειας» και «Σώστε το Δάσος», έχουν λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και υλοποιούνται σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό. Οι Πράκτορες του Πλανήτη έχουν βραβευτεί ως ένα από τα πιο καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τα έσοδα από τη βραβευμένη σειρά βιβλίων «Πράκτορες του Πλανήτη» ενισχύουν τη δράση της οργάνωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχή στα σχολικά προγράμματα μπορείτε να επισκεφτείτε το www.planetagents.org.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -