22.7 C
Athens
Κυριακή 14 Απριλίου 2024

«Η Διάσωση»: Ταξίδι στη ζωή και στην ιστορία με ντοκουμέντα, μαρτυρίες, ονόματα και έγγραφα

Του Παναγιώτη Μήλα

 

Το πρόσωπό της λάμπει. είναι στη μέση της φωτογραφίας. Πίσω της είναι το δένδρο. Η ξανθούλα είναι νέα και δυνατή. Βλέπει με αισιοδοξία το αύριο. Αποχαιρετά κάποιον σαν να του λέει πως “σύντομα θα γυρίσω”. Γύρω της άλλες γυναίκες. Ώριμες που έχουν δημιουργήσει οικογένειες και έχουν ακόμη να προσφέρουν πολλά στη ζωή. Κάποιες είναι ήρεμες. Κάποιες φωνάζουν . Κάποιες φωνάζουν με αγωνία. Τα παιδιά κλαίνε…

Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε στα Ιωάννινα στις 24 Μαρτίου του 1944, λίγο πριν οι γυναίκες αυτές επιβιβαστούν στα λεωφορεία που θα τις μεταφέρουν στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας για να πάρουν από εκεί το τρένο που ερχόταν από Αθήνα και είχε προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Οι Γερμανοί σε μια μεγάλη επιχείρηση περικύκλωσαν την εβραϊκή συνοικία της πόλης και έκαναν εκατοντάδες συλλήψεις.

Κανείς δεν ξέρει αν τελικά σώθηκε το ξανθό κορίτσι με το λαμπερό χαμόγελο…

Στα τηλεγραφήματά τους οι Γερμανοί σημείωναν ότι “ο χριστιανικός πληθυσμός παρακολουθούσε την αποχώρηση με έκδηλη ικανοποίηση, επειδή η φυλή αυτή δεν ήταν δημοφιλής ούτε στους νέους ούτε στους γέρους”.

Άρχιζε έτσι το μεγάλο ταξίδι για το Άουσβιτς. Είναι Εβραίες. Δεν ήξεραν πού τις πάνε. Δεν τους είχαν πει την αλήθεια. Κανείς δεν ξέρει αν σώθηκε το ξανθό χαμογελαστό κορίτσι…

Η ιστορία αυτής της κοπέλας αλλά και οι ιστορίες όλων αυτών που οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, βρίσκονται στις 431 σελίδες του βιβλίου “Διάσωση”, που κυκλοφορεί από τις “Εκδόσεις Καπόν”.

Είναι το νέο βιβλίο της δημοσιογράφου Καρίνας Λάμψα και του καθηγητή Ιακώβ Σιμπή.

Είναι μια “Βίβλος” λευκή και μαύρη. Με τα ηρωικά αλλά και τα μελανά σημεία. Όλα βάσει ελληνικών και διεθνών πηγών. Με ντοκουμέντα, μαρτυρίες, ονόματα, έγγραφα, παραπομπές, καταλόγους και δεκάδες φωτογραφίες που κάνουν τον αναγνώστη να δακρύσει μαθαίνοντας λεπτομέρειες για μία από τις μεγαλύτερες ντροπές του 20ου αιώνα.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου εξετάζει τις εξεγέρσεις στους χώρους φυλάκισης καταδεικνύοντας την τρομερή μοναξιά και το κουράγιο των παγιδευμένων, αμφισβητώντας, “εν πολλοίς”, τη διαδεδομένη θέση ότι πήγαιναν ως πρόβατα επί σφαγήν. Παρακολουθούμε τις αργές -είν΄ αλήθεια- αντιδράσεις των ελεύθερων κρατών της Δύσης και τις απεγνωσμένες προσπάθειες της εβραϊκής ηγεσίας στην Παλαιστίνη, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα ουτοπικά σχέδια για μαζική διάσωση μέσα από διαπραγματεύσεις με τους ναζί.

Στο δεύτερο μέρος το βιβλίο αναφέρεται στις προσπάθειες διάσωσης των Ελλήνων Εβραίων που άρχισαν το φθινόπωρο του 1943, όταν η πλειονότητά τους δεν βρισκόταν πια στη ζωή.
Το βιβλίο δεν “χαρίζεται” σε κανένα.

Στο τέλος έχει λίστα με τους Έλληνες Εβραίους αλλά και χριστιανούς συνεργάτες των ναζί και λίστα τιμής για τους Έλληνες διασώστες.

Είναι ένα βιβλίο άξιο για βράβευση μιας και έχει στηριχτεί μόνο στα πραγματικά στοιχεία. Ένα βιβλίο – σπάνιο για τις ημέρες μας – που καταγράφει ακόμα και τις σκοτεινές σελίδες της ιστορίας.

Ένα έργο κραυγής αφιερωμένο σε όσους δεν σιώπησαν.

 

***

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου του 2013, στη σελίδα 49, της εφημερίδας “Ναυτεμπορική”.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -