3.9 C
Athens
Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Τασσώ Καββαδία: Δεν τελειώνει η ζωή όταν γεράσεις. Πάντα να κάνεις όνειρα για το αύριο

«Δεν πιστεύω ότι τελειώνει η ζωή όταν γεράσεις. Δεν πρέπει να εγκαταλείπεις. Πιστεύω ότι πάντα πρέπει να κάνεις όνειρα για το αύριο». Αυτό συνήθιζε να λέει η Τασσώ Καββαδία.
Και πρόσθετε: «Να χαμογελάτε! Κάθε μέρα κάτι άλλο θα φέρει, και μην τσιγκουνεύεστε την καλοσύνη».

Η λατρεμένη κακιά του ελληνικού κινηματογράφου γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 1921 στην Πάτρα. Όταν ήταν 33 ετών έπαιξε στην πρώτη της ταινία, το «Κυριακάτικο ξύπνημα» και την επόμενη χρονιά στη «Στέλλα».

Η Τασσώ Καββαδία έλεγε: «Ο Κακογιάννης μου είπε κάποτε ότι έχω κάτι στο βλέμμα μου που καρφώνει τον άλλον. Δεν θα ξεχάσω στα γυρίσματα της ‘‘Στέλλας’’ που η Μελίνα αναρωτιόταν πώς θα μου δώσει εκείνο το χαστούκι. ‘‘Μη σε νοιάζει’’, της απάντησε ο Κακογιάννης, ‘‘την ώρα που θα παίζετε, η Τασσώ θα σε κοιτάζει με τέτοιο βλέμμα που θα σε κάνει να της δώσεις τέσσερα χαστούκια’’. Ένα άλλο γεγονός που με έκανε να παίζω τελικά την κακιά του σινεμά ήταν ότι δεν με ένοιαζε να παίζω την άσχημη. Στην προσωπική μου ζωή είμαι εντελώς διαφορετική και οι νύφες μου λένε ότι είμαι καλή πεθερά».

***

Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 10 Ιανουαρίου το 1921 και στη συνέχεια μαζί με την οικογένειά της μετακόμισε στην Αθήνα. Ο πατέρας της δεν την άφησε να σπουδάσει και την υποχρέωσε να παντρευτεί. Η Τασσώ δεν αρνήθηκε και στα 21 της παντρεύτηκε τον Αντώνη Σαλαπάτα, με τον οποίο απέκτησαν τρία παιδιά.

Για τον γάμο είχε δηλώσει μετέπειτα: «Εκείνα τα χρόνια με τον πρώτο σύζυγό μου ήταν πολύ δημιουργικά για μένα. Σπούδασα πιάνο, έμαθα τη γραφή των τυφλών και έγραφα βιβλία γι’ αυτούς, ήμουν νοσοκόμα και ανήκα στο τμήμα ψυχαγωγίας του Ερυθρού Σταυρού -γιατί τότε ήταν ο πόλεμος του ’40- κι ένα σωρό άλλα πράγματα, παράλληλα με τις υποχρεώσεις μου ως μητέρα. Εξέπεμπα όμως σε άλλο μήκος κύματος από εκείνον και διαλύσαμε τον γάμο μας».

Επτά χρόνια αργότερα, το 1949 αποφάσισε να χωρίσει και να ξεκινήσει μια νέα ζωή.
Σπούδασε ζωγραφική και διακόσμηση στο Παρίσι, σκηνογραφία και ενδυματολογία κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη. Ο μεγάλος ζωγράφος την παρότρυνε να σπουδάσει στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, με δάσκαλο τον Κάρολο Κουν.

«Όταν πήγα στη Σχολή του Κουν – έλεγε η Τασσώ Καββαδία – ήμουν είκοσι επτά χρόνων και τους είπα ότι είμαι μεγάλη, αλλά μου απάντησαν ότι δεν υπάρχει ηλικία στην Τέχνη. Κοντά στον Κουν έμεινα επτά χρόνια, τρία στη Σχολή και τέσσερα στο Θέατρο Τέχνης, στο ιστορικό Υπόγειο. Έπαιξα πολλούς και διαφορετικούς ρόλους με μοναδική πληρωμή ένα φλιτζάνι καφέ και ένα πακέτο τσιγάρα»!

Στο Θέατρο Τέχνης έκανε το ντεμπούτο της, το 1954 στο «Μικρή μας πόλη» και εργάστηκε εκεί έως το 1958. Στη συνέχεια έπαιξε στον θίασο της Μαίρης Αρώνη, στο θέατρο «Ακροπόλ» [1959-1960], στο Κυκλικό Θέατρο του Λεωνίδα Τριβιζά [1961-1962] και στο Θέατρο Πόρτα [1998-1999].

Από το 1954 έως το 1967 εργάστηκε στο ραδιόφωνο ως παραγωγός. Επίσης ασχολήθηκε με λογοτεχνικές και άλλες μεταφράσεις.

 

Παράλληλα με τον κινηματογράφο, η Καββαδία εργάστηκε στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο ως δημοσιογράφος του ελεύθερου καλλιτεχνικού ρεπορτάζ από το 1955 έως το 1969.
Το 1965 παντρεύεται και δεύτερη φορά, με τον συγγραφέα και μεταφραστή Βασίλη Καζαντζή, τον γνωστό δημοσιογράφο με το ψευδώνυμο INDEX στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Εικόνες» της Ελένη Βλάχου.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα πέρασε στο σπίτι της στο Φάληρο, παραμένοντας πάντα μια μεγάλη αγωνίστρια της ζωής από την οποία έφυγε στις 18 Δεκεμβρίου 2010 σε ηλικία 89 ετών.

Φιλμογραφία

Κυριακάτικο ξύπνημα (1954)
Καταδικασμένη και από το παιδί της (1955)
Στέλλα (1955)
Διακοπές στην Αίγινα (1958)
Το κλωτσοσκούφι (1960)
Το μεγάλο κόλπο (1960)
Ερόικα (1960)
Φαίδρα (1962)
Ο τρίτος δρόμος (1963)
Ένας μεγάλος έρωτας (1964)
Άγγελοι χωρίς φτερά (1965)
Δύσκολοι δρόμοι (1965)
Ιστορία μιας ζωής (1965)
Ο μετανάστης (1965)
Η γυνή να φοβήται τον άνδρα (1965)
Αχάριστη (1966)
Κοινωνία ώρα μηδέν (1966)
Μαζί σου για πάντα (1966)
Η Στεφανία (1966)
Χαμένη ευτυχία (1966)
Δάκρυα οργής (1967)
Ας με κρίνουν οι γυναίκες (1968)
Επιστροφή της Μήδειας (1968)
Καπετάν φάντης μπαστούνι (1968)
Όλγα αγάπη μου (1968)
Πολύ αργά για δάκρυα (1968)
Η δίκη ενός αθώου (1969)
Η κραυγή μιας αθώας (1969)
Κυνηγημένη προσφυγοπούλα (1969)
Φίλησέ με πριν φύγεις για πάντα (1969)
Ξύπνα Βασίλη (1969)
Μια τρελλή, τρελλή, σαραντάρα (1970)
Αήττητος (1971)
Κραυγή της αλήθειας (1971)
Φρενίτις (1971)
Αναζήτησις (1972)
Η αμαρτία της ομορφιάς (1972)
Πιο τρελλός κι’ απ’ τους τρελλούς (1972)
Ο γυιός μου ο Στέφανος (1974)
Το χρονικό μιας Κυριακής (1975)
Δονούσα (1992)
Προς την ελευθερία (1996)
Χαμένες Νύχτες (1997)
Παταγωνία (1998)
Θηλυκή εταιρεία (1999)
Φοβού τους Έλληνες (2000)
Αλέξανδρος και Αϊσέ (2001)
Η διαθήκη του ιερέα Ιωάννη Μελιέ (2009)

Τηλεοπτικές Σειρές

Ο σπαγγοραμένος (1971, ΕΙΡΤ)
Η ταβέρνα (1972, ΕΙΡΤ)
Το σπίτι των ξένων (1972, ΕΙΡΤ)
Μπαλσόι Ιβάν και Μπιγκ Τζων (1972, ΥΕΝΕΔ)
Κρουαζιερόπλοιο (1973, ΕΙΡΤ)
Από την άλλη όχθη (1973, ΕΙΡΤ)
Το ταξίδι (1976, ΥΕΝΕΔ)
Μια φορά κι έναν καιρό: Τα παιδικά χρόνια του Νικόλα Καντούνη (1977, ΕΡΤ)
Υποψίες: Ο υπηρέτης (1978, ΕΡΤ)
Υποψίες: Αξιοπρέπεια (1978, ΕΡΤ)
Οι κληρονόμοι (1981, ΕΡΤ)
Ρομαντικές ιστορίες: Ο θρίαμβος της αγάπης (1981, ΥΕΝΕΔ)
Ορκιστείτε παρακαλώ (1982, ΥΕΝΕΔ)
Ορκιστείτε παρακαλώ: Πάρλε βου φρανσέ (1982, ΕΡΤ2)
Το μυστικό (1986, ΕΡΤ-2)
Θύελλα (1987, ΕΡΤ2)
Τα αδέλφια (1988, ΕΤ2)
Το φάντασμα (1990, ΕΤ2)
Ανατομία ενός εγκλήματος: Παιχνίδια θανάτου (1992, ΑΝΤ1)
Ανατομία ενός εγκλήματος: Διπλή ταυτότητα (1992, ΑΝΤ1)
Ανατομία ενός εγκλήματος: Ο μολυβένιος στρατιώτης (1992, ΑΝΤ1)
Γίγας μοτέλ (1993, Mega)
Ο χήρος η χήρα και τα χειρότερα (1993, ΑΝΤ1)
Ταύρος με Τοξότη: Το δαχτυλίδι (1994, ΑΝΤ1)
Νυκτερινό δελτίο (1998, ΕΤ1)
Μπαμ μπαμπάς και μπέμπα (1999, ΑΝΤ1)
Ανίσχυρα ψεύδη (1999, ΕΤ1)
Ερόικα (1999, ΕΤ1)
Θα σε δω στο πλοίο (2000, Alpha)
Παππούδες εν δράσει (2000, ΕΤ1)
Εκτός πορείας (2000, ΕΤ1)
Για μια γυναίκα και ένα αυτοκίνητο (2001, ΑΝΤ1)
Κόκκινος κύκλος: Είκοσι μέτρα μακριά (2001, Alpha)
10η εντολή: Ένα λεπτό αργότερα (2004, Alpha)
Προς την ελευθερία (2004, ΕΤ1)

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
696ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art