«Talking Heads». Τρεις μονόλογοι του Άλαν Μπένετ από την Πηνελόπη Σταυροπούλου στο «104»

Ο μεσήλικας Γκράχαμ τρώει «Πατατάκι μέσα στη ζάχαρη». Η αλκοολική Σούζαν πίνει όταν κάθεται στο «Κρεβάτι ανάμεσα στις φακές» και η μπριόζα Αϊρήν προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι μια «Κυρία των γραμμάτων».

Τους τρεις ήρωες θα μας τους συστήσουν η Πηνελόπη Σταυροπούλου και ο Βαγγέλης Παπαδάκης, στο Θέατρο «104». Πρόκειται για τρία έργα από τη συλλογή μονολόγων «Talking Heads» του Βρετανού συγγραφέα Άλαν Μπένετ.

Η μετάφραση είναι του Ερρίκου Μπελιέ ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βαγγέλης Παπαδάκης.

Και οι τρεις ρόλοι είναι μονόλογοι ανθρώπων της μεσοαστικής ή μικροαστικής τάξης που, για κάποιο ιδιαίτερο λόγο καθένας, βρίσκονται σε προσωπικό αδιέξοδο. Ένα σύγχρονο κοινωνικό μωσαϊκό.

 

***

 

Ο μεσήλικας Γκράχαμ, που τρώει «Πατατάκι μέσα στη ζάχαρη»…

 

 

Όπως γράφει ο Βαγγέλης Παπαδάκης στο σκηνοθετικό του σημείωμα: «Οι χαρακτήρες του Μπένετ, μέσα από την αφέλεια και την αθωότητά τους, παλεύουν να παραμείνουν αναλλοίωτοι μέσα σε έναν κόσμο κοινωνικά εχθρικό. Μέσα από τη χιουμοριστική και παιδική ματιά τους καθρεφτίζεται – διακριτικά – η κοινωνία μας. Ο ρατσισμός, η βία, η έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης, η πίστη, η θρησκεία. Σε μια κοινωνία που τους χαρακτήρες αυτούς τους κρίνει ως περιθωριακούς, όχι «νορμάλ», οι ίδιοι παραμένουν εκτεθειμένοι και ευάλωτοι μπροστά μας. Σε μας το κοινό. Με την ελπίδα όχι να φανούμε επικριτικοί αλλά να θαυμάσουμε το σθένος τους και να αγαπήσουμε την ευαισθησία τους. Μα δεν είναι αυτός ο απώτερος στόχος του θεάτρου;

 

Ο Γκράχαμ, η Σούζαν, η Αϊρήν είναι η αφορμή για αναστοχασμό. Φυλακισμένοι οι ίδιοι κατακτούν την ελευθερία τους μέσα από τη γνώση, τη συνείδηση και την αποδοχή της ίδιας της φυλακής τους. Ο ίδιος ο Μπένετ εξυψώνει τους μικρούς, απλούς χαρακτήρες με παντελή έλλειψη κοινωνικής φιλοδοξίας σε ήρωες της καθημερινότητας, άξιους να αγαπηθούν βαθιά.

 

Σε έναν κενό χώρο σκηνικό, σε μια μεγάλη αίθουσα οι ήρωές μας στήνουν το μικρό τους σύμπαν, όλο τον ψυχισμό τους σε μια πλατφόρμα σαν μια σχεδία που επιπλέει. Και μέσα σε αυτή την ευάλωτη συνθήκη μας εξομολογούνται. Ας τους αγαπήσουμε λοιπόν».

 

***

 

Η αλκοολική Σούζαν, που πίνει όταν κάθεται στο «Κρεβάτι ανάμεσα στις φακές»…

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

 

Ο Άλαν Μπένετ, ένας από τους δημοφιλέστερους Βρετανούς δημιουργούς, είναι γνωστός για τα κινηματογραφικά του σενάρια και τα θεατρικά του έργα. Ως ηθοποιός έχει λάβει μέρος σε σημαντικές θεατρικές παραστάσεις καθώς και σε κινηματογραφικές ταινίες. Το 1994 διασκεύασε το δημοφιλές θεατρικό του «The Madness of George III» (Η τρέλα του βασιλιά Γεώργιου του Γ΄) για τον κινηματογράφο. Η ταινία προτάθηκε για τέσσερα Όσκαρ και κέρδισε εκείνο της Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης. Έχει τιμηθεί με Tony Καλύτερου Θεατρικού Έργου το 2004 για το έργο του «The History Boys», ενώ το 2005 έλαβε τον τίτλο του Συγγραφέα της Χρονιάς από το «Reader’s Digest».

 

***

 

Η μπριόζα Αϊρήν, που προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι μια «Κυρία των γραμμάτων»…

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

«Talking Heads»
του Άλαν Μπένετ

 

«Πατατάκι μέσα στη ζάχαρη», «Κρεβάτι ανάμεσα στις φακές», «Μία κυρία των γραμμάτων»
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Παπαδάκης
Τους τρεις ρόλους ερμηνεύει: Η Πηνελόπη Σταυροπούλου
Συντελεστές:
Μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη
Σκηνικά- Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Φωτογραφίες Αφίσας: Τάσος Βρεττός
Μακιγιάζ: Αχιλλέας Χαρίτος
Επικοινωνία παράστασης: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας
Διεύθυνση παραγωγής: Πηνελόπη Σταυροπούλου

 

***

 

«104»
Ευμολπιδών 41, Γκάζι
Μετρό σταθμός «Κεραμεικός»

 

***

 

Πρεμιέρα

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019
Παραστάσεις: Παρασκευή ώρα 21:15, Σάββατο ώρα 18:30, Κυριακή ώρα 18:30
Διάρκεια παράστασης: 95 λεπτά περίπου
Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210-34.55.020
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό, συνταξιούχων), 8 ευρώ (άνεργοι, ατέλειες). Ομαδικά Εισιτήρια (άνω των 10 ατόμων): 8 ευρώ.

 

***

 

Προπώληση

 

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”