21.2 C
Athens
Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Ο Takis για πάντα στο Γεροβουνό. Δείτε το βίντεο της Tate Modern

***

Τakis: «Άργησε πολύ αυτή η έκθεση»…

Λίγες ημέρες πριν γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης στην Tate Modern [3 Ιουλίου 2019], ο Peter Aspden, δημοσιογράφος των Financial Times, επισκέφθηκε τον διάσημο γλύπτη στο σπίτι του στο Γεροβουνό.

Ο καλλιτέχνης ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι του, στη βάση του οποίου είχε τη φράση: «Σκέψου πριν μιλήσεις».

Ο δημοσιογράφος τον ρώτησε πώς αισθάνεται για αυτή την τεραστίων διαστάσεων έκθεση, με τα τουλάχιστον 70 έργα που καλύπτουν το δημιουργικό του σύμπαν από τη δεκαετία του ‘50 έως και του ‘80.

Τότε, ο διεθνής γλύπτης απάντησε:

«Δυστυχώς αυτή η έκθεση ήρθε πολύ αργά …και ακόμη πιο αργά, αφού μόλις το 2020, θα έρθει στην Ελλάδα».

Τα γλυπτά του Takis αψήφησαν κάθε γνωστό νόμο και τεχνική που θέλει το υλικό, τη βαρύτητα, το μέγεθος να κυριαρχούν. Τα έργα του ίπτανται στον χώρο, έχουν διαρκή κίνηση, παράγουν ήχους, μετατρέπουν τον μαγνητισμό σε σώμα τέχνης. Κάποιοι λένε ότι οι δημιουργίες του φέρουν μια ακόμα διάσταση που ξεπερνά την όραση και τον τρόπο που πλοηγείσαι στον χώρο.
Ο Takis εντόπισε και βοήθησε να αναδυθεί μια μορφή ποίησης μέσα από τον ηλεκτρομαγνητισμό.
Ο Guy Brett, που συνεπιμελείται την έκθεση μαζί με τον Mike Wellen, είπε:
«Ο Takis είναι μπροστά από την εποχή του, κάνει τολμηρά βήματα προς μια νέα μορφή παγκόσμιας τέχνης. Μια τέχνη όπου ότι είναι στατικό, αρχίζει να κινείται. Ταυτόχρονα χρησιμοποιεί υλικά πρωτόγνωρα για την τέχνη: μαγνητισμό, ηλεκτρισμό, ήχο, φως, μουσική».

Στο βίντεο που ετοίμασε η Tate Modern ο Takis στην τελευταία του συνέντευξη, απευθύνεται στον νεότερο συνομιλητή του και του λέει:

«Δεν ξέρεις πώς να χρησιμοποιείς την ενέργειά σου για αυτό δεν είσαι νέος. Εγώ ξέρω. Εγώ είμαι νέος όχι εσύ»!

Ο γλύπτης Takis, το 1964 αγόρασε μια έκταση περίπου 10 στρεμμάτων στο λόφο Γεροβουνό, ο οποίος βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας. Έχει ύψος 175 μέτρων και είναι 19 μέτρα ψηλότερος από αυτόν της Ακρόπολης.
Πρόκειται για ένα σημείο ξεχωριστής γεωγραφικής θέσης γι’ αυτό και στο παρελθόν ονομαζόταν Ιερό Βουνό.
Ορμώμενος από τα ισχυρά μαγνητικά πεδία του λόφου, ο Takis άρχισε τις εργασίες κατασκευής ενός κοινωφελούς οργανισμού με σκοπό την προώθηση της τέχνης και των επιστημών.

Το Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (Κ.Ε.Τ.Ε.), όπως είναι σήμερα γνωστό, ιδρύθηκε το 1986, ενώ επίσημα εγκαινιάστηκε το 1993.

«Δεν υπάρχει κανένας επισκέπτης στο Κ.Ε.Τ.Ε., που να μην αισθάνθηκε αυτή τη μαγνητική ηρεμία που έδωσε ο χώρος στο κορμί του», έλεγε ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

Το Ίδρυμα Takis αποτελούσε πάντα την κοιτίδα του καλλιτεχνικού και ερευνητικού έργου του καλλιτέχνη. Οι κύριοι χώροι του Ιδρύματος είναι το Μουσείο, το «Θέατρο», οι Κήποι και το Ατελιέ που κοσμούνται από χαρακτηριστικά έργα όλων των περιόδων της καλλιτεχνικής του πορείας αλλά και από έργα φίλων του Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

[Ο Takis γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1925 και έφυγε από τη ζωή στις 9 Αυγούστου 2019]

***

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -