11.5 C
Athens
Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

«kontakt»: Είκοσι σύγχρονοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο TAF

Το TAF/The Art Foundation φιλοξενεί την έκθεση «kontakt», όπου παρουσιάζονται οι δουλειές 20 σύγχρονων καλλιτεχνών, σε επιμέλεια των ιστορικών τέχνης Ιωάννας Άντζακα και Μαρίνας Ζιάβρα.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα: «Η επαφή, μια από τις βασικότερες ανάγκες ενός ανθρώπου, έχει μία ιδιαίτερη θέση στη ζωή μας καθώς η μη λεκτική επικοινωνία έχει εδραιωθεί πριν από την ομιλία και είναι πολύ πιο ανεπτυγμένη, ακόμη και εάν κάποιες φορές δεν το αντιλαμβανόμαστε.
»Ο άνθρωπος διαθέτει μία εγγενή ικανότητα να αναγνωρίζει και να εκφράζει συναισθήματα μέσω της ανθρώπινης επαφής και ενίοτε να τα σωματοποιεί ενστικτωδώς.
»Οι άνθρωποι διψάμε για επαφή, για αλληλεπίδραση, για άμεσα ερεθίσματα, είτε είναι με άλλους ανθρώπους, είτε με την ίδια την τέχνη. Στις μέρες μας, όμως, φαίνεται πως η έννοια της επαφής συνεχώς αναδιαμορφώνεται και ως εκ τούτου δημιουργείται μια επιτακτική ανάγκη για τον επαναπροσδιορισμό της στη σύγχρονη πραγματικότητα, πόσο μάλλον ύστερα από τις παγκόσμιες εξελίξεις.

***

»Στην εποχή που ζούμε άραγε η επαφή επιτρέπεται πια μόνο με τα μάτια;
»Σίγουρα το άγγιγμα, άυλο ή φυσικό [kontakt] και η μετάδοση μιας σκέψης, ενός συναισθήματος ή μιας ασθένειας [contactus] είναι ασφαλώς κάτι εν μέρει ευπρόσδεκτο αλλά και ανάλογα με την περίπτωση επωφελές.

***

»Παρατηρείται, λοιπόν, ένα ενδιαφέρον δίπολο• από τη μία η υπερβολική επικοινωνία που -μοιραία- οδηγεί στην ασφυκτική τριβή, στη σύγκρουση, στη δυσαρμονία, ενώ από την άλλη η αποφευκτική επαφή ή αλλιώς η έλλειψη της που οδηγεί στην αποξένωση, στην απομόνωση, στην καχυποψία.
»Παρ’ όλα αυτά, κάθε είδους επαφή δύναται να ευδοκιμήσει εάν βρεθεί η χρυσή τομή που θα σεβαστεί τη ξεχωριστή φύση της και θα επιφέρει, έτσι, την ευχαρίστηση, την ικανοποίηση, την ισορροπία. Άλλωστε η επιθυμία για την ανθρώπινη επαφή, όποια και αν είναι η έκφανσή της, θα παραμείνει για πάντα ακατάσβεστη. «Μονάχα με μια φλογερή υπομονή, θα κατακτήσουμε τη θαυμάσια ευτυχία».

***

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί:
Babak Ahteshamipour, Δωροθέα Αμέντα, Αγγελική Γερμακοπούλου, drunkR, DUSB, Βασίλης Θαλασσινός, Παναγιώτης Καμπύλης, Evina Kat, Θοδωρής Λάιος, Πάνος Μπάκας, Νίκος Νέσκες, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Σοφία Παπαδοπούλου, Peter Shevchenko, Vasilis Sjögren Tzanetopoulos, Sotiris Fen, Βασίλης Στόγιας, Φαίδρα Χάρδα, Κατερίνα Χρήστου
Χορευτική performance: Κατερίνα Αθανασιάδη
Concept – Οργάνωση – Επιμέλεια – Επικοινωνία: Ιωάννα Άντζακα και Μαρίνα Ζιάβρα

***

 

Λόγω των μέτρων για τον Covid-19, η είσοδος του κοινού στο χώρο θα γίνεται σταδιακά και για ορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς επίσης θα τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Απαραίτητη η χρήση προστατευτικής μάσκας. Μέγιστος αριθμός ατόμων την ίδια στιγμή στην αίθουσα: 40.

***

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«kontakt»
Από: 1 έως και 11 Σεπτεμβρίου 2020
Τρίτη έως Κυριακή: από 5 μ.μ. έως 10 μ.μ.
TAF / the art foundation
Νορμανού 5
Αθήνα 105 55
Μοναστηράκι
Δίπλα στον σταθμό μετρό «Μοναστηράκι»
Τηλέφωνο: 210 – 323.87.57
Είσοδος Ελεύθερη

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -